Deze 4 übercoole kruipende, springende en vliegende robots geven ons een kijkje in de toekomst

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • De kleine Salto-1P springrobot heeft een sprongetje voor
  • Hexa’s creepy open source hardware is de volgende stap in robotica
  • De RoboBee zwemt en vliegt naar de toekomst
  • Peeqo – een soort Alexa die door middel van GIFs communiceert

Robotica is zo gewoon geworden dat we er eigenlijk niet veel meer bij nadenken. Van automatische orderpickers en Amazon’s magazijnbots tot autonome drones; er is nog maar weinig waar we ons over verbazen. Maar recente innovaties – zoals nieuwe manieren van communicatie en voortbeweging – bieden nóg meer mogelijkheden. De vier next level bots in dit artikel geven ons een kijkje in de toekomst van de robotica.

De kleine Salto-1P springrobot heeft een sprongetje voor

Wij vinden het gewoon, maar op twee benen lopen is heel gecompliceerd. Wat wij als vanzelfsprekend beschouwen, vereist balans, split-second berekeningen en een complex systeem van gewrichten en tientallen spieren. In fabrieken of elektriciteitscentrales die voor mensen gebouwd zijn, moeten robots in sommige gevallen ook kunnen ‘lopen’. Voor oneffen terrein experimenteren robotici met meer onconventionele opties.

Neem de Salto-1P bijvoorbeeld, een piepkleine springrobot van de Universiteit van Californië, Berkeley. Met zijn ene supersterke been springt hij in de lucht en hij is wendbaar genoeg om direct een tweede sprong vanaf een horizontaal vlak of zelfs vanaf een muur te maken. “Een soort hyper-agressieve pogo-stick”, vertelt Duncan Haldane, een roboticawetenschapper van het team dat de Salto-1P heeft ontworpen aan IEEE Spectrum. “Springers zijn ideaal op terrein waar niet of nauwelijks plek is om een hand of voet te plaatsen. Ook zijn ze perfect als je een robot wilt hebben die op een tafel kan springen, de trap op kan lopen of gewoon in een menselijke omgeving kan bewegen”. Matt Simon, een wetenschappelijk verslaggever voor Wired, schrijft: “Hij doet parkour… zodra Haldane de besturing ervan perfectioneert, zal de robot in staat zijn om veel meer sprongen achter elkaar te maken en obstakels te vermijden, waardoor hij aanzienlijke afstanden kan afleggen”.

Hexa’s creepy open source hardware is de volgende stap in robotica

De Hexa van Andy Xu heeft maar liefst zes spin-achtige benen, die allemaal afzonderlijk van elkaar bewegen om over obstakels te kunnen klimmen. Xu zegt: “De manier waarop Hexa zich voortbeweegt, is gebaseerd op insecten”, en dat is duidelijk te zien als je het arachnoïde-achtige robotje over de vloer ziet lopen. Het is zeker niet schattig, eerder creepy. Maar Hexa is juist heel mensvriendelijk.

In vergelijking met software is de ontwikkeling van roboticahardware veel langzamer gegaan en dat komt omdat je een duur lab nodig hebt om met hardware te experimenteren. Maar Xu heeft een visie voor de toekomst – iets dat je open source robotica zou kunnen noemen. Zijn bedrijf, Vincross, weet dat de kleine robot nu nog maar beperkte toepassingen heeft, maar ze willen dat klanten hem nieuwe dingen leren. Sterker nog, ze zijn bezig met het crowdsourcen van Hexa’s toepassingen. Op die manier stimuleren ze mensen om er thuis mee te experimenteren. Door middel van een menselijk mentorprogramma hebben ze Hexa’s besturingssysteem ‘Mind OS’ ook toegankelijk gemaakt voor wetenschappers.

De RoboBee zwemt en vliegt naar de toekomst

De wereld van robotica evolueert, net als het aantal taken dat robots moeten kunnen vervullen. Het probleem is dat de meeste ontwerpen niet goed zijn aan te passen. Ze zijn speciaal ontworpen voor één enkele, repetitieve taak in een statische omgeving. Maar als je wilt dat robots in de echte wereld werken – buiten de grenzen van laboratoria en fabrieken – moeten onderzoekers en ontwerpers veel creatiever worden.

Dat is precies wat er nu bij Harvard gebeurt. Een team van wetenschappers van het Wyss Institute for Biological Inspired Engineering en de John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) aan Harvard University zijn al een tijdje bezig met de ontwikkeling van robotachtige ‘bijen’. Maar ze wilden hun creaties verder ontwikkelen en de veelzijdigheid ervan in de praktijk uitbreiden. Hun nieuwste ontwerp is een piepkleine insectoïde die kan zwemmen én vliegen.

Vliegende robot tegen een witte achtergrond
De wereld van robotica evolueert, net als het aantal taken dat robots moeten kunnen vervullen.

Het team ontwikkelde bovendien nieuwe mechanismen waarmee het robotje in staat is om direct vanuit het water in de lucht te komen – iets wat zelfs in de natuur niet voorkomt. Om dit bij het robotje voor elkaar te krijgen, bedacht het team iets geniaals. Al zwemmend naar de oppervlakte, verzamelt de RoboBee water. In een microfabriekje aan boord zet hij een deel daarvan om in knalgas, waardoor het robotje gaat drijven en zijn vleugels boven het water uit kan steken. Dan wordt het knalgas ontstoken en springt het robotje letterlijk uit het water omhoog, waarna het vliegend verder gaat en uiteindelijk weer op zijn pootjes belandt. De potentiele toepassingen van RoboBee-achtige robots in de toekomst zijn veelbelovend. Zo kunnen ze worden ingezet bij natuurrampen om slachtoffers op te sporen.

Peeqo – een soort Alexa die door middel van GIFs communiceert

Maar niet alles in de robotica wat nieuw en cool is, heeft met beweging te maken. Peeqo is een nieuw soort slimme speaker die de concurrentie aangaat met Amazon, Google en Apple – de giganten die allemaal speakers op de markt hebben die eenvoudige vragen beantwoorden, muziek afspelen en allerlei andere taken uitvoeren. Maar Peeqo is net even anders. Hij is veel levendiger, meer een slim maatje dan een plastic apparaat.

Abhishek Singh, de ontwerper van Peeqo, is ontevreden over gebrek aan persoonlijkheid van social robotics. “Een van de redenen waarom ik deze bot wilde bouwen, was omdat het qua social robotics vaak gaat over dat ze geen emoties kunnen uitdrukken of dat je je niet aan hen kunt relateren”, vertelt hij TechCrunch. Dus ontwierp hij deze vriendelijke robot die ook een beetje beweegt. Het heeft een grappig gezicht en communiceert door middel van GIFs. Singh voegt toe: “Net als iedereen hou ik ook van GIFs. Ze zijn een soort universele taal geworden on- en offline en kunnen bijna alles – van emotie tot informatie – uitdrukken. Vaak zegt een GIF het gewoon beter”.

Kleine robot met een stuk papier op zijn gezicht waarop een bril getekend is
Maar niet alles in de robotica wat nieuw en cool is, heeft met beweging te maken.

Peeqo knippert met zijn ogen, wiebelt een beetje heen en weer en gebruikt non-verbale signalen om aan te geven dat hij naar je luistert. Maar het leukst is nog dat Peeqo echt gevoel voor humor heeft. Toen Singh aan Peeqo vroeg of GIF met een harde of zachte ‘G’ uitspreekt, liet de bot een clip van Pulp Fiction zien waarin Samuel Jackson iedereen waarschuwt vooral géén “Jiff” te zeggen.

De robots in dit artikel veranderen één voor één de toekomst. En ook al lijken bots die kunnen springen, zwemmen en vliegen op zich misschien niet wereldschokkend, ze maken uiteindelijk wel enorm veel nieuwe toepassingen mogelijk. Binnenkort hebben we misschien wel robotvrienden die kunnen traplopen en kleine bots die mensenlevens kunnen redden.

Share via
Copy link