Een slimme pil die jou vertelt of je ziek bent – de toekomst van de zorg

Industries: Gezondheidszorg
  • Je hoeft niet meer naar het spreekuur
  • De medische diagnoses van IBM’s Watson zijn nauwkeuriger dan die van een arts
  • Check je eigen hart met AliveCor
  • Een ‘wake-up call’ voor ziekenhuizen en artsen

De kosten van de gezondheidszorg bedragen momenteel bijna 100 miljard – dat is 6000 euro per persoon. Daarnaast stijgen deze kosten met gemiddeld 6% per jaar. Als we doorgaan op de huidige manier gaan veel landen in 2040 failliet omdat ze de sterk stijgende kosten niet meer kunnen betalen.

Briljante nieuwe technologie zal de dure Nederlandse gezondheidszorg een halt toe roepen. De zorg wordt totaal anders dan we nu gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘preventive healthcare’ – tools en intelligentie die ervoor zorgen dat we tijdig kunnen ingrijpen als het niet goed gaat met onze gezondheid. De FitBit, bijvoorbeeld, is een wearable waarmee je kunt monitoren hoeveel je tijdens je slaap beweegt en die je informatie geeft over de kwaliteit van jouw nachtrust. Een andere technologie is de SmartPill van Medtronic, waarmee verschillende waarden in je maag-darmkanaal gemeten worden. ‘Preventive healthcare’ waarschuwt, zodat je op tijd kunt ingrijpen. Het is zelfs al mogelijk om medicijnen uit te printen op een 3D-printer. Verder heeft Google XLab met Novartis contactlenzen ontwikkeld die de glucosespiegel van diabetespatiënten kunnen meten.

Je hoeft niet meer naar het spreekuur

Met al deze technologieën op een rij, hebben we in 2030 geen huisarts of algemeen ziekenhuis meer nodig. Op het spreekuur heeft de dokter vaak geen idee wat er met je aan de hand is. Met realtime updates van jouw gezondheid – alle waarden bij elkaar – netjes gepresenteerd op jouw slimme spiegel, kun je in de toekomst zelf zien dat je anders moet gaan eten, meer moet bewegen of dat je echt naar het ziekenhuis moet gaan.

De medische diagnoses van IBM’s Watson zijn nauwkeuriger dan die van een arts

Vorig jaar is een pilot gedaan waarin Watson duizenden medische gegevens ingevoerd kreeg. Artsen kregen deze gegevens ook. In 90% van de gevallen leverde Watson uiteindelijk de juiste diagnoses. Watson bevat miljoenen gegevens, onderzoeksresultaten, krijgt dagelijkse updates en kan razendsnel vergelijken. Ze kunnen in de toekomst feitelijk veel betere diagnoses stellen dan een menselijke arts.

Check je eigen hart met AliveCor

Technologie die nu direct al bijdraagt aan een efficiëntere gezondheidszorg is AliveCor. Het is een kleine draagbare hartmonitor die in verbinding staat met je smartphone en binnen drie minuten een cardiogram maakt. Als het nodig is, wordt de cardioloog op de hoogte gesteld van de resultaten. Het apparaat kost maar 70 euro en is nu al beschikbaar. ‘Preventive healthcare’ zal de kosten van de totale gezondheidszorg drastisch omlaag brengen. En dit is hard nodig. In 2040 zullen veel landen, als ze nu niet ingrijpen, de kosten voor dure gezondheidszorg niet meer kunnen betalen. De huidige kosten van een hartpatiënt bedragen 2000 tot 3000 euro per bezoek per jaar, en dan heb ik het over één persoon! Als we allemaal dit soort technologie gebruiken gaan deze kosten drastisch zakken.

Technologie die nu direct al bijdraagt aan een efficiëntere gezondheidszorg is AliveCor.

Een ‘wake-up call’ voor ziekenhuizen en artsen

De ontwikkelingen gaan sneller dan je denkt. Politiek, ziekenhuizen en artsen moeten ontwaken. Er moet een kanteling worden gemaakt naar een nieuwe dienstverlening en andere businessmodellen. In 2025 is de huisarts van nu verdwenen en het algemeen ziekenhuis 75% kleiner dan nu, omdat we rond dat jaar in staat zijn om ziekten zelf te voorkomen en te genezen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!