- Hoe ontwikkel je een sterke bedrijfscultuur?
- Gemotiveerde, betrokken werknemers zijn essentieel voor de groei van je bedrijf
- Ervaren ondernemers spreken over het belang van een bedrijfscultuur
- De eerste stap naar een succesvol bedrijf
Silicon Valley-style startups worden als werkgevers steeds populairder. Ze ontwikkelen de nieuwste technologieën, werken aan spannende projecten en worden geleid door visionaire ondernemers. Het is dan ook geen wonder dat 44 procent van de Amerikaanse afgestudeerden het liefst bij een startup aan het werk gaat, terwijl slechts 14 procent de voorkeur geeft aan een baan bij een groot, gevestigd bedrijf. Het vanaf de grond af helpen opbouwen van een bedrijf is namelijk een belangrijke kans om een blijvende stempel te drukken op de toekomst. Zoals Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, zegt: “Als je een plek aangeboden krijgt aan boord van een raket, dan vraag je niet ‘wat voor plek’. Dan ga je er gewoon voor”. En hoewel het een fantastische kans is om van een startup een succesvol bedrijf te kunnen maken, is het tegelijkertijd ook een zenuwslopende ervaring.
Werken aan en in een jong bedrijf kent ook nadelen, zoals veel overuren, werkonzekerheid en een gebrek aan financiering. En ook al werken de oprichters en eerste werknemers van een startup nóg zo hard, toch redt maar liefst 75 procent van deze beginnende bedrijfjes het niet. Het is niet eenvoudig om de precieze oorzaak daarvan te achterhalen. Was er teveel concurrentie? Hebben ze niet goed naar hun klanten geluisterd? Was de marketingstrategie niet effectief genoeg? Volgens Candida Brush, een professor aan het Babson College in Wellesley, Massachusetts, kan de oorzaak “vaak rechtstreeks in verband gebracht worden met de cultuur van het bedrijf”. Een bedrijfscultuur definieert inderdaad de waarden, verwachtingen en doelstellingen en zorgen ervoor dat werknemers zich ofwel ontplooien als geïnspireerde en creatieve teamgenoten of ongemotiveerde individuen die weinig of geen hart hebben voor de zaak. Dit kan een enorme impact hebben op een klein bedrijf.
Een positieve, inspirerende startupcultuur is een belangrijke voorwaarde voor de langetermijngroei van een bedrijf. Het stelt oprichters in staat om de productiviteit te verhogen, het bedrijf uit te breiden en (nog meer) bevlogen werknemers in dienst te nemen die betrokken zijn bij het bedrijf en dat ook lange tijd blijven. De verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een succesvolle bedrijfscultuur ligt in feite bij de oprichters en hun eerste werknemers.
Hoe ontwikkel je een sterke bedrijfscultuur?
De eerste stap is een duidelijke, diepgaande visie en doel – dit zorgt ervoor dat het bedrijf in zowel goede als minder goede tijden betere kansen heeft om overeind te blijven. De beste manier om je visie en doel helder te krijgen is door te vragen “Hoe helpt mijn product mijn klanten? Als je bijvoorbeeld een website hebt ontwikkeld met vakantiebestemmingen, is je doel niet alleen om hotelkamers te verhuren. Het is veel ‘groter’ dan dat. Jouw website helpt mensen hun droomvakantie te beleven en fantastische herinneringen te creëren. Zorg ervoor dat je je doel en je visie duidelijk naar je werknemers communiceert, zij zijn immers degenen die deze waarden moeten gaan promoten. Dit werkt niet alleen motiverend, het geeft ook het signaal dat open communicatie tussen werknemers en leiders in het bedrijf gewaardeerd wordt en dat iedereen bij de besluitvorming betrokken is. Minder hiërarchie creëert een vruchtbare bodem voor nieuwe ideeën, waarin werknemers worden aangemoedigd om creatief te zijn en out of the box te denken.
Het is belangrijk dat managers creativiteit en innovatie stimuleren door hun werknemers te laten zien dat een mislukt project of fouten niet worden gezien als een gebrek aan competentie, maar als een kans om te leren en te groeien. Op die manier weten ze dat ze de volledige steun hebben van het bedrijf waarvoor ze werken. En om ervoor te zorgen dat toekomstige werknemers hetzelfde gevoel van veiligheid en vrijheid ontwikkelen, is het belangrijk om tijdens sollicitatiegesprekken specifiek te zijn en de waarden waar het bedrijf voor staat uitvoerig te beschrijven. De reacties van de kandidaat zijn belangrijke pijlers waarmee je kunt bepalen of de persoon goed in het bestaande team past.
Bovendien is het belangrijk om de ontwikkeling (training, bijscholing) en de productiviteit van werknemers bovenaan de prioriteitenlijst te zetten. Een positieve startupcultuur heeft nauw verband met het empoweren en ontwikkelen van de talenten van het personeel. Bijvoorbeeld, als bepaalde werknemers van de verkoopafdeling hun targets keer op keer overtreffen, is het belangrijk dat ze daarvoor beloond worden en dat hun vaardigheden verder ontwikkeld worden. Houd ook altijd in de gaten of er tussen je werknemers misschien potentiële leiders verscholen zitten en laat zien dat je hen vertrouwt en waardeert, want zij zijn degenen die naar alle waarschijnlijkheid het meest handelen naar de waarden die je bedrijfssucces bevorderen en de reputatie van je bedrijf beschermen. Tot slot moeten oprichters zich realiseren dat het ontwikkelen van een succesvolle startupcultuur geen eenmalige taak is maar dat je voortdurend aan het promoten van je bedrijfsvisie en -waarden moet werken.
Gemotiveerde, betrokken werknemers zijn essentieel voor de groei van je bedrijf
Het ontwikkelen van een sterke bedrijfscultuur is geen gemakkelijke taak, maar het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden, omdat het kan resulteren in enorme (zakelijke) voordelen. De ondernemer Gary Vaynerchuk zei ooit tegen de eerste 100 werknemers van VaynerMedia dat het hun “verantwoordelijkheid is om de cultuur [tijdens de groei van het bedrijf] in stand te houden”. Deze manier van omgaan met personeel en het creëren van een inspirerende werkplek zorgde ervoor dat zijn bedrijf een jaarlijkse omzet van $200 miljoen bereikte. Hun positieve bedrijfscultuur motiveerde de werknemers om een stapje harder te lopen, elkaar te vertrouwen en sterke werkrelaties te ontwikkelen. Deze werknemers deden ook aanbevelingen over mensen aan die goed bij het team zouden passen en hielpen daarbij mee aan de ontwikkeling van een sterke en gezonde HR-afdeling. Een succesvolle startupcultuur zoals die bij VaynerMedia motiveert medewerkers om bij het bedrijf te blijven, bevordert de loyaliteit en maakt dat ze graag deel uitmaken van de groei van het bedrijf.
Wat vinden doorgewinterde ondernemers van de startupcultuur?
Neil Patel, een digitale marketeer en medeoprichter van KISSmetrics, legt uit dat personeel aannemen, alleen op basis van werkvaardigheden, nooit positief heeft uitgepakt. Zijn ervaring is dat “mensen die niet binnen je bedrijfscultuur passen eerder geneigd zijn om verwikkeld te raken in conflicten, de handdoek sneller in de ring gooien als het even tegenzit en gewoon geen hart voor het bedrijf hebben”. Bovendien is het van cruciaal belang dat ondernemers met hun acties leiding geven door zelf ook volgens de waarden van het bedrijf te handelen. Rand Fishkin, de oprichter en CEO van het marketingsoftwarebedrijf Moz, zegt: “bij Moz zijn de daden soms zelfs duidelijker dan de woorden van de missieverklaring of de lijst van kernwaarden”. Biz Stone, een medeoprichter van Twitter, is het hiermee eens en zegt: “het is mogelijk om een bedrijf op te bouwen, mensen te helpen en ook nog eens te genieten van ons werk”. Door ervoor te zorgen dat hun bedrijven meer zijn dan alleen maar winstgerichte entiteiten, zijn deze oprichters erin geslaagd om duurzame bedrijven op te bouwen die zowel hun klanten als hun werknemers weten te inspireren.
De eerste stap naar een succesvol bedrijf
Startups zijn een steeds populairder wordende carrièrekeuze voor veel mensen die zich geïnspireerd voelen door de gepassioneerde oprichters en boeiende projecten van deze kleine bedrijven. Toch betekent werken voor een startup meestal lange werktijden en werkonzekerheid – omdat drie van de vier startups het uiteindelijk niet redden. Daarbij komt nog eens het feit dat veel jonge bedrijven geen noemenswaardige bedrijfscultuur hebben die werknemers inspireert om harder en slimmer te werken dan de concurrentie. Ondernemers die hun personeel positieve waarden bijbrengen hebben een grotere kans dat hun bedrijf groeit, succesvol wordt en zich staande houdt. Eenvoudig is het zeker niet, maar je kunt beginnen met één belangrijke stap: je werknemers uitleggen waarom je doet wat je doet en hen inspireren om hen jouw passie ook eigen te maken.
Share via: