Een verademing – de transformatie van vervuilde steden naar tropische bossen

Industries: Onroerend goed
  • China’s ’treescrapers’ helpen Nanjing op adem komen
  • Bogota’s bloesemtuin: next-level schoonmakers
  • Stedelijke jungles – waarom hebben we ze nodig?
  • De Garden Bridge in Londen: een bosbrug over de Theems
  • Forest in the Sky creëert een tropische jungle midden in Hanoi
  • Honingraatgebouw in het hart van Istanbul

Het moderne leven veroorzaakt veel stress en doet ons naar rust en stilte verlangen. Daarvoor is de natuur de plek bij uitstek, want bomen en planten hebben een rustgevend effect. Helaas zijn we niet allemaal in de gelegenheid om elk weekend in een natuurgebied door te brengen. Maar gelukkig werken stadsplanners en architecten in verschillende delen van de wereld druk aan groene oplossingen voor de uitdagingen van de steden van de toekomst.
https://www.youtube.com/watch?v=0JYFeXUw4G8
Als je stedelijke bossen en architectuur met elkaar combineert leidt dat tot adembenemende resultaten. Door hun unieke architectuur hebben deze groene, duurzame gebouwen – ook wel ‘treescrapers’ genoemd – veel te bieden. Omdat ze de hoeveelheid beschikbare zuurstof verhogen, zijn deze gebouwen letterlijk een verademing. Ook zorgen ze voor een veilige leefomgeving voor dieren die in drukke steden normaal gesproken niet kunnen overleven.

Het concept van stedelijke bossen is niet zo nieuw als je misschien denkt. Architecten zijn bijvoorbeeld al jaren bezig om daken van gebouwen in mooie tuinen te veranderen. Maar tegenwoordig zijn het niet meer alleen de daken die ‘vergroend’ worden; ook de zijkanten van gebouwen worden steeds vaker getransformeerd in (verticale) tuinen, al heeft dat best wat voeten in de aarde. Bestaande gebouwen moeten namelijk eerst verstevigd worden zodat ze het extra gewicht van de bomen en planten kunnen dragen en dat is een kostbare aangelegenheid. Dan zijn er ook de extra kosten voor het onderhoud van al dat groen. Toch is het resultaat – een ontspannende, gezonde leefomgeving – deze extra kosten meer dan waard. Overal ter wereld worden dit soort groene gebouwen in de toekomst dan ook langzaam maar zeker de norm.

China’s ’treescrapers’ helpen Nanjing op adem komen

Met name China heeft te maken met ernstige luchtvervuiling. Maria Neria – directeur van de afdeling volksgezondheid en het milieu van de WHO – vertelde The Guardian dat de luchtkwaliteit in bepaalde delen van China alarmerend slecht is en dat de regering geen excuus meer heeft om geen actie te ondernemen. De Aziatische grootmacht heeft onlangs besloten om de luchtvervuiling – in samenwerking met Stefano Boeri, de Italiaanse architect van Milaans Bosco Verticale (Vertical Forest) – met behulp van ‘groene architectuur’ te lijf te gaan. Het Chinese verticale bos – en Boeri’s eerste in Azië – bestaat uit twee naast elkaar staande torens die bedekt zijn met meer dan twintig soorten bomen en duizenden struiken. Op deze manier wil men Nanjing helpen om letterlijk weer op adem te komen.

In de kleinste van de twee torens komt een luxe hotel en in de grotere is een museum, een rooftop nachtclub en een groene architectuurschool voor duurzaam ontwerp gepland. Bovendien zullen deze groene gebouwen fungeren als de longen van de stad – en elke dag 25 ton kooldioxide inhaleren en 60 kg zuurstof uitademen. Er bestaat geen twijfel dat deze ‘verticale bossen’ een grote rol zullen spelen in het korte metten maken met de luchtverontreiniging.

De verticale bostorens in Milaan
De Aziatische grootmacht heeft onlangs besloten om de luchtvervuiling – in samenwerking met Stefano Boeri, de Italiaanse architect van Milaans Bosco Verticale (Vertical Forest) – met behulp van ‘groene architectuur’ te lijf te gaan.

Bogota’s bloesemtuin: next-level schoonmakers

Het elf verdiepingen tellende gebouw Edificio Santalaia in Bogota – waarvan 3100 m2 met groen bedekt is – is de grootste verticale tuin ter wereld. De constructie van het gebouw, een samenwerking tussen het Spaanse ontwerpbedrijf Paisajismo Urbano en het Colombiaanse bedrijf Groncol, werd in 2015 voltooid. De verticale tuin bestaat uit meer dan tien plantensoorten van vijf verschillende plantfamilies. “Het selecteren van de juiste plantensoorten is kritiek in dit soort tuinen. De biodiversiteit in een verticaal ecosysteem leidt tot interactie tussen de planten en micro-organismen,” aldus Ignacio Solano van Paisajismo Urbano.

Voor de watervoorziening voor al het groen is een gepatenteerd systeem van veertig irrigatiesectoren ontworpen. Dit unieke irrigatiesysteem recyclet het afvalwater en ook het water dat door de muren van de tuin stroomt. De tuin draagt ​​niet alleen bij tot de esthetiek van de stad, maar is ook in staat om een jaarvoorraad aan zuurstof voor 3.100 mensen te produceren, ongeveer 775 kilogram zware metalen te verwerken, meer dan 2000 ton schadelijke gassen te filteren en meer dan 400 kilo stof uit de lucht te halen. Bovendien zorgt de deken van geselecteerde planten voor natuurlijke isolatie, waardoor het tijdens de warme zomerdagen aangenaam koel is en er minder behoefte is aan airconditioning.

Stedelijke jungles – waarom hebben we ze nodig?

In 2050 woont naar verwachting meer dan 70% van de mensen in stedelijke gebieden. Simone Borelli, co-auteur van een recent FAO-rapport over de richtlijnen voor wereldwijde stedelijke bosbouw, deelde onlangs zijn zorgen met CNN. “De steden van de toekomst hebben de uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen een fatsoenlijk leven kunnen leiden.” Parken en straten met hoge bomen spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van het leven in een stad. Ze bieden bescherming tegen de extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door de opwarming van de aarde en vangen gevaarlijke hoeveelheden regenwater op tijdens zware stormen. Je staat er versteld van waar bomen ons allemaal voor kunnen beschermen.

Stephen Sheppard, professor aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver, Canada, en expert op het gebied van stedelijke bosbouw, vertelde CNN: “…een paar jaar geleden zaten een miljoen mensen bijna een maand zonder drinkwater. Door zware regenval was er modder in de reservoirs terechtgekomen waardoor het water niet meer drinkbaar was.” Stedelijke bossen bieden oplossingen voor dit soort problemen door overmatig water van zware regen te absorberen. Hierdoor vindt er minder bodemerosie plaats en wordt het drinkwater beschermd.

De Garden Bridge in Londen: een bosbrug over de Theems

Niet alleen gebouwen worden groen. In Londen is men bezig met de bouw van de Garden Bridge – een ‘tuinbrug’ over de rivier de Theems. Deze brug werd oorspronkelijk ontworpen als monument voor prinses Diana, maar nu komen er ook bomen en planten op te staan. De architectuur van de brug wordt verdeeld in secties, en elk deel wordt een habitat voor verschillende planten- en boomsoorten. Het idee achter het Garden Bridge-concept is om mensen aan te moedigen er een ​​gezondere levensstijl op na te houden door, onder andere, meer te lopen. En terwijl men over de tuinbrug loopt kan men tegelijkertijd genieten van de schoonheid van de natuur.

Een ontwerp voor de Londense Tuinbrug over de rivier de Theems met mensen die over een pad lopen
In Londen is men bezig met de bouw van de Garden Bridge – een ‘tuinbrug’ over de rivier de Theems.

Forest in the Sky creëert een tropische jungle midden in Hanoi

Vaak gaan de natuur en architectuur niet goed samen. Maar dat is bij Vietnam’s Forest in the Sky een ander verhaal. Het gebouwencomplex werd door de Flamingo Dai Lai Stock Company ontworpen als integraal onderdeel van de groene omgeving van Hanoi. Dit zeer duurzame gebouw kreeg een certificaat dat normaal gesproken wordt toegekend aan gebouwen die energiegebruik met minstens 20% terugdringen. Forest in the Sky heeft een 29% afname in energieverbruik voor ogen en wil dit doel bereiken door middel van energiebesparende gloeilampen en energiezuinige warmwaterketels. Maar Forest in the Sky is veel meer dan alleen duurzaam. Door de meer dan 50.000 verschillende bomen en planten die op de voorkant van het gebouw groeien is Forest in the Sky een tropische jungle geworden en dus ook visueel gezien zeer aantrekkelijk. De muren zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en zorgen ervoor dat het gebouw qua temperatuur en qua geluid goed geïsoleerd is.

Een ontwerp voor het gebouwencomplex van Forest in the Sky in Vietnam op een zonnige dag
Forest in the Sky heeft een 29% afname in energieverbruik voor ogen en wil dit doel bereiken door middel van energiebesparende gloeilampen en energiezuinige warmwaterketels.

Honingraatgebouw in het hart van Istanbul

Urban Rural is een concept dat is ontwikkeld door architectuur- en designstudio Eray Carbayo. Het concept is gebaseerd op het gebruik van plattelands-bouwelementen in een stedelijke omgeving. Ontwerpers van Eray Carbayo hebben nu een gebouw ontworpen dat geïnspireerd is door de traditionele elementen van landelijke huizen en tuinen. Als het gebouw in 2019 voltooid is, telt het acht verdiepingen en heeft het een honingraat-achtige structuur. Met deze specifieke vorm kan men met minder materialen groter bouwen. Elke zeshoek is een op zichzelfstaande unit met planten en bomen, vergelijkbaar met een landelijke tuin. Ook op het dak krijgen de bewoners extra ruimte om hun eigen voedsel te verbouwen. Het unique waterverzamelingssysteem bespaart tot wel 53% water en 15% energie. Het gebouw bevindt zich in het centrum van Istanbul, vlakbij belangrijke stadsdiensten en moet inwoners ‘verleiden’ om gezonder te leven door vaker te lopen of te fietsen in plaats van in de auto te stappen.

Zes futuristische gebouwen omringd door een jachthaven
Ontwerpers van Eray Carbayo hebben nu een gebouw ontworpen dat geïnspireerd is door de traditionele elementen van landelijke huizen en tuinen.

Waar architectuur en natuur elkaar ontmoeten

Onze steeds drukkere en vollere steden vragen om duurzame architecturale oplossingen. In de stad van de toekomst ontmoeten natuur en architectuur elkaar en combineren daarmee de voordelen van beide. Verticale bossen en tuinen en stedelijke jungles zorgen in de toekomst voor schone lucht en maken het leven voor stadsbewoners een heel stuk aangenamer.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!