- Loopherkenningssoftware herkent je aan de manier waarop je je voortbeweegt
- China’s emotionele surveillance-technologie monitort de hersenactiviteit van werknemers
- Gaat Walmart zijn werknemers in de toekomst afluisteren?
- Israëlische 3D-camera’s brengen een revolutie teweeg in surveillance-tech
- Er is meer regelgeving nodig
- De toekomst van surveillance-technologie
Een aantal jaren geleden waren surveillance-systemen bestaande uit low-resolution camera’s misschien nog afdoende, maar de wereld is inmiddels enorm veranderd. Voor mensen die bang zijn voor criminaliteit en terrorisme zijn een paar beveiligingscamera’s in en om het huis of in de stad niet genoeg. Omdat criminelen door de jaren heen steeds slimmer zijn geworden en gebruikmaken van geavanceerde technologie, zijn beveiligingssystemen ook mee-geëvolueerd. Om hun burgers te beschermen maken overheden steeds meer gebruik van surveillance-systemen die bestaan uit slimme camera’s met kunstmatige intelligentie en gezichtsherkennings– en bewegingsdetectietechnologie.
Surveillance is een lucratieve industrie geworden en de markt blijft maar doorgroeien. In 2017 bedroeg de wereldwijde markt voor videobewaking $32 miljard, en deze zal in 2033 naar verwachting $77,2 miljard bereiken. De regio Azië-Pacific is nu nog marktleider, maar Europa is ook druk bezig met het ontwikkelen van hightech videosurveillance-technologie. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de grootste hubs voor surveillance-technologie in de EU en dankzij nieuwe ontwikkelingen is wat voorheen alleen mogelijk was in sciencefictionverhalen nu realiteit geworden. We gaan ervan uit dat deze technologieën voor onze veiligheid ontwikkeld worden, maar toch maken veel mensen zich zorgen om hun privacy. We willen niet continu in de gaten gehouden worden, en al al helemaal niet zonder ons medeweten.
Nieuwe software herkent je aan de manier waarop je loopt
Hoewel uitdagingen rond privacyschending over het algemeen serieus genomen worden, zijn sommige landen vastbesloten om er met hun surveillancetechnologie zelfs nog een schepje bovenop te doen. In China heeft men bijvoorbeeld een nieuw systeem ontwikkeld waarmee je personen kunt identificeren op basis van hoe ze lopen. Deze gait recognition software of loopherkenningssoftware is ontwikkeld door het KI-bedrijf Watrix en wordt in Beijing en Shanghai al gebruikt om de Chinese politie te helpen misdadigers in menigten te identificeren. De software kan iemand tot op 50 meter afstand identificeren, zelfs als ze van de camera weglopen en hun gezicht niet zichtbaar is. Het systeem van Watrix werkt door het silhouet van een persoon uit videobeelden te filteren en zijn bewegingen te analyseren. Op basis van de verzamelde gegevens maakt het systeem vervolgens een model van de manier waarop de persoon loopt. Huang Yongzhen, de CEO van Watrix, vertelt: “Loopherkenning kun je niet voor de gek houden door bijvoorbeeld krom, mank of wijdbeens te gaan lopen. We analyseren alle kenmerken van het hele lichaam”. Wat het systeem bijzonder handig maakt voor Chinese autoriteiten is dat er geen speciale camera’s voor nodig zijn omdat het gebruikmaakt van beeldmateriaal van bestaande bewakingscamera’s.
De software laat echter nog wel het een en ander te wensen over. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om een persoon in real time te identificeren. De videobeelden moeten eerst naar de software geüpload worden, waarna het nog eens 10 minuten duurt voordat de software iemand in een video van 1 uur lang kan identificeren. Om de loopherkenningstechnologie sneller te kunnen ontwikkelen wist Watrix in 2018 maar liefst $20 miljoen aan financiering binnen te slepen.
China’s emotionele surveillance-technologie monitort de hersenactiviteit van werknemers
Sommige Chinese bedrijven maken het helemaal bont met hun surveillance-activiteiten. Zij monitoren namelijk zelfs de emoties van hun werknemers. De technologie die ze daarvoor gebruiken bestaat uit draadloze sensoren die in de hoeden of veiligheidshelmen van hun personeelsleden worden geplaatst. Deze sensoren, ontwikkeld door het technologiebedrijf Deayea, monitoren voortdurend de hersengolven en sturen de gegevens naar een computer. De KI-algoritmen kunnen vervolgens met maar liefst 90 procent nauwkeurigheid detecteren of iemand angstig, verdrietig of boos is. Deze emotionele surveillance-technologie vindt men met name handig voor banen waarvoor een hoge mate van concentratie belangrijk is. Denk hierbij aan treinbestuurders en werknemers in fabrieken waarbij door onoplettendheid niet alleen het eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar gebracht wordt. Wanneer een personeelslid zich niet optimaal voelt, worden managers daarvan door het systeem op de hoogte gebracht en wordt de werknemer naar huis gestuurd.
Het is niet bekend hoeveel werknemers op deze manier in de gaten worden gehouden, maar volgens de South China Morning Post wordt de technologie momenteel gebruikt door het openbaar vervoer, het leger en een aantal staatsbedrijven. Bovendien is de tech op ziekenhuispatiënten getest en bepaalt het systeem bij piloten of ze emotioneel in staat zijn om te vliegen. Ondanks dat niet iedereen er blij mee is dat hun emoties worden gemonitord, beweren sommige bedrijven dat het de productiviteit van hun werknemers heeft verbeterd en hun winst heeft verhoogd. State Grid Zhejiang Electric Power bijvoorbeeld, een bedrijf met 40.000 werknemers, implementeerde deze surveillance-technologie in 2014 en heeft sindsdien een omzetstijging van $315 miljoen waargenomen. Een ander bedrijf dat er zeer over te spreken is, is Ningbo Shenyang Logistics. Dit bedrijf gebruikt het systeem, gecombineerd met VR headsets, tijdens het trainen van zijn werknemers. Het bedrijf wist zijn winst vervolgens met maar liefst $22 miljoen te verhogen. “Het systeem heeft het aantal fouten van onze werknemers aanzienlijk verminderd”, vertelt de manager van het bedrijf, Zhao Binjian, aan de South China Morning Post.
Gaat Walmart zijn werknemers in de toekomst afluisteren?
Ook de Amerikaanse retailer Walmart wil zijn bedrijfsprestaties met behulp van surveillance-technologie verbeteren. De bekende winkelketen heeft onlangs een surveillance-systeem gepatenteerd waarbij audiosensoren in de winkels worden geïnstalleerd. Naast geluiden als piepjes van scanners kunnen de sensoren ook gesprekken tussen klanten en werknemers opnemen. Met behulp van deze technologie kan Walmart bepalen of het personeel hun werk efficiënt doet. Worden klanten fatsoenlijk begroet en hoe lang staan ze bij de kassa? Met gedetailleerd inzicht in de prestatiestatistieken van elke werknemer zou de winkelier de winkelervaring van klanten kunnen verbeteren.
Maar niet iedereen is hiervan onder de indruk. Ifeoma Ajunwa, assistent-professor aan Cornell’s Industrial and Labor Relations School, is van mening dat overmatig gebruik van surveillance werknemers nerveus maakt en niet bevorderlijk is voor het welzijn van het personeel. Als Walmart bovendien besluit om deze technologie in zijn winkels te implementeren, moet het bedrijf ook rekening houden met mogelijke klachten van klanten die niet allemaal even blij zullen zijn met het idee dat hun gesprekken worden opgenomen. Sterker nog, in 12 Amerikaanse staten is het opnemen van iemands stem zonder toestemming zelfs illegaal. Ragan Dickens, directeur corporate communications van Walmart, zegt dat het bedrijf hier zeker rekening mee houdt en dat alle werknemers op de hoogte worden gebracht voordat Walmart deze audiosensoren installeert. “Ik kan je verzekeren dat als het concept inderdaad werkelijkheid wordt, we ervoor zullen zorgen dat we voldoen aan nationale en lokale wetten”, aldus Dickens. Hoeveel het systeem gaat kosten en wanneer het in gebruik genomen wordt is nog niet bekend.
Israëlische 3D-camera’s brengen een revolutie teweeg in surveillance-tech
Twee Israëlische bedrijven, Photuro en Mantis Vision, werken samen aan surveillance-technologie die iets minder invasief is. Hun systeem, een fotocabine met 3D-camera’s, werd onlangs in de Ayalon Mall in Tel Aviv gepresenteerd. Met het systeem kun je nauwkeurige metingen doen van een persoon, inclusief hoogte, breedte en zelfs de dikte van je handpalm. De stand in het winkelcentrum was uitgerust met 22 camera’s en hightech verlichting en bezoekers konden er hun eigen digitale modellen of avatars creëren. Eerst moesten ze een formulier invullen en de juiste afbeeldingsspecificaties selecteren. De technologie kan vijf mensen tegelijkertijd fotograferen en binnen een paar seconden een zeer nauwkeurig digitaal beeld van de personen creëren. Hoewel de technologie relatief nieuw is, is er al veel interesse uit de surveillancesector en zelfs uit bedrijfstakken als robotica en de transportsector. Deze innovatie zou uitstekend geschikt zijn voor het creëren van een 3D-database van verdachte criminelen. De 3D-camera’s kunnen bijvoorbeeld een biometrische handtekening creëren van een inbreker in actie – en daarvoor hoeft de crimineel niet eens stil te staan.
Er is meer regelgeving nodig
Met verdere ontwikkelingen in deze technologie zullen surveillance-systemen steeds goedkoper worden, waardoor ze ook op grotere schaal geïmplementeerd kunnen worden door zowel overheden als het bedrijfsleven. Dit heeft natuurlijk allerlei gevolgen met betrekking tot privacy. De American Civil Liberties Union (ACLU) werkt samen met verschillende andere partijen, zoals organisaties voor raciale- en burgerrechten, om techbedrijven te waarschuwen hun surveillance-technologie niet meer aan overheidsinstanties te verkopen. Inwoners van steden spreken zich ook steeds meer uit met betrekking tot het reguleren van dit soort technologieën.
De stad Cambridge in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft bijvoorbeeld een speciale verordening uitgevaardigd. Hierin staat dat gemeentelijk instellingen die surveillancesystemen willen inzetten moeten aangeven hoe zij de technologie gebruiken, wat er mogelijk is met deze technologie en welke gegevens er opgeslagen worden. Een soortgelijke verordening is bovendien goedgekeurd door de gemeenteraad van Davis in Californië. Volgens deze verordening moet elke stadsafdeling of -agentschap eerst bewijzen dat de surveillance-technologie in kwestie “met betrekking tot burgerlijke vrijheden meer goed doet dan kwaad”.
Maar niet alleen technologieën als camera’s of audiosensoren leiden tot privacyproblemen. Ook sociale netwerken worden gebruikt voor surveillance-doeleinden. Facebook staat er bijvoorbeeld om bekend dat het gebruikersgegevens van verschillende platforms zonder toestemming verzamelt en gebruikt. Het Duitse federale kartelbureau heeft Facebook onlangs “opdracht gegeven om de manier waarop persoonsgegevens van gebruikers worden verwerkt” te veranderen. Zodra de beslissing van kracht wordt, mag Facebook alleen nog gegevens verzamelen wanneer de gebruiker daarmee instemt.
De toekomst van surveillance-technologie
Surveillance-technologie is een waardevol wapen geworden in onze strijd tegen criminaliteit. En omdat je als overheid of bedrijf dankzij surveillance-systemen enorm veel macht hebt, ligt de kans dat de tech voor niet-koosjere doeleinden gebruikt wordt natuurlijk ook altijd op de loer. Naast het monitoren en identificeren van criminelen, kan deze technologie ook gemakkelijk gebruikt worden om allerlei andere zaken in de gaten te houden. Slimme camera’s die overal in de stad zijn geïnstalleerd kunnen je onderweg naar en zelfs op je werk monitoren. Hightech bewakingssystemen kunnen je er in een menigte van duizenden mensen tussenuit pikken. En met een paar muisklikken heeft Big Brother (wie dat dan ook moge zijn) vervolgens toegang tot een compleet dossier over je leven en je dagelijkse activiteiten. Gaan we een toekomst tegemoet waarin onze privacy ten koste gaat van goede beveiliging?
Share via: