Gezichtsherkenningstechnologie komen we binnenkort overal tegen

Industries: Algemeen
Trends: Sensoren
  • De wereldwijde markt voor gezichtsherkenningstechnologie is in 2022 naar schatting $9,6 miljard waard
  • Gezichtsherkenningstech zien we nu met name in de beveiliging en rechtshandhaving
  • Binnenkort ook in retail, marketing, gezondheidszorg, finance en meer…

Ons gezicht, onze stem, ogen en vingerafdrukken zijn bepalende fysieke kenmerken die ons uniek maken. In combinatie met biometrische technologieën zijn ze uitermate geschikt voor identificatie- en authenticatiedoeleinden. Gezichtsherkenning is op dit moment de meest gebruikte vorm van biometrie en begint in steeds meer aspecten van ons leven een prominentere rol te spelen.

De wereldwijde markt voor gezichtsherkenningstechnologie is in 2022 naar schatting $9,6 miljard waard

Volgens een onderzoek uit 2016, gepubliceerd door Allied Market Research, schat men de waarde van de wereldwijde gezichtsherkenningsmarkt in 2022 op $9,6 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 21,3 procent. Hoewel gezichtsherkenningstechnologie hoofdzakelijk geassocieerd wordt met beveiliging en wetshandhaving, vindt de tech dankzij recente ontwikkelingen ook op andere gebieden steeds meer toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan retail, marketing, finance en de gezondheidszorg. Gezichtsherkenning heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van biometrische identificatie. Het is bijvoorbeeld sneller en gemakkelijker te implementeren omdat het met bestaande camera’s en bewakingsapparatuur gebruikt kan worden. Bovendien is het veel praktischer en hygiënischer dan andere methoden, omdat er geen fysieke interactie met de gebruiker voor nodig is.

Digitaal in kaart brengen van vrouwengezicht
Volgens een onderzoek uit 2016, gepubliceerd door Allied Market Research, schat men de waarde van de wereldwijde gezichtsherkenningsmarkt in 2022 op $9,6 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 21,3 procent.

Gezichtsherkenningstechnologie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en beeldverwerking. Hiermee wordt de afbeelding van een persoon vastgelegd, waarna deze vergeleken wordt met afbeeldingen in een database. Het proces is volledig geautomatiseerd en kan een persoon binnen enkele seconden bijna 99 procent nauwkeurig identificeren, afhankelijk van de gebruikte software. Maar wat zijn op dit moment eigenlijk de meest voorkomende toepassingen van gezichtsherkenningstechnologie?

Gezichtsherkenningstechnologie zien we nu met name in de beveiliging en rechtshandhaving

Met de release van de iPhone X werd gezichtsherkenningstechnologie voor de eerste keer bij een groot publiek beter bekend. Na Apple besloten ook andere smartphonefabrikanten, waaronder Samsung en Xiaomi, de technologie in hun producten te verwerken. Als gevolg daarvan maken miljoenen mensen over de hele wereld nu, zonder er eigenlijk echt bij stil te staan, meerdere malen per dag gebruik van gezichtsherkenningstechnologie om hun telefoons te ontgrendelen.

Gezichtsherkenningstechnologie wordt op dit moment nog voornamelijk in de beveiliging en de wetshandhaving gebruikt – bijvoorbeeld in overheidsgebouwen, laboratoria, bankkluizen of boardrooms, maar ook voor de beveiliging van concerten of sportevenementen en bij grenscontroles en op luchthavens. Zo heeft de US Customs and Border Protection (CBP) onlangs plannen aangekondigd voor een biometrisch inreis-/uitreissysteem op de internationale luchthaven van Orlando. Alle internationale passagiers worden bij aankomst en vertrek door dit systeem gescand, waarna de foto’s vergeleken worden met die in de database van het Department of Homeland Security. Volgens het CBP duurt het hele proces minder dan twee seconden en is het 99 procent nauwkeurig. Het systeem zal tegelijkertijd op twaalf andere grote luchthavens in de Verenigde Staten getest worden. Het CBP hoopt deze systemen uiteindelijk op elke luchthaven in het land te implementeren.

Binnenkort ook in retail, marketing, gezondheidszorg, finance en meer…

Retailers maken ook steeds vaker gebruik van gezichtsherkenningstechnologie om criminaliteit te voorkomen en winkeldieven of fraudeurs bij binnenkomst te identificeren. Volgens onderzoek door FaceFirst is deze strategie vrij succesvol gebleken: het aantal incidenten van winkeldiefstal is daardoor met 34 procent afgenomen en het aantal geweldsdelicten met maar liefst 91 procent. Naast het voorkomen van diefstal kunnen retailers gezichtsherkenning ook gebruiken om klanten bij binnenkomst te identificeren en om hen gepersonaliseerde aanbiedingen te geven. Een soortgelijke aanpak wordt ook vaak toegepast door adverteerders die gezichtsherkenning gebruiken om de leeftijd en het geslacht van een klant te detecteren waardoor ze relevantere marketingcontent kunnen aanbieden.

In de gezondheidszorg wordt gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om de medicatietrouw van patiënten te volgen, hun pijnniveaus nauwkeurig te beoordelen en verschillende ziekten en aandoeningen op te sporen. Het is onderzoekers van het National Human Genome Research Institute bijvoorbeeld gelukt om met gezichtsherkenning de zeldzame genetische ziekte DiGeorge syndroom met een nauwkeurigheid van 96,6 procent te detecteren. Ook het Israëlische softwarebedrijf FDNA heeft gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld, Face2Gene, waarmee ze onder andere het syndroom van Down, het Hajdu-Cheney syndroom en het meningocele syndroom kunnen diagnosticeren. Als we kijken naar deze snelle ontwikkelingen, verwachten we dat we met deze technologie in de toekomst ook andere ziekten zullen kunnen detecteren.

Ook voor de autorisatie van betalingen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gezichtsherkenningstechnologie. Deze trend is ontstaan met de in 2016 gelanceerde MasterCard Identity Check app waarmee klanten een betaling kunnen bevestigen door met hun smartphone een selfie te nemen. De Chinese financiële dienstverlener China UnionPay heeft in de meeste geldautomaten in Macau gezichtsherkenningssoftware geïnstalleerd. Consumenten kunnen bij deze automaten geld opnemen door zes seconden in een camera te kijken. Ook de Chinese e-commerce-gigant Alibaba experimenteert met soortgelijke betaalmethoden – die ze onlangs in een KFC-restaurant in Hangzou getest hebben. Gebruikers van het digitale betaalplatform Alipay konden daar met hun gezicht voor hun maaltijden betalen.

Ondanks de groeiende populariteit heeft gezichtsherkenningstechnologie ook al heel wat controverse veroorzaakt, vooral rond privacy, betrouwbaarheid en ethiek. Uit een recente studie van het MIT en Stanford University blijkt bijvoorbeeld dat het geslacht en de huidskleur van de gebruiker een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de nauwkeurigheid van de software. Het foutenpercentage voor het bepalen van het geslacht van mannen met een lichte huidskleur kwam bijvoorbeeld nooit boven de 0,8 procent. Maar in het geval van vrouwen met een donkere huidskleur steeg dat percentage tot maar liefst 34,7 procent. Een ander belangrijk incident vond plaats in juli 2018, toen Amazon’s Rekognition-software 28 leden van het Congres ten ontrechte matchte met mugshots uit een openbare database van criminelen.

Hoewel er duidelijk nog heel wat ruimte voor verbetering is, zijn de voordelen van gezichtsherkenningstechnologie simpelweg te groot om te negeren. En terwijl deze technologie van oudsher voornamelijk werd gebruikt in de beveiliging en de wetshandhaving, komen er ook steeds meer toepassingen in andere sectoren en bedrijfstakken, waaronder de detailhandel, marketing, finance en de gezondheidszorg. En als de huidige trends zich verder ontwikkelen komen we gezichtsherkenningstechnologie in de niet al te verre toekomst overal tegen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!