- French Dream Towers is een nieuwbouwproject met gevels van microalgen
- De algen helpen bij de temperatuurregeling en zuiveren de lucht
- Het BIQ House is het eerste gebouw ter wereld dat door algen van stroom voorzien wordt
De gevolgen van klimaatverandering worden met de dag duidelijker en initiatieven die ons kunnen helpen onze impact op het milieu te verminderen worden van steeds groter belang. De bouwsector is verantwoordelijk voor 39 procent van de wereldwijde C02-uitstoot en is daarmee een van de grootste vervuilers ter wereld. Het is de hoogste tijd dat er ingegrepen wordt en met dit in het achterhoofd gaan steeds meer op zoek naar duurzamere bouwmaterialen en -methoden. Een van de meest intrigerende voorbeelden van dit moment is een organisch materiaal dat in de natuur veel voorkomt: algen.
Algen behoren tot de snelst groeiende organische materialen ter wereld en kunnen helpen de koolstofvoetafdruk van de bouwsector terug te dringen. De twee belangrijkste voordelen zijn dat ze in staat zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren door kooldioxide te absorberen en dat ze kunnen worden gebruikt om biobrandstof te produceren om onze gebouwen van energie te voorzien.
French Dream Towers is een nieuwbouwproject met gevels van microalgen
Het Franse architectenbureau XTU Architects onthulde onlangs een ontwerp voor French Dream Towers, een nieuwe state-of-the-art ontwikkeling voor een complex met gemengd gebruik. Het project is een samenwerking met het Franse zakenconsortium Systematic en een naamloze Chinese ontwikkelaar en het high-end complex wordt gevestigd aan de oevers van West Lake in de Chinese stad Hangzhou. De buitenkant van het complex wordt voorzien van algen en de beveiligingssystemen worden gemonitord door blockchaintechnologie.
Het project bestaat uit vier met elkaar verbonden torens, de French Tech Hub, het Art Center, de Hospitality Tower en de Haute Gastronomie. In de French Tech Hub komen kantoren, werkplekken, een startup accellerator en een digitaal cluster. In het Art Center nemen kunstgalerijen, een kunstmarkt en kunstenaarswoningen hun intrek. In de Hospitality toren komen een hotel, een spa, een kuuroord, zorgfaciliteiten en schoonheidssalons. In de Haute Gastronomie komen Franse- en fusionrestaurants en een panoramabar. De benedenverdieping zal dienen als openbare ruimte voor de bewoners en bezoekers van de torens.
Het ontwerp van de torens is geïnspireerd op verschillende bronnen, variërend van Chinese geschiedenis en natuur tot haute-couture mode. Ze hebben gebogen, kronkelende vormen die – afhankelijk van de kijkhoek – allerlei verschillende beelden oproepen. “Het grote dak doet denken aan de traditionele architectuur van pagodes, terwijl de vormgeving van de gevel weer wat weg heeft van fraai versierde stoffen en verschillende materialen, waarbij de diagonale bewegingen van het ontwerp worden benadrukt… een torsie die doet denken aan de beweging van een lange zwierige jurk”, zegt Anouk Legendre, mede-oprichter van XTU Architecten.
De algen helpen bij de temperatuurregeling en zuiveren de lucht
Het meest interessante aspect van het ontwerp van de torens is de gevel met microalgen, waarmee de temperatuur in de gebouwen gereguleerd wordt. “Het kweken van microalgen op de gevel van het gebouw is een proces dat bij XTU al vele jaren in ontwikkeling is”, zegt Legendre. “Het maakt een symbiose mogelijk: de bio-gevel maakt gebruik van thermische materialen om de groeitemperatuur van algen te regelen, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de thermische regeling van het gebouw”.
De torens zullen ook andere ‘groene’ elementen bevatten, zoals een regenwateropvangsysteem, aquaponics-systemen en een kas. De flora helpt de torens om de omringende lucht te zuiveren, kooldioxide op te nemen en zuurstof te produceren. De luchtkwaliteit, energieopslag en diverse milieusystemen van de gebouwen worden bewaakt door een IoT-netwerk op basis van blockchain, ontwikkeld door Gold Truffle Engineering.
Het BIQ House is het eerste gebouw ter wereld dat door algen van stroom voorzien wordt
Dit is niet de eerste keer dat algen in het ontwerp van een gebouw worden verwerkt. In 2013 onthulde het Londense ingenieursbureau Arup het eerste van ‘algenstroom’ voorziene gebouw ter wereld, het BIQ (Bio-Intelligent Quotient) House. Het vijf verdiepingen tellende BIQ-gebouw werd ontworpen in samenwerking met het Duitse adviesbureau SSC Strategic Science Consult en het Oostenrijkse bureau Splitterwek Architects en is gevestigd in Hamburg, Duitsland. Het gebouw heeft een innovatieve buitenkant, bestaande uit levende microalgen in glazen lamellen, waardoor het gebouw zijn eigen energie kan produceren en schaduw kan bieden aan de bewoners.
“Het gebruik van biochemische processen voor adaptieve zonwering is echt een innovatieve en duurzame oplossing. Het is geweldig om te zien dat het in een realistisch scenario getest wordt”, zegt Jan Wurm, een onderzoeksleider bij Arup. “Naast het opwekken van hernieuwbare energie en het bieden van schaduw om het interieur van het gebouw op zonnige dagen te verkoelen, creëert het ook een visueel interessante look – wat architecten en gebouweigenaren zullen waarderen”. De algen worden voortdurend van voedingsstoffen en kooldioxide voorzien en door de blootstelling aan zonlicht zorgt fotosynthese ervoor dat de micro-organismen zich vermenigvuldigen en warmte produceren. Deze warmte kan worden gebruikt om de watertanks van het gebouw te verwarmen of opgeslagen worden voor gebruik op een later tijdstip. Na het oogsten en drogen kan de algenbiomassa worden omgezet in biogas of worden gebruikt voor de productie van secundaire farmaceutische of voedselproducten.
Een ander voordeel van de algen is dat ze koolstofdioxide uit de lucht kunnen opnemen. Volgens Wurm kan een met algen bedekt paneel van één vierkante meter de CO2-uitstoot met acht ton per jaar verminderen. Dat is misschien niet veel vergeleken met de totale uitstoot van de bouwsector, maar alle beetjes helpen. Het is echter veel duurder dan conventionele appartementsgebouwen – $2,500 per vierkante meter, om precies te zijn – dus helaas zal grootschalig gebruik van deze innovatie naar verwacht voorlopig uitblijven.
Zouden algen de duurzame bouwtechnologie van de toekomst kunnen zijn? Het is zeker een veelbelovend concept waar nog heel wat mee geëxperimenteerd moet worden. Als ze door de bouwsector op grotere schaal worden ingezet kunnen algen – door kooldioxide uit de lucht te absorberen – onze impact op het milieu terugdringen. Bovendien produceren ze als bijproduct biobrandstof, wat een duurzamere en hernieuwbare energiebron oplevert.
Share via: