Het einde van de bedrijfswebsite is nabij

In toenemende mate besteden mensen tijd op sociale netwerken als Facebook, Pinterest en Twitter. De hoeveelheid tijd die ze nog besteden op andere websites neemt af. Je zou dus kunnen zeggen: als mijn doelgroep voornamelijk nog actief is op Facebook of Pinterest, moet ik dan nog een eigen bedrijfswebsite hebben? Of kan ik beter mijn doelgroep naar de plek leiden waar ze toch al zijn?

Volgens Facebook gaat het gebeuren

Vorig jaar vertelde Stephen Haines, Commercieel Directeur van Facebook in Engeland, dat hij verwacht dat in de toekomst bedrijfswebsites gaan verdwijnen en zullen verschuiven naar Facebook. Als argument voerde hij aan dat Starbucks bijvoorbeeld ruim 30 miljoen fans op Facebook heeft, terwijl hun website slechts 1.8 miljoen unieke bezoekers trekt per maand. Voor Coca-Cola ligt de verhouding op ongeveer 42 miljoen likes tegen over zo’n 300.000 unieke bezoekers per maand.

Het eerste voorbeeld bestaat al, in Nederland.

Het lijkt misschien een gek idee om te doen, maar het eerste voorbeeld bestaat toch echt al. Bezoekers van pepsi.nl worden direct doorgestuurd naar een applicatie binnen Facebook. De homepage is niet meer te bereiken. De redirect leidt je naar de applicatie van Pepsi’s ‘Remix Machine’. Ervan uitgaande dat Pepsi in Nederland toch zeker enkele tienduizenden unieke bezoekers trekt per maand, zal deze actie ook moeten leiden tot een flinke toename van het aantal Facebookfans.

Campagnematig of structureel

Pepsi zet het campagnematig in. Persoonlijk denk ik ook dat dit de beste manier is, als je het al zou overwegen. In een korte periode kun je je campagne een enorme boost geven door tijdelijk je homepage door te sturen naar een speciale landingspagina, in dit geval binnen Facebook. Structureel is het niet slim. Je website blijft je ‘home’ en het is uiteraard jouw eigendom. Mocht je je homepage doorsturen naar Facebook of YouTube, dan ben je zelf niet meer de eigenaar daarvan en raak je de absolute controle dus kwijt.

Wat zijn de voordelen?

Een bedrijfswebsite is normaliter vrij plat en biedt over het algemeen weinig mogelijkheden tot interactie en discussie. Facebook, YouTube en bijvoorbeeld Twitter daarentegen zijn social media die juist draaien om interactie. Op deze sociale netwerken kun je vele malen hogere betrokkenheid bereiken dan op je website en kun je een echte verbinding maken met je doelgroep. Wellicht is de waarde van een fan op Facebook wel veel hoger dan de waarde van een website bezoeker. Dat zal verschillen per organisatie en type bedrijf.

Niet voor iedereen

Is het slim om tijdens campagnes je homepage door te sturen naar een sociaal netwerk? Negen van de tien keer waarschijnlijk niet. Je moet je heel goed afvragen welke functie je website heeft. Wat is je doel? Waarom heb je een website? Vervolgens moet je je afvragen of je dezelfde informatie binnen Facebook zou kunnen aanbieden. Als blijkt dat je alles wat je op je website aanbiedt ook binnen Facebook zou kunnen aanbieden, moet je je nog afvragen: willen mensen dat wel? Zitten ze allemaal wel op Facebook? Hoeveel mensen sluit ik nu uit? Ondanks het feit dat een groot deel van de online bevolking in Nederland lid is van Facebook, is dat nog lang niet iedereen. Je gaat dus altijd mensen uitsluiten. Voor bedrijven als KLM en UPC die veel meer informatie hebben te bieden en transacties doen online is dit bijvoorbeeld geen optie.

Tussenweg

Je kunt ook een middenweg kiezen, zoals Heineken doet. Als je naar heineken.nl gaat kom je gewoon op de website van Heineken terecht, maar de homepage is volledig ingericht voor de ‘Rugnummers’ campagne die plaats vindt via Facebook. Met één klik ben je dan ook op Facebook. Een extra tussenstation dus, maar je hebt nog wel de mogelijkheid om de normale website te bezoeken en meer achtergrondinformatie op te zoeken.

Wel of niet doen?

Het is maar voor een beperkte hoeveelheid bedrijven aantrekkelijk om de homepage door te sturen naar een dedicated pagina van een campagne, of zelfs permanent door te sturen naar een sociaal netwerk. Met name het feit dat je een deel van je bezoekers uitsluit en dat je de controle uit handen geeft zijn belangrijke argumenten om het niet te doen.

Voor korte periodes tijdens campagnes, zoals bij de campagne van Pepsi, kunnen de voordelen zeker groter zijn dan de nadelen waardoor het zeer aantrekkelijk kan zijn om je vanaf je homepage-url door te linken.

Gratis road to recovery E-books voor 13 sectoren

Wij nemen de weg naar herstel en succes uiterst serieus. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar 13 sectoren en de uitdagingen en mogelijkheden uitgewerkt in inspirerende Ebooks.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!