Hoe AI je je volgende baan kan bezorgen, zelfs als je niet gekwalificeerd bent

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Voor werkzoekenden biedt generatieve AI een unieke kans om het speelveld gelijk te trekken en controle te krijgen over hun professionele loopbaan.
  • Samenvatting
  • Introductie: AI op de banenmarkt
  • Explainer: de machtsverhoudingen verschuiven
  • Voorbeelden: hoe kunnen werkzoekenden gebruikmaken van AI?
  • Experts: waarom bedrijven wel, maar werkzoekenden niet?
  • Experts: het einde van het CV?
  • De cijfers: werkt AI?
  • Voorspellingen: de arbeidsmarkt van de toekomst
  • Geleerde lessen

Samenvatting

Met de razendsnelle ontwikkeling van AI zijn er steeds meer zorgen over het potentieel ervan om menselijke werknemers te verdringen. Maar wat als het tegenovergestelde waar is? Wat als AI je daadwerkelijk zou kunnen helpen de baan van je dromen te vinden? ChatGPT kan je bijvoorbeeld helpen je sterke en zwakke punten te identificeren en mogelijke carrièrepaden voor te stellen waarmee je die sterke punten kunt benutten. Een andere AI-tool, Sonara, gaat nóg verder. Naast het vinden van beschikbare vacatures die overeenkomen met je zoekcriteria, kan het er ook automatisch namens jou op solliciteren.

  • Volgens een Canva-enquête geeft 45% van de respondenten toe generatieve AI te gebruiken om hun cv te maken of te verbeteren.
  • Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 90% van de personeelsmanagers dit acceptabel vindt.
  • Uit een onderzoek van Resume Genius bleek echter dat 50% van de wervingsmanagers AI-gegenereerde inhoud op een cv als een van de grootste ‘red flags’ ziet.
  • “Als bedrijven AI in hun processen gaan implementeren, dan moet het ook OK zijn als een potentiële kandidaat het gebruikt”, zegt Jaune Little, directeur wervingsdiensten bij Insperity.
  • “Ik wil werkzoekenden waarschuwen en op het hart drukken dat AI kan fungeren als een uitstekende copiloot, maar dat ze niet moeten proberen de technologie al het werk te laten doen”, benadrukt Andrew Hunter, mede-oprichter van Adzuna.

Het is hoogstwaarschijnlijk dat generatieve AI werkzoekenden zal helpen bij de manier waarop ze het vinden van een baan aanpakken. AI kan er echter ook voor zorgen dat ongekwalificeerde kandidaten door de mazen van het net glippen. Dit kan zelfs leiden tot een demotivatie onder geschoolde werkzoekenden als de schijn van perfectie meer resultaten oplevert dan daadwerkelijke expertise.

Introductie: AI op de banenmarkt

Je hebt inmiddels waarschijnlijk tientallen grimmige voorspellingen gehoord over hoe kunstmatige intelligentie (AI) zal binnenvallen en je baan zal overnemen. Maar wat als AI, in plaats van je baan over te nemen, je daadwerkelijk zou kunnen helpen de baan van je dromen te vinden? Zoals iedereen die ooit werkloos is geweest kan beamen, kan het zoeken naar een baan zeer frustrerend zijn. Terwijl de komst van online vacaturesites in de jaren negentig beloofde het speelveld tussen werkgevers en werkzoekenden gelijk te trekken, bleek de realiteit net iets anders te zijn.

Plotseling werden bedrijven overspoeld met sollicitaties, waar je als mens bijna niet doorheen kan. Om dit probleem aan te pakken en hun wervingsproces te stroomlijnen, wendden veel bedrijven zich tot AI voor hulp. Dit bracht echter een aantal eigen uitdagingen met zich mee, die aan beide kanten tot eindeloze frustratie leidden. Werkzoekenden dienden vaak talloze sollicitaties in zonder zelfs maar een afwijzingsbrief te ontvangen, waardoor ze enorm gedemotiveerd raakten. Werkgevers realiseerden zich ook dat AI-tools ernstige gebreken hadden en vaak kandidaten selecteerden die uiteindelijk niet goed bij hen zouden blijken te passen.

Veel werkzoekenden wenden zich nu tot AI om zichzelf een betere kans te geven om door die vroege rondes van het wervingsproces te komen. In sommige gevallen gebruiken ze het om hun sollicitatiebrieven en cv’s op te peppen of zelfs automatisch op banen te solliciteren. Het is echter misschien niet allemaal rozengeur en maneschijn: wat als het gebruik van AI om een voorsprong op de arbeidsmarkt te krijgen een oneerlijk voordeel creëert voor degenen die het minst gekwalificeerd zijn voor de functie?

“Het is een wapenwedloop waarbij de ene kant tanks heeft en de andere kant stokken – of niets. We geven de andere kant eindelijk de uitrusting die het nodig heeft”.

Victor Schwartz, oprichter, Sonara

Explainer: de machtsverhoudingen verschuiven

Hoewel bedrijven AI al jaren gebruiken om het wervingsproces te stroomlijnen, kan de opkomst van generatieve AI het machtsevenwicht mogelijk verschuiven in het voordeel van werkzoekenden.

Laten we het kort hebben over de technologie zelf, voordat we dieper ingaan op hoe werkzoekenden AI gebruiken. In de afgelopen jaren zijn we getuige geweest van de opmerkelijke opkomst van generatieve AI, beroemd (en berucht) om het vermogen om inhoud te produceren die bijna onmogelijk te onderscheiden is van door mensen gegenereerd werk. Aanvankelijk vond generatieve AI voet aan de grond in de creatieve industrie, met toepassingen variërend van het creëren van realistische afbeeldingen en illustraties tot het maken van boeiende verhalen. Naarmate de technologie volwassener en toegankelijker werd, begon het door te dringen in andere sectoren, stroomlijnde het verschillende processen en bood het innovatieve oplossingen voor al langer bestaande uitdagingen. Gezien de toenemende prevalentie was het slechts een kwestie van tijd voordat iemand besloot de technologie ook in het zoekproces naar werk te integreren.

Er zijn meer dan genoeg manieren waarop generatieve AI werkzoekenden kan helpen, waaronder het matchen met geschikte functies en het opstellen van op maat gemaakte cv’s en sollicitatiebrieven die aansluiten bij specifieke vacatures. Dit bespaart niet alleen een hoop tijd en moeite, maar kan ook hun kansen vergroten om geselecteerd te worden door de AI-software van de werkgever. ChatGPT, misschien wel de meest bekende van de generatieve AI-chatbots, kan werkzoekenden hierbij enorm helpen. Zodra je je cv deelt, kan ChatGPT je helpen je sterke en zwakke punten te identificeren en mogelijke carrièrepaden voor te stellen waarmee je die sterke punten kunt benutten.

Voorbeelden: hoe kunnen werkzoekenden gebruikmaken van AI?

Er is al een groot aantal generatieve AI-tools die zijn ontworpen om het sollicitatieproces voor werkzoekenden gemakkelijker te maken en hun kansen op een baan te vergroten.

Terwijl ChatGPT je cv kan aanscherpen, automatiseert Sonara het hele sollicitatieproces. Naast het vinden van beschikbare vacatures die overeenkomen met je zoekcriteria, kan het er ook automatisch namens jou op solliciteren. Het idee om Sonara op te richten, kwam van Victor Schwartz. Hij ervoer enorm veel frustratie toen hij naar een baan zocht nadat hij was afgestudeerd aan de Duke University. Ondanks het indienen van bijna 1000 sollicitaties, had Schwartz moeite om een baan te vinden. Het duurde niet lang voor hij zich realiseerde dat het systeem van nature gebrekkig was en tegen de belangen van werkzoekenden in werkte. Vastbesloten om een verschil te maken, putte Schwartz uit zijn achtergrond in informatica om een oplossing te ontwikkelen die werkzoekenden een kans zou geven. “Het is een wapenwedloop waarbij de ene kant tanks heeft en de andere kant stokken – of niets”, zegt hij. “We geven de andere kant eindelijk de uitrusting die het nodig heeft”. Sonara is echter niet de enige software op de markt die een dergelijke functie vervult: tools zoals Teal en AI Apply bieden vergelijkbare functionaliteiten.

Laten we ervan uitgaan dat AI je een interview heeft opgeleverd – wat nu? Dat is het moment dat je te maken krijgt met een AI-bot genaamd Prepper. De bot is ontwikkeld door vacaturezoekmachine Adzuna en kan sollicitatievragen genereren die specifiek zijn afgestemd op de functie waarop je solliciteert en gepersonaliseerde feedback geven op basis van je antwoorden. Elk antwoord krijgt een score van 0 tot 100, zodat je kunt zien wat je goed hebt gedaan en op welke gebieden verbetering nodig is.

AI kan je zelfs helpen beter uit de verf te komen tijdens een video-interview. Final Round AI, een startup opgericht door een app-ontwikkelaar ook wel bekend onder het pseudoniem “Michael G”, heeft een copiloot ontwikkeld die op de achtergrond werkt en in realtime antwoorden genereert op de vragen van een recruiter, waardoor betere, binnen de context passende antwoorden kunnen worden gegeven. “Je hebt beroemdheden en tv-presentatoren die de hele tijd naar teleprompters kijken. Waarom kunnen gewone mensen geen teleprompter gebruiken?” vraagt Michael.

“Ik vind dat als bedrijven het in hun processen gaan implementeren, het ook oké moet zijn voor een kandidaat om het te gebruiken”.

Jaune Little, directeur wervingsdiensten, Insperity

Experts: waarom bedrijven wel, maar werkzoekenden niet?

Veel experts uit de industrie zijn van mening dat werkzoekenden elke technologie zouden mogen gebruiken die bedrijven zelf gebruiken.

Gevraagd naar hun mening over het gebruik van AI bij het zoeken naar werk, lijken experts verdeeld. Amy Schultz, wereldwijd hoofd talentacquisitie voor grafisch ontwerpplatform Canva, is van mening dat werkzoekenden elke tool moeten omarmen om de stress en onzekerheid te verlichten die gepaard gaat met het vinden van werk. “We weten dat het zoeken naar een baan heel moeilijk en ontmoedigend kan zijn, dus als er iets is waardoor je je beter kunt voelen over die ervaring, dan denk ik dat mensen daar gebruik van moeten maken”, zegt ze. Dat idee wordt beaamd door Jaune Little, directeur wervingsdiensten bij HR-bedrijf Insperity, die stelt dat het niet meer dan eerlijk is dat werkzoekenden dezelfde technologie mogen gebruiken die de bedrijven gebruiken. “Ik denk dat als bedrijven het in hun processen gaan implementeren, het ook oké is als een kandidaat het gebruikt”, zegt Little.

Hoewel hij het ermee eens is dat AI het proces voor werkzoekenden gemakkelijker kan maken, waarschuwt Andrew Hunter, mede-oprichter van wervingsplatform Adzuna, ervoor om niet te veel op de technologie te bouwen. “De waarschuwing die ik werkzoekenden zou geven, is dat AI als een goede copiloot kan fungeren, maar dat je niet moet proberen de technologie al het werk voor je te laten doen”, zegt hij. “Het is een technologie die in ontwikkeling is, en zal je dodelijk saaie en standaard antwoorden geven. Als je de eerste interacties met de werkgever volledig door AI laat uitvoeren, dan zul je het werk niet kunnen doen”.

Een gebied waar AI bijzonder nuttig kan zijn, is het helpen van laaggeschoolde werknemers bij het identificeren van hun overdraagbare vaardigheden en hoe hun ervaringen zich kunnen vertalen naar andere functies. “Een werknemer bij Trader Joe’s weet niet altijd wat zijn of haar vaardigheden zijn”, legt Nitzan Pelman uit, oprichter en CEO van non-profit bijscholingsplatform Climb Hire. “Als ze weten hoe ze ChatGPT moeten vertellen wat ze doen, kan het hen helpen die dingen te vertalen in vaardigheden waarmee ze kans maken op witteboordenbanen”.

Experts: het einde van het cv?

Sommige experts zijn tegen het gebruik van generatieve AI in het sollicitatieproces en noemen het zelfs een dealbreaker.

Niet iedereen is even enthousiast over het gebruik van AI in het sollicitatieproces, en sommigen gaan zelfs zo ver om te suggereren dat dit het einde is van het proces zoals we dat kennen. “Generatieve AI kan zeer goede profielen creëren – er kunnen een paar fouten zijn, maar alleen de persoon zelf zal ze herkennen, niet de werkgever”, zegt Matt Jones, chief product officer bij wervingstechnologiebedrijf Cielo. “Dit roept de vraag op hoe relevant het beoordelen van cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitaties is, met name in de vroege carrièrefase. Ik vraag me af of dit de doodsteek is voor het cv”.

Julia Pollak, hoofdeconoom bij ZipRecruiter, waarschuwt dat een groeiend aantal werkgevers wantrouwig wordt ten opzichte van de dingen die in de cv’s en sollicitatiebrieven van kandidaten staan en hun wervingspraktijken daarop aanpassen. “Ik hoor dat werkgevers nu veel van de informatie die ze op schrift krijgen buiten beschouwing laten en zo snel mogelijk een persoonlijk gesprek met de kandidaten willen voeren, zodat ze ze goed kunnen doorlichten”, zegt ze.

“De waarschuwing die ik werkzoekenden zou geven, is dat AI kan fungeren als een goede copiloot, maar laat de technologie niet proberen al het werk voor je te doen.”

Andrew Hunter, mede-oprichter van wervingsplatform Adzuna

De cijfers: werkt AI?

Hoewel experts verdeeld zijn over het gebruik van AI-tools, wijst onderzoek erop dat werkzoekenden die ze gebruiken meer kans hebben om aangenomen te worden.

Ongeacht wat de experts ervan vinden, lijdt het weinig twijfel dat het gebruik van AI-tools toeneemt onder werkzoekenden. Volgens een enquête uitgevoerd door Canva in januari 2024 gaf 45% van de 5000 ondervraagden toe dat ze generatieve AI hadden gebruikt om hun cv te maken of te verbeteren. Van dat aantal zei 71% dat generatieve AI de hele ervaring gemakkelijker maakte, terwijl 68% beweerde dat het hen tijd bespaarde. Op de vraag wat ze vonden hoe hun cv eruitzag, zei 56% van degenen die AI gebruikten dat ze er “zeer tevreden” mee waren, terwijl slechts 33% van degenen die geen AI gebruikten hetzelfde zeiden.

In dezelfde enquête werden wervingsmanagers ook uitgenodigd om hun mening te geven over het gebruik van generatieve AI in sollicitatiemateriaal, waarbij een overweldigende meerderheid (90%) zei dat ze het acceptabel vinden. De meningen verschillen echter over de mate waarin AI zou moeten worden gebruikt, waarbij 46% van de wervingsmanagers aangeeft dat sollicitanten het alleen mogen gebruiken om hun eigen ideeën en inhoud te versterken, terwijl 44% van mening is dat het kan worden gebruikt om wat voor inhoud dan ook te creëren.

Natuurlijk zijn er sommigen die sterk tegen het gebruik van AI zijn voor dit doel. Uit een enquête van maart 2023, uitgevoerd door het HR-softwarebedrijf iCIMS, blijkt dat 39% van de HR-professionals het gebruik van AI om een cv of sollicitatiebrief te schrijven als een “duidelijke dealbreaker” beschouwt. Zo bleek uit een onderzoek van Resume Genius uit 2024 dat 50% van de wervingsmanagers AI-gegenereerde inhoud op een cv als een van de grootste ‘red flags’ ziet.

Maar heeft het gebruik van AI-tools bij het zoeken naar werk enige invloed op je kansen op het vinden van een baan? Volgens een studie uitgevoerd aan MIT Sloan wel. Uit het onderzoek, waaraan bijna 500.000 werkzoekenden deelnamen, bleek dat degenen die AI-tools gebruikten om hun cv te verbeteren, 7,8% meer aanbiedingen kregen en 8,4% hogere lonen verdienden dan degenen die niet op AI vertrouwden voor hulp. “Als je twee identieke werknemers met dezelfde vaardigheden en achtergrond neemt, is de kans groter dat degene met het beter geschreven cv wordt aangenomen”, zegt MIT Sloan-promovendus Emma van Inwegen. “De conclusie is dat werkgevers echt geven om wat er in het cv geschreven staat – het is niet alleen een correlatie”.

Voorspellingen: de arbeidsmarkt van de toekomst

Generatieve AI zal ongetwijfeld de manier veranderen waarop werkzoekenden het vinden van werk benaderen, maar het kan ook een oneerlijk voordeel zijn voor ongekwalificeerde kandidaten.

Voor de werkzoekenden van de toekomst zal het gebruik van AI waarschijnlijk toenemen. Met name generatieve AI zal een revolutie teweegbrengen in de manier waarop werkzoekenden de complexe en vaak ontmoedigende taak van het vinden van werk benaderen. In plaats van hun zoekopdracht in de zoekbalk voor vacatures in te voeren, kunnen werkzoekenden in natuurlijke taal communiceren met een AI-chatbot en gepersonaliseerde aanbevelingen ontvangen voor functies die aansluiten bij hun carrièredoelen. Deze slimme assistenten zullen in staat zijn om enorme hoeveelheden gegevens over succesvolle sollicitanten te analyseren en de belangrijkste vaardigheden, ervaringen en kwaliteiten te identificeren waarnaar werkgevers op zoek zijn. Gewapend met deze kennis kunnen werkzoekenden hun sollicitaties op maat maken en hun unieke waardepropositie laten zien op een manier die resoneert met wervingsmanagers en zich onderscheidt van de massa.

Het toenemende gebruik van AI bij het zoeken naar werk kan echter leiden tot een onevenwichtigheid tussen kandidaten. Naarmate meer werkzoekenden vertrouwen op AI-tools om gepolijste cv’s en sollicitatiebrieven te genereren, kunnen echt gekwalificeerde kandidaten in het nadeel zijn. Na jaren te hebben besteed aan het aanscherpen van hun vaardigheden en het opdoen van waardevolle ervaring, lopen ze nu plotseling het risico te worden overschaduwd door sollicitanten die AI-gegenereerde cv’s gebruiken die moeilijk te onderscheiden zijn van het echte werk, zelfs voor ervaren recruiters. Op de lange termijn kan dit leiden tot een demotivatie van geschoolde werkzoekenden, omdat zij de waarde van hun eigen kwalificaties in twijfel beginnen te trekken op een arbeidsmarkt die prioriteit lijkt te geven aan het aanvinken van de juiste vakjes boven echte expertise.

Geleerde lessen:

De arbeidsmarkt wordt steeds moeilijker te navigeren, maar er is misschien nog hoop voor de werkzoekenden van morgen. Generatieve AI biedt hen inderdaad een unieke kans om het speelveld gelijk te trekken en de controle over hun carrièretrajecten te nemen. Met behulp van AI-aangedreven tools en inzichten kunnen ze snel en overtuigend pronken met hun vaardigheden, ervaringen en potentieel op een manier die hun waarde als kandidaat echt weerspiegelt.

  • Generatieve AI-tools zijn al in staat om cv’s te maken, punch-ups uit te voeren, sollicitatiegesprekken voor te bereiden of zelfs automatische sollicitaties in te dienen. 
  • Kandidaten die AI-tools gebruiken om hun cv te verbeteren, hebben 7.8% meer kans om aangenomen te worden, volgens MIT Sloan.
  • Experts uit de industrie zijn verdeeld over het gebruik van AI op het gebied van sollicitaties, waarbij sommigen er niets mis mee zien en anderen het als een dealbreaker beschouwen.
  • Generatieve AI kan helpen om een rechtvaardigere, inclusievere arbeidsmarkt te creëren.
  • Er zijn toenemende zorgen dat AI ongekwalificeerde kandidaten in staat zou kunnen stellen beter te presteren dan gekwalificeerde kandidaten die er geen gebruik van maken.

Dus, wat kunnen we hieruit opmaken? Hoewel generatieve AI zeker een spannende ontwikkeling is voor werkzoekenden, is het geen wondermiddel. Gebruik het om je zoektocht naar een baan een boost te geven, maar laat het niet al het zware werk doen. Het is tenslotte je unieke mix van vaardigheden, ervaringen en persoonlijke charme waarmee je je onderscheidt van de rest.

Share via
Copy link