Hoe generatieve AI de toekomst van sport vormgeeft

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Generatieve AI betreedt het veld en brengt een revolutie teweeg in de manier waarop we sport spelen en ervaren. Klaar voor de start?
  • Samenvatting
  • De rol van technologie in sport
  • Generatieve AI stapt de sportarena binnen
  • AI neemt plaats op de bank
  • De fanervaring tot nieuwe hoogtes tillen
  • Een dieper inzicht in de sport(en) waar we van houden
  • De toekomst van sport
  • Geleerde lessen

Samenvatting:

Generatieve AI zet de sportwereld op stelten en heeft overal invloed op, van de trainingsroutines van teams tot de ervaringen van fans. Het vermogen om enorme datasets te analyseren en zinvolle inzichten te verkrijgen, biedt teams ongekende analytische mogelijkheden en creëert tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor fanbetrokkenheid.

  • Prominente voetbalclubs als Liverpool en Sevilla hebben in samenwerking met techbedrijven al hun eigen generatieve AI-tools ontwikkeld.
  • Het tennistoernooi Wimbledon heeft AI-gegenereerd commentaar voor wedstrijden geïntroduceerd.
  • LaLiga en NBA behoren tot de eerste sportcompetities die AI-aangedreven functies aanbieden die zijn ontworpen om de fanervaring te verbeteren.
  • “Generatieve AI kan ons helpen inzichten te creëren in beweging, prestaties en gezondheid die veel dieper gaan dan het oog van de huidige coach kan verwerken”, zegt dr. Adam Loiacono, een fysiotherapeut en prestatiecoach.
  • “Het maakt de sport interessanter. Als je een beter begrip krijgt van wat er gebeurt, wordt het interessanter”, legt Jens Melvang, senior productmanager bij Stats Perform, uit.

Terwijl AI elk aspect van sport blijft doordringen, roept het een aantal intrigerende vragen op over de toekomst van het veld. Welke invloed heeft dit op fair play en competitieve integriteit? Zal het de onvoorspelbaarheid die sport spannend maakt versterken of verminderen? En wat is de impact op de rollen van atleten, coaches en fans?

De rol van technologie in sport

Sport is een van onze oudste tradities en dient tot op de dag van vandaag als een bron van entertainment, lichaamsbeweging en gemeenschap voor miljoenen mensen over de hele wereld. Van lokale competities tot internationale wedstrijden, sport brengt mensen samen en bevordert een gevoel van eenheid en een gedeelde ervaring. Het gaat ook met de tijd mee: technologie is begonnen met het hervormen van verschillende aspecten van sport, waardoor de manier verandert waarop games worden gespeeld, geanalyseerd en ervaren door zowel atleten, commentatoren als fans.

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning lopen voorop in deze technologische verschuiving in de sport. Deze technologieën kunnen enorme hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren die tijdens sportevenementen zijn verzameld, waardoor ongekende inzichten worden geboden in de prestaties van spelers en de teamdynamiek. Door al deze gegevens effectief te benutten, kunnen coaches slimmere tactieken en spelersstrategieën ontwikkelen op basis van concreet bewijs in plaats van alleen intuïtie.

Moderne technologieën transformeren ook de fanervaring. Mobiele apps en sociale-mediaplatforms hebben nieuwe kanalen gecreëerd voor fans om in contact te komen met hun favoriete teams en atleten, terwijl livestreamingdiensten het mogelijk maken om games overal te bekijken. Veel platforms bevatten nu interactieve functies zoals realtime statistieken en schakelen tussen camerahoeken. Meer recentelijk begint generatieve AI ook zijn stempel te drukken op de sportwereld, met ingrijpende gevolgen voor zowel teams als fans.

Generatieve AI stapt de sportarena binnen

Generatieve AI belooft teams een concurrentievoordeel te geven met diepere inzichten en tegelijkertijd een boeiendere en persoonlijkere fanervaring te bieden.

Net als veel organisaties voor hen, hebben sportteams een beetje een obsessie ontwikkeld met data. Elke wedstrijd, training en interactie met spelers genereert nu een schat aan informatie, van basisstatistieken tot complexe prestatiestatistieken die zijn verkregen uit geavanceerde volgsystemen. De enorme hoeveelheid informatie vormt echter een grote uitdaging voor analisten en coaches, die bergen gegevens moeten doorzoeken om bruikbare inzichten te vinden die hun teams een concurrentievoordeel kunnen geven. Dit is waar generatieve AI relevant wordt, waardoor sportorganisaties maximale waarde kunnen halen uit de grote hoeveelheden data – en dat razendsnel kunnen doen.

Generatieve AI stelt teams in staat om verborgen patronen en correlaties bloot te leggen die misschien niet meteen duidelijk zijn voor een menselijke waarnemer. Het is inderdaad bijzonder waardevol gebleken op gebieden als talentscouting, spelersontwikkeling en strategische planning. Coaches kunnen AI-gegenereerde rapporten gebruiken om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over opstellingsconfiguraties, trainingsregimes en zelfs in-game tactieken. Generatieve AI kan ook worden gebruikt om de gewoontes van tegenstanders te beoordelen, potentiële mismatches te identificeren en optimale strategieën voor te stellen, terwijl ze voortdurend leren en zich aanpassen aan nieuwe informatie.

Betrokkenheid van fans is een ander gebied waar generatieve AI zijn intrede doet. Uit een onderzoek van IBM in juni 2024 blijkt dat de helft van de sportfans gelooft dat AI hun algehele ervaring zal verbeteren. Gevraagd naar specifieke toepassingen, noemde 34% van de ondervraagde fans realtime updates als een topprioriteit, terwijl 29% interesse toonde in gepersonaliseerde inhoud. Als reactie op de veranderende behoeften van fans onderzoeken sportorganisaties steeds vaker AI-gestuurde oplossingen waarmee ze meer gepersonaliseerde ervaringen kunnen bieden. Dit kunnen gecustomizede highlight reels zijn, AI-gegenereerd commentaar in meerdere talen of interactieve platforms waarmee fans kunnen interacteren met virtuele representaties van hun favoriete atleten.

Hoewel de potentiële voordelen van generatieve AI in de sport aanzienlijk zijn, is het essentieel om rekening te houden met de ethische implicaties en mogelijke nadelen. Er zijn terechte zorgen over de privacy van de persoonlijke gegevens van fans en de nauwkeurigheid van door AI gegenereerde voorspellingen. Bovendien is het cruciaal om te onthouden dat sport fundamenteel menselijke inspanningen zijn, gekenmerkt door onvoorspelbaarheid, rauwe emotie en persoonlijke verhalen. De uitdaging voor de toekomst zal zijn om AI te integreren op een manier die deze kwaliteiten versterkt in plaats van vermindert.

AI neemt plaats op de bank

Generatieve AI heeft zijn effectiviteit al bewezen bij het identificeren van de zwakke punten van tegenstanders, het bedenken van effectievere strategieën en het vinden van verborgen talent.

Er zijn al een aantal generatieve AI-tools die zijn ontworpen om sportteams te helpen hun prestaties op het veld te verbeteren. Een daarvan is AlphaPlay, een generatief AI-platform dat enorme hoeveelheden sportgegevens kan analyseren, verborgen patronen erin kan blootleggen en teams kan voorzien van bruikbare inzichten in duidelijke, natuurlijke taal. Het kan teams bijvoorbeeld helpen om direct de sterke en zwakke punten van een tegenstander te identificeren en suggesties te doen over hoe ze deze het beste kunnen benutten – iets waarvoor voorheen urenlang handmatig wedstrijdbeelden moesten worden bestudeerd. Het platform, oorspronkelijk ontwikkeld voor honkbal, is uitgebreid met verschillende andere sporten, waaronder voetbal, hockey en American football.

Sportanalysebedrijf Stats Perform heeft ook Opta Vision ontwikkeld, een set geavanceerde voetbalstatistieken die gebeurtenisgegevens – elke actie die door spelers en officials op het veld wordt uitgevoerd – combineert met trackinggegevens van stadioncamera’s en externe videobronnen om diepgaande inzichten te bieden in ‘het prachtige spel’. Met behulp van een diffusiemodel kan Opta Vision de positie van elke speler buiten het gezichtsveld van de camera nauwkeurig inschatten, waardoor een dynamisch overzicht wordt gegeven van de trajecten van spelers tijdens de wedstrijd. Dit stelt coaches in staat om de passpatronen van een speler beter te begrijpen en de kwaliteit van hun beslissingen te beoordelen. Het zorgt er ook voor dat ze kunnen zien hoe de vorm van het team verandert tijdens een wedstrijd en om te bepalen welke het meest effectief is.

Verschillende prominente voetbalclubs hebben generatieve AI al tot een onderdeel van hun trainingsroutines gemaakt. Zo heeft Liverpool Football Club de krachten gebundeld met Google DeepMind om TacticAI te ontwikkelen, een AI-systeem dat geometrische deep learning gebruikt om de uitkomst van een hoekschop te voorspellen. Het stelt coaches in staat om een breed scala aan aanvallende en verdedigende scenario’s te simuleren en te evalueren hoe verschillende spelersopstellingen het eindresultaat beïnvloeden.  Het kan ook tactische aanbevelingen doen, zoals het suggereren van optimale spelersposities die de kans maximaliseren dat een hoekschoproutine leidt tot een succesvolle schotpoging – of er een voorkomt, afhankelijk van of het team zich in een aanvallende of verdedigende opstelling bevindt.

Een ander gebied waar generatieve AI zinvol kan worden ingezet, is bij het werven van spelers. De Spaanse voetbalclub Sevilla FC is een samenwerking aangegaan met IBM om een slimme scoutingtool te ontwikkelen, genaamd Scout Advisor. Deze tool maakt gebruik van zowel conventionele AI- als generatieve AI-technieken om de enorme spelersdatabase van de club te analyseren, samen met meer dan 200.000 op tekst gebaseerde scoutingsrapporten, en een samengestelde lijst met kandidaten te genereren die het beste passen bij de huidige behoeften en het budget van de club. “Dit geeft ons een aanzienlijk voordeel in het wervingsproces en stelt ons in staat om de beste spelers voor ons team te vinden en onze prestaties op het veld te blijven verbeteren”, zegt José María del Nido Carrasco, president van Sevilla FC.

“Tegenwoordig zorgt AI voor een vergelijkbare opwinding als wat we zagen rond de begindagen van het internet.”

NBA-commissaris Adam Silver

De fanervaring tot nieuwe hoogtes tillen

Generatieve AI brengt een revolutie teweeg in de manier waarop fans naar hun favoriete sporten kijken, ermee omgaan en ze ervaren, waardoor ze dichter bij actie komen dan ooit tevoren.

Generatieve AI zal ook een grote impact hebben op hoe fans sport ervaren. In 2023 kondigde All England Club aan dat wedstrijden op de laatste editie van het Wimbledon-tennistoernooi zouden worden voorzien van AI-gegenereerd commentaar. Het commentaar is geproduceerd met behulp van IBM’s Watsonx-platform en beschikbaar gesteld op de Wimbledon-app en -website. Om het commentaar te maken, verzamelde IBM eerst allerlei trackinggegevens, waaronder informatie over de bewegingen van spelers en de acties die ze uitvoeren. Deze gegevens werden vervolgens ingevoerd in een chatbot-achtig systeem dat specifiek was getraind in tennisterminologie om wedstrijdcommentaar in natuurlijke taal te genereren. Ten slotte werd het tekstcommentaar ingevoerd in een andere AI, een tekst-naar-spraak-AI, om een bijna-realtime audiocommentaar voor de wedstrijd te produceren.

Daarnaast kondigde NBCUniversal vorige maand aan dat Peacock-abonnees kunnen profiteren van een nieuwe AI-aangedreven functie voor de komende verslaggeving van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. ‘Your Daily Olympic Recap on Peacock’, zoals de nieuwe functie wordt genoemd, biedt gebruikers een gepersonaliseerde highlight reel van alle actie van de vorige dag op basis van hun sportieve voorkeuren. De samenvatting bevat ook de AI-gegenereerde stem van sportlegende Al Michaels, wiens eerdere optredens op NBC werden gebruikt om de AI te trainen. Volgens het netwerk zullen zowel de clips als de audio worden beoordeeld door een team van menselijke redacteuren om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de kwaliteitsnormen van het netwerk.

LaLiga, de hoogste professionele voetbalcompetitie in Spanje, experimenteert ook met generatieve AI. In samenwerking met Microsoft en IT-dienstverlener Globant lanceert de bond verschillende nieuwe generatieve AI-aangedreven functies die zijn ontworpen om fans over de hele wereld een verbeterde, meer gepersonaliseerde ervaring te bieden. Met behulp van een combinatie van het automatische spraakherkenningsmodel Whisper en GPT 3.5 genereert de competitie ondertitels in meerdere talen voor alle live sportwedstrijden in bijna realtime, waardoor mensen met een gehoorbeperking de actie beter kunnen volgen. De generatieve AI-modellen van OpenAI zullen ook worden gebruikt om inhoud automatisch in verschillende talen te vertalen en fans te voorzien van zeer gepersonaliseerde sport content, waaronder wedstrijdbriefings voor hun favoriete clubs.

De National Basketball Association (NBA) kondigde eerder dit jaar de toevoeging aan van een nieuwe experimentele functie aan de mobiele app van de competitie: een spraakgestuurde AI-assistent genaamd NB-AI. Volgens Adam Silver, commissaris voor de NBA, zal de nieuwe functie fans in staat stellen basketbalwedstrijden te ervaren op manieren die voorheen “ondenkbaar” waren, wat een meer meeslepende en gepersonaliseerde kijkervaring oplevert. Fans kunnen de chatbot vragen stellen over de game die ze aan het kijken zijn of zelfs het uiterlijk van de livestream in realtime veranderen, waardoor het eruitziet als een film of een tekenfilm. “Vandaag de dag creëert AI een vergelijkbare opwinding als wat we zagen rond de begindagen van het internet”, zei Silver.

“Ineens kan generatieve AI je vanuit zijn eigen denken inzichten geven over wat het denkt dat nuttig is om te winnen. Wat willekeurig lijkt, blijkt soms niet zo te zijn.”

Brian Hall, oprichter van generatief AI-platform AlphaPlay

Een dieper inzicht in de sport(en) waar we van houden

Experts uit de industrie zijn het erover eens dat generatieve AI de komende jaren een prominentere rol zal spelen in de sport, maar ze uiten hun bezorgdheid over sommige van de toepassingen ervan.

Er is een groeiende consensus onder sportprofessionals dat generatieve AI zowel nu als in de toekomst een grote impact zal hebben. “Generatieve AI kan ons helpen inzichten te creëren in beweging, prestaties en gezondheid die veel dieper gaan dan het oog van de huidige coach kan verwerken”, zegt Dr. Adam Loiacono, een fysiotherapeut en prestatiecoach met meer dan 15 jaar ervaring in professionele sporten. Brian Hall, oprichter van generatief AI-platform AlphaPlay, is er eveneens van overtuigd dat het sportteams kan helpen de groeiende hoeveelheid gegevens die ze verzamelen te begrijpen. “Plots kan het je vanuit zijn eigen denken inzicht geven in wat het denkt dat nuttig is om te winnen”, merkt hij op. “Wat er willekeurig uitziet, kan dat niet blijken te zijn.”

Generatieve AI kan ook fans ten goede komen, waardoor ze de sport waar ze van houden vanuit een ander perspectief kunnen zien. “Het maakt het spel interessanter. Als je een beter begrip krijgt van wat er gebeurt, wordt het interessanter”, legt Jens Melvang, senior productmanager bij sport-AI-bedrijf Stats Perform, uit. “Het zou het uitgangspunt kunnen zijn, en fans zullen het interessanter vinden omdat ze meer kennis over het spel krijgen. Het komt een beetje dichter bij wat de coaches eigenlijk van het spel vinden, de verschillende beslissingen die ze moeten nemen enzovoort. Zo komen de supporters wat dichter bij de wedstrijd.”

Een ander gebied dat aanzienlijk zou kunnen worden getransformeerd door de opkomst van generatieve AI is sportuitzendingen, waar de technologie zou kunnen helpen een deel van de last van menselijke commentatoren weg te nemen. “Door AI-strategieën te ontwikkelen in nauwe samenwerking met onze partners, geloven we dat we de werklast van onze talenten kunnen verlichten door bepaalde ondankbare taken met een lage toegevoegde waarde te delegeren aan algoritmische assistentie”, zegt Christophe Pasquier, hoofd innovatie bij Eurovision Sport. Sommigen hebben deze mogelijkheid al omarmd. “Als producer heb ik nu de mogelijkheid om nieuwe content te genereren zonder te verwachten dat mijn presentatrice urenlang aan haar stoel gekluisterd blijft nadat de wedstrijd is afgelopen”, voegt Micky Curling, senior sportproducent van de European Broadcasting Union, toe.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat AI-commentatoren zo’n goed idee zijn. “Het is echt een kunstvorm”, zegt Kevin Sylvester, al meer dan 25 jaar sportverslaggever. “Er komt een expertise bij kijken door middel van ervaring, en dat over weten te brengen op de kijker of de luisteraar. En ik denk niet dat een computer dat kan vervangen.” Verschillende anderen zijn het erover eens dat AI-commentaar misschien een stap te ver is. “Hoe zit het met de ongelooflijke context en geschiedenis die sommige commentatoren hebben?” vraagt Kaylee Hartung, een verslaggever aan de zijlijn van Thursday Night Football. “Gaat dat niet verloren met al die nieuwe tools?”

De toekomst van sport

De toekomst van sport mag dan worden gevormd door generatieve AI, het menselijke element zal altijd een belangrijk onderdeel blijven.

Het lijkt er steeds meer op dat generatieve AI de komende jaren een prominentere rol zal gaan spelen in de sport. Maar hoe groot zal deze rol zijn? Zouden we op een dag kunnen zien dat de hoofdcoach zich in zijn uur van nood tot een AI-assistent wendt, op zoek naar advies over welk spel hij moet spelen of welke speler hij moet inbrengen om het verloop van het spel te veranderen? Hoewel dit scenario op dit moment misschien een beetje vergezocht klinkt, is het niet helemaal ondenkbaar. Om daar echter zeker van te zijn, zullen, menselijke coaches altijd een plek op de bank hebben. De beste coaches hebben het vermogen om hun spelers te motiveren; Voelen aan wanneer ze misschien wat bemoedigende woorden nodig hebben, of nemen een gedurfde, onconventionele beslissing die tegen de algemene wijsheid lijkt in te gaan. AI is momenteel niet in staat tot dergelijke mogelijkheden, en dat zal misschien ook wel nooit gebeuren.

Wat betreft fans die thuis kijken, zou de integratie van generatieve AI de manier waarop ze hun favoriete sporten ervaren drastisch kunnen veranderen. Wellicht zien we de opkomst van AI-commentatoren die hun stijl kunnen aanpassen aan de individuele voorkeuren van elke persoon, met diepgaande analyses voor doorgewinterde fans of een vereenvoudigde uitleg voor nieuwkomers. AI kan ook directe herhalingen genereren vanuit meerdere hoeken, compleet met een gedetailleerd overzicht van belangrijke acties. Het zou fans zelfs in staat kunnen stellen om games vanuit verschillende perspectieven te ervaren, inclusief die van spelers op het veld. In plaats van de naam van een speler te googelen om meer over hem te weten te komen, kunnen fans het gewoon aan de AI vragen en direct een antwoord krijgen.

Geleerde lessen:

Hoewel de volledige omvang van de impact van generatieve AI op sport nog moet worden bezien, is het duidelijk dat de manier waarop we sport spelen en ervaren een transformatie ondergaat. Generatieve AI heeft het potentieel om coaches ongekende strategische inzichten te bieden, de prestaties van spelers te verbeteren en fans meer meeslepende, gepersonaliseerde ervaringen te bieden.

  • Generatieve AI-tools kunnen sportteams helpen de zwakke punten van tegenstanders te identificeren, een effectievere tactische aanpak voor te stellen en verborgen talent op te sporen.
  • De technologie wordt ook gebruikt om fans te voorzien van AI-gegenereerd commentaar in hun taal en gepersonaliseerde hoogtepunten.
  • 50% van de sportfans gelooft dat AI hun algehele ervaring zal verbeteren, blijkt uit een IBM-enquête.
  • 34% van de fans noemde real-time updates als hun topprioriteit, terwijl 29% hetzelfde zei over gepersonaliseerde content.
  • AI-assistenten kunnen op een dag zelfs toetreden tot het team van coaches en op cruciale momenten baanbrekend advies geven.

Terwijl we deze vooruitgang omarmen, mogen we niet uit het oog verliezen wat sport in de eerste plaats zo boeiend maakt. De onvoorspelbaarheid van een lastminute doelpunt, de emotionele achtbaan van een comeback-overwinning en de onverwachte vreugde die je voelt als een underdog triomfeert – dit zijn de momenten die sport definiëren en ons hart veroveren. Hoewel AI waardevolle inzichten kan bieden en ons begrip van het spel kan vergroten, zal het altijd ondergeschikt zijn aan de passie, vastberadenheid en mentaliteit van atleten op het veld.

Share via
Copy link