Hoe innovatie de toekomst van de vastgoedsector verandert

De pandemie heeft de digitale transformatie van de vastgoedsector in een stroomversnelling gebracht en de manier waarop we vastgoed (ver)kopen en de faciliteiten in onze woningen bedienen voorgoed veranderd.
Industries: Onroerend goed
  • De impact van de pandemie op de vastgoedsector
  • Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties
  • Visies en voorspellingen voor de vastgoedsector
  • Een laatste overweging

‘Noodzaak is de moeder van alle innovatie’ wordt weleens gezegd, en dat is tijdens de coronapandemie eens te meer waar gebleken. Door deze crisis zijn zelfs sectoren die huiverig zijn voor verandering – zoals de vastgoedsector – gedwongen om innovatie te omarmen om adequaat op nieuwe uitdagingen te kunnen reageren.

De impact van de pandemie op de vastgoedsector

De pandemie vormt niet alleen een bedreiging voor onze gezondheid, maar als gevolg van de ongekende golf van ontslagen en bedrijfssluitingen staat ook het levensonderhoud van miljoenen mensen op het spel. Nu de toenemende onzekerheid over de toekomst ons dwingt om zuiniger om te gaan met ons geld en bepaalde duurdere aankopen – zoals het kopen van een huis – uit te stellen totdat de situatie enigszins terugkeert naar normaal, heeft ook de wereldwijde vastgoedmarkt een enorme klap gekregen. En naarmate er meer op afstand gewerkt wordt zijn de huizenprijzen en de waarde van commercieel vastgoed aanzienlijk gedaald.

Om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden en adequaat te reageren op veranderingen in de vraag, werden eigenaren van commercieel vastgoed gedwongen om nieuwe bestemmingen te vinden voor hun ongebruikte kantoorruimtes, winkels en restaurants – betaalbare woningen, bijvoorbeeld. De toenemende verschuiving naar telewerken heeft ook van voorstedelijk en landelijk vastgoed een aantrekkelijkere optie gemaakt, omdat mensen een zo comfortabel mogelijke werk- en woonomgeving voor zichzelf willen creëren.

Hoewel het aantal nieuwe verkochte woningen aanzienlijk is gedaald zijn mensen niet volledig gestopt met huizen kopen. Wel zien we één opmerkelijke verandering in het proces. Om te voldoen aan de social distancingrichtlijnen en fysiek contact tussen makelaars en potentiële kopers te minimaliseren, bieden steeds meer makelaars hun klanten nu bijvoorbeeld de mogelijkheid  om woningen virtueel te bekijken. De komende digitale transformatie van de vastgoedsector zal ook in de toenemende acceptatie van kunstmatige intelligentie, chatbots en data-analysetechnologieën tot uiting komen.

Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties

Om obstakels te elimineren moet je af en toe out of the box denken. En dat is precies wat sommige bedrijven in de vastgoedsector als reactie op de coronacrisis doen.

Tinder voor vastgoed

Het vinden van je ideale huis kan een tijdrovend proces zijn waar veel geduld voor nodig is. Maar met een nieuwe app, een soort Tinder voor vastgoed, doe je dat met een eenvoudige swipe naar links of rechts. De app heet Casa Blanca en presenteert potentiële huizenkopers een lijst met woningen die aan hun criteria voldoen. Vinden de kopers het niets, dan swipen zij naar links, en maakt het aanbod wel indruk, dan swipen zij naar rechts en komen ze direct in contact met een makelaar die hen door de rest van het proces begeleidt. “We wilden iets ontwikkelen met entertainmentwaarde dat het vinden van een huis leuk en tegelijkertijd vertrouwd maakt”, vertelt Hannah Bomze, medeoprichter en CEO van Casa Blanca. “We hebben de volledige zoekopdracht in een gecentraliseerde hub geïntegreerd om klanten de ondersteuning en tools te bieden die ze nodig hebben om hun droomhuis te vinden”.

AI-aangedreven verhuurmakelaar

Als je in plaats van een huis kopen liever wilt huren is daar ook een app voor. MeetElise is een door AI aangedreven verhuurmakelaar die het verhuurproces stroomlijnt door de communicatie tussen verhuurders en potentiële huurders te managen. Volgens de ontwikkelaar hebben verschillende verhuurbedrijven de software inmiddels geïmplementeerd en hun conversieratio’s vervolgens met meer dan 65 procent weten te verhogen. “Elise is 24/7 beschikbaar en beantwoordt e-mails, telefoontjes en sms’jes altijd onmiddellijk, waardoor onze verhuurteams (gemiddeld) 2 tot 3 uur per dag besparen en zich met andere taken met betrekking tot potentiële en huidige huurders kunnen bezighouden”, vertelt Minna Song, medeoprichter en CEO.

Crowdfundingplatform voor vastgoed

Traditioneel is investeren in vastgoed voornamelijk voorbehouden aan de rijken onder ons. Dat gaat dankzij Max Crowdfund, een nieuw, op blockchain gebaseerd investeringsplatform, binnenkort misschien veranderen. Het platform werd ontwikkeld door de Nederlandse vastgoedbeleggingsmaatschappij Max Property Group en stelt vrijwel iedereen in staat om in vastgoed te investeren, op voorwaarde dat ze minimaal €100 te investeren hebben. Beleggers moeten een eenmalige investeringsvergoeding van 0,1 procent betalen en nog eens een maandelijkse administratievergoeding van 0,1 procent. Dit wordt vervolgens gebruikt om MPG-tokens te kopen. Volgens het bedrijf is het hele proces “volledig geautomatiseerd en 100 procent transparant”.

Visies en voorspellingen voor de vastgoedsector

De consumenten van vandaag hebben totaal andere verwachtingen van de fysieke omgeving dan eerdere generaties en de pandemie leidt ertoe dat die verwachtingen nog hoger worden. “Connected consumenten willen controle hebben over hun ervaring met vastgoed: hoe ze parkeren, toegang krijgen tot het gebouw, de temperatuur, verlichting, airconditioning en nutsvoorzieningen regelen, hoe ze op maat gemaakte aanbiedingen krijgen, diensten boeken, huur betalen en lokaal nieuws ontvangen. Ze verwachten dat dit nu allemaal in een handomdraai geregeld kan worden”, vertelt Michelle Buxton, CEO en oprichter van Mallcomm.

Om aan deze verwachtingen te voldoen zal de vastgoedsector een enorme digitale transformatie moeten ondergaan. “Men heeft steeds hogere verwachtingen van de digitale ervaring, en ontwikkelingen als digital twins zijn slechts het topje van de ijsberg”, zegt vastgoedfuturist Nikki Greenberg. “De fysieke omgevingen worden aangestuurd door smartphones en slimme technologieën. Schriftelijke communicatie via apps, e-mails en sms-berichten gaat langzaam maar zeker verdwijnen en maakt plaats voor natuurlijke vormen van communicatie zoals spraak, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen via virtuele kanalen”. Futurist Brian David Johnson voorspelt dat onze huizen op een dag zelfs ‘bewust’ zullen worden. Dan reageren sensoren, slimme apparaten en kunstmatige intelligentie op hoe we ons voelen. “Deze tech zal ook onze impact op het milieu verminderen door de verlichting en de temperatuur aan te passen en te onderhandelen over de prijzen voor nutsvoorzieningen”, aldus Johnson.

Ook futurist Richard van Hooijdonk is een groot voorstander van smart home-technologie en gelooft dat het een enorme impact zal hebben op de toekomst van vastgoed. Van Hooijdonk is van mening dat deze tech betere beveiliging en een hogere energie-efficiëntie mogelijk maakt en ons in staat stelt om alles in huis met onze smartphones te bedienen. Hij verwacht ook dat virtual reality-technologie een prominentere rol zal gaan spelen in vastgoed. Hiermee kunnen potentiële kopers bijvoorbeeld huizen bekijken zonder er fysiek aanwezig te zijn. Van Hooijdonk voorspelt verder dat we een bredere acceptatie van data-analysetechnologie kunnen verwachten, waarmee makelaars hun klanten een meer gepersonaliseerde service kunnen bieden. Anita Lyse, Global Head of Real Estate en group head of segments, is het met Van Hooijdonks visie op data-analytics eens en noemt data ‘de nieuwe olie’.

Een laatste overweging

De pandemie heeft de vastgoedsector, die van oudsher veranderingmijdend was, gedwongen om de digitale transformatie te omarmen. Smart home-technologie zal een steeds prominentere rol gaan spelen binnen de sector en huurders meer gemak, veiligheid en energie-efficiëntie bieden. Ook verwachten we een bredere acceptatie van technologieën als kunstmatige intelligentie, chatbots, data-analyse en AR/VR, waardoor de manier waarop we vastgoed (ver)kopen en de faciliteiten in onze woningen bedienen voorgoed verandert.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!