Hoe innovatief denken managers kan helpen hun bedrijf uit de crisis te leiden

Het creëren van nieuwe manieren om te innoveren kan leiden tot meer flexibiliteit en ervoor zorgen dat een organisatie overleeft.
Industries: Management
  • De impact van de pandemie op management
  • Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties
  • Visie en voorspellingen voor de toekomst van management
  • Een laatste overweging

Vanaf het moment dat de lockdowns en social distancingmaatregelen werden afgekondigd hebben organisatieleiders manieren moeten vinden om personeelsleden die op afstand werken te managen, met behulp van videoconferenties, virtuele documenten en vele andere soorten technologie. Het is van belang dat bedrijfsleiders – die hebben ontdekt dat werken op afstand productiever kan zijn dan werken vanuit fysieke kantoorruimten die met anderen gedeeld worden – in de toekomst blijven openstaan ​​voor innovatie, zodat ze kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe (tele)werkplek en hun bedrijf beter kunnen beschermen tegen toekomstige disrupties.

De impact van de pandemie op management

Vanaf het begin van de pandemie werd van managers verwacht hun prioriteiten aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen. Volgens een recent Textio-onderzoek onder bedrijfsleiders zei 90 procent van de respondenten dat de pandemie hen bedachtzamer heeft gemaakt over hoe ze met hun teams communiceren. Bovendien zei bijna de helft van de respondenten dat het ondersteunen van hun team nu hun belangrijkste prioriteit was. Hoewel sommige van de door de pandemie veroorzaakte veranderingen waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn, zullen andere – zoals bijvoorbeeld werken op afstand – vrijwel zeker een permanent kenmerk van de werkomgeving blijven, waardoor bedrijven hun activiteiten moeten heroverwegen en hun digitalisering moeten versnellen. Sterker nog, maar liefst 75 procent van de bedrijfsleiders investeert al in technologie om ervoor te zorgen dat hun teams connected zijn, blijkt uit een recent onderzoek van KPMG. Ongeveer 70 procent van de respondenten zei dat ze hun kantoren opnieuw hebben ingedeeld en thuiswerkmogelijkheden hebben uitgebreid en 80 procent heeft het bedrijfsdoel opnieuw onder de loep genomen. Om adequaat te kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe (tele)werkplek, zullen leiders innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, IoT, cloud en blockchain moeten implementeren, zodat hun bedrijven ook in de post-pandemische fase succesvol blijven.

Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties

Wanneer we te maken krijgen met een crisis, is het grotendeels aan de leiders om de verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waarmee hun bedrijven worden geconfronteerd. Hier zijn enkele interessante voorbeelden van innovaties die, met name tijdens de pandemie, het grote verschil hebben gemaakt.

Op tijd schakelen

Zoals bij de meeste gratis apps het geval is, is ’s werelds toonaangevende digitale streamingplatform Spotify ook voor een aanzienlijk deel van zijn inkomsten van advertenties afhankelijk. Dus toen talloze bedrijven als gevolg van de pandemie besloten hun advertentiebudgetten te verlagen, stond Spotify voor een serieuze uitdaging. Gelukkig kwam de oplossing haast als vanzelf. Toen de meeste mensen als gevolg van de lockdowns grotendeels thuis kwamen te zitten, realiseerden de leiders van Spotify zich dat een nieuw businessmodel de beste manier zou zijn om nieuwe gebruikers aan te trekken en het inkomstentekort op te lossen. De streaminggigant deed dit door exclusieve deals te sluiten met allerlei beroemdheden om hun podcasts via het Spotify-platform aan te bieden.

Nieuwe kansen spotten

De pandemie heeft vooral de travel & leisuresector hard getroffen. De sector is volledig lamgelegd door de wereldwijde beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zag het accommodatieverhuurbedrijf Airbnb het aantal nieuwe advertenties bijvoorbeeld met bijna 80 procent dalen. Om zijn verhuurders – waarvan de woning voor velen de belangrijkste inkomstenbron is – te helpen deze moeilijke periode te overleven, besloot Airbnb bepaalde kortetermijnmaatregelen te nemen. Zo werden er twee aparte fondsen opgericht om een ​​deel van hun kosten te dekken. Het bedrijf voorzag een verschuiving in de vraag – zoals steeds meer mensen die van huis werken – en introduceerde vervolgens een nieuwe functie waarmee gasten accommodatie voor een hele maand of zelfs langer kunnen boeken. Dit bleek een geweldig idee te zijn, aangezien reserveringen voor langdurig verblijf nu goed zijn voor bijna 50 procent van alle boekingen op Airbnb.

Herpositionering voor toekomstige groei

Naarmate steeds meer bedrijven overschakelen op telewerken om hun werknemers te beschermen is de vraag naar digitale communicatietools als Zoom en Slack enorm toegenomen. Om adequaat in te spelen op deze plotselinge verandering besloot Slack zijn online trainingstools uit te breiden en persoonlijke live support te lanceren om de overgang naar werken op afstand voor hun nieuwe klanten vlot te laten verlopen. “COVID-19 heeft voor ons en anderen een kans gecreëerd om wendbaarder te worden, om veranderingen door te voeren die ooit ontmoedigend leken, om de organisatiecultuur opnieuw onder de loep te nemen, om werkplannen nieuw leven in te blazen en productiviteit te herdefiniëren, om te leren van fouten en deze snel te corrigeren, en om te herpositioneren voor toekomstige groei”, zegt Stewart Butterfield, CEO van Slack. “En wellicht het belangrijkst is dat Slack zich opnieuw heeft geconcentreerd op zijn kerndoel: onze klanten helpen efficiënter en productiever te werken”.

Visies en voorspellingen voor de toekomst van management

Als gevolg van de pandemie hebben managers en leiders over de hele wereld digitale technologie in versneld tempo en op brede schaal omarmd. “Het gaat niet om de tech-industrie an sich – het gaat erom dat digitale technologie steeds meer doordringt in alle bedrijfstakken en dat ondernemersactiviteiten steeds meer door software en digitale technologie ondersteund worden”, vertelt Microsoft CEO Satya Nadella. “Digitale technologie wordt niet alleen de kern van hoe we over veerkracht en bedrijfscontinuïteit denken, maar ook een belangrijk onderdeel van hoe we productiviteitsverandering naar een hoger plan tillen en de efficiëntie in de hele branche vergroten”.

Om hun bedrijven te helpen de crisis te overleven en te bloeien in het nieuwe normaal, zullen leiders kalm moeten blijven en een positieve houding moeten aannemen. “Bij het bepalen van onze directe toekomst is onze verbeeldingskracht nog nooit eerder in ons leven belangrijker geweest dan nu”, zegt Jim Loree, CEO van Stanley Black & Decker. “Leiders moeten de kans aangrijpen om in deze uitdagende tijd de verbeeldingskracht van hun organisaties te inspireren en te benutten”. Ellen Kullman, CEO van 3D-printbedrijf Carbon, bevestigt het belang van kalmte. “Nu er zoveel onzekerheid is, is het begrijpelijk dat mensen in paniek raken, dus er is geen beter moment om te benadrukken dat we allemaal verbonden zijn met en werken aan hetzelfde, hogere doel”, aldus Kullman.

De manier waarop bedrijven functioneren zal de komende periode aanzienlijk veranderen. “De COVID-19-pandemie heeft allerlei soorten bedrijven ertoe aangezet om hun manier van werken opnieuw te evalueren. De wereldwijde gezondheidscrisis heeft bedrijfsnormen op hun kop gezet en de manier waarop mensen over de toekomst van werk denken permanent veranderd. Bedrijven nemen hun manier van werken en wat het ‘nieuwe normaal’ voor hen en hun personeel zal betekenen opnieuw onder de loep”, aldus Tami Erwin, EVP en Group CEO van Verizon. “Voor bedrijven betekent de verschuiving naar extern en virtueel als gevolg van COVID-19 dat we een snellere digitalisering van data zien en dat er op veel meer plaatsen meer data wordt gecreëerd (een gedistribueerd personeelsbestand, activa en faciliteiten)”.

Een laatste overweging

Alleen de tijd zal uitwijzen wat er de komende jaren in het verschiet ligt. Er zit een kans in dat we op een gegeven moment terugkeren naar ‘business as usual‘, maar hoeveel innovatie zullen we dan blijven zien binnen organisaties in de post-pandemische fase? En hoeveel van de geïmpleme nteerde innovaties zullen er op de lange termijn blijven bestaan? Wat we weten is dat innovatie zorgt voor flexibiliteit en veerkracht en dat het de overlevingskansen van een organisatie vergroot. Het is dan ook cruciaal om die innovatie-inspanningen in de periode na de pandemie niet verloren te laten gaan. In plaats daarvan moeten we ons, al innoverend, voorbereiden op een nieuw normaal.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!