Van AI-gestuurde training tot immersieve leeromgevingen: technologie transformeert leiderschapstraining

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Steeds meer bedrijven maken gebruik van innovatieve technologieën als AI, VR en gamification om de volgende generatie leiders op te leiden.
  • Hoe AI kan helpen bij het opleiden van de volgende generatie bedrijfsleiders
  • Kan VR lastige gesprekken makkelijker maken?
  • De rol van gamification in leiderschapstrainingen

De werkomgeving heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt. Waarschijnlijk de meest invloedrijke verandering in deze periode is de opkomst van hybride en telewerkmodellen. Deze groeiende trend heeft ook een aanzienlijke impact gehad op managers, die als gevolg van deze verschuiving nieuwe skills hebben moeten leren — zoals empathie en (betere) communicatieve vaardigheden — om op afstand toch efficiënt met hun werknemers te kunnen samenwerken. Om zich aan deze nieuwe ontwikkelingen aan te passen en concurrerend te blijven in hun vakgebied, is het belangrijk dat bedrijven in leiderschapstraining investeren. Dit type training speelt niet alleen een sleutelrol in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, maar ook in het algehele succes van het bedrijf. Wel is het zo dat leiderschapstraining zelf ingrijpend is veranderd in de loop der jaren — zo heeft technologie hierin, net als in veel andere aspecten van ons leven, bijvoorbeeld ook een steeds prominentere rol gekregen. In dit artikel bespreken we hoe innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), virtual reality (VR) en gamification kunnen worden gebruikt om een meer meeslepende, boeiende en gepersonaliseerde trainingservaring te bieden.

Hoe AI kan helpen bij het opleiden van de volgende generatie bedrijfsleiders

Vooral kunstmatige intelligentie is behoorlijk effectief gebleken bij het opleiden van de volgende generatie leiders. Met deze technologie kunnen bedrijven elke werknemer bijvoorbeeld een gepersonaliseerde trainingservaring bieden en direct feedback geven. In sommige gevallen kan AI zelfs worden gebruikt om de prestaties van werknemers uiterst nauwkeurig te voorspellen. Wanneer het wordt gecombineerd met virtual reality kan AI nog effectiever zijn, waardoor bedrijven hun werknemers in zeer realistische VR-simulaties kunnen onderdompelen. Deze simulaties bieden een veilige en gecontroleerde omgeving waarin leiderschapsvaardigheden geoefend kunnen worden. Uit onderzoeken blijkt dat VR-simulaties een positieve invloed hebben op de betrokkenheid en motivatie van werknemers, wat weer leidt tot betere prestaties. Dankzij de mogelijkheden voor natuurlijke taalverwerking (NLP) kan AI ook worden gebruikt om medewerkers direct feedback te geven, wat hun communicatieve vaardigheden verbetert — een belangrijke vereiste voor een goede leider — en waarmee ze betere prestatiebeoordelingen kunnen geven. Het voorspellen van de prestaties van werknemers is een ander gebied waarop AI enorm nuttig is gebleken. Dankzij AI kunnen managers werknemers die het risico lopen achterop te raken bovendien snel identificeren en hen tijdig gerichte ondersteuning bieden.

Cultivate Intelligent Coaching, bijvoorbeeld, is een innovatieve, AI- gestuurde tool die speciaal ontwikkeld is om managers te helpen bij het identificeren van blinde vlekken en coachingsbehoeften. Het doet dit onder andere door feedback uit 360-enquêtes te analyseren. Ook analyseert de tool passieve luistersignalen van verschillende communicatiekanalen op de werkplek (uiteraard na instemming van betrokken medewerkers), waaronder Slack, Google Workspaces en Microsoft Teams. Elke manager ontvangt zeer gepersonaliseerde inzichten en bruikbare aanbevelingen en het persoonlijke dashboard biedt mogelijkheden om een breed scala aan statistieken bij te houden en hun voortgang te volgen. En in plaats van te moeten wachten op het juiste moment om nieuwe skills in de praktijk toe te passen, kunnen managers dankzij deze tool direct impact maken door coaching in de dagelijkse workflow te integreren. Wat Cultivate anders maakt dan de meeste andere soorten digitale coaching, is dat het platform gebruikmaakt van AI-intentiemodellen om waargenomen gedrag te analyseren. Ook genereert het meer bruikbare inzichten, bijvoorbeeld over waar meer ontwikkeling of training nodig is. Naast dat het  de frequentie van de interacties tussen een leider en hun werknemers identificeert, kan Cultivate ook de toon van die gesprekken begrijpen en het verschil tussen advies geven en meningen vragen detecteren. Het kan zelfs bepalen hoe vaak de leider zijn werknemers erkenning geeft of aanmoedigt, waardoor het nog nauwkeurigere coachingsaanbevelingen kan geven.

“Virtual reality transformeert bedrijfstrainingen. Het verkort de trainingstijd en zorgt voor betere resultaten. We hebben gezien dat leidinggevenden meer vertrouwen hebben in het VR-trainingsmateriaal dan in traditionele trainingsvormen”.

Kevin Cornish, oprichter en CEO van Moth+Flame

Kan VR lastige gesprekken makkelijker maken?

Novant Health is een toonaangevende Amerikaanse zorgaanbieder met een netwerk van 15 ziekenhuizen en meer dan 1.600 artsen. In samenwerking met de VR-aanbieder Moth+Flame heeft Novant Health onlangs een op VR gebaseerde leiderschapsontwikkelingstraining ontwikkeld om leiders te trainen op het gebied van  lastige of gevoelige kwesties. “Gezondheidszorg is uiterst persoonlijk en daar moeten soms moeilijke gesprekken gevoerd worden”, vertelt Chere Gregory, senior vice president en chief health equity officer van Novant Health. “Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van een organisatie die in vooruitstrevende training en ontwikkeling investeert, waardoor onze teamleden het vertrouwen en de mogelijkheid krijgen om lastige maar noodzakelijke gesprekken te voeren met collega-teamleden en/of hun patiënten”. De training biedt een gesimuleerde, levensechte omgeving waarin leiders moeilijke gesprekken op de werkvloer met behulp van natuurlijke taalverwerking en virtuele gesprekspartners kunnen oefenen. Door middel van op VR-gebaseerde training kunnen leiders echt leren door te doen, wat de efficiëntie van de training aanzienlijk verhoogt. “Virtual reality transformeert bedrijfstrainingen. Het verkort de trainingstijd en zorgt voor betere resultaten. We hebben gezien dat leidinggevenden meer vertrouwen hebben in het VR-trainingsmateriaal dan in traditionele trainingsvormen”, vertelt Kevin Cornish, oprichter en CEO van Moth+Flame

“Leiderschap kun je iemand niet aanleren, dat moet ervaren worden”.

Imran Sayeed, chief technology officer bij NTT DATA

De rol van gamification in leiderschapstrainingen

Als je ooit iemand videogames hebt zien spelen, is het je misschien opgevallen dat ze volledig in het spel opgaan. Zou het niet mooi zijn als je hetzelfde niveau van betrokkenheid zou kunnen bereiken bij het leren van nieuwe vaardigheden? Dat kan met gamification — het implementeren van spelelementen als punten, badges en leaderboards in non-gamingcontexten. Gamification kan de betrokkenheid van werknemers aanzienlijk verhogen en hun prestatieniveau verbeteren. Een goed voorbeeld is het systeemintegratiebedrijf NTT DATA, dat gamification gebruikt om toekomstige leiders te trainen. “Leiderschap kun je iemand niet aanleren, dat moet ervaren worden”, zegt Imran Sayeed, de chief technology officer van het bedrijf. Het bedrijf ontwikkelde de Ignite Leadership-game, waarmee werknemers in een immersieve omgeving verschillende leiderschapsscenario’s kunnen ervaren en meer over nieuwe managementonderwerpen kunnen leren. In de game kunnen medewerkers met elkaar samenwerken en belangrijke leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, zoals onderhandelen, communiceren, timemanagement, verandermanagement en probleemoplossing. De game biedt bovendien opties waarbij werknemers direct feedback kunnen krijgen van hun collega’s en erkend kunnen worden voor hun prestaties. Ook kunnen managers dankzij deze game werknemers identificeren die mogelijk geschikt zijn voor leidinggevende posities.

Het toonaangevende adviesbureau Deloitte heeft het online curriculum Deloitte’s Leadership Academy (DLA) ontwikkeld, dat cursussen, videocolleges, tests en quizzen combineert met challenges, badges en leaderboards om werknemers aan te moedigen belangrijke leiderschapsvaardigheden te leren. Medewerkers beginnen met een onboarding-missie, waarbij ze een video van 3 minuten bekijken waarin ze leren hoe ze de website moeten gebruiken. Na het voltooien van de missie ontvangt elke medewerker een badge, waarna ze worden gevraagd om hun profiel aan te maken en een foto te uploaden door het platform aan hun persoonlijke Linkedin- en Twitter-accounts te linken. Het platform maakt gebruik van de principes van gamification en gedragswetenschap om werknemers te motiveren hun leerdoelen te bereiken. Bijvoorbeeld door badges uit te delen voor elk online leerprogramma dat werknemers voltooien. Er zijn ook ‘geheime’ badges die alleen kunnen worden ontgrendeld door bepaalde doelen te bereiken, wat een element van verrassing en opwinding aan het leerproces toevoegt. Het platform beschikt ook over een leaderboard waarmee het bedrijf spelers kan erkennen die buitengewoon toegewijd zijn aan hun training. Om te voorkomen dat nieuwkomers worden ontmoedigd, wordt het leaderboard wekelijks gereset, zodat iedereen nieuwe kansen krijgt om zijn beste beentje voor te zetten.

Een laatste overweging

De werkplek heeft een aanzienlijke transformatie ondergaan die wordt gekenmerkt door de opkomst van hybride en telewerkmodellen. Om zich in deze transitie aan de veranderende dynamiek aan te kunnen passen moeten managers nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zoals empathie en (betere) communicatieve vaardigheden. Bedrijven die concurrerend willen blijven doen er goed aan om in leiderschapstraining voor werknemers te investeren. Dit speelt namelijk een cruciale rol in persoonlijk en organisatorisch succes. Kunstmatige intelligentie (AI) is een krachtig hulpmiddel gebleken om toekomstige leiders op te leiden, vooral omdat het gepersonaliseerde ervaringen, directe feedback en nauwkeurige prestatievoorspellingen mogelijk maakt. Gecombineerd met virtual reality (VR) creëert AI meeslepende simulaties die de betrokkenheid en motivatie vergroten. Bovendien geven de natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden van AI onmiddellijke feedback over communicatieve vaardigheden, een essentieel aspect van effectief leiderschap. AI helpt ook bij het identificeren van werknemers die achterop dreigen te raken, waardoor gerichte ondersteuning mogelijk is. Deze innovatieve benaderingen, gecombineerd met gamificationtechnieken, verbeteren de betrokkenheid en prestaties van werknemers en creëren een dynamische trainingsomgeving voor leiderschapsontwikkeling op de veranderende werkplek.

Share via
Copy link