- De opkomst van micromobiliteit
- Met de elektrische steps van Lime zijn al meer dan 50 miljoen ritten gemaakt
- Bird heeft in minder dan een jaar een beurswaarde van $2 miljard bereikt
- Bond Mobility onthult elektrische high-performance-fietsen
- De Pal-step onthoudt je favoriete routes
- Problemen en uitdagingen die een bredere acceptatie in de weg staan
- Is micromobiliteit de toekomst van stedelijk vervoer?
Overal ter wereld groeien steden uit hun voegen. De VN schat dat ongeveer 55 procent van de wereldbevolking momenteel in steden woont. In 2050 zal dit naar verwachting oplopen tot 68 procent – dat betekent 2,5 miljard extra mensen in stedelijke gebieden. Een van de grootste uitdagingen van toenemende verstedelijking is dat ook steeds meer mensen binnen deze steden van A naar B moeten reizen, waardoor de bestaande transportnetwerken nog meer onder druk komen te staan.
Hoewel er keer op keer bewezen is dat het openbaar vervoer het meest doeltreffend is voor het verplaatsen van grote aantallen mensen in stedelijke gebieden, heeft deze transportmethode wel degelijk nadelen – zoals bijvoorbeeld de ‘first mile/last mile’ uitdaging. Mensen die niet snel of makkelijk genoeg bij opstappunten kunnen komen en bij aankomst nog een stuk moeten lopen naar hun uiteindelijke bestemming zijn daardoor eerder geneigd om toch de auto te pakken, wat de al problematische verkeerssituaties in steden nog ingewikkelder maakt. Micromobiliteit lijkt echter een reële potentiële oplossing voor dit probleem.
De opkomst van micromobiliteit
Micromobiliteit is een transportmethode voor één persoon – zoals elektrische steps of deelfietsen – met veel voordelen. Het biedt een betere verbinding met het openbaar vervoer, vermindert de afhankelijkheid van persoonlijke voertuigen als auto’s en is niet vervuilend.
Deze vorm van transport is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen en naar verwacht zal deze trend de komende tijd verder doorzetten. In de VS maakten mensen in 2018 maar liefst 84 miljoen zogenaamde micromobiliteitstrips – 45,5 miljoen keer met deelfietsen en 38,5 miljoen keer met e-steps. Dat is een toename van 140 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen in totaal 35 miljoen van deze minitrips werden gemaakt. Volgens een recent rapport van McKinsey bereikt de waarde van de gecombineerde markt voor micromobiliteit in China, de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen 2030 maar liefst $300-500 miljard.
Met de elektrische deelsteps van Lime zijn al meer dan 50 miljoen ritten gemaakt
Lime werd opgericht in januari 2017 en is snel uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van micromobiliteit. Het bedrijf is inmiddels actief in steden, wijken en gemeenten en op bedrijfsterreinen en universiteiten in 24 verschillende landen over de hele wereld. Sinds de lancering hebben deelsteps van Lime al meer dan 50 miljoen ritten gemaakt.
In oktober 2018 onthulde het bedrijf een nieuwe en verbeterde versie van de elektrische Lime-S-step, de Generation 3.0. Deze nieuwe step heeft een lichter, maar duurzamer frame van aluminium, een voorwielophanging die geïnspireerd is op die van mountainbikes, een Linux tipdetectiesysteem en een multimodaal remsysteem. Om de stabiliteit te verbeteren heeft de step nu bovendien 10-inch wielen en heeft de vernieuwde batterij een 20 procent langere levensduur. De Generation 3.0 heeft ook nog een 2,8-inch kleurenscherm op het stuur waarop je onder andere je snelheid en de status van je accu in de gaten kunt houden.
In de toekomst wil Lime bovendien augmented reality implementeren zodat gebruikers makkelijk kunnen zien waar ze hun steps kunnen parkeren. Dit zou een mogelijke oplossing zijn voor het feit dat gebruikers deelfietsen en -steps vaak zomaar ergens achterlaten als ze deze niet meer nodig hebben. Met augmented reality kan het bedrijf via de app een virtuele box of paaltjes op de grond projecteren om aan te geven waar de gebruiker het voertuig na gebruik moet achterlaten.
Bird heeft in minder dan een jaar een beurswaarde van $2 miljard bereikt
Bird, een andere belangrijke speler in deze bedrijfstak, lanceerde zijn dienst voor het eerst in september 2017 in Santa Monica, Californië. Sindsdien zijn de elektrische steps van het bedrijf in meer dan 120 steden over de hele wereld in gebruik, waaronder Los Angeles, Londen, Parijs, Tel Aviv, Antwerpen en Mexico-Stad. In die periode zijn er met de Bird-steps meer dan 10 miljoen ritten gemaakt. In de afgelopen 14 maanden heeft Bird een enorme groei doorgemaakt en aan het eind van deze periode bedroeg de jaarlijkse omzet van het bedrijf meer dan $100 miljoen. Bovendien werd de beurswaarde van het bedrijf binnen een jaar al geschat op $2 miljard.
Bird importeert alle steps uit China en voorziet deze vervolgens van een minicomputer om verbinding te kunnen maken met het softwareplatform van het bedrijf. Hiermee kan Bird zijn steps te allen tijde tracken, de wielen en motor op afstand ver- of ontgrendelen en zelfs de snelheid regelen. Bird heeft ook freelance ‘chargers’ in dienst die de steps aan het eind van de dag ophalen, opladen en weer terugbrengen naar hun plekken. Het startbedrag voor het huren van een step via de Bird-app is $1, en vervolgens betaal je 15-20 cent per minuut. Sinds kort kun je de step voor $24,99 ook per maand huren. Omdat er ook mensen zijn die liever eigenaar zijn van zo’n step, heeft het bedrijf bovendien besloten een nieuw model te introduceren – de Bird One. Deze step is in drie verschillende kleuren beschikbaar en kost $1.299. Het nieuwe model is ook duurzamer en de batterij gaat twee keer zo lang mee – dus twee keer zo lang rijplezier.
“Bird One bouwt voort op de voordelen en ervaringen van Bird Zero en zal als deelstep naar verwachting langer dan een jaar meegaan”, aldus ex- Ubermedewerker en Bird-CEO Travis VanderZanden. “Gezien de populariteit en de vraag naar onze next-generation e-step, maken we ook een beperkt aanbod van Bird Ones beschikbaar voor de verkoop. Of je je Bird nu wilt delen, huren of bezitten, we hebben voor elk wat wils”.
Het Europese hoofdkantoor van Bird is overigens gevestigd in Amsterdam – waar het bedrijf de e-step ook groot wil maken. Er is alleen een kleine uitdaging, en dat is dat je in Nederland niet zomaar elektrisch mag steppen. Suzanne Blotenburg schrijft voor RTL-Z dat Bird volgens de gemeente Amsterdam graag steps in de stad wil verhuren, maar dat dat zonder vergunning niet gaat. Volgens RTL-Z is Amsterdam niet enthousiast over het vooruitzicht van een wildgroei aan deelvervoerders en wil de stad de openbare ruimte beschermen. Dat is ook de reden dat er in Nederland vooralsnog geen ruimte gemaakt wordt voor dit soort commerciële initiatieven en dat het aantal bedrijven wordt gereguleerd.
Bond Mobility onthult elektrische high-performance-fietsen
Bond Mobility, een up-and-coming bedrijf in de micromobiliteitsmarkt, lanceerde onlangs een nieuwe collectie hoogwaardige elektrische fietsen die snelheden van 48 kilometer per uur kunnen bereiken. Wel moet je je afvragen of het een goed idee is om met zo’n snelheid door een stad te fietsen. Bond is momenteel alleen actief in Zwitserland, in Zürich en Bern, maar is van plan om binnenkort ook de Amerikaanse markt te betreden, te beginnen met Californië.
De Bond-fietsen zijn sneller dan e-steps en hebben bovendien meer voordelen dan elektrische scooters, zoals die van Scoot. Hoewel scooters dezelfde snelheden kunnen bereiken moet je ook speciale vergunningen hebben om ze te kunnen verhuren. Bovendien mogen ze alleen op officiële parkeerplaatsen staan, wat met Bond-fietsen niet het geval is. “We denken dat de snelle e-bike de beste optie is en we hebben de mogelijkheid om een groot deel van de markt te pakken voor ritten van minder dan zes kilometer”, zegt Kirt McMaster, de oprichter van het bedrijf. “Er zijn honderden miljoenen dollars te verdienen in deze sector. De steps-markt is oververzadigd en richt zich op voetgangers. Micromobiliteit gaat over het verminderen van je ecologische voetafdruk en het terugdringen van de verkeersdrukte, dus je moet het voertuigtransport vervangen”.
De Pal-step onthoudt je favoriete routes
Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ontwerpbureau Layer en het Chinese autobedrijf Nio zijn onlangs een partnerschap met elkaar aangegaan voor de ontwikkeling van de elektrische Pal-step. Deze step maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om de favoriete routes van zijn eigenaar te leren. “Bij Layer geloven we dat de toekomst autonoom en duurzaam is en het is belangrijk om producten te maken die meer gemak bieden zonder schade toe te brengen aan de planeet”, zegt de oprichter van Layer, Benjamin Hubert. “Pal is een toekomstig concept voor een wendbaar elektrisch last-mile voertuig – een oplossing voor de uitdagingen rond de groeiende stedelijke bevolking en toenemende verkeersdrukte die daar een gevolg van is”.
De step is uitgerust met het intelligente Nomi KI-systeem van Nio, waarmee het de voorkeursroutes van de gebruiker leert zodat het de gebruiker na verloop van tijd autonoom naar een gewenste locatie kan brengen. Nomi rijdt op een modulaire elektrische batterij die je thuis of in de kofferbak van je Nio-auto kunt opladen. Als je je reis niet wilt onderbreken vervang je de lege batterij gewoon door een andere. Met de bijbehorende smartphone-app kun je Pal met het kunstmatig intelligente Nomi-systeem verbinden en met de draadloze bluetooth-oortelefoon kun je het systeem door middel van eenvoudige spraakopdrachten bedienen. Je kunt de step bijvoorbeeld vragen stellen over de beste routes of hoe lang de batterij nog meegaat, of je kunt het voertuig de opdracht geven om naar je werk te rijden.
De step beschikt over zogenaamde ‘lean steering’. Dankzij een drukgevoelige ophanging kun je je snelheid verhogen door naar voren te leunen of verlagen door naar achteren te leunen. Naar links of rechts sturen doe je ook met een leunende beweging. Elk wiel wordt aangedreven door een afzonderlijke motor. Zo kan de snelheid van de wielen apart geregeld worden om het voertuig van richting te laten veranderen. Het koolstofvezel chassis met grafietcoating zorgt ervoor dat het voertuig zowel lichtgewicht als sterk is. De step is bovendien persoonlijk aanpasbaar. Zo kun je verschillende accessoires, zoals een tas of een mand, aan de stuurkolom bevestigen.
Problemen en uitdagingen die een bredere acceptatie in de weg staan
Net als met elke andere nieuwe technologie zijn er rond micromobiliteitsoplossingen ook veel uitdagingen. Lime heeft inmiddels een half miljoen dollar aan boetes en juridische kosten betaald, er zijn al honderden Lime-steps in beslag genomen en het bedrijf heeft talloze boze brieven (‘cease-and-desist’) ontvangen van lokale overheden. En Lime is niet het enige bedrijf dat met dit soort uitdagingen geconfronteerd wordt. Sommige steden, zoals New York City, Philadelphia en Chicago, hebben e-steps zelfs helemaal verboden. En het ziet ernaar uit dat deze voertuigen in Nederland voorlopig helemaal geen wiel aan de grond krijgen.
Bedrijven hebben ook te maken gehad met diefstal en vandalisme en er wordt regelmatig melding gemaakt van steps die verbrand of van hoge gebouwen gegooid worden. Er zijn er zelfs automobilisten die er met hun auto overheen rijden. Ook willen gebruikers zich niet graag aan de regels houden – zoals het dragen van een helm of de steps op de aangewezen plekken parkeren. Zo worden de deelsteps na gebruik vaak maar ergens neergegooid.
Ook de voertuigen zelf hebben een aantal nadelen die hun bruikbaarheid beperken. Ze zijn klein, dus voor mensen met een groot en zwaar postuur zijn ze lastiger te gebruiken. Ook mensen met bepaalde beperkingen kunnen ze niet gebruiken. Bovendien kun je met een e-step weinig bagage meenemen en daarnaast zijn ze voornamelijk praktisch tijdens prettige weersomstandigheden. In de regen of sneeuw – net als met een fiets – worden ze al gauw een stuk minder handig.
Is micromobiliteit de toekomst van stedelijk vervoer?
Nu de stedelijke bevolking overal ter wereld toeneemt, is er ook steeds meer vraag naar praktische transportmiddelen. En omdat uitbreiding van het bestaande wegennet in veel gevallen geen optie is, investeren steeds meer bedrijven in alternatieven als het verbeteren van het OV, ride-sharing en kleine deelvoertuigen. Deze eenpersoonstransportmethoden bieden inderdaad verschillende voordelen – ze zijn niet vervuilend en nemen weinig plaats in. Maar voordat het potentieel van micromobiliteit volledig gerealiseerd kan worden zijn er wel een aantal uitdagingen waar oplossingen voor moeten komen. Belangrijk is dat overheden en betrokken partners met elkaar samenwerken zodat het traditionele openbaar vervoer en nieuwe initiatieven als micromobiliteit en ride-sharing elkaar kunnen aanvullen om de best mogelijke opties te ontwikkelen voor de toekomst van het stadstransport.
Share via: