Jouw leven met AI: hoe zien de komende tien jaar eruit?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
De komende tien jaar gaat AI ons leven flink veranderen. Maar hoe zorgen we ervoor dat AI voor ons blijft werken - en niet andersom?

Samenvatting

AI heeft zich het afgelopen decennium ontwikkeld van een veelbelovende maar vooral nog experimentele technologie tot een transformerende kracht die hoe we leven en werken volledig verandert. Wat begon met eenvoudige toepassingen van machine learning is uitgegroeid tot geavanceerde systemen die natuurlijke taal begrijpen, complexe patronen herkennen en zich aan je reacties en gedrag aanpassen. Als we vooruitkijken naar de komende tien jaar, zien we dat deze ontwikkelingen nog meer in een stroomversnelling komen. AI wordt steeds geavanceerder, alomtegenwoordiger en dieper verweven met elk aspect van ons bestaan.

  • AI-assistenten groeien uit tot digitale partners die van onze gewoontes en voorkeuren leren – van het plannen van vakanties tot agendabeheer.
  • Op het werk neemt AI routinematige communicatie over, fungeert als plaatsvervanger tijdens vergaderingen en geeft mensen meer ruimte voor creatieve en strategische taken.
  • AI wordt steeds meer een intelligente schakel tussen mensen en bedrijven waardoor marketing en consumentengedrag veranderen: marketingboodschappen worden gefilterd en aanbiedingen beoordeeld op basis van werkelijke behoeften.
  • In de gezondheidszorg worden AI-systemen het eerste aanspreekpunt voor patiënten, met continue gezondheidsmonitoring en een meer preventieve aanpak.
  • AI personaliseert het onderwijs door gedetailleerde profielen te maken van hoe elke leerling leert, zodat leraren lesmateriaal direct kunnen aanpassen en gericht kunnen bijsturen.

Hoewel de toenemende integratie van AI in vrijwel elk aspect van ons leven belangrijke vragen oproept over privacy en menselijke zelfbeschikking, brengt het ook allerlei belangrijke voordelen met zich mee. Doordat AI de dagelijkse taken en administratieve rompslomp steeds meer overneemt, kunnen wij onze tijd en energie steken in waar ons hart naar uitgaat en wat we echt belangrijk vinden.

Het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) spreekt al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Door de jaren heen hebben we dan ook eindeloos veel verhalen verzonnen over robots, supercomputers en slimme AI-systemen. Maar het is tot nu toe altijd bij verhalen in boeken en films gebleven. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw begonnen wetenschappers en onderzoekers echt de eerste concrete stappen te zetten om deze sciencefiction werkelijkheid te maken. Maar ook toen bleef AI meer een buzzword dan technologie met echte impact en de grote beloftes werden dan ook zelden waargemaakt.

Maar de laatste jaren zien we opmerkelijke ontwikkelingen in AI. Van een vergezocht concept is het inmiddels een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Zo kun je aan Alexa vragen om je favoriete nummer af te spelen, lijkt Netflix precies te weten welke film je hierna wilt kijken, en rijdt een Tesla gewoon zelfstandig door de stad. En al deze dingen zouden zonder AI niet mogelijk zijn. Toch geven al deze toepassingen, hoe indrukwekkend ze ook lijken, nog maar een glimp van het werkelijke potentieel van AI. We verwachten in het komende decennium nog veel meer doorbraken die werkelijk alles – hoe we leven, werken en met de wereld om ons heen omgaan – volledig zullen veranderen.

Next-gen AI-assistenten

AI-assistenten zullen zich geleidelijk ontwikkelen van eenvoudige chatbots tot geavanceerde digitale metgezellen met een uitstekend, gedetailleerd begrip van onze unieke behoeften en voorkeuren.

Om te begrijpen welke richting het met de ontwikkelingen van AI-technologie opgaat, moeten we eerst kijken waar we nu staan. Zo brak er met de komst van ChatGPT eind 2022 een nieuw tijdperk aan in de ontwikkeling van AI. Binnen een paar maanden tijd maakten miljoenen mensen gebruik van AI om teksten te schrijven, code te debuggen en nieuwe vaardigheden te leren. Maar hoewel de huidige AI-assistenten zeker indrukwekkend zijn, hebben ze ook nog behoorlijk wat beperkingen. Zo kunnen ze context niet echt begrijpen, hebben ze geen kennis van de echte wereld buiten hun trainingsdata, kunnen ze niet leren van doorlopende interacties en geven ze soms onjuiste informatie.

Maar daar komt binnenkort verandering in. In het komende decennium krijgen AI-assistenten allerlei nieuwe mogelijkheden, waardoor de huidige assistenten opeens behoorlijk primitief lijken. We krijgen bijvoorbeeld allemaal een persoonlijke AI-assistent die naadloos geïntegreerd is met onze smartwatch, telefoon, smart home-apparaten en andere technologie die we dagelijks gebruiken. Op basis van de data die deze apparaten verzamelen, leren ze onze gewoonten, behoeften en voorkeuren door en door kennen. Op die manier ontwikkelen ze een gedetailleerd begrip van wie we zijn en hoe ze ons het beste kunnen helpen.

Stel, je wilt op vakantie gaan. In plaats van urenlang naar vluchten te zoeken, hotels te vergelijken en de logistiek te regelen, kun je dit allemaal aan je AI-assistent overlaten. Die is dan inmiddels op de hoogte van je voorkeuren voor reistijden, je budgetbeperkingen en wat voor soort accommodatie je het fijnst vindt. Omdat de assistent toegang heeft tot actuele reisinformatie en je agenda, kan alles zo geregeld worden dat het perfect past bij jouw planning en tempo – van het boeken van vluchten en hotelkamers tot het regelen van vervoer van en naar het vliegveld.

De collega’s van de toekomst

AI-assistenten krijgen in de toekomst steeds meer invloed op onze manier van werken. Ze nemen routinematige taken over, zodat wij ons kunnen bezighouden met werk dat er echt toe doet.

Het is niet alleen ons privéleven dat verandert door de komst van de nieuwe generatie AI-assistenten – ook hun impact op ons werk kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo worden ze bijvoorbeeld steeds slimmer en veelzijdiger en kunnen ze ook steeds ingewikkeldere dingen aan. Dat betekent dat ook ons werk er heel anders uit gaat zien. In de komende vijf tot tien jaar zullen AI-assistenten waarschijnlijk een groot deel van onze dagelijkse werkcommunicatie overnemen. Denk bijvoorbeeld aan telefoontjes, berichten en e-mails. In plaats van dat je uren besteedt aan het doorspitten van berichten, handelt je AI-assistent de standaardcorrespondentie automatisch af en krijg jij alleen de belangrijkste zaken onder ogen.

Je AI-assistent kan zelfs als jouw vervanger optreden op het werk. Lukt het niet om bij die vergadering van 9 uur te zijn? Geen probleem – je assistent schuift gewoon aan en praat mee op basis van wat die weet over jouw werk, voorkeuren en eerdere beslissingen. Na afloop krijg je een korte update: wat er besproken is, welke besluiten er zijn genomen en wat je nog moet doen. Stel je voor wat dat zou kunnen betekenen voor je productiviteit! Geen gedoe meer met administratie of eindeloze stromen e-mails. Je AI-assistent regelt de dagelijkse routineklussen, zodat jij je kunt richten op werk waar je echt menselijke creativiteit, strategisch denken en emotionele intelligentie voor nodig hebt.

Als AI je dokter wordt

Kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg zorgt voor een proactieve, preventieve aanpak van patiëntenzorg, waarbij gezondheidsproblemen in een zeer vroeg stadium ontdekt kunnen worden.

Ook de gezondheidszorg ondergaat door AI een ingrijpende verandering. Op dit moment helpt AI al bij het stellen van diagnoses, vroegtijdige ziektedetectie en administratieve taken. Maar dit is nog maar het begin. In het komende decennium zal AI een steeds grotere rol gaan spelen in de zorg. Zo worden AI-systemen straks het eerste aanspreekpunt voor de meeste patiëntencontacten. Deze systemen voeren de eerste consulten uit en analyseren op basis van de medische voorgeschiedenis, het genetisch profiel en leefstijlgegevens van de patiënt symptomen om aandoeningen te evalueren en met gerichte vervolgstappen te komen. Met geavanceerde algoritmes bepalen ze vervolgens welke gevallen directe menselijke aandacht van een arts nodig hebben en welke via geautomatiseerde zorgprotocollen kunnen worden afgehandeld.

AI zal via slimme draagbare apparaten ook doorlopend onze gezondheid in de gaten houden. Deze systemen monitoren dag en nacht onze vitale functies, slaap, beweging en andere gezondheidswaarden, waardoor van ieders gezondheid een compleet beeld ontstaat. Zodra de AI afwijkende patronen of mogelijke problemen signaleert, krijgen zowel de patiënt als de zorgverleners direct een melding. Hierdoor kan er op tijd worden ingegrepen, nog voordat klachten verergeren. Hiermee maakt de gezondheidszorg een belangrijke transformatie door: van een systeem dat achteraf op ziekte reageert naar een systeem dat ziekte probeert te voorkomen. In plaats van wachten tot klachten zo erg worden dat iemand naar de dokter moet, kunnen we gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opsporen en aanpakken. Dat leidt tot betere resultaten en lagere zorgkosten.

Relaties in het AI-tijdperk

AI zou zelfs kunnen helpen bij onze zoektocht naar liefde, door persoonlijk stijladvies te geven, ideale ontmoetingsplekken voor te stellen of zelfs onze volgende date te selecteren.

Hoewel AI al in veel aspecten van ons leven een rol speelt, begint de invloed van AI op ons liefdesleven nu ook steeds meer vorm te krijgen. Zo kunnen de huidige AI-assistenten al persoonlijk stijladvies geven op basis van de locatie, het weer en de indruk die je wilt maken. Ze kunnen bovendien jouw interesses en die van je potentiële date analyseren om leuke ontmoetingsplekken voor te stellen. Ze kunnen je zelfs helpen met het voorbereiden van boeiende gespreksonderwerpen en de interacties vast met je oefenen, zodat je je zelfverzekerder en authentieker voelt wanneer het moment-suprême daar is.

Als we verder in de toekomst kijken, zal AI waarschijnlijk een nog centralere rol spelen in hoe we potentiële partners vinden. In plaats van alleen maar naar links of rechts te swipen op een datingapp op basis van uiterlijk, zet je je AI-datingassistent in, want die begrijpt pas echt wie je bent en wat je zoekt in een relatie. Doordat de AI-assistent is getraind op jouw persoonlijkheid, manier van communiceren, waarden en wat je zoekt in een relatie, kan deze in gesprek gaan met de AI-assistenten van je potentiële dates. Zo ontstaan er veel betere matches dan met traditionele algoritmes mogelijk is.

Zodra jouw AI een goede match vindt, krijg je meteen interessante inzichten uit de gesprekken die de AI’s met elkaar hebben gevoerd. Zo weet je dan al behoorlijk wat over iemands karakter, interesses en wat diegene belangrijk vindt, nog voordat je elkaar hebt ontmoet. Deze matches zijn daardoor veel beter onderbouwd en baseren compatibiliteit niet meer alleen op uiterlijk of oppervlakkige overeenkomsten. Uiteraard blijft het menselijke contact het belangrijkst en ben jij nog steeds degene die het eerste contact legt en een echte band met de ander opbouwt. Maar het verschil is dat je dit nu doet met veel meer voorkennis.

Staat AI straks ook voor de klas?

Dankzij AI kan onderwijs veel beter op het individu afgestemd worden. Zo krijgt elke leerling een leerroute die perfect aansluit bij zijn of haar behoeften, capaciteiten en manier van leren.

Leraren weten al lang dat iedere leerling anders leert. Maar door de praktische beperkingen van een klas was het tot nu toe onmogelijk om écht individueel onderwijs te geven. Maar dankzij AI gaat dit de komende vijf tot tien jaar veranderen. Leraren kunnen dan leerervaringen creëren die precies zijn afgestemd op wat elke leerling nodig heeft, aankan en hoe hij of zij het beste leert.

AI-systemen creëren gedetailleerde profielen van elke leerling door voortdurend te analyseren hoe ze presteren. Ze kijken daarbij naar meer dan alleen toetsresultaten en of opdrachten al dan niet zijn afgerond. Ze houden bijvoorbeeld ook bij welke leerpatronen iemand heeft, hoe lang de leerling geconcentreerd kan werken, welke lesvormen het beste werken en waar iemand moeite mee heeft of juist goed in is. Met dit diepe inzicht in het leerproces kunnen docenten de lesstof direct aan individuele leerlingen aanpassen. Zo kunnen ze het leertempo verhogen als een leerling de stof snel begrijpt, meer oefening geven als dat nodig is, of de manier van uitleggen veranderen zodat deze beter past bij hoe een leerling leert.

Leraren krijgen bovendien direct inzicht in de voortgang van elke leerling. AI-systemen signaleren mogelijke problemen voordat het grote(re) obstakels worden waardoor een leerling achterop zou kunnen raken. Als een leerling bijvoorbeeld steeds moeite heeft met bepaalde soorten wiskundeopgaven, kan de AI precies aangeven welke onderdelen lastig zijn en gerichte hulp voorstellen. Dit ‘early warningsysteem’ zorgt ervoor dat leraren precies op het juiste moment de juiste ondersteuning kunnen bieden, in plaats van te moeten wachten tot slechte toetsresultaten laten zien waar de hiaten zitten.

AI achter het stuur

Nu zelfrijdende auto’s steeds dichterbij komen, moeten we zowel persoonlijk vervoer als stedelijke infrastructuur opnieuw onder de loep nemen.

We horen al jaren dat autonome voertuigen ons vervoer compleet gaan veranderen. Maar ondanks de vele beloften en forse investeringen heeft de technologie voor zelfrijdende auto’s nog steeds niet waargemaakt wat ervan verwacht werd. Recente ontwikkelingen in AI-technologie wijzen er echter op dat we het komende decennium dan toch eindelijk echt de eerste autonome voertuigen op onze wegen zullen tegenkomen. Er rijden in sommige landen wel al autonome taxi’s, waaronder de Verenigde Staten, China en de Verenigde Arabische Emiraten.

Naarmate zelfrijdende auto’s gewoner worden in het straatbeeld, zal ook ons idee over wat vervoer is totaal veranderen. Auto’s worden een soort rijdende uitbreiding van hoe we wonen en werken. Onderweg naar je werk kan je auto bijvoorbeeld in een volwaardig kantoor veranderen, met internet en alles erop en eraan. En als je in je vrije tijd de weg op gaat, wordt diezelfde ruimte een plek voor ontspanning of entertainment. Zo wordt de tijd die je eerst kwijt was aan reizen ineens nuttig of gewoon leuk.

De opkomst van zelfrijdende auto’s zorgt ook voor grote veranderingen in de stad. Steden moeten zich aanpassen aan de vloot van voertuigen die met elkaar en met slimme verkeerssystemen communiceren. Deze netwerken zorgen ervoor dat de verkeersstroom in real-time geoptimaliseerd wordt, waardoor reistijden korter worden en er nagenoeg geen sprake meer zal zijn van files. Verkeerslichten passen zich aan het werkelijke verkeerspatroon aan en de voertuigen kiezen zelf de slimste route. Daarbij houden ze rekening met alle actuele omstandigheden in het verkeer, zoals het weer.

De slimme digitale overheid

Ook binnen de overheid en handhaving zal AI een steeds grotere rol gaan spelen, waardoor de manier waarop publieke instanties werken en burgers helpen ingrijpend zal veranderen.

AI-systemen zullen voorlopig geen landen besturen, maar hun invloed op openbaar bestuur en beleid wordt de komende tien jaar wel steeds groter. We zien de eerste praktische toepassingen vooral bij gemeenten. AI-systemen maken stadsdiensten efficiënter door patronen te analyseren in bijvoorbeeld verkeer en energiegebruik, waardoor diensten direct kunnen worden aangepast. Ze verwerken enorme hoeveelheden stadsdata om verspilling op te sporen, onderhoud te voorspellen en administratieve taken te automatiseren. Zo kunnen steden beter inspelen op wat hun inwoners nodig hebben.

Op hogere niveaus helpt AI bij het ontwikkelen van beleid door direct diepgaande inzichten te bieden in maatschappelijke trends, economische patronen en wat er leeft onder burgers. Deze inzichten zijn allemaal onderbouwd met data. Zo kunnen beleidsmakers beter inschatten wat de gevolgen zijn van verschillende beleidskeuzes en nieuwe uitdagingen aan zien komen voordat er serieuze problemen ontstaan. Naarmate AI vaker wordt ingezet, kunnen overheden steeds wendbaarder worden en eerder ingrijpen – in plaats van voortdurend achteraf op nieuwe crises te reageren.

Bij politie en handhaving kan AI ingezet worden om traditionele methoden met data-gedreven inzichten en voorspellingen te verrijken. Dit roept echter wel belangrijke vragen op over privacy en burgerrechten. Het gebruik van AI bij handhaving vraagt om een zorgvuldige balans tussen betere veiligheid en bescherming van persoonlijke vrijheden. Om dit goed te laten werken zijn stevige kaders voor toezicht en verantwoording nodig. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat AI-systemen democratische waarden en burgerrechten versterken in plaats van ondermijnen.

De snelle opkomst van AI is een belangrijke stap vooruit in onze samenleving. Hoewel het op het eerste gezicht misschien alleen om technische vooruitgang lijkt te gaan, staan we in werkelijkheid aan het begin van een nieuwe fase. We zien bijvoorbeeld dat AI zich ontwikkelt van een praktisch hulpmiddel naar een slimme bondgenoot die niet alleen begrijpt wat we nodig hebben, maar ook echt met ons kan samenwerken. En of we nu kijken naar de zorg, het onderwijs, het leven in de stad of ons dagelijks werk: AI biedt overal nieuwe kansen. Sterker nog, terwijl we bestaande problemen beter kunnen aanpakken, ontstaan er tegelijkertijd mogelijkheden waarvan we vroeger alleen konden dromen.

De technologische vooruitgang van AI is veelbelovend, maar moet wel gepaard gaan met menselijke wijsheid en waarden. Want uiteindelijk draait het succes van AI niet om rekenkracht of technische mogelijkheden, maar vooral om de vraag hoe het kan bijdragen aan menselijk contact, creativiteit en een eerlijkere wereld voor iedereen. De belangrijkste uitdaging is dan ook niet wat AI allemaal kan, maar wat wij als mensen kunnen bereiken wanneer we worden bevrijd van routinematig werk en ons meer kunnen richten op taken waar typisch menselijke vaardigheden voor nodig zijn. Als AI ons daarbij ondersteunt, kunnen we onze creativiteit, empathie en innovatiekracht volop inzetten. De vraag is dus eigenlijk: wat kunnen we samen bereiken als we het beste van mens en machine combineren?

Share via
Copy link