- KI helpt restaurantketen met het maken van de perfecte pizza
- Voedselproducenten maken gebruik van KI om nieuwe smaken te ontwikkelen
- Binnenkort kun je whisky kopen die gemaakt is door kunstmatige intelligentie
- Hoe track je de smaakvoorkeuren van verschillende demografieën?
- Slimme voedselecosystemen creëer je met ‘shoppable’ recepten
- Algoritmen voldoen aan de behoeften van wijnliefhebbers
- KI kan een belangrijke rol spelen in smakelijke maaltijden en een gezond leven
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de voedings- en drankenindustrie. Sterker nog, de waarde van deze wereldwijde markt zal tegen 2022 bijna $9,5 biljoen bereiken. De groei ervan kan grotendeels worden toegeschreven aan toenemende bevolking, sterke economische groei en stijgend besteedbaar inkomen in veel landen. In de Verenigde Staten vertegenwoordigt voedselverwerking bijvoorbeeld 16 procent van de waarde van alle fabrieken, waar ongeveer 1,5 miljoen werknemers in dienst zijn. Maar ondanks het hoge productievolume wordt er in deze sector nog steeds met lage marges gewerkt. Er is grote concurrentie en zelfs een kleine toe- of afname in de productie- en verkoopefficiëntie kan het verschil betekenen tussen winst of verlies. Om concurrentievoordeel te behalen en behouden wenden steeds meer bedrijven in deze sector zich dan ook tot geavanceerde technologieën als kunstmatige intelligentie.
De verschillende toepassingen van KI waar al gebruik van gemaakt wordt laten zien dat ook de voedingsindustrie nu klaar is voor technologische ontwrichting. Er zijn bijvoorbeeld al bedrijven die gebruikmaken van slimme algoritmen om de perfecte pizza te maken. Sommige bedrijven maken gebruik van kunstmatige intelligentie om smakelijke recepten samen te stellen. KI wordt tegenwoordig ook gebruikt bij de productie van whisky en de technologie kan klanten bovendien helpen bij het selecteren van wijn. En zodra deze slimme systemen voldoende gegevens hebben verzameld, kunnen algoritmen bedrijven zelfs helpen om op basis van demografische data allerlei heerlijke smaken te ontwikkelen. Het is duidelijk dat KI de voedings- en drankenindustrie veel te bieden heeft.
KI helpt restaurantketen met het maken van de perfecte pizza
De Amerikaanse pizza-restaurantketen Domino’s maakt voor kwaliteitscontroles gebruik van kunstmatige intelligentie. De DOM Pizza Checker is een scanapparaat waarmee alle maaltijden geanalyseerd worden voordat deze met de bezorger meegaan. De software geeft een seintje wanneer een pizza de verkeerde topping of niet de juiste vorm heeft, waarna het personeel de pizza opnieuw moet maken. Nick Knight, de CEO van Domino’s Australië, legt uit dat het programma dit doet door “een afbeelding van de pizza op te slaan en deze met behulp van kunstmatige intelligentie te vergelijken met een grote hoeveelheid pizza’s in een database, waardoor het systeem een snelle beoordeling kan maken”. De DOM Pizza Checker is in verschillende restaurants in Australië en Nieuw-Zeeland inmiddels al in gebruik genomen.
Voedselproducenten maken gebruik van KI om nieuwe smaken te ontwikkelen
Slimme algoritmen kunnen het ontwikkelen van nieuwe kruiden en smaken veel sneller en efficiënter maken. Bedrijven als het Amerikaanse voedingsbedrijf McCormick & Company dat specerijen, kruidenmixen en andere smaakstoffen produceert en verkoopt nemen maanden en zelfs jaren de tijd om nieuwe kruiden te ontwikkelen. Dat proces start met verschillende basiscriteria – zoals of het product halal of koosjer moet zijn en wie de doelgroep is. Vervolgens testen productontwikkelaars verschillende ingrediëntencombinaties. De toegevoegde hoeveelheden en ook de kleinste verandering in smaak worden zorgvuldig geanalyseerd. Er zijn soms wel 150 iteraties en consultaties met tientallen experts als koks en scheikundigen over de hele wereld voor nodig om te beslissen of het product klaar is voor de markt. Maar snelheid is van groot belang in de enorm competitieve voedingsmiddelenindustrie. Gelukkig kan technologie daar tegenwoordig een handje bij helpen.
IBM en McCormick & Company maakten gebruik van data als historische smaakformules, grondstofcomponenten, consumententestresultaten en verkoopcijfers om een slim algoritme te ontwikkelen. De KI-tool kan bijvoorbeeld alternatieve ingrediënten en de optimale verhoudingen voor kruidenformules voorstellen maar ook voorspellen hoe de klanten op de (nieuwe) smaken zullen reageren. En de eerste tests lijken veelbelovend. IBM’s nieuwe KI heeft experts geholpen nieuwe smaken te creëren met minder dan 50 iteraties en de hoeveelheid werk met ongeveer 70 procent te verminderen.
Het systeem stimuleert bovendien de creativiteit van voedselontwikkelaars. In plaats van dat teams gebruikmaken van bekende formules voor bepaalde smaken, kan het algoritme nu in korte tijd veel meer opties onderzoeken en alternatieven voorstellen voor ingrediënten die (te) vaak gebruikt worden. Hamed Faridi, de chief science officer bij McCormick & Company, zegt dat ook andere bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie binnenkort gebruik zullen maken van kunstmatige intelligentie en dat “dit over 20 jaar hét systeem zal zijn. Dan is er geen andere manier meer om nieuwe producten te ontwikkelen”.
Binnenkort kun je whisky kopen die gemaakt is door kunstmatige intelligentie
Technologie kan ook de manier waarop bedrijven whisky maken volledig transformeren. Nu wordt whiskey gemaakt door alcohol jarenlang in verkoolde houten vaten te laten rijpen, waardoor de whiskey zijn kleur, aroma’s en complexiteit ontwikkelt. De distilleerderij bepaalt de duur van het rijpingsproces en kiest welke soort vaten er gebruikt worden – bijvoorbeeld eikenhouten of sherryvaten. Een belangrijke factor is het type drank dat eerder in de vaten werd bewaard, omdat sporen van bourbon, wijn en sherry allemaal invloed hebben op de uiteindelijke smaak van de whiskey. Al deze variabelen worden gebruikt om een unieke blend te creëren, maar KI kan dat proces veel sneller en efficiënter maken.
Nu hebben Microsoft, het Finse softwarebedrijf Fourkind en de in Zweden gevestigde distilleerderij Mackmyra Whiskey de handen ineengeslagen om een machine learningprogramma te ontwikkelen dat bepaalt welke whiskysmaak er moet worden gecreëerd. De tool, die de eerste op KI-gebaseerde whiskey moet gaan produceren, voorspelt de nieuwe smaak met behulp van data uit bestaande recepten, verkoopcijfers en voorkeuren van klanten. Het systeem kan meer dan 70 miljoen recepten genereren en doet aanbevelingen voor recepten waarvan klanten het meest onder de indruk zullen zijn, op basis van de beschikbare vattypen. De uiteindelijke beslissing over welk recept gebruikt zal worden wordt overigens nog steeds wel door mensen genomen. De eerste door KI geproduceerde whisky komt in het najaar van 2019 op de markt. Fourkind is ook van plan om het algoritme te gebruiken voor het ontwikkelen van andere dranken en zelfs voor parfums, snoep en sneakers.
Hoe track je de smaakvoorkeuren van verschillende demografieën?
Het technologiebedrijf Analytical Flavour Systems (AFS) ging nog een stap verder en heeft een KI-platform ontwikkeld met de naam Gastrograph dat producenten van voedingsmiddelen en dranken helpt de smaak, het aroma en de textuur van hun producten te optimaliseren. Het systeem doet dat op basis van de feedback die duizenden mensen uit de hele wereld geven over nieuwe voedsel- of drankenproducten. Klanten kunnen tijdens het geven van feedback specifieke descriptors selecteren waarmee vervolgens smaakprofielen van producten ontwikkeld worden. Bovendien levert deze feedback waardevolle informatie over de voorkeuren van bepaalde demografische categorieën.
De bierbrouwerij Yards Brewing maakt gebruik van Gastrograph om feedback van mensen te verzamelen over hoe zij de smaak van hun bier ervaren. En omdat de software weet hoe de drank hoort te smaken, waarschuwt deze het bedrijf als klanten afwijkende feedback geven. Frank Winslow, directeur kwaliteitscontrole van Yards Brewing, zegt: “Deze waarschuwingen zo vroeg in het proces te kunnen ontvangen is een enorme stap”. KI kan ook bedrijven helpen die nieuwe producten ontwikkelen. Deze bedrijven kunnen de informatie over de voorkeur van jonge mensen of juist die van andere leeftijdsgroepen gebruiken om smaken te verbeteren en de kans op succes van nieuwe voedingsmiddelen te maximaliseren. Vooral Aziatische bedrijven zijn erin geïnteresseerd om tools als Gastrograph bij hun productontwikkeling te gebruiken.
Slimme voedselecosystemen creëer je met ‘shoppable’ recepten
Innovaties in de voedingsindustrie breiden zich nu ook uit naar online recepten. De Engelse techstartup Whisk heeft een KI-platform ontwikkeld voor zakelijke gebruikers, waaronder uitgevers, retailers en IoT-fabrieken. Het platform maakt recepten ‘shoppable’ door ingrediënten te linken aan producten in supermarkten. Als er bijvoorbeeld staat: ’50 g boter, in blokjes’ kan dat gelinkt worden aan ‘250g Jumbo-boter, gezouten’. De software communiceert vervolgens met de winkel om het artikel aan het winkelmandje toe te voegen. In Amerika zijn retailgiganten als Amazon, Walmart, Instacart en Tesco al met het platform verbonden.
Een ander voordeel van Whisk is dat het gebruikersvoorkeuren analyseert, zoals ongewenste ingrediënten, allergieën, dieetvoorkeuren en historisch gedrag om gepersonaliseerde maaltijdplannen en receptenfeeds te ontwikkelen. Bovendien verbindt deze KI-tool IoT-apparaten met de ‘reis’ van de gebruiker. Het biedt onder andere de infrastructuur die nodig is om slimme koelkasten met online recepten te verbinden, zodat gebruikers weten welke ingrediënten ze al in huis hebben en welke ze nog moeten bestellen. Samsung gebruikt Whisk om een aantal slimme food-apps te ontwikkelen die gepersonaliseerde recepten met smart devices en retailers integreren.
Algoritmen voldoen aan de behoeften van wijnliefhebbers
Het softwarebedrijf Tastry maakt ook gebruik van KI om gepersonaliseerde diensten aan te bieden, maar in plaats van recepten richt het zich op wijnaanbevelingen. Het systeem werkt door eerst de wijnproducten chemisch te analyseren en de gegevens te integreren in een KI-engine. Vervolgens wordt consumenten gevraagd via een mobiele app een korte enquête in te vullen zodat het systeem de juiste smaak kan aanbevelen. Het concept heeft verschillende toepassingen – het systeem kan bijvoorbeeld gebruikt worden in in-store kiosken en klanten helpen beslissen welke wijn ze het best kunnen kopen.
Retailers rapporteren een 5% stijging van de bruto-omzet na het gebruik van Tastry. Ook fabrikanten kunnen van het systeem profiteren. Zo kunnen ze het gebruiken om hun wijn te verbeteren voordat deze op de markt komt en te voorspellen welke van hun huidige producten de meeste kans van slagen heeft. De oprichter van het bedrijf, Katerina Axelsson, heeft zelfs meer ambitieuze plannen. Ze wil het algoritme verbeteren zodat het wijnen bijvoorbeeld met bepaalde recepten en ook met voedselproductenassortimenten in winkels kan matchen. Een andere mogelijke toepassing is klanten aanbevelingen te sturen op basis van wat er op hun boodschappenlijstje staat. En fabrikanten zouden het systeem kunnen gebruiken om wijnsmaken te ontwikkelen die op specifieke geografische regio’s zijn afgestemd.
KI kan een belangrijke rol spelen in smakelijke maaltijden en een gezond leven
Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop we verschillende voedsel- en drankenproducten ontwikkelen, (ver)kopen en bereiden. De technologie wordt gebruikt om volledig nieuwe smaken en gepersonaliseerde recepten te ontwikkelen en gezonde voedingsmiddelen voor te stellen. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden die deze geavanceerde technologieën kunnen bieden. Kunstmatige intelligentie zou op een dag ook andere gegevens kunnen verzamelen, zoals stress- of glucoseniveaus of medicatiegebruik en deze gebruiken om in de vorm van een virtuele gezondheidscoach aangepaste voedingssuggesties te doen. Het potentieel is in ieder geval even indrukwekkend als grenzenloos.