- De ontwikkelingen in de entertainmentwereld gaan je pet te boven
- Hoe ziet content er in de toekomst uit, en wie produceert het?
- ‘Move over, Spielberg’ – speelfilms worden straks door machines gemaakt
- Wij produceren straks ons eigen entertainment
- In de toekomst vindt slimme content zelf zijn weg naar de consument
- Met virtual en augmented reality kunnen we realiteit en fictie nauwelijks meer van elkaar onderscheiden
- Live content streamen, direct naar je hersenen
- ‘Back to basics’ – in het hart van het entertainment
Binnen tien, of zelfs vijf jaar, zijn we in staat om onszelf volledig virtueel onder te dompelen in de wereld van onze favoriete games of films. Dan consumeren we content middels diverse apparaten die allemaal met elkaar verbonden zijn. Tijdens ‘special effects’ in films zoals explosies of aardbevingen voel je een trilling in de fitness-tracker om je pols of krijg je van je slimme matras een warmtesignaal te voelen. In de toekomst hoef je voor een beetje vermaak je huis of je luie stoel niet meer uit. Met de technologische ontwikkelingen in de entertainmentindustrie kun je straks overal naartoe; een echte bestemming, een virtuele of eentje die je zelf creëert – niets is onmogelijk.
De technologische ontwikkelingen in de entertainmentwereld gaan je pet te boven
De ontwikkelingen in entertainment staan nooit stil. De oorsprong van entertainment gaat eigenlijk terug naar de tijd van de eerste Olympische Spelen – een spektakel dat inmiddels een miljardenindustrie is geworden. Nu er steeds meer content wordt gecreëerd en de consument meer te besteden heeft zien we straks een ontploffing aan ontwikkelingen in de entertainmentindustrie die we ons haast niet kunnen voorstellen. De manier waarop we entertainment gaan beleven gaat ook helemaal veranderen. Nu kijken we naar een scherm en absorberen we wat ons voorgeschoteld wordt maar we gaan straks eigenlijk ‘back to basics’ – terug naar hoe we vroeger entertainment consumeerden: door daadwerkelijk aanwezig te zijn.
Hoe ziet content er in de toekomst uit, en wie produceert het?
Als je als amateur of hobbyist twintig jaar geleden een film wilde maken, moest je investeren in professionele apparatuur en dat kon oplopen tot wel tienduizenden dollars. Tegenwoordig kan iedereen films of andere interessante content produceren, zonder dat je daar een speciale opleiding, ervaring of dure apparatuur voor nodig hebt. De entertainment-industrie wordt overspoeld door talentvolle amateurs die met hun smartphone, een Internetverbinding, een goed oog en gevoel voor wat het publiek wil zien of horen, interessante content creëren. Hun YouTube-kanalen exploderen, de content gaat viral en ze worden van de een op de andere dag beroemd. Justin Bieber, hiphop artiest Soulja Boy en Jimmy Fallon van de Tonight Show zijn hier goede voorbeelden van. De machtsverhoudingen verschuiven nu van de entertainmentgiganten die de industrie monopoliseren naar slimme individuen met talent die – meestal gratis – interessante content maken. Maar de machtsverhoudingen verschuiven straks weer. En dit keer gaan de machines het van ons overnemen.
‘Move over, Spielberg’ – speelfilms worden straks door machines geproduceerd
Bepaalde rekwisieten, locaties, figuranten en in een aantal gevallen zelfs acteurs worden de laatste jaren al met regelmaat vervangen door Ultra HD render-engines en CGI – door computers gegenereerde beelden. Ook nieuwsartikelen, boeken en scripts worden al door machine learning systemen geschreven en computers nemen steeds meer werk van sportcommentatoren en nieuwslezers over. Met de exponentiële ontwikkelingen in de technologie zal de eerste, door een machine geproduceerde film dan ook niet lang op zich laten wachten. Filmscripts worden in de toekomst geschreven door machine learning systemen en menselijke filmregisseurs worden vervangen door kunstmatig intelligente regisseurs die creatieve input kunnen geven op basis van logica en big data. Met elke film krijgt de kunstmatig intelligente regisseur meer kennis die weer toegepast kan worden op de daaropvolgende producties. Acteurs, cameraploegen, locaties en rekwisieten gaan straks steeds meer plaatsmaken voor ‘cognitive computing’ en ultra HD digital imaging. Machine vision technologie – de automatische extractie van informatie uit digitale afbeeldingen of video – monitort in de de toekomst niet alleen het publiek in real time; ook de filmcriticus wordt erdoor vervangen.
In de toekomst produceren wij – onbewust – onze eigen entertainment content
De exponentiële toename van graphics processing technologie, gecombineerd met alle andere ontwikkelingen die we zojuist besproken hebben, worden we naar een heel nieuw tijdperk van real-time contentcuratie gekatapulteerd. Met tot op de nanometer nauwkeurige scan- en renderingtechnologie wordt de illusie gecreëerd dat je je echt in je favoriete film bevindt. Via de camera’s in onze mobiele telefoon, onze tv of slimme koelkast komt machine vision onze huiskamers binnen. Machine vision technologie monitort ons, leert van ons en kan vervolgens voorspellingen doen over onze reacties en over wat wij wel en niet leuk vinden. Met de informatie die door machine vision verzameld wordt kan de kunstmatig intelligente regisseur het verhaal van de film aanpassen aan de voorkeuren van de kijker. Voor de ontwikkeling van de verhaallijn van de populaire serie ‘House of Cards’, bijvoorbeeld, werd gebruik gemaakt van kijkersgegevens en big data.
In de toekomst vindt slimme content zelf zijn weg naar de juiste consument
Vroeger gingen professionele journalisten erop uit om nieuwswaardige content te verzamelen voor iedereen die het maar wilde lezen, beluisteren of bekijken. Nu checken we onze Twitterfeeds om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws – dat steeds vaker wordt gegenereerd door machine learning systemen. In plaats van de wekelijkse opiniecolumns achterin de krant te lezen, zijn we nu geabonneerd op blogs die onze eigen meningen en voorkeuren weerspiegelen. In het verleden werd tv-content door de televisiestudio’s samengesteld en consumeerden we dat via kabel-tv. Nu hebben we het Internet en met nieuwe mobiele communicatie platformen hoog in de stratosfeer zoals Facebook’s Project Aquila en Google’s Project Loon, heeft straks iedereen toegang tot het Internet. In de toekomst is elk stukje content slim en vindt het door middel van machine learning algoritmes automatisch zijn weg naar de juiste consument.
Met virtual en augmented reality kunnen we realiteit en fictie straks nauwelijks meer van elkaar onderscheiden
De ontwikkelingen in virtual reality en augmented reality groeien exponentieel en het zal niet lang duren voordat augmented reality volledig is geïntegreerd met wat we ervaren in de echte wereld. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door high-tech hardware zoals screenless Retina-display systemen, waarbij beelden direct op ons netvlies worden geprojecteerd. Ook hebben we, dankzij holografische technologie die uit onze smartphones, fitness trackers en slimme spiegels tevoorschijn komt, straks overal en altijd toegang tot content. Met haptische kleding, virtual reality en zintuiglijke technologieën vervagen de grenzen tussen realiteit en fictie steeds meer.
Live content streamen, direct naar je hersenen
Al deze technologische ontwikkelingen gaan bijna je pet te boven. Maar het kan nog gekker. Met de toekomstige, niet-invasieve hersencomputer-interfaces wordt content straks namelijk direct naar je hersenen gestreamd waardoor alle andere manieren van contentlevering in één klap vervangen worden. Je grijze massa zal volledig geëngageerd zijn; je emoties geroerd, je psyche verkend en data verzameld – waarna alle bevindingen naar de cloud worden verzonden. Hiermee wordt door de digitale ‘Master of Entertainment’ – de kunstmatig intelligente regisseur – nieuwe, specifieke content gecureerd. Speciaal voor jou.
‘Back to basics’ – in het hart van de entertainment
De Olympische Spelen die in augustus in Rio plaatsvinden worden naar verwacht door maar liefst vijf miljard mensen bekeken. De meeste kijkers hebben via het Internet ook toegang tot alle mogelijke analyses en statistieken. We kunnen de live uitzendingen straks terugspoelen, vooruitspoelen, pauzeren en herhalen. Geweldige technologische ontwikkelingen waarmee we er haast zelf bij zijn, net als onze voorvaderen. Eigenlijk gaan we weer ‘back to basics’, we willen weer terug naar de ‘real thing’. In de Olympische arena’s in 776 voor Christus, zaten toeschouwers op slechts een paar meter afstand van de actie. Ze voelden de zon op hun huid, roken het zweet van de atleten en voelden het oorverdovende geluid van de menigte in de arena door zich heen dreunen. In de toekomst verdwijnen onze schermen en hebben alle devices virtual- en augmented reality functionaliteit. Hiermee kunnen we er bijna weer echt bij zijn. In het hart van het entertainment – maar dan vanuit onze eigen luie stoel.
Share via: