Opkomende technologieën herdefiniëren de toekomst van logistics en SCM

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Autonomous vans are transforming last mile delivery
  • The rise of high-tech distribution centers
  • Self-learning warehouse robots are transforming modern logistics
  • The Uberisation of logistics
  • Logistics and ethics – what about that?
  • The impact of automation on employees in logistics and SCM

Bedrijven moeten steeds meer concurreren met de ‘next-day’-bezorgcycli van grote bedrijven als Amazon en Alibaba, waar robots maar liefst 70 procent van de taken voor hun rekening nemen. In de toekomst zorgen hightech warehousing, gedigitaliseerde orderverwerking, drone-technologie, zelfrijdende systemen, algoritmen en het IoT voor steeds verder geautomatiseerde supply chains en logistiek.

Autonome bestelwagens transformeren ‘last mile’ bezorging

A world in which our parcels are delivered by unmanned aerial vehicles and in which smart machines drive autonomously from A to B – that is the future that lies ahead. Autonomous trucks such as those from Uber, Embark and Tesla can already be found on the road. In the future, advanced AI platforms plan and optimize delivery routes with deep learning algorithms. And it won’t be long before drones or autonomous ‘cool box’ robots deliver our packages to our front door a few hours after ordering.

Retail giant Walmart, for example, recently partnered with US robotics company Nuro to launch autonomous delivery robots to complement existing delivery options. The robots will be deployed to deliver orders to select Walmart customers in the Houston area, and the plan is to eventually expand this delivery service to customers across the country. Nuro’s fully self-driving vehicles are shorter than regular cars and about half the width of a compact sedan, with no room for drivers or passengers. Another example of autonomous last-mile delivery comes from MIT researchers who have developed a robotwho can figure out where your front door is, without the machine having received special instructions. Most current delivery robots meet customers at a specific location, such as the corner of a street. But the MIT researchers have developed a color-coded cost-to-go map that allows the robot to figure out for itself which object or shape is most likely to be your front door, after which it maps out the fastest and most efficient route there.

De opkomst van hightech distributiecentra

Ook de innovatieve en zelflerende distributiecentra van de toekomst worden steeds verder geautomatiseerd. Denk aan robots met camera’s die controleren of er producten zijn zoekgeraakt of verkeerd gelabeld of geprijsd. Maar ook sensortechnologie, AR, computervisie, analysesoftware, wearables en het IoT – slimme technologieën die intelligente en flexibele automatisering mogelijk maken. Naar verwachting komen er meer en kleinere faciliteiten dichter bij stedelijke gebieden om producten nog dezelfde dag te kunnen leveren. Veel van deze faciliteiten zullen bovendien de hoogte in worden gebouwd om de vloeroppervlakte maximaal te benutten.

Een interessant voorbeeld van distributie-innovatie is een IoT-oplossing ontwikkeld door NVIDIA en Microsoft. Door gebruik van real-time pakketdetectie en -tracering maakt Lenovo’s Digital Distribution Center (DDC) een efficiënter gebruik van distributiecentra mogelijk voor activiteiten in sectoren als logistiek, detailhandel en productie. Om ervoor te zorgen dat het systeem zichzelf dingen kan aanleren, gebruikt de oplossing multivideo stream-analyse met kunstmatige intelligentie (KI) en machine learning-inferencing.

Attabotics, een in Calgary gevestigd roboticabedrijf dat gespecialiseerd is in voorraadbeheersystemen, heeft een nieuw opslagsysteem ontwikkeld dat stellingen, gangpaden en transportbanden vervangt door een structuur van robotpendels, waardoor de benodigde magazijnruimte aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Bovendien kan er dankzij dit systeem enorm op personeelskosten bespaard worden. Het systeem ziet eruit als een 3D-raster van vloer tot plafond, met vierkante uitsparingen voor het opslaan van afzonderlijke items, zoals een netje tennisballen, keukengerei of een korte broek. In vergelijking met traditionele fulfilmentsystemen – die er gewoonlijk ongeveer 90 minuten over doen om een ​​bestelling verzendklaar te maken – kan het Attabotics-systeem deze ​​taak binnen 90 seconden voltooien.

Zelflerende magazijnrobots transformeren de moderne logistiek

In de toekomst wordt voorraadbeheer steeds meer digitaal, transparant en efficiënt, waarbij blockchain een centrale rol speelt. Het IoT en zijn ecosysteem van temperatuur-, locatie- en vochtmeters maken het mogelijk om real-time informatie te verzamelen, analyseren en verzenden. Microdrones met camera’s, sensoren, RFID-tech en barcodescanners hebben toegang tot de kleinste ruimtes en zorgen voor steeds sneller en nauwkeuriger voorraadbeheer. Wearables optimaliseren processen als het sorteren, ontvangen en verwerken van goederen. Gezichts- en stemherkenning, cloud-integratie, videoconferenties en chatbots transformeren warehousing en zorgen ervoor dat logistieke partners naadloos samenwerken.

In een magazijn in de buurt van Berlijn pakt de gele robot van de Amerikaanse robotica- en KI-startup Covariant producten zorgvuldig uit kratten. De robot maakt gebruik van zuignappen, kijkt door een 6-lenscamera en leert via machine learning-algoritmen, waardoor de machine objecten met enorme precisie kan oppakken en verzendklaar kan maken. Terwijl de robot leert, leren zijn robotcollega’s over de hele wereld – door middel van het neurale netwerk – alle nieuwe vaardigheden met hem mee.

De Uberisering van de logistiek

In dit tijdperk van de groeiende ‘Uberisering’ kunnen logistieke bedrijven het zich niet veroorloven hun voertuigen zonder lading te laten rijden en logistieke partners moeten hun routes dan ook zo efficiënt mogelijk plannen. Met de Uberisering van de logistiek moet er computertechnologie in voertuigen worden ingebouwd en leveringen worden gecombineerd zodat transportbedrijven hun laadruimte kunnen optimaliseren en pakketten sneller en efficiënter kunnen bezorgen. In de toekomst gebruiken klanten logistieke apps om de vervoerder te selecteren, het gehele leveringsproces te volgen en het werk van de vervoerder te beoordelen.

De ‘last mile’ – de arbeidsintensieve en kostbare taak om je pakket bij je voordeur afgeleverd te krijgen – is een bepalende factor als het gaat om de leveringssnelheid van een bedrijf. In ongeveer 50 steden in de Verenigde Staten gebruikt Amazon Flex hier on-demand chauffeurs voor. Deze gebruiken de Flex-app om zich aan te melden voor een tijdslot van tussen de 3 en 6 uur, waarna ze naar een fulfilmentcentrum gaan waar ze worden geïnformeerd over de pakketten die ze binnen dat tijdsbestek moeten afleveren. Chauffeurs kunnen hier volgens Amazon $18 tot $25 per uur mee verdienen.

Logistics en ethiek – hoe zit dat?

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen en filosoferen over de implicaties voor de wereld van morgen. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken. Wat zijn onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer?

Terwijl de supply chain wereldwijd blijft uitbreiden, wordt deze ook steeds complexer. Zo hebben rijke landen bijvoorbeeld ontwikkelingslanden in hun toeleveringsketens opgenomen en de sociale en ecologische gevolgen daarvan leiden tot enorme controverse. Van sommige wereldwijde merken is bijvoorbeeld bekend dat ze op onetische manier gebruikmaken van de lage lonen en zwakke sociale en milieuregelgeving in ontwikkelingslanden om hun goederen zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. Dit leidt tot een toename in de kinderarbeid, extreme werktijden, gevaarlijke arbeidsomstandigheden en steeds lagere lonen. Het is belangrijk dat bedrijven zich bezighouden met mensenrechten, uiteen te zetten in duidelijk en specifiek beleid en due diligence-processen te creëren om de bedrijfsactiviteiten te beoordelen en mogelijke schendingen aan te pakken.

De impact van automatisering op werknemers in logistics en SCM

Dankzij de toenemende automatisering in de day-to-day logistiek en SCM-operaties is er behoefte aan hoogopgeleide professionals die deze geavanceerde geautomatiseerde processen beheren. Denk daarbij aan operationele analisten, onderhoudsmedewerkers en ICT-deskundigen. Naast het inhuren van lokale experts zullen bedrijven veel bestaande medewerkers bovendien moeten bij- of omscholen. Er is geen twijfel dat nieuwe technologieën en verregaande automatisering in SCM en logistics zullen leiden tot banenverlies. Het is daarom belangrijk om het huidige personeel te helpen bij de overgang naar nieuwe rollen. Technische vaardigheden worden in de toekomst van deze sector steeds belangrijker – bijvoorbeeld voor de reparatie en het onderhoud van robots en andere hightech apparatuur – en vereisen bijscholing en het herdefiniëren van banen in deze bedrijfstak.

Share via
Copy link