- Perfect Day: zuivel waar geen koe aan te pas komt
- De droom van elke ethisch bewuste kaas- en dierenliefhebber?
- Perfect Day’s B2B-businessmodel is geniaal
De melkveehouderij is niet goed voor het milieu. En als je je eens verdiept in hoe de zuivelindustrie in elkaar zit, ben je je meer bewust van de herkomst van dat lekkere stuk Goudse of Edammer kaas of die heerlijke pizza. Het is namelijk belangrijk om je te realiseren dat onze dagelijkse gewoonten – waar we vaak niet bij stilstaan – een wereldwijde impact hebben. En zoals je straks kunt lezen, is dat schaaltje yoghurt met muesli ’s morgens niet zo onschuldig als je denkt.
Koeien gebruiken door hun omvang en energiebehoeften enorm veel grondstoffen, zo’n 50 procent meer dan bijvoorbeeld een varken. Dat is veel water en land, wat ook nog eens verder gecompromitteerd wordt door het afval van deze dieren. Bovendien is er veel bemesting nodig om de weilanden groen te houden en kwalitatief hoogstaand (mais)voer te leveren. Bovendien produceren koeien veel methaan, een broeikasgas dat per gram veel meer impact heeft op de wereldwijde temperatuur dan bijvoorbeeld CO2. Sterker nog, veeteelt is verantwoordelijk voor 14 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is de ethiek van de melkveehouderij een teer punt. Voor de productie van melk moeten koeien namelijk voortdurend zwanger zijn. De dieren worden dan ook zo vaak als nodig geïnsemineerd. De stierkalveren worden vervolgens verkocht voor de productie van kalfsvlees en de vaarskalveren worden weer gebruikt voor de melkproductie. Deze wetenschap doet je toch met iets andere ogen naar je kaasplankje of je roomijsje kijken, niet?
Nu steeds meer consumenten zich hier bewuster van worden, willen ze ook graag dat dingen anders aangepakt gaan worden. Of je nu bezorgd bent over de gevolgen voor het milieu of de ethiek van de commerciële zuivelindustrie, we willen allemaal graag de mogelijkheid hebben om in de supermarkt andere keuzes te maken. Het succes van plantaardige ‘melk’ op basis van soja, amandelen of rijst – die inmiddels ongeveer 10% van de zuivelverkoop heeft afgesnoept – laat inderdaad zien dat de consument alternatieven wil. Nu maakt cutting-edge biotechnologie binnenkort echte zuivel-zonder-leed mogelijk die ook nog eens veilig is voor het milieu.
Perfect Day: zuivel waar geen koe aan te pas komt
De startup Perfect Day, opgericht door de inventieve genieën Ryan Pandya en Perumal Gandhi, wil met een revolutionair proces van hightech gen-sequencing zuiveleiwitten produceren. Pandya en Gandhi nemen hiervoor DNA van een koe en voegen de eiwitproducerende kwaliteiten hiervan toe aan gist. Het resultaat is een nieuwe stam van de basismicrobe waarmee normaal gesproken brood en bier gemaakt wordt, maar dan met een melkachtige twist. Met de juiste voedingsstoffen kan het wei en caseïne produceren, de bouwstenen van zuivel-achtige melk, yoghurt en kaas. “We nemen plantenvoedingsstoffen en zetten deze om in dierlijke eiwitten, op dezelfde manier als koeien dit doen, met dezelfde melkproteïnen als in koemelk, maar op veel efficiëntere manier, omdat we een gistcel gebruiken in plaats van een dier van 1.000 kilo”, vertelt Pandya aan the Guardian.
Wat helemaal mooi is aan dit proces, is dat er in deze eiwitten geen hormonen, steroïden of antibiotica zitten, zoals bij de hedendaagse zuivel wel het geval is. Bovendien is dit proces ook nog eens milieuvriendelijk. Volgens Forbes produceert ‘gebrouwen’ melk bijvoorbeeld 84 procent minder broeikasgassen en verbruikt het 98 procent minder water, 91 procent minder land en 65 procent minder energie dan de traditionele melkproductie. Ook is het geen ‘Franken-melk’ maar the real thing. Qua chemische samenstelling is het identiek aan door koeien geproduceerde melk, maar dan sans de wreedheid en milieuschade. Mensen die het geproefd hebben, zeggen dat het ook hetzelfde smaakt.
De droom van elke ethisch bewuste kaas- en dierenliefhebber?
Pandya en Gandhi weten dat je kaasliefhebbers niet voor de gek kunt houden en ze beamen bovendien dat de huidige plantaardige varianten weinig indrukwekkend zijn. Pandya zegt: “De alternatieven voor yoghurt, kaas en ijs zijn zo slecht dat consumenten ze niet eens willen uitproberen… Veel mensen zijn overgestapt op meer plantaardige diëten, maar als je kaas moet opgeven denk je ‘OMG mijn leven is zo slecht en ik hou zoveel van pizza’. En kaas gemaakt van erwtenmelk… dat is een behoorlijke teleurstelling”. Met de zuiveleiwitten van Perfect Day kunnen bedrijven nog steeds ouderwetse kaas, yoghurt en ijs maken, maar het is beter voor onze gezondheid, beter voor de planeet en ook beter voor de koeien. En dankzij Perfect Day kunnen ethische vegetariërs gewoon weer pizza eten.
Perfect Day’s B2B-businessmodel is geniaal
Deze ontwikkelingen zijn zeker geen toekomstmuziek. Pandya en Gandhi zijn slimme zakenlieden die zich ervan bewust zijn dat het produceren van een kant-en-klaar zuivelproduct als melk of kaas een enorme klus is. Daarom hebben ze hun blik gericht op de lange termijn en hun plan is om de grondstoffen te leveren aan gevestigde voedingsmiddelenbedrijven. Bovendien is dit B2B-model veiliger. Gandhi legt uit: “Niemand anders werkte aan de supply chain kant… We zijn dit bedrijf begonnen om een zo groot mogelijke impact te kunnen maken op de effecten van de veeteelt op onze planeet. Dat kunnen we nu doen door via meerdere kanalen met kruidenierswinkels samen te werken. De producten kunnen dus vanaf dag één door het hele land in de winkels liggen”.
Het idee is dus niet dat Perfect Day een eigen assortiment kaas- en melkproducten begint. In plaats daarvan gaan ze samenwerken met gevestigde zuivelbedrijven. De bedoeling is dat ze de grondstoffen gaan leveren voor producten die al populair zijn. Chase Purdy schrijft voor Quartz: “Deze ingrediënten, zoals lactose, caseïne en wei, zullen aan voedselproducenten verkocht worden die deze vervolgens in allerlei producten gebruiken: yoghurt, kaas, chocoladepasta, chips en zelfs in blikjes tonijn en hamburgerbroodjes”. Pandya en Gandhi zijn nu in gesprek met grote levensmiddelenbedrijven om te kijken of zij hen deze zuivelingrediënten kunnen leveren. Dat zou kunnen betekenen dat we binnenkort misschien allemaal kunnen genieten van diervrije melk-, yoghurt- en kaasproducten!
Share via: