Pizza-printende robots en 3D geprint vlees: de toekomst van voedsel

Industries: Detailhandel
  • De 3D-geprinte pasta van Barilla: eens wat anders dan elleboogjes en fusilli
  • Van saaie gepureerde maaltijden naar appetijtelijk SmoothFood voor senioren
  • De BeeHex-robot print binnen vier minuten een volledige pizza
  • Verander je keuken in een haute cuisinerestaurant met Foodini
  • Food Ink pop-uprestaurant: waar gastronomie, kunst en technologie samenkomen
  • Is geprint vlees een oplossing voor de uitdagingen van de bio-industrie?
  • 3D-geprint voedsel: praktischer, veiliger, efficiënter, sneller, duurzamer

Sectoren als de maakindustrie, gezondheidszorg en andere kennen al verschillende toepassingen voor 3D-printing, maar wie had ooit gedacht dat we ook ons voedsel zouden printen? Een aantal supermarkten heeft bij wijze van proef een aantal 3D-geprinte taarten en toetjes in het assortiment opgenomen en er zijn al pop-uprestaurants die 3D-geprinte maaltijden serveren. Hebben we binnenkort zelf ook allemaal een voedselprinter in de keuken staan?

De 3D-geprinte pasta van Barilla: eens wat anders dan elleboogjes en fusilli

De bekende Italiaanse pastaproducent Barilla heeft de afgelopen vier jaar in samenwerking met het Nederlandse onderzoekscentrum TNO een printer ontwikkeld waarmee ze wat variatie willen aanbrengen in hun huidige pasta-assortiment. De printer, waarmee je de meest ingewikkelde pastavormen kunt maken die je maar kunt bedenken, werd op de CIBUS 2016 International Food Exhibition in Parma gelanceerd. Het pastadeeg wordt gemaakt van water en tarwebloem en vervolgens worden de pastavormpjes met een pastadeeg-cartridgesysteem geprint. Denk bijvoorbeeld aan vormpjes als roosjes of raketten. Je kiest op je iPad een vormpje uit de pasta-bibliotheek, of je ontwerpt zelf een patroon, vervolgens stuur je de data naar de printer, plaats je de cartridge met het pastadeeg in het apparaat en voila, je pasta wordt geprint. Op dit moment kan de printer twee pastavormpjes per minuut printen maar het doel is dat het systeem in de toekomst op zijn minst een portie per minuut print. Als het goed is worden de pastaprinters in de toekomst door pastawinkels en restaurants gebruikt en komen ze zelfs bij mensen thuis te staan.

Doos met 3D-geprinte Barilla Rosa pasta
Op dit moment kan de printer twee pastavormpjes per minuut printen maar het doel is dat het systeem in de toekomst op zijn minst een portie per minuut print.

Van saaie gepureerde maaltijden naar appetijtelijk SmoothFood voor senioren

Duizenden senioren kampen met kauw- en slikproblemen en zijn daarom vaak niet in staat om gewone maaltijden te eten. Gepureerd voedsel is niet altijd even smakelijk waardoor ouderen hun eetlust verliezen en ondervoeding een veel voorkomend probleem wordt. Om deze mensen te helpen heeft het Duitse Biozoon Food Innovations, een voedselproducent gespecialiseerd in voedseltexturen, nu een 3D-printtechniek ontwikkeld waarmee gepureerd voedsel aantrekkelijker en smakelijker gemaakt kan worden. Een puree van verse ingrediënten zoals wortelen en kip wordt gemengd met een eetbare lijm, waarna de substantie in de vorm van het originele voedselproduct, zoals een kippenpoot, geprint wordt.  Maaltijden kunnen aan de behoefte van de eter aangepast worden door er extra vitaminen en mineralen aan toe te voegen. Ook kunnen ingredienten vervangen of weggelaten worden wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een allergie. De SmoothFood-machine scant een QR-code en maakt vervolgens specifieke maaltijden die aan verpleeghuizen en andere instanties geleverd worden. De maaltijden van SmoothFood worden inmiddels in talloze bejaardentehuizen en andere instellingen in heel Duitsland geserveerd.

De BeeHex-robot print binnen vier minuten een volledige pizza

De BeeHex werd in 2015 gelanceerd door ingenieur Anjan Contractor, de man die ook de eerste voedselprinter ontwikkelde voor NASA’s bemande missies naar Mars. In samenwerking met advocaat Ben Feltner, ondernemer Jordan Franse en elektrotechnisch ingenieur Chintan Kanuga, bouwt Contractor nu 3D-printing robots die de productie van vers voedsel, zoals pizza’s, automatiseren. Een BeeHex is in staat om binnen vier minuten een pizza te printen, in elke denkbare vorm. Binnenkort wordt een aantal van deze BeeHex-pizzamaakrobots aan het werk gezet in de restaurants van de beroemde Ribalta-keten in New York en Atlanta. Pasquale Cozzolino, chef-kok, partner en oprichter van Ribalta, is ervan overtuigd dat de pizzaprinter, als het gaat om kwaliteit en smaak, niet voor de beste pizzabakker onder zal doen. Bovendien zijn ze sneller, schoner en consistenter. Cozzolino houdt tevens scherp toezicht op de deeg-, kaas- en sausrecepten die in de BeeHex-printers gebruikt worden. De machines zijn voorlopig nog een noviteit en worden vooral gebruikt tijdens evenementen, maar het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk muziekfestivals, pretparken, sportstadions en winkelcentra van BeeHex-pizzaprinters te voorzien.

Verander je keuken in een haute cuisinerestaurant met Foodini

Je hebt voedselprinters en je hebt voedselprinters. En dan heb je Foodini. In tegenstelling tot andere voedselprinters die maar één bepaald type voedsel of gerecht printen, is de Foodini in staat om een grote verscheidenheid aan gerechten te printen. De esthetisch verantwoorde Foodini is eigenlijk een soort voedselfabriekje waarmee je voorgeprogrammeerde voedselvormen uitprint. Denk aan pizza, quiche, koekjes, chocolade, fish & chips, hamburgers, (zowel vegetarisch als echt vlees) en pasta’s zoals spaghetti maar ook ravioli en gnocchi. Het apparaat kan tot enkele centimeters hoog of dik printen, waardoor je diverse ingewikkelde ontwerpen kunt maken. De Foodini kan diverse recepten van het Internet downloaden waarmee je als leek gerechten kunt maken die zelfs de meest capabele chef-koks niet kunnen creëren. Met de Foodini wordt ook het maken van grote hoeveelheden gerechten een fluitje van een cent. Stel je bijvoorbeeld een situatie voor waarin je als chef-kok honderd hartvormige soepstengels moet maken. In plaats van dit allemaal met de hand te doen, maakt de Foodini ze niet alleen automatisch en snel, maar zijn ze ook nog volledig identiek aan elkaar. Voorlopig kan de Foodini het voedsel alleen nog maar printen en moet je het wel zelf koken, stomen, grillen of bakken. De nieuwe versies van de Foodini moeten echter ware tovermachines worden waarin je favoriete gerecht van begin tot eind voor je bereid wordt.

Food Ink pop-uprestaurant: waar gastronomie, kunst en technologie samenkomen

Food Ink is de nieuwste hype onder de wereldwijde hip & happening eetgelegenheden. In dit pop-uprestaurant komt alles, van het meubilair en de verlichting tot het bestek en zelfs het eten, uit een 3D-printer. Het futuristische restaurant was voor het eerst te bezoeken tijdens de 3D Food Printing Conference in Venlo, maar is nu sinds kort ook op verschillende andere locaties voor het publiek toegankelijk. Food Ink reist door de hele wereld en doet steden aan als New York, Berlijn en Sidney. Voor bijna 300 euro kun je bij Food Ink genieten van een 3D-geprint negen-gangen menu. Het eten wordt door twee chefs van het bekende Spaanse restaurant La Boscana klaargemaakt. Food Ink biedt klanten een culinaire ervaring en een fascinerende blik in de toekomst waarin gastronomie, filosofie, kunst en technologie elkaar ontmoeten. Dit doen ze door de gerechten in combinatie met een virtual reality-bril te serveren en de culinaire ervaring luister bij te zetten met muziek die gecomponeerd is door kunstmatige intelligentie.

Is geprint vlees een oplossing voor de uitdagingen van de bio-industrie?

De startup Modern Meadow in Brooklyn maakt gebruik van collageenproducerende huidcellen om leer te creëren. Met een proces dat ‘biofabrication’ heet, wordt het collageen van dieren gebruikt om volledig biologisch leer te produceren dat haar-, vet- en vlekvrij is. Omdat er voor het proces slechts enkele huidcellen nodig zijn, heeft het geen nadelige invloed op het welzijn van de dieren. Uiteindelijk wil het bedrijf zich ook richten op het creëren van gezonde en ethische vleesproducten. Dankzij de ‘biofabrication’-techniek hoeven er geen dieren meer geslacht te worden en kunnen vleesproducten in een steriele omgeving worden gemaakt waardoor problemen als bacteriële besmetting geëlimineerd worden. Ook zal het gebruik van antibiotica dankzij deze techniek sterk teruggedrongen worden. Het grootste deel van de wereldwijd geproduceerde antibiotica wordt namelijk gebruikt om ziekten en infecties te behandelen die ontstaan als gevolg van de ongezonde leefomstandigheden van vee. Een vermindering van antibioticagebruik leidt er in de toekomst toe dat de ontwikkeling van antibiotica-resistente bacteriën, wat niet alleen voor dieren maar ook voor mensen een ernstig probleem is, ook zal teruglopen.

Het kunstmatig vervaardigen van vlees heeft ook een positieve invloed op het milieu. De bio-industrie is verantwoordelijk voor 18% van de uitstoot van broeikasgassen en dit probleem wordt met de groeiende wereldbevolking alleen maar groter. Voor de vleesindustrie zijn grote hoeveelheden land en enorme hoeveelheden water en voedsel nodig. Onderzoek gepubliceerd in Environmental Science and Technology heeft uitgewezen dat lab-geproduceerde vleesproducten beduidend minder impact hebben op het milieu dan conventioneel geproduceerde vleesproducten. Hoewel de technieken nu nog erg duur zijn, wordt kweekvlees uiteindelijk duurzamer en goedkoper dan traditioneel geproduceerd vlees. En al is het idee van geprint vlees eten nu misschien nog vreemd, uiteindelijk wennen we eraan. Sterker nog, we hebben niet veel keuze. In 2050 is dewereldbevolking gegroeid naar 9 miljard mensen en hebben we 60% meer voedsel nodig. Dan is het niet langer haalbaar om  vlees te blijven consumeren en produceren zoals we dat nu doen.

Bovendien is het toch ook veel prettiger om een hamburger te eten zonder je zorgen te hoeven maken over de dieronvriendelijkheid in de bio-industrie?

3D-geprint voedsel: praktischer, veiliger, efficiënter, sneller, duurzamer

Het huidige 3D-geprinte voedsel is nu nog duidelijk te onderscheiden van ons traditionele voedsel maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Voor we het weten printen we onze eigen culinaire hoogstandjes wanneer we maar willen, met verse ingrediënten en zonder chemische toevoegingen. De 3D-printtechnologie, gecombineerd met het Internet of Things, stelt ons straks ook in staat om recepten te downloaden van ons favoriete restaurant. Het enige dat we dan hoeven te doen is een cartridge vullen met ingrediënten en vervolgens printen we het menu van de dag in onze eigen keuken. Het wordt ook een fluitje van een cent om ingrediënten toe te voegen of vervangen, wat ideaal is voor mensen met een allergie of specifieke dieetwensen.

Naast het feit dat het 3D printen van voedsel ons leven makkelijker maakt, zien we dat het het duurzaam is en dat het ons in staat stelt om voedsel sneller en efficiënter te produceren. Bovendien biedt de techniek oplossingen voor de uitdagingen rond voedseldistributie. In sommige steden in de VS worden hele wijken al omschreven als ‘food deserts’ omdat de voedseldistributie de snelle groei van deze steden niet kan bijhouden. Met 3D printtechnologie, gecombineerd met het Internet of Things, kunnen deze distributie-uitdagingen aangepakt worden. Bovendien komt er dan een eind aan vervuilende verpakkingen, voedselafval en hoge transportkosten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!