In de boetiek van de toekomst geven slimme spiegels jouw modedromen weer

De dagen dat winkelen vooral een transactie was, zijn al lang voorbij. De kritische consumenten van vandaag willen meer dan alleen producten; ze willen gedenkwaardige ervaringen die op hun voorkeuren zijn afgestemd, net als de mode in sommige luxe kledingwinkels.
  • Met de magic wardrobe van Reformation wordt het vinden van de perfecte outfit een fluitje van een cent
  • De interactieve spiegels van Browns zetten de manier waarop we kleding kopen volledig op z’n kop
  • De nieuwe winkel van Sephora in Shanghai is de toekomst van beautyretail

Hoewel het in dit digitale tijdperk makkelijker is dan ooit om vanuit je eigen luie stoel te shoppen, kan een scherm — hoe ingenieus ook — nog steeds niet tippen aan een persoonlijke ervaring. Denk aan het gevoel van een kledingstuk dat je aanraakt, of het gewicht van een horloge om je pols, maar ook de geur van een mooie handgemaakte leren tas. Die zintuiglijke details zorgen ervoor dat de ervaring van ‘echt’ winkelen veel gedenkwaardiger is. Naarmate onze wereld steeds meer verbonden raakt, evolueren ook de verwachtingen van klanten en de dagen dat winkelen vooral een transactie was, zijn al lang voorbij. De kritische consumenten van vandaag willen meer dan alleen producten; ze willen prettige ervaringen die op hun voorkeuren zijn afgestemd, net als de mode in sommige luxe kledingwinkels.

In het nieuwe retailtijdperk gaat het er vooral om hoe technologie wordt ingezet om een boeiend verhaal te creëren waarin elke klant zich betrokken voelt. De bedoeling is om de winkelervaring te verrijken met digitale intelligentie die elk contactmoment verbetert. Van het moment dat je de winkel binnenkomt tot het moment dat je vertrekt met je zorgvuldig verpakte aankoop, streeft de winkel van de toekomst ernaar een naadloze, efficiënte en tegelijkertijd luxueuze ervaring te bieden. Het doel is om een winkelomgeving te creëren waarin elk bezoek aanvoelt als een fijne terugkeer naar een vertrouwde, aangename plek. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op over de spannende innovaties die de detailhandel op zijn kop zetten. Denk bijvoorbeeld aan high-tech paskamers met slimme spiegels, AI-gestuurde  aanbevelingen die precies bij jouw voorkeuren aansluiten en digitale ontwikkelingen die winkelen zowel makkelijker als veel leuker maken. Ontdek ook hoe luxemerken de trends niet alleen volgen, maar steeds meer het voortouw nemen op het gebied van de meest innovatieve ontwikkelingen.

“Wij streven naar een geavanceerde, op technologie gebaseerde winkelervaring, maar altijd met de focus om de klantervaring in onze winkels te verbeteren”.

Hali Borenstein, CEO van Reformation

Met de magic wardrobe van Reformation wordt het vinden van de perfecte outfit een fluitje van een cent

De eerste Canadese flagshipstore van Reformation in het hart van de chique wijk Yorkville in Toronto is een gamechanger voor liefhebbers van milieuvriendelijke mode. Dit in LA gevestigde damesmodemerk maakt furore met zijn milieubewuste ethos dat overal in de nieuwe winkel zichtbaar is; van het vintage, lokaal geproduceerde decor tot de rekken met speels ontworpen, duurzame kledingstukken. Het is een plek waar technologie en winkelen in een fysieke omgeving prachtig samengaan en een ervaring bieden die zowel intiem als innovatief aanvoelt. Hier hoef je niet door stapels kleding te worstelen; zodra je de winkel binnenloopt, word je begroet door strakke touchscreens waarmee je door de nieuwste collecties van het merk kunt bladeren. Met een paar tikken stel je een virtuele winkelwagen met kledingstukken samen, die binnen enkele minuten als bij toverslag in je paskamer verschijnt. Dit is geen magie, maar het resultaat van een hardwerkend team achter de schermen, dat ervoor zorgt dat je winkelervaring naadloos en aangenaam verloopt.

Zodra de door jou uitgekozen kleding verzameld en aan de wardrobe toegevoegd is, ontvang je een sms-melding en een ‘routebeschrijving’ naar de paskamer. Maar wat gebeurt er als de jurk toch niet helemaal goed zit en je een andere maat wilt proberen? Je hoeft je in ieder geval niet weer helemaal aan te kleden en de paskamer te verlaten. Je gebruikt gewoon de iPad waarmee elke paskamer is uitgerust en bestelt vervolgens een andere maat, kleur of zelfs een hele nieuwe stijl en wacht tot de wardrobe weer is aangevuld. In elke paskamer vind je bovendien een gevarieerde selectie neutrale schoenen om je outfit compleet te maken. Het is deze ‘personal touch’, de slimme combinatie van digitaal gemak en fysieke winkelmogelijkheden, die ervoor zorgt dat winkelen bij Reformation de toekomst is. Het is een ervaring die speciaal op jou is afgestemd, compleet met regelbare verlichting waardoor je er op je best uitziet en je goed voelt. “Wij streven naar een geavanceerde, op technologie gebaseerde winkelervaring, maar altijd met de focus om de klantervaring in onze winkels te verbeteren”, vertelt Hali Borenstein, CEO van Reformation.

“De ‘connected mirrors’ zijn niet ontworpen om je aandacht van het fysieke product af te leiden maar juist om het tot leven te brengen op het moment dat je een aankoop overweegt of er advies over zoekt”.

Vishal Katelia, senior head of customer & retail innovation strategy bij Farfetch

De interactieve spiegels van Browns zetten de manier waarop we kleding kopen volledig op z’n kop

Onze reis door de toekomst van luxe retail brengt ons nu naar de Londense wijk Mayfair, waar Browns, een mode-instituut met meer dan vijftig jaar geschiedenis, onlangs zijn nieuwe flagshipstore heeft geopend. Deze boetiek is allesbehalve gewoon; het laat je de toekomst van winkelen zien, waar de scheidslijn tussen de digitale en fysieke ervaring op een creatieve manier vervaagt. Bij Browns begint de winkelervaring niet in de fysieke winkel, maar in je eigen luie stoel. Bijvoorbeeld door in een tijdschrift te bladeren of door Instagram te scrollen. Zodra je iets ziet dat je leuk vindt, kun je het aan je verlanglijstje toevoegen. Vervolgens plan je via de Browns-app een bezoek aan de winkel in. Zodra je op de afgesproken tijd aankomt, staat jouw persoonlijke stylist klaar om je naar een paskamer te begeleiden waar de items die je online hebt geselecteerd voor je klaar hangen.

En dan wordt het pas echt interessant. Terwijl je een jurk past, komt de spiegel in je paskamer — dankzij de RFID-tag die in het kledingstuk verborgen zit — tot leven. Zo laat het bijvoorbeeld zien hoe een andere kleur of maat van de jurk je zou staan en stelt het accessoires voor die je look compleet maken. “De ‘connected mirrors’ zijn niet ontworpen om je aandacht van het fysieke product af te leiden maar juist om het tot leven te brengen op het moment dat je een aankoop overweegt of er advies over zoekt”, vertelt Vishal Katelia, senior head of customer & retail innovation strategy bij Farfetch. Terwijl je door de winkel loopt, komt de Browns-app als het ware als je persoonlijke gids tot leven. Zo vertelt het je bijvoorbeeld interessante details over het vakmanschap achter elk kledingstuk. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door slim geplaatste Bluetooth-beacons en QR-codes. Er is zorgvuldig gebruikgemaakt van technologie, zodat elk bezoek heel persoonlijk aanvoelt, alsof het speciaal voor jou op maat gemaakt is.

Maar hoe zit het met de ‘personal touch’? — vraag je je misschien af. Verrassend genoeg is de winkelervaring bij Browns juist persoonlijker dan ooit. De verkoopmedewerkers hebben hun eigen apps waarmee ze jouw ervaring tot in detail kunnen personaliseren. Ze helpen je om door de internationale voorraad van de winkel te browsen, betalingen te regelen en je, zelfs nadat je de winkel verlaten hebt, andere nieuwe artikelen te laten zien die je mogelijk aanspreken. “We vonden het erg belangrijk om ons te richten op wat ‘de verkoopmedewerker van de toekomst’ inhoudt. Ons team bestaat uit een unieke mix van ambassadeurs en community-engagers die heel goed kunnen uitleggen hoe we de winkelervaring door middel van technologie kunnen verrijken. De ‘connected experience’ wordt in samenwerking met hen gecreëerd”, aldus Katelia.

“De Store of the Future in Shanghai weerspiegelt onze obsessie met ervaringsgerichte retail. Hier kunnen consumenten genieten van een zorgvuldig samengesteld en trendy beautyaanbod, op maat gemaakte diensten en masterclasses, en digitale touchpoints die worden gebruikt om de customer journeys in de winkel te ontsluiten”.

Alia Gogi, president van Sephora Asia

De nieuwe winkel van Sephora in Shanghai is de toekomst van beautyretail

Zodra je Sephora’s nieuwe Store of the Future aan de levendige East Nanjing Road in Shanghai binnenstapt, wordt meteen duidelijk dat dit geen gewone beautyshop is. In navolging van zijn voorganger in Singapore, combineert Sephora’s nieuwste onderneming de allure van exclusieve beautymerken met de magie van technologie om een ongeëvenaarde winkelervaring te bieden. “De Store of the Future in Shanghai weerspiegelt onze obsessie met ervaringsgerichte retail. Hier kunnen consumenten genieten van een zorgvuldig samengesteld en trendy beautyaanbod, op maat gemaakte diensten en masterclasses, en digitale touchpoints die worden gebruikt om de customer journeys in de winkel te ontsluiten”, vertelt Alia Gogi, president van Sephora Asia.

De nieuwe winkel heeft een indrukwekkende collectie die bestaat uit meer dan 230 producten van meer dan 35 gerenommeerde merken, waaronder Anastasia en Dr. Dennis Gross, evenals een zorgvuldig gekozen selectie van premium C-beautylabels. Maar wat de winkel pas echt bijzonder maakt, is de manier waarop gebruikgemaakt wordt van technologie. Denk aan gepersonaliseerde huidanalyses op basis van big data of AI die de nieuwste make-uptrends serveert die speciaal op jou zijn afgestemd. Elk product in de winkel is voorzien van een RFID-tag die bij het scannen het verhaal achter het product onthult en laat zien wat andere klanten erover zeggen. En dat is nog niet alles. Dankzij mobiele kassa’s hoef je niet langer in de rij te wachten om producten te kopen — je kunt ze met je smartphone betalen en vervolgens gewoon de deur uitlopen.

Maar technologie is slechts één kant van de Sephora-ervaring. De beautyconsulenten in de winkel bieden hun expertise aan door middel van persoonlijke diensten, of het nu gaat om een snel huidverzorgingsconsult of een uitgebreide make-upsessie van een uur. En dan hebben we nog de Beauty Live Studio — de allereerste in China — die speciaal is ontwikkeld om de beauty-community samen te brengen voor exclusieve evenementen en masterclasses. In al deze aspecten wordt de toewijding van Sephora aan haar klanten duidelijk weerspiegeld. “Naast het integreren van beautytechnologie, willen we met Sephora’s Store of the Future in Shanghai ook onze betrokkenheid bij de beauty-community in China verdiepen. We zijn dankbaar dat we van onze klanten en partners kunnen blijven leren om een retailervaring te bieden die het beste bij hun behoeften en wensen aansluit”, aldus Maggie Chan, Managing Director van Sephora Greater China.

Een laatste overweging

Als we ons een voorstelling proberen te maken van de toekomst van winkelen, is het fascinerend om te bedenken welke mogelijkheden ons te wachten staan. Technologie zal de manier waarop we winkelen ongetwijfeld blijven beïnvloeden en steeds meer gemak, personalisatie en meeslepende ervaringen bieden. Maar het is ook belangrijk om even stil te staan bij de mogelijke consequenties van deze transitie. Zal de integratie van technologie in winkels leiden tot een minder menselijke winkelervaring, waar persoonlijke interactie wordt overschaduwd door schermen en algoritmen? Of zullen we een goede balans kunnen vinden waarin technologie de menselijke interactie niet vervangt maar juist versterkt?

Naarmate technologie evolueert en de grenzen van wat mogelijk is verlegt, zullen er bovendien ongetwijfeld nieuwe innovaties ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat wij als consumenten onze eigen voorkeuren en verwachtingen niet uit het oog verliezen. Zullen we technologische ontwikkelingen in de toekomst vol enthousiasme blijven omarmen en genieten van het gemak en de personalisatie die hierdoor mogelijk worden? Of gaan we uiteindelijk toch terugverlangen naar de nostalgie van een eenvoudigere, meer mensgerichte winkelervaring? De tijd zal het leren. Maar één ding is zeker: de dynamische interactie tussen technologie en personalisatie zal onze winkelervaringen blijven vormgeven op manieren die we ons op dit moment nog maar nauwelijks kunnen voorstellen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!