Pratende auto’s: van fictie naar snelweg

Van fictie naar snelweg: pratende auto’s zetten koers naar de toekomst

De komst van pratende auto’s veroorzaakt een paradigmaverschuiving in de interactie tussen mens en voertuig; het leidt tot betere gebruikerservaringen en zal uiteindelijk een integraal onderdeel van ons dagelijks leven worden.
  • Auto’s met spaaktechnologie zetten de rijervaring op zijn kop
  • Continental en Google Cloud werken samen om auto’s uit te rusten met gen-AI
  • ChatGPT zorgt voor betere stembesturingsmogelijkheden in de auto’s van Mercedes-Benz
  • Autonome auto’s delen binnenkort hun denkprocessen met passagiers

De auto-industrie is al jaren bezig met het ontwikkelen van futuristische mobiliteitsconcepten waarin AI een integraal onderdeel is. En met de komst van generative AI is nu een nieuw tijdperk aangebroken waarin de interactie tussen bestuurders en hun auto’s volledig verandert. Digitale spraakassistenten maken niet alleen gebruik van deze geavanceerde technologie om de rijervaring prettiger, natuurlijker en efficiënter te maken, maar ook om de relaties tussen autofabrikanten en de consument te optimaliseren. Stel je een scenario voor waarin je auto niet alleen een machine is die je van A naar B brengt, maar een gesprekspartner die altijd klaar staat om je te helpen, adviseren en begeleiden. En met het integreren van generative kunstmatige intelligentie in auto’s wordt dit futurische scenario langzaam maar zeker werkelijkheid. Dankzij deze technologie kunnen automobilisten letterlijk met hun voertuig in gesprek gaan, of ze nu specifieke informatie nodig hebben, zoals een optimale bandenspanning, of advies willen over bezienswaardigheden langs een specifieke route. Met generative AI achter het stuur kunnen auto’s je razendsnel allerlei belangrijke, nuttige en interessante informatie geven, waardoor elke rit verandert in een informatieve, interactieve en vermakelijke ervaring.

Auto’s met spaaktechnologie zetten de rijervaring op zijn kop

Aangezien spreken efficiënter is dan typen, is spraaktechnologie een logische kandidaat voor moderne auto-interfaces, vooral nu generative AI enorm in opkomst is. Het zorgt voor minder afleiding en dus veiliger rijomstandigheden. Simpele commando’s als ‘navigeer naar mijn werk’, ‘bel John’ of ‘zet het volume lager’ worden binnenkort steeds ingewikkeldere instructies. Denk aan ‘plan het bezorgen van de boodschappen voor wanneer ik terugkom van yoga’ of ‘stel een interessante route naar Monique voor en laat me zien waar ik onderweg bloemen kan kopen’. Door gen-AI-modellen in de cloud aan de specifieke behoeften van voertuigen aan te passen kan de betrokkenheid van gebruikers verbeterd worden en kunnen er tijdens de hele levenscyclus van het voertuig duurzame relaties tot stand komen tussen autofabrikanten, dienstverleners en eindgebruikers.

Het is duidelijk dat het voor AI-ontwikkelaars en -aanbieders diverse voordelen heeft als het voertuig zelf de capaciteit aan boord heeft om direct op een uitgebreid scala aan vragen te reageren. Denk aan een algehele prestatieverbetering, meer gepersonaliseerde ervaringen, gebruikersprivacy en kostenefficiëntie. Dit stelt digitale assistenten ook in staat om op basis van een uitgebreidere hoeveelheid gebruikersspecifieke gegevens en input van sensoren te communiceren, zoals van de camera- en lidarsystemen van het voertuig. Maar om toegang te krijgen tot actuele verkeers- en weersinformatie, gedeelde agenda’s te synchroniseren, of bijvoorbeeld interessante plaatsen in de buurt te lokaliseren, moet er ook een continue verbinding met de cloud zijn. Cloudconnectiviteit wordt bovendien steeds belangrijker om generative AI-functies te ondersteunen, bij de huidige trends aan te sluiten en aan de toenemende en veranderende eisen van de consument te voldoen. Jim McGregor, Hoofdanalist bij TIRIAS Research, legt uit: “Met generative AI in de auto kunnen we ook testen wat de beste manier is om een hybride AI-oplossing te creëren waarbij taken zowel aan boord van het voertuig worden uitgevoerd — denk aan basisfuncties waarvoor realtime interactie met de auto nodig is — als in samenwerking met complexe modellen die zich in de cloud bevinden. Dan combineren we dus informatie van het voertuig en mogelijk andere voertuigen, infrastructuursystemen en andere datasets, waardoor het voertuig het ultieme intelligente autonome platform wordt”.

“Samen met Google brengen we kunstmatige intelligentie naar de cockpit van het voertuig, waardoor we bestuurders een intuïtieve ervaring kunnen bieden.

Philipp von Hirschheydt, lid van de raad van bestuur van Continental

Continental en Google Cloud werken samen om auto’s uit te rusten met gen-AI

De Duitse voertuigonderdelenfabrikant Continental is onlangs een samenwerking aangegaan met Google Cloud om auto’s met generative AI uit te rusten. Philipp von Hirschheydt, lid van de raad van bestuur van Continental en hoofd van de automobielgroepsector, zegt: “Samen met Google brengen we kunstmatige intelligentie naar de cockpit van het voertuig, waardoor we bestuurders een intuïtieve ervaring kunnen bieden. Op basis van onze Smart Cockpit High-Performance Computer verwachten we dat onze oplossing binnen slechts 18 maanden ontwikkelingstijd klaar is voor productie. Dit is hoe onze visie op softwaregedefinieerde voertuigen werkelijkheid wordt”. Dankzij het met AI verbeterde platform van Google Cloud kunnen bestuurders echte gesprekken voeren met hun voertuigen. Zo kunnen ze hun auto bijvoorbeeld vragen welke bestemmingen langs een bepaalde route de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals een natuurreservaat, een goed restaurant of viersterrenaccommodatie.

Het AI-platform verzamelt uitgebreide, realtime informatie en vertelt de bestuurder daar vervolgens over, net als een persoonlijke gids. Als de bestuurder extra informatie of uitleg nodig heeft, kan hij ook vervolgvragen stellen of aanvullende informatie opvragen zonder de initiële vraag en context te hoeven herhalen. Dit wordt door de conversationele gen-AI van Google Cloud al meteen juist geïnterpreteerd. Het systeem kan belangrijke informatie geven over het voertuig, leert voortdurend bij en weet uiteindelijk alles over de voorkeuren van de gebruiker. Het heeft toegang tot de gebruikershandleiding en kan de bestuurder nuttige tips geven, zoals de juiste bandenspanning onder bepaalde omstandigheden of waar de USB-poort zich bevindt. De twee bedrijven brengen elk hun respectievelijke expertise mee in het partnerschap — kunstmatige intelligentie, cloud computing, software en automotive — en zijn van plan hun samenwerking uit te breiden om zowel de connectiviteit aan boord als de klantervaringen in komende projecten te blijven verbeteren.

ChatGPT zorgt voor betere stembesturingsmogelijkheden in de auto’s van Mercedes-Benz

Mercedes-Benz breidt het gebruik van AI in zijn Hey Mercedes-spraakassistent uit door ChatGPT toe te voegen. Hierdoor wordt de assistent nog intuïtiever voor de meer dan 900.000 Mercedes-Benz-auto’s in de VS met het MBUX-infotainmentsysteem. De autogigant integreert ChatGPT via Azure OpenAI Service en maakt gebruik van de zakelijke mogelijkheden van het cloud- en AI-platform van Microsoft. De spraakassistent van de autofabrikant staat al bekend om zijn uitgebreide commandoportfolio en intuïtieve operationele mogelijkheden. Zo helpt Hey Mercedes bestuurders en passagiers met het beantwoorden van vragen over hun omgeving, het verstrekken van verkeers-, weer- en sportupdates en zelfs met het bedienen van slimme systemen thuis. De intuïtieve voice control zal nu door ChatGPT worden geoptimaliseerd omdat deze technologie — doordat het gebruikmaakt van een large language model (LLM) — het begrip van natuurlijke spraak aanzienlijk verbetert. Bovendien helpt deze tech het aantal onderwerpen dat de assistent aanbiedt, begrijpt en waar het feedback op kan geven aanzienlijk uit te breiden.

Hey Mercedes zal niet alleen natuurlijke stemcommando’s accepteren en verwerken, maar ook gesprekken kunnen voeren. Zo kan de voice-assistent gedetailleerde informatie geven over een bepaalde bestemming, een complexe vraag beantwoorden met een veel uitgebreider antwoord, of een nieuw recept voor het avondeten voorstellen — en vertellen waar je de boodschappen voor dat gerecht kunt halen. Om de dataprivacy te waarborgen en informatie tegen misbruik en manipulatie te beveiligen, worden de spraakopdrachtgegevens die tijdens interacties met Hey Mercedes worden verzameld in de Mercedes-Benz Intelligent Cloud opgeslagen, waar ze worden geanalyseerd en geanonimiseerd. Bovendien hebben bestuurders — wanneer de auto geparkeerd is of in de autonome rijmodus Niveau 3 staat — via het entertainmentsysteem toegang tot YouTube, op voorwaarde dat ze de controle weer (kunnen) overnemen wanneer dat nodig is. Elk voertuig op het nieuwe platform krijgt bovendien hyperschermen die zich over de hele cockpit van de auto uitstrekken. Mercedes-Benz kondigde ook aan dat klanten toegang krijgen tot nieuwe functies als Place Details, waarmee ze uitgebreide informatie kunnen vinden over meer dan 200 miljoen plaatsen en bedrijven over de hele wereld.

“LINGO-1 kan continu uitleg geven over de beslissingen die het tijdens het rijden neemt. Dit kan ons helpen in natuurlijke taal te begrijpen waar het model op let en wat het doet”.

Wayve CEO Alex Kendall

Autonome auto’s delen binnenkort hun denkprocessen met passagiers

Door Microsoft ondersteunde generative AI-technologie wordt nu ook in de autonome voertuigen van de AV-startup Wayve geïntegreerd. Hiermee kunnen voertuigen hun beslissingen in spreektaal uitleggen, een stap waarvan Wayve hoopt dat deze de ontwikkeling van zijn voertuigen zal versnellen en het vertrouwen van het publiek in zelfrijdende auto’s zal vergroten. Een gebrek aan vertrouwen in kunstmatige intelligentie is een belangrijk obstakel voor de adoptie van zelfrijdende auto’s. Zo zegt slechts 9 procent van de respondenten van een onderzoek van de American Automobile Association (AAA) vertrouwen te hebben in autonome voertuigen. En ongeveer 68 procent van de respondenten zegt zelfs bang te zijn voor deze auto’s. AI kan vaak niet uitleggen waarom het bepaalde beslissingen neemt — dit wordt ook wel het ‘black box-probleem’ genoemd. Zelfs de ontwikkelaars zijn vaak niet in staat om te achterhalen hoe AI tot bepaalde conclusies of beslissingen komt, waardoor het bijna onmogelijk wordt om de werking ervan te begrijpen, uit te leggen of te corrigeren. Dit verklaart ook waarom veel mensen beslissingen niet zomaar aan AI overlaten. En als de zelfrijdende auto-industrie op dat gebied niet voor meer vertrouwen kan zorgen, wordt het vrijwel onmogelijk om op grote schaal met autonoom rijden van start te gaan en onze wegen veiliger te maken.

In een poging dit vertrouwen te verbeteren lanceerde Wayve onlangs zijn zelfrijdende AI LINGO-1, een systeem dat zijn ‘denkproces’ in natuurlijke taal kan uitleggen. Wayve CEO Alex Kendall licht toe: “LINGO-1 opent veel mogelijkheden voor autonoom rijden. De intelligentie van onze end-to-end AI-driver is enorm verbeterd en kan daardoor het publieke vertrouwen winnen. LINGO-1 geeft continu uitleg over de beslissingen die het tijdens het rijden neemt. Dit kan ons helpen in natuurlijke taal te begrijpen waar het model op let en wat het doet”. Om dit te bereiken heeft het bedrijf mondelinge uitleg door deskundige chauffeurs aan zijn trainingssets toegevoegd. Deze gegevens bestaan uit allerlei soorten toelichtingen, zoals ‘Ik ging langzamer rijden omdat een auto op mijn rijstrook kwam’. Deze ontwikkelingen zijn bedoeld om Wayve te helpen zijn systeem te verbeteren en ervoor te zorgen dat inzittenden zich comfortabeler voelen. In plaats van zich zorgen te maken, kunnen ze nu vragen waarom de auto een bepaalde handeling uitvoert.

“Deze unieke dialoog tussen passagiers en autonome voertuigen zou de transparantie kunnen vergroten, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om deze systemen te begrijpen en te vertrouwen”, aldus Wayve.

Een laatste overweging

Het tijdperk van pratende auto’s is aangebroken en biedt autofabrikanten een gouden kans om de manier waarop we autorijden ervaren volledig te transformeren. De introductie van geavanceerde voice-technologieën brengt niet alleen enorme veranderingen teweeg in de interactie tussen mens en auto, maar hervormt bovendien de maatschappelijke normen op het gebied van transport en mobiliteit. Dit gaat verder dan alleen meer gebruikersgemak; het weerspiegelt een verandering in onze relatie met onze voertuigen — van statische entiteiten naar dynamische, interactieve platforms. Deze innovatieve technologie zorgt voor betere gebruikerservaringen en zal uiteindelijk een integraal onderdeel vormen van onze dagelijkse routines. Omdat autofabrikanten zich in een unieke positie bevinden om de adoptie van deze systemen te bevorderen en de betrouwbaarheid ervan onder de aandacht te brengen, kunnen ze bovendien diepere relaties met klanten opbouwen, hun voorkeuren beter begrijpen en op maat gemaakte ervaringen leveren. Hiermee wordt ook hun aandeel in het realiseren van mobiliteitsoplossingen in de toekomst verankerd. Dit zou op zijn beurt verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de stedelijke ontwikkeling, het woon-werkverkeer en zelfs voor duurzaamheids- en milieuvraagstukken, om een idee te geven van de enorme en wijdverbreide impact van spraaktechnologie in voertuigen.