Slimme steden van de toekomst – intelligente organismen die precies bieden wat hun burgers nodig hebben?

Steden over de hele wereld gebruiken digitale technologieën om de dienstverlening te verbeteren. Maar hoe gaan we om met privacy- en risicomanagement?
Industries: Slimme Stad
Trends: IoT
  • Hoe slimme steden en hun slimme apps het milieu kunnen helpen beschermen
  • Slimme infrastructuur – de basis voor de slimme steden van de toekomst
  • Van hyperloops tot air pods – slimme mobiliteit houdt steden in beweging
  • Slimme gebouwen stroomlijnen building management en verbeteren het welzijn van werknemers
  • Betere energiezuinigheid dankzij smart grids
  • Is een digitale overheid een betere overheid?
  • De controversiële transitie naar digitaal burgerschap
  • Slimme economie is cruciale motor voor economische groei
  • Hoe zien de steden van de toekomst eruit?
  • Hoe zit het met de ethische kant van slimme steden?

Een slimme stad is te vergelijken met een mensenlichaam – een intelligent organisme met technologie als ‘zenuwstelsel’ dat signalen opvangt en op onze behoeften reageert. De slimme stad van de toekomst past zijn infrastructuur dynamisch aan en geeft zijn burgers precies wat zij nodig hebben.

Het IoT vertegenwoordigt de ogen, oren en neus, en ICT het zenuwstelsel. Natuurlijk heeft de slimme stad ook een voedingsbron nodig om te kunnen functioneren. Die voedingsbron bestaat uit real-time informatie van mensen en apparaten en wordt gebruikt om verkeer, watervoorziening, elektriciteit en afvalverwerking te regelen. In de slimme stad van de toekomst zien we overal sensoren die responsieve infrastructuur, gebouwen en verkeerssystemen mogelijk maken die in real time op veranderende omstandigheden kunnen reageren.

Hoe slimme steden en hun slimme apps het milieu kunnen helpen beschermen

De opkomst van slimme en duurzame steden heeft deels te maken met de noodzaak het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, onze afvalverwerking te optimaliseren, efficiënter met energie om te gaan en het verkeer te stroomlijnen. Slimme applicaties die zorgen voor een schoner milieu richten zich dan ook met name op mobiliteit, energie, water en afvalverwerking. Uitstoot kan verminderd worden door geautomatiseerde systemen en real-time informatie in het openbaar vervoer. Verbeteringen in mobiliteit en efficiënter energieverbruik zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit en de hoeveelheid afval kan worden teruggedrongen door middel van digitale tracking en afvalverwerking bij de consument in rekening te brengen.

In Finland heeft men onlangs de Personal Carbon Trading (PCT) regeling gelanceerd om de overgang van privé-autogebruik naar duurzamere alternatieven als openbaar vervoer of carpooling te bevorderen. De CitiCAP-app berekent je persoonlijke wekelijkse emissiebudget en geeft alternatieven voor transport dat minder uitstoot veroorzaakt. In de Zweedse stad Göteborg hebben universiteitsstudenten een nieuwe feature ontwikkeld voor de Parking Gothenburg-app die real-time luchtverontreiniging weergeeft in de vorm van een wolk boven de stad. Voordat je de deur uitgaat kun je de app raadplegen om de luchtvervuilingswolk te checken. Zo kun je je transportmethode afstemmen op de ernst van de vervuiling in een bepaald gebied.

De bewoners van Toronto gebruiken een app om afvalinzameling te stroomlijnen. De TOwaste-app geeft informatie over inzamelingsdata, donatiecentra, drop-off depots en begeleiding bij de veilige en duurzame verwijdering van meer dan 2.000 verschillende items. In Egypte gebruiken burgers een vergelijkbare app voor afvalbeheer. De E-Tadweer app, gelanceerd door het Ministerie van Milieu en het Ministerie van Communicatie, is speciaal ontwikkeld voor de juiste verwerking van elektronisch afval. Het helpt bewoners hun elektronische apparaten minder vaak te vervangen en voorkomt dat oude computers, mobiele telefoons of tablets gewoon in de afvalbakken belanden. Bewoners kunnen bovendien kortingsvouchers ontvangen wanneer ze apparaten kopen bij bedrijven die de app ondersteunen.

Voor het terugdringen van het energieverbruik heeft de in Boston gevestigde startup Sense een energie-app ontwikkeld die het energieverbruik van elektrische apparaten monitort. De app maakt gebruik van machine learning-technologie om real-time inzichten te genereren en aanbevelingen te doen over hoe het energieverbruik kan worden teruggedrongen. De app geeft ook een seintje wanneer een apparaat een service nodig heeft of gerepareerd moet worden.

In 2018 had de Zuid-Afrikaanse kustplaats Kaapstad te maken met extreme droogte en stevende het in snel tempo af op ‘Day Zero’ – de dag waarop het de eerste grote stad ter wereld zou worden die zonder water kwam te zitten. Drie jaar eerder had Thinus Booysen, universitair hoofddocent aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de University of Stellenbosch, een apparaat ontwikkeld om huiseigenaren te helpen hun energieverbruik te verminderen. In 2018 paste hij het apparaat aan zodat het gebruikt kon worden om elke minuut het waterverbruik in real time te meten. Het apparaat kreeg de toepasselijke naam Count Dropula en kan verbonden worden met een app, zodat de gebruiker een sms of e-mail kan ontvangen wanneer er een piek te zien is in het waterverbruik. Er is inmiddels wel weer regen gevallen waardoor Day Zero gelukkig vermeden kon worden. Wel hebben zich inmiddels alweer nieuwe droge perioden aangekondigd.

Slimme infrastructuur – de basis voor de slimme steden van de toekomst

In een slimme stad met een slimme infrastructuur is sensortechnologie in elk denkbaar apparaat ingebouwd. Al die sensoren zijn verbonden met het IoT, zodat informatie in real time kan worden verzameld en geanalyseerd. De gegevens worden vertaald naar zinvolle, praktische inzichten, die leiden tot betere beslissingen over de structurele kwaliteit en onderhoud van de infrastructuur. Slimme, responsieve infrastructuur kan onmiddellijk reageren op veranderende omstandigheden, wat leidt tot betere operationele efficiëntie en minder ‘downtime’.

De regering van Singapore is bijvoorbeeld bezig met het upgraden van bestaande straatverlichting zodat het een onderling verbonden netwerk van draadloze sensoren wordt, waarmee data op granulair niveau kan worden verzameld en geanalyseerd om beter inzicht te krijgen in prioriteiten voor stedelijke ontwikkeling. Naast data over straatverlichting geven de sensoren bovendien informatie over luchtkwaliteit en verkeersvolumes. Voor een meer gecentraliseerde benadering van beheer en operationele processen werken overheidsdepartementen in het Punggol Digital-district samen met bedrijven en academici om een ​​nieuw digitaal platform te creëren voor de integratie van diverse slimme stadsoplossingen, zoals parkeerbeheer, stadskoeling en pneumatisch afvaltransport.

Ook in Syracuse, New York, zal een netwerk van slimme straatverlichting de stad helpen op het gebied van duurzaamheid en tegelijkertijd een raamwerk vormen voor de uitvoering van verschillende slimme stadsprojecten. Conventionele straatverlichting zal worden vervangen door LED-verlichting, waardoor netwerkcommunicatie en efficiënter verlichtingsmanagement mogelijk wordt. Bovendien genereert het systeem waardevolle informatie over operationele processen en onderhoudsproblemen, maar ook informatie van de straat, zoals autoverkeer of voetgangersaantallen.

In het VK zijn onderzoekers van Lancaster University Department of Engineering betrokken bij het Live Labs-project. Tijdens dit project worden draadloze communicatiesensoren, slimme materialen en energieopwekking en -opslag getest. Het is de bedoeling om geavanceerde technologieën binnenkort te integreren in slimme wegen, zodat passerende voertuigen door middel van piëzo-elektriciteit en hydromechanische dynamiek stroom kunnen genereren. De opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen langs de weg en gebruikt voor verkeerslichten, straatverlichting en luchtverontreinigingsmonitors. De slimme wegen zullen ook waardevolle data genereren over verkeersstromen, voertuigsnelheden en de verschillende soorten weggebruikers.

Van hyperloops tot air pods – slimme mobiliteit houdt steden in beweging

Slimme mobiliteit is de bloedsomloop van de slimme stad. Deze past zich automatisch aan de vervoersbehoeften van inwoners en bezoekers aan en verbetert daarmee zowel de gebruikerservaring als de levenskwaliteit. Slimme mobiliteit bestaat uit intelligente infrastructuur, flexibel OV, een openbaar deelfietsenplan, carpoolnetwerken en autonome voertuigen die met parkeermeters en laadpalen communiceren. Straten worden uitgerust met sensoren die het verkeer monitoren en informatie van voertuigen en smartphones verzamelen om het verkeer te stroomlijnen. In Nederland worden real-time systemen gebruikt die informatie verstrekken over reistijden, zodat weggebruikers de beste route kunnen kiezen.

De stad Barcelona is bezig met de ontwikkeling van een bijna 50 km lange, hightech ondergrondse metro. Eenmaal voltooid zal lijn 9 van Metro Barcelona beschikken over geautomatiseerde treinen zonder bestuurder die passagiers met behulp van slimme mobiliteits- en besturingsoplossingen autonoom naar hun bestemming brengen. De geavanceerde metrolijn wordt de langste van Europa en zal verschillende opties bieden voor verbindingen met treinstations, de luchthaven en diverse andere transportmogelijkheden.

In de stad Columbus, Ohio, zijn twee transportprojecten van start gegaan, als onderdeel van een Smart Cities-challenge. Projecten omvatten een on-demand transitdienst voor zwangere vrouwen en vervoer op maat voor mensen met dementie of een beperking. De stad installeert bovendien bewegingsgevoelige LED-straatverlichting, technologie voor verbonden voertuigen, een rapid transit bussysteem, zelfrijdende shuttles en digitale kiosken die Wi-Fi-toegang, reisplanning, noodoproepen en sociale voorzieningen bieden.

Het meest indrukwekkende transportproject van de Verenigde Arabische Emiraten is zonder twijfel de Hyperloop. Naar verwachting is de eerste 10 km dit jaar operationeel, waardoor de reistijd tussen Dubai en Abu Dhabi wordt teruggebracht van een uur (met de auto) tot slechts 12 minuten. In Dubai worden door de Roads and Transport Authority (RTA), in samenwerking met BeemCar, bovendien plannen gemaakt voor de ontwikkeling van sky pods – capsules die aan staalkabels hangen en door de lucht tussen de stations van de stad reizen. De stad voorziet dat een kwart van het transport tegen 2030 door middel van autonome voertuigen zal plaatsvinden. Eerder dit jaar is de RTA begonnen met het testen van de kleine Unibike (voor twee passagiers) en de grotere Unicar (voor langere reizen). Beide vervoersmiddelen zijn autonoom, nemen – naast de voetafdruk van hun stations – bijna geen ruimte op de grond in en maken snel, betrouwbaar, schoon en efficiënt transport mogelijk.

Slimme gebouwen stroomlijnen gebouwmanagement en verbeteren het welzijn van werknemers

Geavanceerde technologieën zorgen ervoor dat slimme gebouwen betere gebruikerservaringen en gezondere omgevingen kunnen bieden. Slimme gebouwen zijn voorzien van sensoren en systemen die gegevens verzamelen over het gebruik en functioneren ervan. Slimme gebouwen bieden hun gebruikers apps om verlichting, verwarming en verkoeling te regelen, vergaderruimtes te reserveren of lunch te bestellen in de kantine. In de toekomst zijn gebouwen van zelfherstellende materialen gemaakt, met slimme elektriciteitsnetwerken en duurzame energiebronnen als zonneramen.

Volgens Intel is het nieuwe kantoor van het bedrijf in Israël het slimste gebouw ter wereld. De constructie van het PTK1-gebouw, met zijn 11 verdiepingen en vloeroppervlakte van 74.000 m2 in Petach Tikva, nam drie jaar in beslag en is de nieuwe werkruimte van 2.000 werknemers in ICT, communicatie, cyberbeveiliging en KI. Het gebouw is ontwikkeld met een focus op het welzijn van de werknemer en er wordt gebruikgemaakt van KI om creativiteit en teamwork te stimuleren. Bovendien is het gebouw uitgerust met maar liefst 14.000 sensoren die verlichting, ventilatie, temperatuur, beschikbaarheid van vergaderruimtes en parkeerplaatsen en vele andere diensten en systemen regelen en dagelijks wel 100 terabytes aan data genereren. Deze informatie wordt in real time geanalyseerd, waarna KI beslissingen neemt en de verschillende systemen aanpast.

In de Verenigde Arabische Emiraten heeft Bee’ah, een van de meest toonaangevende milieu-, recycling- en afvalbeheerbedrijven in het Midden-Oosten, bekendgemaakt dat het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf het eerste volledig geïntegreerde KI-kantoorgebouw in de VAE zal zijn en een van de slimste gebouwen ter wereld. Het nieuwe hoofdkantoor zal beschikken over een breed scala aan smart building-oplossingen en kunstmatige intelligentie. Denk aan digitale werkplekken, slimme backoffice-integratie, intelligent bezoekersbeheer en slimme beveiliging. KI zal een belangrijke rol spelen in de beheersystemen van het gebouw en een prominente rol vervullen in functies als administratie, HR, procurement en klantenservice.

Betere energiezuinigheid dankzij smart grids

In de toekomst gaat het bij energiebeheer zowel om het besparen als het opwekken en opslaan van energie. De elektriciteitsnetwerken in de slimme steden van de toekomst distribueren met name duurzame energie. Het IoT en ICT maken het smart grid mogelijk dat zorgt voor het slim op elkaar afstemmen van energieproductie en -verbruik. Zo’n netwerk vormt samen met slimme meters en apparaten één effectief systeem dat verbruiksdata verzamelt en ervoor zorgt dat alles optimaal functioneert. Uiteindelijk zullen bijvoorbeeld slimme wasmachines de was pas doen wanneer het stroomtarief het voordeligst is.

De stad Helsinki heeft een semantisch 3D-stadsmodel ontwikkeld dat de basis vormt voor de Helsinki Energy and Climate Atlas 3D-kaartapplicatie. Het 3D-model bevat energiegerelateerde gegevens over stadsgebouwen, die energieanalyses, simulaties en gebouwbeoordelingen mogelijk maken en verbeteringen in energie-efficiëntie kunnen identificeren. Als onderdeel van het doel om koolstofneutraal te worden, werkt het energiebedrijf van de stad aan het terugdringen van verwarmingsemissies door gebruik te maken van smart grids, bestaande buitenverlichting te vervangen door energiezuinige alternatieven, over te schakelen op duurzame elektriciteitsproductie en gebruik te maken van afvalwarmte en wind- en thermische energie.

In Denemarken is het EnergyLab Nordhavn bijna voltooid – een slimme energie-project waarin alle beschikbare energievormen in de stad geïntegreerd worden. De inspanningen zullen voornamelijk worden geconcentreerd rond Nordhavn, het onlangs vernieuwde havengebied van Kopenhagen, een opkomende wijk die ’s werelds meest vooraanstaande ‘laboratorium’ voor slimme energie moet worden. De integratie van verwarming en smart grid laat zien dat warmte en elektriciteit, evenals elektrisch vervoer en energiezuinige gebouwen, kunnen worden geïntegreerd in één slim, geoptimaliseerd en flexibel energiesysteem. Het doel van de stad Kopenhagen is om tegen 2025 de eerste koolstofneutrale hoofdstad ter wereld te worden.

Is een digitale overheid een betere overheid?

Dankzij een slimme overheid – die gebruikmaakt van digitale technologie als slimme algoritmen, het IoT, blockchain en big data-analytics – worden steden steeds mensgerichter, vooruitstrevender, effectiever en transparanter. Door de slimme overheid kunnen ambtenaren van verschillende sectoren, instanties en departementen beter met elkaar samenwerken. Het geeft leiders toegang tot real-time data, zodat informatie kan worden gedeeld en beleid kan worden geïmplementeerd waar de hele samenleving van profiteert. Dit leidt op zijn beurt weer tot verbeteringen op het gebied van onderwijs, economische infrastructuur, telecommunicatie, gezondheidszorg, veiligheid en vervoer.

Dubai’s transformatie naar een digitale stad wordt mogelijk gemaakt door DubaiNow, een Smart Dubai-initiatief. Met de DubaiNow-app kunnen inwoners informatie vinden over bedrijven en vervoer, rijbewijzen verlengen, energierekeningen betalen en overtredingen melden. Het doel van de papierloze strategie van Dubai, die begin 2018 werd gelanceerd, is om alle transacties tussen de overheid en haar burgers te digitaliseren en tegen het eind van 2021 volledig papierloos te zijn.

In Singapore willen Smart Nation-planners de reeds breed gedigitaliseerde dienstverlening van de eilandstaat naar een nog hoger niveau tillen om ook in de toekomst aan de toenemende behoeften en verwachtingen van haar burgers te kunnen blijven voldoen. Het project omvat een uitgebreide herziening van de bestaande processen en IT-systemen, met behulp van een nieuw digitaal platform genaamd CODEX (Core Operations, Development Environment en eXchange). Het nieuwe platform zal de overheid helpen bij de transitie naar een meer gecentraliseerde aanpak van de dienstverlening, waardoor de publieke en private sector kunnen samenwerken met als doel meer gebruikersgerichte burgerdiensten te ontwikkelen.

De controversiële transitie naar digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap is een essentieel onderdeel van digitale transformatie en helpt burgers gebruik te maken van hun democratische rechten. Overal ter wereld gebruiken steden de kracht van technologie om sneller, efficiënter en gerichter in te spelen op de behoeften van hun inwoners. Technologieën als het IoT, KI, biometrie, big data, VR/AR en digitale overheidsplatformen zorgen ervoor dat burgers voor al hun behoeften op één plek terecht kunnen. Dit leidt tot meer betrokkenheid en weerbaardere, productievere en gezondere gemeenschappen.

De afgelopen drie jaar hebben pilots in Barcelona en Amsterdam, als onderdeel van DECODE, gebruikgemaakt van geavanceerde technologie om burgers zeggenschap te geven over hoe, met wie en onder welke voorwaarden zij hun persoonlijke informatie delen. Technologieën die gebruikt worden zijn onder meer geavanceerde cryptografie en ‘attribute-based credentials’, waarmee burgers taken kunnen uitvoeren met een zo klein mogelijk risico dat hun privacy gecompromitteerd wordt. Deze taken omvatten het inloggen op lokale sociale netwerksites met meer controle over welke gegevens worden gedeeld en waarom, en het gebruik van een eenvoudige app voor het ondertekenen van politieke petities of het verifiëren van je identiteit zonder gevoelige informatie te hoeven onthullen.

In Singapore krijgen burgers – ook als onderdeel van de Smart Nation-projecten – een op crypto gebaseerde mobiele digitale identiteit die kan worden gebruikt voor overheidtransacties en transacties in de particuliere sector. Het doel van deze nationale digitale ID is om burgers toegang te geven tot verschillende digitale diensten zonder dat ze meerdere inloggegevens hoeven te onthouden. Het creëert bovendien een veilig digitaal ecosysteem, waarin er een ononderbroken stroom van informatie en diensten kan zijn tussen verschillende systemen, organisaties en zelfs landen. Het doel is om de digitalisering van de industrie en de ontwikkeling van aanvullende digitale diensten te versnellen en de co-creatie tussen de overheid en zijn burgers uit te breiden.

Ook in Frankrijk is men druk bezig met de digitale identiteit. De regering rolt een verplicht digitaal identiteitsprogramma uit, genaamd Alicem (certified online authentication on mobile), dat gebruikmaakt van gezichtsherkenningstechnologie – een Europese primeur. “Een ID wordt gecreëerd middels een eenmalige registratie door de foto van een gebruiker in zijn biometrische paspoort te vergelijken met een selfievideo die in de app is gemaakt en waarin gezichtsuitdrukkingen en bewegingen vanuit verschillende hoeken worden vastgelegd. De telefoon en het paspoort communiceren via ingebouwde chips met elkaar”, meldt Bloomberg. Daarna heeft de gebruiker toegang tot verschillende openbare diensten zonder dat daar verdere ID-verificatie voor nodig is. Frankrijk benadrukt dat de gebruikte beelden binnen enkele seconden na registratie worden gewist.

Slimme economie is cruciale motor voor economische groei

Een slimme economie wordt gekenmerkt door een digitale financiële infrastructuur en gedecentraliseerde data. Technologische ontwikkelingen brengen in de komende jaren een ware economische revolutie teweeg doordat het IoT, kunstmatige intelligentie, blockchain, cryptovaluta, slimme contracten, 5G en verregaande automatisering industriële en commerciële processen ingrijpend veranderen. Dit alles leidt tot gediversifieerde, steeds efficiëntere en zeer innovatieve economieën.

Zo is de digitale economische ontwikkeling in China een belangrijke motor van de nationale economie geworden. Dit is mogelijk gemaakt door de explosieve groei van Chinese technologiebedrijven, internationale samenwerking en overheidsbeleid dat de digitale economische ontwikkeling ondersteunt. Bovendien zet China de ontwikkelingen van de digitale zijderoute onvermoeibaar voort, in een joint venture met 16 andere landen.

Omdat de digitale economie een belangrijke pijler is van de Smart Nation-doelen van Singapore, heeft de eilandnatie transformatie-‘handleidingen’ in alle sectoren uitgerold om bedrijven aan te moedigen te digitaliseren. En naarmate de economie steeds meer technologie omarmt, worden werknemers ook gestimuleerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. De regering van Singapore heeft verschillende maatregelen genomen, waaronder investeringen in digitale infrastructuur – zoals een open en inclusief 5G-ecosysteem.

De Metropolitan Government in Seoul is van plan stedelijke problemen op te lossen door een ‘samenwerkingssysteem’ op te zetten dat is gebaseerd op de technologieën van particuliere bedrijven. Dit stelt kleine en middelgrote bedrijven in staat deel te nemen aan smart city-gerelateerde zaken, wat leidt tot het ontstaan ​​van een industriële smart city-ecologie. Zowel experts als burgers worden aangemoedigd om slimme stadsinitiatieven en -ideeën te delen. De bedoeling is dat bedrijven dan met aanbevelingen en oplossingen komen die vervolgens door experts worden geëvalueerd om te zien of ze haalbaar zijn.

Hoe zien de steden van de toekomst eruit?

Het wordt overal ter wereld steeds belangrijker om alternatieve woonomgevingen te vinden. Door het veranderende klimaat stijgt de zeespiegel en komen grote delen van de wereld aan het eind van de eeuw onder water te staan. We zouden hightech verticale structuren kunnen bouwen of drijvende, orkaanbestendige huizen. We zouden ook complete ondergrondse steden kunnen bouwen, waardoor we geen verwarming of airco meer nodig hebben en tegen de elementen zijn beschermd. Sommige deskundigen zeggen dat we in de toekomst zelfs onder water hele gemeenschappen kunnen stichten. Techreuzen als SpaceX denken er zelfs aan om andere planeten te koloniseren.

Ongeveer 100 km van Tokio, aan de voet van Mount Fuji, bouwt Toyota een slimme stad van 175 hectare. Het is de bedoeling dat deze ‘stad van de toekomst’ gaat fungeren als proeftuin voor technologieën als kunstmatige intelligentie, zelfrijdende technologie, smart home-technologie en robotica. De stad wordt Woven City genoemd en zal in de beginfase 2000 inwoners hebben, voornamelijk bestaande uit Toyota-medewerkers en hun families, maar ook wetenschappers, retailers en gepensioneerde stellen, die deze technologieën gaan testen en verder ontwikkelen. De gebouwen in de stad worden voornamelijk van hout gemaakt, met behulp van robotica, en maken gebruik van energiebronnen als zonnepanelen en waterstofbrandstofcellen. Een complete stad volledig vanaf de grond opbouwen biedt een unieke kans om toekomst-technologieën te ontwikkelen, zoals een digitaal besturingssysteem voor de infrastructuur. “Met mensen, gebouwen en voertuigen die dankzij sensoren en het IoT allemaal met elkaar communiceren, kunnen we verbonden KI-technologie testen, zowel in de virtuele als in de fysieke wereld, waardoor het potentieel ervan wordt gemaximaliseerd”, aldus de president van Toyota, Akio Toyoda.

En in Saoedi-Arabië, diep in een woestijn aan de Rode Zee en 33 keer zo groot als New York City, wordt de megastadstaat Neom gebouwd, compleet met vliegende taxi’s, robotschoonmakers, glow-in-the-dark-zandstranden, een kunstmatige maan die de nachtelijke hemel verlicht, kunstmatige regen door cloud seeding-technologie, holografische docenten en zelfs een Jurassic Park-achtig eiland met robotdinosaurussen. In de hightech droomstad zullen tech-startups zich vestigen en rijke investeerders en internationale vakantiegangers er een luxe leven opbouwen. Andere, meer dystopisch klinkende plannen voor deze futuristische stad zijn onder meer 24/7 overheidssurveillance en de oprichting van klinieken voor menselijke genbewerking. Inmiddels zijn dingen echter anders gelopen dan door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman was gepland. De inspanningen van de regering om de Huwaitat-stam te dwingen plaats te maken voor de futuristische stad hebben bijvoorbeeld geleid tot protesten waarbij diverse mensen zijn gearresteerd en een aantal het land zijn ontvlucht.

Hoe zit het met de ethische kant van slimme steden?

In veel opzichten staan ​​mensen niet langer los van technologie. Het wordt dan ook steeds belangrijker om een oogje te houden op de morele kant van technologische ontwikkelingen. Het is belangrijk om te filosoferen over de implicaties voor de wereld van morgen en ervoor te zorgen dat we rekening houden met belangrijke ethische overwegingen. We moeten onze grenzen aangeven en onze meningen uitspreken over hoe mensen en machines met elkaar zouden moeten samenwerken. Wat gebeurt er met onze individuele rechten en hoe gaan we om met privacy en risicobeheer?

Wereldwijd probeert stad na stad slimmer te worden. Dit wordt gedaan met netwerkgebaseerde, digitale technologieën om stadsdiensten en -systemen te verbeteren en infrastructuren te managen. En hoewel verhoogde efficiëntie en lagere sterftecijfers daarvan potentiële uitkomsten zijn, worden slimme stadsinitiatieven voornamelijk gedreven door grote bedrijven. De uitrol en het gebruik van deze technologieën leidt ook tot meer surveillance en verschillende ethische kwesties – zoals risico’s voor de mensenrechten en de burgerlijke vrijheden. Smart city-technologieën worden vaak geïmplementeerd zonder toestemming van de burger en naarmate steeds meer diensten worden gedigitaliseerd moet ethiek in de code een belangrijk aandachtspunt worden, zegt Milena Pribic, een wetenschapper bij IBM. Verantwoording en algoritmische transparantie moeten cruciaal worden in onze toekomstige netwerksteden en stadsbesturen zullen een actievere rol moeten spelen in de samenwerking met alle belanghebbenden, zodat we inclusieve en rechtvaardige slimme steden kunnen ontwikkelen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!