- Smart pavement kan voertuigen detecteren en hun locatie in real time bepalen
- Colorado is de eerste Amerikaanse staat die de nieuwe slimme weg gaat testen
- Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit een goed idee is
Onze wereld wordt steeds slimmer en alles en iedereen is steeds meer met elkaar verbonden. Er is echter één aspect dat door deze technologische revolutie grotendeels wordt genegeerd en dat is de wegeninfrastructuur. En juist op dat gebied kunnen we wel een beetje hulp gebruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het gebrek aan verkeersveiligheid wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Sterker nog – het is verantwoordelijk voor maar liefst 50 miljoen gewonden per jaar, waarvan 50 procent voetgangers, fietsers en motorrijders zijn. De WHO voorspelt dat de slechte verkeersveiligheid wereldwijd tegen 2030 de 7e doodsoorzaak zal zijn. Dat zijn nogal schokkende cijfers, ondanks het feit dat onze auto’s eigenlijk veiliger en slimmer zijn dan ooit.
Een manier om dit probleem aan te pakken is om ook onze wegen slimmer te maken. Slimme wegen kunnen de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren door tijdens het hele traject met automobilisten en andere weggebruikers te communiceren, updates te sturen over de verkeerssituatie en te waarschuwen voor mogelijke problemen verderop. Bovendien kunnen slimme wegen de veiligste en meest efficiënte routes aanbevelen en zelfs hulpdiensten waarschuwen mocht er een ongeval plaatsvinden.
Smart pavement kan voertuigen detecteren en hun locatie in real time bepalen
De Kansas City City tech startup Integrated Roadways heeft onlangs een nieuw concept voor een slim wegdek onthuld dat de verkeersveiligheid aanzienlijk zou kunnen verbeteren. “Smart pavement is een in de fabriek geproduceerd systeem dat de weg verandert in een sensor-, data- en connectiviteitsnetwerk voor next-generation voertuigen”, zegt Tim Sylvester, oprichter, chief executive en president van Integrated Roadways. In plaats van traditionele asfaltbestrating maakt het nieuwe concept gebruik van upgradebare, in de fabriek gemaakte betonnen platen met een gedigitaliseerde laag die iets weg heeft van een touchscreen. Hiermee kan de weg voertuigen detecteren, hun snelheden meten en hun locatie in real time bepalen. De slimme weg stuurt deze informatie vervolgens via de geïntegreerde routers door naar het dichtstbijzijnde datacenter, informeert automobilisten over de veiligste en meest efficiënte routes, waarschuwt hen voor mogelijke problemen en schakelt hulpdiensten in als er een ongeval plaatsvindt.
Colorado zal de eerste staat van de V.S. zijn om het nieuwe slimme trottoir te testen
De Colorado Department of Transportation kondigde onlangs aan dat het een $2.75 miljoen contract toegekend heeft aan Integrated Roadways, die een 800-meter lange stuk slimme weg gaan installeren op een bijzonder gevaarlijk traject van Highway 285, ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Denver. Dit slimme weggedeelte zal kunnen detecteren wanneer een auto van de weg afgeraakt is en de autoriteiten automatisch op de hoogte stellen, zodat ze sneller uit kunnen rukken en levens kunnen redden. Peter Kozinski, directeur van het RoadX programma van het Colorado Department of Transportation, legt uit: “Je kunt het weggedeelte vergelijken met het trackpad van je muis. Het registreert de snelheid en richting van het voertuig dat er overheen rijdt. Zodra een voertuig van de weg raakt met een snelheid die suggereert dat dat op onveilige manier is gebeurd, waarschuwt het wegdek hulpverleners. Deze informatie zal de autoriteiten ook helpen om de wegeninfrastructuur aan te passen, zodat toekomstige incidenten kunnen worden voorkomen.
Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit een goed idee is
Zoals meestal het geval is wanneer het gaat om het verzamelen van gegevens, zijn er ook in dit geval privacy-issues. Welke informatie wordt er verzameld en wie heeft daar toegang toe? Wat als we deze informatie niet willen delen, hebben we hier dan wel zeggenschap over? Volgens Tom Sylvester is het niet de bedoeling dat het slimme wegdek persoonlijk identificeerbare informatie verzamelt. Het systeem verzamelt alleen gegevens over het merk en model van het voertuig – dat wordt bepaald op basis van de asbreedte en -lengte, gewicht en gewichtsverdeling. “We gaan niet zeggen dat dit de Lexus van John Smith is, maar we kunnen wel zeggen dat dit een Lexus is”, aldus Sylvester.
Er zijn ook andere bezorgdheden. Charles Schwartz, hoogleraar civiele en milieutechniek aan de Universiteit van Maryland, twijfelt aan de betrouwbaarheid van deze nieuwe technologie. Wat gebeurt er als een van de wegdekplaten beschadigd is? Wat betekent dit voor de rest van het netwerk? Ook de prijs is een uitdaging. Volgens Integrated Roadway zal hun slimme wegdek tweemaal zoveel kosten als conventionele wegen – ongeveer $4 miljoen per rijstrook per mijl. Kunnen we dergelijke hoge kosten eigenlijk rechtvaardigen? Schwartz: “Bij grootschalige implementatie op het wegennet zijn de kosten uiteraard hoog. Om dat soort investeringen te rechtvaardigen zouden we dus moeten aantonen dat de technologie een echt verschil kan maken”.
Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat onze wegen binnenkort ook aan de slimme revolutie zullen deelnemen. In de toekomst brengen ze ons niet alleen van A naar B, maar communiceren ze tijdens onze reis ook met ons. Slimme verkeerstechnologieën kunnen het autorijden veel veiliger en aangenamer maken. Reden te meer om privacykwesties hiertegen af te wegen.
Share via: