Social Media en HRM

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Via kanalen als LinkedIn of Twitter is het voor bedrijven een stuk eenvoudiger geworden om in contact te komen met potentiële kandidaten. Ook bij het werven van personeel gaat het er om dat je aanwezig bent waar je doelgroep is. Ook Human Resources (personeelszaken) maakt gebruik van Social Media. Deze media kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om efficiënt en relatief goedkoop personeel te werven.

Social Media maken het voor HR ook eenvoudiger om in kaart te brengen wat er leeft onder het personeel, waar de behoeftes liggen, wie welke kwaliteiten heeft, hoe bepaalde kwaliteiten het beste binnen een organisatie kunnen worden ingezet, om personeel kennis op te laten doen, etcetera. HR-afdelingen zijn gebaat bij een zo groot mogelijke transparantie omdat het hierdoor mogelijk wordt, een zo goed mogelijk beeld te krijgen en te behouden van het personeelsbestand. Het wordt daardoor ook eenvoudiger om juist en snel in te spelen op veranderende omstandigheden.

Referral recruitment

Referral recruitment is een manier van personeel werven waarbij gebruik wordt gemaakt van het netwerk van bestaand personeel om nieuwe werknemers te vinden. Overigens is het niet noodzakelijk  dat van het eigen personeel gebruik gemaakt wordt. Er kan ook gebruik worden gemaakt van externe personen. Aan deze laatste vorm kleeft echter een aantal serieuze nadelen. Deze vorm van referral recruitment zullen we hier daarom niet behandelen.

Werknemers zoeken in hun eigen netwerk

Bij referral recruitment gaan eigen werknemers op zoek binnen hun netwerken naar nieuw personeel. We gaan er vanuit dat werknemers als beste in staat zijn om te beoordelen of een kandidaat wel of niet bij een bedrijf en functie past. Een werknemer zal dus alleen een kandidaat aandragen waar hij vertrouwen in heeft en waarvan hij denkt  dat deze echt geschikt is.

Betere kandidaten

De werkgever  op zijn beurt  kent en vertrouwt zijn werknemers. De werkgever  mag er daarom vanuit gaan dat werknemers alleen echt geschikte  kandidaten zullen aanleveren. Kandidaten die via referral recruitment bij een bedrijf binnenkomen, zijn dan ook over het algemeen van een betere kwaliteit  dan kandidaten die via de reguliere kanalen (uitzendbureau, werving en selectie, vacaturesites of krant) zouden zijn binnen gekomen.

Bonus voor de werknemer

Wordt een kandidaat aangenomen dan krijgt de werknemer die deze kandidaat heeft aangedragen een bonus. Deze bonus zal de werknemer stimuleren voor zijn werkgever  aan de slag te gaan en zijn netwerk in te schakelen. Deze manier van personeel werven is niet alleen effectiever maar, ondanks de uit te keren bonus, ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik maken van een werving- en selectiebureau.

Gratis e-books voor 13 sectoren?

‘Employee referral’ programma Accenture

Een van de bekendste voorbeelden van een succesvol ‘employee referral’ programma is dat van Accenture. Met de opkomst van social networking sites zag Accenture de kans om zijn eigen medewerkers de grootste bron te laten worden van nieuw talent.  Accenture ontwikkelde daarom een compleet referral concept. Centraal hierin staat  een online platform  voor medewerkers waarin alle tools te vinden zijn om het eigen netwerk in te zetten.  Ook het eigen en gezamenlijke resultaat is er makkelijk te volgen. Met een interne campagne wordt het platform  geladen en geactiveerd.

Referral recruitment is nu één van Accentures belangrijkste recruitment-activiteiten: een derde van alle nieuwe medewerkers (in Nederland)  komt binnen via referral. Hiermee wordt bespaard op de (voorheen)  gigantische kosten  van werving- & selectiebureaus. Bovendien zijn er secundaire positieve  effecten op de arbeidstevredenheid en betrokkenheid van oude én nieuwe medewerkers. Het concept is door Accenture aangemerkt als best practice en is  wereldwijd uitgerold.

Meer mogelijkheden:

  • Referral recruitment is slechts een van de toepassingen van Social Media voor HR doeleinden. 
  • Efficiënt en tegen  lage kosten  personeel werven.
  • ‘Luisteren’ naar behoef ten, ideeën en prestaties van medewerkers.
  • Vergroten  van de onderlinge betrokkenheid van medewerkers.
  • Het in kaart brengen van competenties van medewerkers.
  • Vergroten  van het kennisniveau van medewerkers.
Share via
Copy link