Software detecteert riskant rijgedrag: appen achter het stuur binnenkort verleden tijd

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Nieuw systeem ziet wanneer je niet oplet: geen smartphones meer achter het stuur
  • Jouw auto houdt ook andere automobilisten in de gaten
  • Textalyzer waarschuwt de politie als je toch je mobiel gebruikt
  • Handen aan het stuur, ogen op de weg

Tot voor kort was rijden onder de invloed van alcohol een van de belangrijkste oorzaken van (dodelijke) verkeersongevallen. Volgens de Europese Commissie is bij een kwart van alle fatale ongelukken alcohol in het spel. Wereldwijd is dat 10,9 procent. Rijden onder invloed veroorzaakt procentueel de meeste slachtoffers, maar afgeleid worden tijdens het rijden wordt een steeds grotere bedreiging voor de veiligheid op onze wegen.

Ruziemakende passagiers, eten achter het stuur of even het radiostation veranderen zijn allemaal handelingen die tot verkeersongevallen leiden. Het gebruik van smartphones of andere apparaten tijdens het rijden, kost elk jaar duizenden mensen het leven. Alleen al in de VS hadden afgeleide bestuurders in 2015 maar liefst 4000 dodelijke verkeersslachtoffers op hun geweten. Dankzij nieuwe technologische doorbraken komt daar binnenkort gelukkig een eind aan.

Nieuw systeem ziet wanneer je niet oplet: geen smartphones meer achter het stuur

Veel mensen denken dat ze kunnen multitasken, maar dat blijkt niet uit de cijfers. Onderzoek van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NCS) toont aan dat er in 2016 maar liefst 40.000 verkeersslachtoffers zijn gevallen: “Het dodelijkste jaar op de weg sinds 2007”. Een in februari gepubliceerde enquête van de NCS concludeert dat 47 procent van riskant gedrag onder automobilisten bestaat uit het typen en sturen van tekstberichten. Dat betekent niet alleen dat men daardoor de handen niet aan het stuur heeft, maar ook dat men niet goed ziet wat er op de weg gebeurt. Gelukkig kunnen we binnenkort korte metten maken met dit gedrag. Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo hebben namelijk software ontwikkeld dat ‘afwijkend’ rijgedrag detecteert. Met camera’s en kunstmatige intelligentie (KI) kan de software niet alleen zien wanneer een bestuurder bezig is met telefoneren of het typen van tekstberichten, het ziet ook wanneer je je ogen niet op de weg hebt omdat je bijvoorbeeld iets van de achterbank pakt. Professor Fakhri Karray, elektrisch- en computeringenieur aan de Universiteit van Waterloo, legt de voordelen van het systeem uit: “Om aanrijdingen te voorkomen kan de auto met deze software in feite de besturing overnemen, ook al is het maar eventjes.” Nu schattingen aangeven dat wereldwijd 75 procent van de verkeersongelukken het gevolg kunnen zijn van afleiding tijdens het rijden, zou dit type software een goede oplossing kunnen zijn.

Het interieur van een auto waar het airbagsysteem uit het dashboard gekomen is

Software maakt korte metten met riskant rijgedrag

Totdat zelfrijdende auto’s een feit zijn en menselijke fouten geen ongelukken meer kunnen veroorzaken, moeten we de verkeersveiligheid voorlopig op andere manieren verbeteren. Er zijn inmiddels al verschillende slimme oplossingen. Tech-startup Cellepathy, bijvoorbeeld, heeft software ontwikkeld die je smartphone in de rijmodus zet zodra je auto begint te rijden. Dat betekent dat je geen tekstberichten meer kunt versturen en je toegang tot social media geblokkeerd is. Zo kun je onderweg naar je werk bijvoorbeeld geen #fileselfies meer op Instagram zetten of een facebookpost plaatsen over hoe druk het is op de weg. Dit betekent echter niet dat we straks helemaal geen telefoons meer kunnen gebruiken in de auto. De software van Cellepathy ziet namelijk wel het verschil tussen bestuurder en passagier, zodat inzittenden gewoon kunnen gewoon blijven teksten en posten. Volgens medeoprichter Dan Abramson kan de software de komende veertig jaar veel verkeersslachtoffers voorkomen. Nissani Hilla, algemeen manager van AstraZeneca Israël, beschouwt Cellepathy’s uitvinding als een prima veiligheidsoptie: “Dankzij deze software kan ik ontspannen rijden, omdat ik weet dat mijn mailtjes gewoon binnen blijven komen, ook al kan ik ze niet lezen.”

Jouw auto houdt ook andere automobilisten in de gaten

Naast Cellepathy zijn er nog anderen met soortgelijke oplossingen. Het McGill Trauma Program en Trauma Nova Scotia (TNS) werken bijvoorbeeld samen aan een app die kan detecteren welke automobilisten bellen tijdens het rijden. De iDistracted-app observeert voertuigen en verzamelt data over de bestuurders. De software slaat tijd, datum, locatie en andere gegevens op, zoals het geslacht van de bestuurders, en geeft aan of zij telefoneren, berichtjes versturen of eten tijdens het rijden. Met deze observaties kan accurate data verzameld worden over het aantal automobilisten dat zich tijdens het rijden op welke manier dan ook laat afleiden. Will Diaczenko van de regionale politie van Halifax (Nova Scotia, Canada) is zich bewust van de risico’s van zulk gedrag. “We weten dat dit in grote mate bijdraagt aan het veroorzaken van ongelukken, maar kunnen dat niet altijd bewijzen.” Hopelijk maakt deze app de ernst van het probleem duidelijker. Dr. Robert Green, arts van de eerstehulpafdeling en medisch directeur van het Nova Scotia Trauma Program, zegt: “Afgeleid zijn tijdens het rijden heeft volgens onderzoek net zulke ernstige gevolgen als alcoholgebruik in het verkeer. Daarom moeten we nu ingrijpen.” Green hoopt dat de gegevens beleidsmakers zullen helpen deze zorgwekkende trend om te buigen.

Textalyzer waarschuwt de politie als je toch je mobiel gebruikt

We hebben ons allemaal weleens schuldig gemaakt aan het beantwoorden van een urgent telefoontje of de baas gebeld dat we wat later komen. Maar binnenkort kun je je telefoon niet meer achter het stuur gebruiken zonder dat de politie het weet. Het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat data-extractie-, transfer- en analyseapparaten maakt voor telefoons en andere mobiele toepassingen, werkt momenteel aan het project Textalyzer, een dienst die de politie alarmeert wanneer jij tijdens het rijden je telefoon gebruikt. “De Textalyzer zorgt voor grote veranderingen als het gaat om ‘hand held’-apparatuur en zelfs interne autosystemen”, zegt Debbie Hersman, het hoofd van de NCS. “Het is het blaaspijpje voor de elektronica.” Niet iedereen is blij met het project. “We zijn bezorgd, want we hebben in onze telefoons zeer persoonlijke informatie opgeslagen. Als de wet deze techniek legaliseert, schendt dat onze privacy en burgerrechten”, aldus Rashida Richardson, juridisch adviseur van de Burgerrechten Unie in New York.

Handen aan het stuur, ogen op de weg

Afgeleid zijn in het verkeer leidt tot steeds meer verkeersslachtoffers. Totdat zelfrijdende auto’s ons het stuur letterlijk uit handen nemen, moeten we op zoek naar manieren om de veiligheid op de weg te verbeteren. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van speciale software die riskant gedrag tijdens het rijden voorkomen. Handen horen aan het stuur, ogen horen op de weg en onze telefoons buiten handbereik.

Share via
Copy link