Top 10 edtech-bedrijven

Het onderwijs is in de afgelopen decennia weinig veranderd, maar dankzij innovatieve technologie wordt leren nu steeds leuker en efficiënter.
Industries: Onderwijs

Onderwijspraktijken overal ter wereld zijn heel lang hetzelfde gebleven. Generatie na generatie zat stil in de klas naar de docent te luisteren die een monoloog gaf over een bepaald onderwerp. Maar dankzij technologische ontwikkelingen beginnen dingen te veranderen. Onderwijstechnologie, ook wel edtech genoemd, kan de manier waarop leerlingen leren transformeren, zowel in de klas als daarbuiten.

Een tekstvak met de verwachte waarde van de wereldwijde edtech-markt in 2020.
Tegen 2020 zal de wereldwijde markt voor onderwijstechnologie naar verwachting een waarde van $93,76 miljard bereiken.

Volgens de School of Education van de American University zal de wereldwijde edtech-markt in 2020 een waarde van $93,76 miljard bereiken. Ze stellen bovendien dat 75 procent van de leraren gelooft dat digitale content traditionele leerboeken tegen 2026 volledig vervangen zal hebben. Dankzij de beschikbaarheid van een grote verscheidenheid nieuwe technische hulpmiddelen, hebben docenten nu de mogelijkheid om leren leuk en makkelijk te maken.

Hier is een lijst van enkele van de meest prominente bedrijven die bijdragen aan de ontwikkeling van geavanceerde technische hulpmiddelen voor het onderwijs.

De app van Photomath biedt studenten stapsgewijze instructies voor het oplossen van een specifiek wiskundeprobleem

In 2014 werkte Photomath aan tekstherkenningstechnologie. Om deze technologie te promoten, creëerde het bedrijf een demo-app, die een groot succes bleek te zijn. Tegenwoordig is Photomath een van de meest gedownloade apps in de Play Store en de App Store. Deze bekroonde oplossing helpt leerlingen bij het leren van wiskunde. Volgens de website van Photomath wordt de app elke maand gebruikt om ongeveer 1,2 miljard wiskundeproblemen op te lossen.

Om de app te gebruiken, richt je de camera van je smartphone op een wiskundeopgave in een studieboek of schrift. De app identificeert het en geeft vervolgens stapsgewijze instructies voor het oplossen van de opgave. Omdat de app gebruikmaakt van geanimeerde berekeningsstappen, zijn zelfs moeilijke wiskundige concepten op deze manier makkelijker te begrijpen. Photomath is echter niet alleen voor leerlingen. Leraren kunnen het ook gebruiken om hun lessen en leerresultaten te verbeteren. Ook ouders zijn blij met deze app omdat ze hierdoor geen bijlessen meer voor hun kinderen hoeven te regelen – wat vaak nogal in de papieren kan lopen. Bovendien stimuleert Photomath zelfstudie, wat een belangrijke vaardigheid is.

De Lingvist Course Wizard-app maakt gebruik van algoritmen om taalstudenten gepersonaliseerde cursussen te bieden

Het edtech-bedrijf Lingvist heeft een oplossing ontwikkeld die gepersonaliseerde taalcursussen mogelijk maakt. De Lingvist Course Wizard-app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (KI) en big data om de vaardigheden en kennis van de leerling in kaart te brengen en de cursusinhoud in real time aan de individuele behoeften van de leerling aan te passen. Mait Müntel, een van de oprichters van het bedrijf, kwam op het idee om de app te ontwikkelen toen hij in de Franstalige regio van Zwitserland woonde. Müntel begreep de lokale taal niet, hij had geen tijd om gewone taallessen te volgen en de bestaande digitale tools waren niet echt effectief. Dus besloot hij zijn eigen oplossing te ontwikkelen. Hij gebruikte zijn ontwikkelde prototype zelf 200 uur lang, waarna hij voor zijn examen Frans een hoog cijfer wist te behalen. De app is eenvoudig in gebruik. Je voert de URL in die betrekking heeft op het onderwerp waarover je meer wilt weten. Op basis van die input ontwikkelt de app een cursus die is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Lingvist Course Wizard ontwikkelt cursussen in het Frans, Engels en Spaans.

Shape Robotics heeft het modulaire robotsysteem Fable ontwikkeld om leerlingen te helpen bij het bouwen van robots

Het Deense bedrijf Shape Robotics is in 2015 opgericht als een spin-off van de Technische Universiteit van Denemarken. Het bedrijf heeft het Fable-robotsysteem ontwikkeld, waarmee leerlingen op basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten robots kunnen bouwen. Er zijn verschillende modules waarmee leerlingen de apparaten kunnen maken en sensoren en andere functies toe kunnen voegen. De complexiteit van deze taken is afhankelijk van hoe ervaren de gebruikers zijn.

De Fable-robotsystemen worden met name aangeboden aan onderwijsinstellingen die het onderwijs op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) willen verbeteren. Docenten hebben bovendien toegang tot het online platform waar ze educatief materiaal kunnen downloaden dat door gecertificeerde consultants ontwikkeld is. Ook biedt het bedrijf Be Able to Fable-workshops om leerlingen en onderwijzend personeel te leren over de voordelen van robotica. Hiermee hoopt het bedrijf het bewustzijn over robotsystemen van Fable te vergroten en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk instellingen van dit product kunnen profiteren.

EdTech Foundry ontwikkelt de Differ-chatbot die zorgt voor betere betrokkenheid bij studenten

Het wordt voor docenten steeds lastiger om het in deze digitale wereld met traditionele methoden voor elkaar te krijgen om studenten betrokken en geïnteresseerd te houden. Daarom heeft EdTech Foundry de Differ-chatbot voor het hoger onderwijs ontwikkeld. De chatbot moet ervoor zorgen dat de kloof tussen traditionele colleges en de digitale omgeving van studenten overbrugd wordt. De bot heeft twee functies. De eerste is het beantwoorden van veelgestelde vragen over colleges, roosters en andere dagelijkse schoolgerelateerde zaken. De tweede functie is om de betrokkenheid te verbeteren door studenten te vragen hun kennis buiten de klas om uit te breiden op momenten dat ze daar het meest voor openstaan. “We zien dat de bot het soms voor elkaar krijgt om vijf keer meer betrokkenheid te creëren dan de docent”, zegt Kristian Collin Berge, de oprichter en CEO van EdTech Foundry.

Het AR-platform van Blippar heeft een upgrade gekregen

Het Blippbuilder AR-platform van Blippar kan in verschillende sectoren worden gebruikt om interactieve AR-content te creëren, zoals in het onderwijs, de detailhandel, de entertainmentsector en de auto-industrie. In het onderwijs kan Blippbuilder leerlingen bijvoorbeeld spelenderwijs helpen met het visualiseren en helder krijgen van complexe onderwerpen. In juni 2019 kondigde het bedrijf de lancering aan van de webgebaseerde AR-oplossing WebAR. Deze innovatieve technologie, die gebruikmaakt van beeldherkenningstechnologie, wordt in het Blippbuilder-platform geïntegreerd. Het doel is om iedereen, inclusief mensen zonder codeervaardigheden, te helpen rijke AR-ervaringen te creëren. WebAR-content kan op alle apparaten met een camera en internetverbinding worden bekeken.

Photon Entertainment heeft een robot ontwikkeld om de creativiteit en het logisch redeneren van kinderen te verbeteren

Photon, de educatieve robot van Photon Entertainment, is ontworpen om de creativiteit en het logisch denken van kinderen te verbeteren. Photon helpt kinderen ook bij het leren van de basisconcepten van programmeren. De robot is uitgerust met sensoren, waaronder een lichtsensor, afstandssensor en aanraaksensor, waardoor het apparaat met zijn omgeving kan communiceren. De robot is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en kan thuis of op school worden gebruikt. Wat deze robot zo aantrekkelijk maakt, is dat zijn mogelijkheden afgestemd zijn op de ontwikkeling van het kind. Met andere woorden, naarmate het kind vordert, zal de robot dat ook doen. Door verschillende taken op te lossen, helpen de kinderen de robot alles vanaf het begin te leren, inclusief het volgen van aanwijzingen en het identificeren van kleuren.

Naast de robot heeft het bedrijf ook verschillende apps ontwikkeld, zoals de Photon Magic Bridge en de Photon Robot. De Photon Magic Bridge is ontworpen voor onderwijsinstellingen en maakt het mogelijk om tot acht robots op het systeem aan te sluiten. Photon Robot biedt 200 ‘challenges’ in de vorm van verhalen en avonturen.

Het bekroonde platform Osmo combineert tactiele ervaringen met innovatieve technologie

Het gamingbedrijf Osmo combineert tactiele verkenning met technologie om de leerresultaten van leerlingen te verbeteren. Het bedrijf ontwikkelde een bekroond platform waarmee leerlingen spelenderwijs kunnen leren. Het bestaat uit een basisunit en een rode reflector die aan een tablet of telefoon wordt bevestigd. Zodra een leerling het apparaat in de basisunit heeft geplaatst en de reflector aan zijn camera heeft bevestigd, scant de KI-technologie van Osmo de omgeving van het apparaat en komen de creaties van de leerlingen op het scherm tot leven. De kinderen leren op deze manier spelenderwijs spellen, tekenen en coderen, worden meer bij de les betrokken en vinden leren met Osmo een stuk leuker.

Volgens de website van het bedrijf wordt Osmo in 30.000 klaslokalen in 42 landen gebruikt. Hoewel Osmo inmiddels een miljoen gezinnen heeft bereikt, wil het bedrijf zijn technologie nog verder opschalen en alle kinderen in de wereld bereiken. De CEO van het bedrijf, Pramod Sharma, zegt: “Om te groeien moeten we in content investeren. We hebben veel ideeën en een aantal interacties hebben zichzelf al bewezen, maar we kunnen veel meer uitbreiden met meer content en verschillende niveaus”.

Interactive Scientific: een op VR gebaseerd moleculair visualisatieplatform

Interactive Scientific (iSci) heeft een cloudgebaseerd platform ontwikkeld waarmee verschillende teams in een VR-omgeving eenvoudig met moleculen kunnen werken. Het product is in wezen een virtueel lab in de cloud dat wetenschappers in staat stelt om samen, met behulp van een webgebaseerde interface en VR-headsets, aan biologische, chemische en mechanische moleculaire simulaties te werken. Moleculaire gegevens worden in 3D gevisualiseerd en gebruikers kunnen verschillende opties selecteren en diverse inzichten genereren.

Real-time 3D-visualisatie kan in verschillende scenario’s worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van verkoopteams of vergaderen over nieuwe geneesmiddelen. Het is vooral praktisch voor externe teams om onderzoeksbevindingen met behulp van meeslepende technologieën met elkaar te delen en te vergelijken.

Teachers Pay Teachers biedt een brede selectie leermiddelen die op de behoefte van leerlingen zijn afgestemd

Teachers Pay Teachers is een online marktplaats met meer dan drie miljoen contentbronnen voor leraren. Deze bronnen worden ontwikkeld door docenten die de behoeften van de leerlingen van vandaag begrijpen. Volgens de website van het bedrijf hebben vijf miljoen docenten de dienst in het afgelopen jaar gebruikt. Teachers Pay Teachers is vernoemd tot “een van de 50 meest innovatieve bedrijven ter wereld in 2019” en is uitgegroeid tot dé plek voor leraren in de VS”. Geschat wordt dat twee van de drie leraren in de VS inmiddels minimaal een contentbron van Teachers Pay Teachers heeft geraadpleegd. De service biedt docenten onder andere informatie over het lesjaar, beoordelingen, lessen en videobronnen. De dienst is ook geschikt voor homeschoolers, tutors, schoolmanagement en ouders.

Het idee voor het creëren van deze online marktplaats kwam van Paul Edelman, die begin 2000 als docent werkzaam was. Destijds waren er niet veel leermiddelen en materialen beschikbaar op het internet, dus moest Edelman deze zelf ontwikkelen. Diezelfde materialen werden later door de collega’s van Edelman in hun klaslokalen gebruikt. Het delen van deze contentbronnen is dankzij Teachers Pay Teachers nu veel makkelijker.

Bright Little Labs ontwikkelt content die kinderen inspireert om belangrijke denk- en codeervaardigheden te ontwikkelen

Bright Little Labs is een Britse onderneming die interactieve content ontwikkelt om kritisch denken, informatica en creativiteit bij kinderen vanaf vijf jaar te bevorderen. Het bedrijf is actief in meer dan 30 landen en maakt bij het ontwerpen van zijn producten gebruik van een op verhalen gebaseerde aanpak. De Megapack is bijvoorbeeld een gepersonaliseerd geschenk voor kinderen en bestaat uit het avonturenboek Detective Dot, een brief van de Children’s Intelligence Agency (CIA), een aantal spionnenmissies, speelgoed en een CIA-lidmaatschap.

De CIA van Bright Little Lab is een webgebaseerd platform met games en verhalen die de verbeelding prikkelen en kinderen helpen te leren coderen. Daarnaast maakt het bedrijf inclusieve content met vrouwelijke personages, evenals zwarte, Aziatische en andere etnische minderheden.

Ook het onderwijs staat in deze wereld van disruptieve technologie op het punt te veranderen

In navolging van vele andere sectoren maakt nu ook het onderwijs een tech-transformatie door. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop leerlingen en studenten kennis verwerven en hoe ze omgaan met medeleerlingen en docenten. Hoewel digitale disruptie de rol van docenten kan veranderen, zullen leerkrachten niet volledig door technologie worden vervangen. Face-to-face interactie blijft sterk aanwezig in het onderwijs en als het wordt gecombineerd met innovatieve edtech-oplossingen kan dat een enorm positieve transformatie teweegbrengen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!