Top-technologieën die zorgen voor een transformatie in marketing

Industries: Marketing
  • Kunstmatige intelligentie maakt marketing menselijker
  • Big data zorgt voor een meer gepersonaliseerde klantervaring
  • Chatbots bieden nieuwe manieren van communicatie
  • Mobiel is koning
  • Blockchaintechnologie maakt een veiligere en transparantere markt mogelijk

De marketingsector is wispelturig en bedrijven zijn voortdurend op zoek naar ‘the next big thing’ – iets dat hen concurrentievoordeel geeft. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom technologie de laatste jaren een steeds prominentere rol is gaan spelen in deze sector, waardoor bedrijven – om niet achterop te raken – zich aan grote veranderingen hebben moeten aanpassen.

Het wordt steeds duidelijker dat technologie de toekomst van marketing is. Om deze trend beter te begrijpen, heeft de ontwikkelaar van mobiele marketingtechnologie TUNE onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 350 marketeers, CEO’s, influencers en industrie-experts. Hen werd gevraagd om voorspellingen te doen over welke technologieën in 2018 de grootste impact zouden hebben op de marketingsector. Kunstmatige intelligentie (waaronder deep learning en machine learning) stond met 37,4 procent bovenaan de lijst, terwijl 16,8 procent van de respondenten big data koos als de meest verstorende technologie van het jaar. Daarna volgden augmented reality, virtual reality en mixed reality met 12,2 procent, chatbots en messaging met 10,1 procent en mobile ook met 10,1 procent.

Kunstmatige intelligentie maakt marketing menselijker

Als je de lijst goed bekijkt wordt het al gauw duidelijk waarom kunstmatige intelligentie zo’n populaire keuze was. En als je hier technologieën bij optelt waar kunstmatige intelligentie voor nodig is, zoals chatbots of voice-first computing, wordt het bereik van KI nog groter. “KI en machine learning zullen in 2018 de grootste impact hebben op marketing omdat het marketing fundamenteel menselijker maakt”, zegt Brian Solis, een hoofdanalist bij Altimeter. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen bedrijven klanten en hun behoeften beter begrijpen, de klantervaring personaliseren, hun gedrag voorspellen en in real time met hen communiceren.

Wit robothoofd voor een blauw scherm
Als je de lijst goed bekijkt wordt het al gauw duidelijk waarom kunstmatige intelligentie zo’n populaire keuze was.

De consumenten van vandaag zijn digital natives en media-savvy, wat hen voor conventionele marketingtechnieken nagenoeg onbereikbaar maakt. In plaats van te proberen hen iets te verkopen, moeten bedrijven een manier vinden om hen op een dieper, persoonlijker niveau te bereiken. “KI is zonder twijfel de technologie die de meeste impact op marketing zal hebben in de toekomst. Het biedt marketeers nieuwe mogelijkheden om met een groot aantal mensen op persoonlijk niveau in contact te staan – iets dat nooit eerder mogelijk was”, zegt Mahi de Silva, de CEO van Botworx.ai.

Big data zorgt voor een meer gepersonaliseerde klantervaring

Net als bij kunstmatige intelligentie is er ook tussen big data en andere technologieën veel overlap. Eigenlijk is 64 procent van alle technologieën die door de respondenten genoemd worden voornamelijk datagestuurd. Bedrijven kunnen het winkelgedrag van hun klanten met behulp van big data via elk kanaal volgen, bestuderen hoe ze reageren op specifieke advertenties en aanbiedingen en deze informatie vervolgens gebruiken om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden.

Marketing grafiek over customer experience en klanttevredenheid
Net als bij kunstmatige intelligentie is er ook tussen big data en andere technologieën veel overlap.

In combinatie met kunstmatige intelligentie wordt big data een nog krachtiger hulpmiddel. “Als je big data trouwt met KI wordt dat ongetwijfeld hét marketingtech-verhaal van 2018. Die krachtige combinatie zal enorme stappen blijven maken in de richting van de optimalisatie van advertentie targeting, creatief ontwerp en marketingaanbiedingen waar de resultaten worden gemeten door middel van clicks en sales”, zegt Eric Koefoot, CEO van PublicRelay. Amazon gebruikt bijvoorbeeld geavanceerde ‘aanbevelings’software om een gepersonaliseerde consumentenervaring te creëren en de verkoop te stimuleren. Door de aankoopgeschiedenis van gebruikers te analyseren – wat ze in het verleden leuk vonden, beoordeelden, bekeken of gekocht hebben – plus de items in hun winkelwagentje, kunnen de algoritmen hen relevantere productaanbevelingen bieden. Volgens Amazon genereert de aanbevelingssoftware meer dan 35 procent van de omzet van het bedrijf.

Chatbots bieden nieuwe manieren van communicatie

De groeiende populariteit van Siri van Apple’s Siri, Amazon’s Alexa en Google Assistant is een duidelijk teken dat consumenten zich steeds meer op hun gemak voelen bij deze vorm van interactie. Deze ontwikkeling is bij marketeers natuurlijk niet onopgemerkt gebleven, die intelligente chatbots inzetten om in real time met consumenten te communiceren en daarmee meer persoonlijke relaties op te bouwen.

Met voice-first computing kunnen bedrijven deze relatie nog verder verbeteren en personaliseren, zodat consumenten aankopen kunnen doen zonder ook maar een vinger te bewegen. Volgens een rapport van NPR en Edison Research zijn inmiddels ongeveer 39 miljoen Amerikanen in het bezit van een spraakgestuurd apparaat. “Deze slimme systemen stellen marketeers in staat om overal contact te maken met klanten: in de auto, keuken, slaapkamer en onderweg”, zegt Jeremiah Owyang, hoofdanalist bij Kaleido Insights. Voice wordt nu beschouwd als de meest populaire methode voor smartphone zoekopdrachten – 40 procent van de volwassenen zoekt minstens één keer per dag door middel van een spraakopdracht.

Mobiel is koning

Mobiele technologie is misschien maar door 10 procent van de respondenten onder de aandacht gebracht, maar het is ontegenzeggelijk de belangrijkste van allemaal. Mobiele apparaten zijn namelijk een integraal onderdeel van bijna alles wat we vandaag de dag doen. “De volgende miljard mensen die op het internet komen, doen dit hoofdzakelijk via hun smartphone. We zien dit door de opkomst van mobile messaging, mobiele betalingen, geoptimaliseerde en ‘lite’-websites, en de focus op video, spraak en locatiegebaseerde context. Zwaar tekstgebaseerd internet wordt steeds minder populair”, zegt Gaurav Ragtah, de oprichter en CEO van Profillic. Dankzij geolocatietechnologie kunnen bedrijven individuele consumenten lokaliseren en benaderen met gepersonaliseerde, real-time aanbiedingen en suggesties op basis van hun eerdere winkelgewoonten.

Dankzij technologieën als augmented reality, virtual reality en mixed reality kunnen consumenten hun favoriete producten ook vanuit een compleet nieuw perspectief ervaren en ermee interageren op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Hoewel niet iedereen ervan overtuigd is dat deze technologieën de volgende grote stap zijn, suggereren grote investeringen van techreuzen als Apple en Facebook dat ze in de toekomst een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen.

Blockchaintechnologie maakt een veiligere en transparantere markt mogelijk

Ook blockchain en cryptocurrencies kunnen een grote impact hebben op de toekomst van de marketingsector. Deze technologie maakt een veiligere en transparantere markt mogelijk, rekent af met fraude en biedt consumenten meer controle over hun data- privacy. “Met reclame komt een hoop extra rommel, zoals fraude en andere externe effecten. Eén van die externe effecten is dat de privacy van mensen wordt ‘gestolen’ en doorverkocht aan adverteerders”, zegt Miko Matsumura, de oprichter van Evercoin. Steeds meer bedrijven maken nu gebruik van blockchaintechnologie en we verwachten dat deze trend zich ook in de toekomst zal voortzetten.

Technologie heeft al veel verschillende aspecten van het moderne (bedrijfs)leven getransformeerd, waaronder marketing. Door technologieën als kunstmatige intelligentie, big data en spraakgestuurde technologie toe te passen, kunnen bedrijven hun klanten beter begrijpen, nieuwe communicatiemethoden bieden en een steeds meer gepersonaliseerde ervaring leveren.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!