Van films tot muziek en games: de invloed van AI is niet meer weg te denken

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
AI verandert de manier waarop we verhalen vertellen, werelden creëren en contact maken met het publiek, van het witte doek tot de opnamestudio.
  • Samenvatting
  • Hoe AI de media die we consumeren verandert
  • Kan AI de volgende Hollywood-ster worden?
  • Staat straks een algoritme op nummer één op de hitlijsten?
  • Is AI een bedreiging voor menselijke muzikanten?
  • De impact van AI op de volgende generatie games
  • De toenemende kosten van game-ontwikkeling
  • Leerpunten

Samenvatting

De creatieve sector leek tot voor kort nog buiten het bereik van kunstmatige intelligentie (AI) te vallen. Maar door de opkomst van generatieve AI is dit idee inmiddels flink op de proef gesteld. We zien deze technologie nu in vrijwel elke vorm van media, van films en kunst tot videogames en zelfs muziek. Soms werkt AI op de achtergrond om het creatieve proces te ondersteunen, maar in andere gevallen neemt het de rol van artiesten en makers zelf over.

  • Tools als OpenAI’s Sora en Google’s Veo worden al ingezet om overtuigende en professionele B-rolls voor films te maken, wat de torenhoge productiekosten enorm verlaagt.
  • Gartner voorspelt dat we vóór 2030 een grote blockbuster kunnen verwachten waarin 90% van de content door AI is gegenereerd.
  • “Door de razendsnelle ontwikkelingen in AI-modellen en de toegenomen rekenkracht, kan één persoon binnenkort zelfstandig een tv-show of film maken,” zegt Lourens Swanepoel, data- en AI-expert bij Avanade.
  • Steeds meer popartiesten omarmen AI. Zo gebruikte Sir Paul McCartney AI om het laatste Beatles-nummer te produceren.
  • Ook game-ontwikkelaars, waaronder grote namen als Ubisoft en Blizzard, gebruiken steeds vaker generatieve AI om het ontwikkelingsproces te versnellen en te verbeteren.

Het steeds vaker toepassen van generatieve AI in de creatieve sector roept echter serieuze zorgen op over baanzekerheid, intellectuele eigendomsrechten en zelfs wat we als creativiteit beschouwen. Kunnen we iets dat door AI is gemaakt echt als kunst beschouwen? En wat betekent dit voor menselijke creators?

Hoe AI de media die we consumeren verandert

Jarenlang dachten we dat bepaalde banen, vooral in de creatieve sector, altijd veilig in menselijke handen zouden blijven en dat automatisering daar geen invloed op zou hebben. Elementen als verbeeldingskracht, emotionele diepgang en subtiele artistieke expressie werden gezien als iets dat kunstmatige intelligentie (AI) onmogelijk zou kunnen nabootsen. Dat is ook logisch, vooral als we kijken naar de grenzeloze menselijke creativiteit en hoe wij die ervaren.

Maar misschien moeten we die manier van denken eens onder de loep nemen. De afgelopen jaren heeft generatieve AI namelijk in vrijwel elke creatieve sector enorme stappen gezet, niet alleen in de kunst en de muziek, maar ook op het gebied van videogames. Zo heeft ChatGPT miljoenen mensen verbaasd met het schrijven van overtuigende en hoogwaardige teksten. En beeldgeneratietools als DALL-E en Midjourney hebben inmiddels laten zien hoe snel en effectief ze kunst en visuele content kunnen creëren – binnen slechts enkele seconden.

Deze ontwikkelingen hebben de aandacht getrokken van marktleiders, die nu onderzoeken hoe ze generatieve AI in veel meer van hun creatieve processen kunnen opnemen. Niet iedereen is echter onder de indruk van de impact van deze technologie. Zo heeft het gebruik van generatieve AI – en waarschijnlijk niet onterecht – hevig verzet opgeroepen bij creatives. Zij maken zich zorgen over de zekerheid van hun werk, hun intellectuele eigendomsrechten en de aard van creativiteit zelf. Laten we eens kijken hoe deze technologie nou eigenlijk werkt, hoe het momenteel gebruikt wordt en hoe we de schadelijkste effecten ervan kunnen beperken.

“Met de razendsnelle ontwikkeling van deze modellen en de onderliggende rekenkracht zou het in de nabije toekomst voor één persoon mogelijk moeten zijn om een tv-programma of film te maken.”

Lourens Swanepoel, hoofd data en AI, Avanade

Wordt AI straks de volgende Hollywood-ster?

Filmmakers gebruiken al jaren AI, maar de komst van generatieve AI brengt nieuwe mogelijkheden en kan elke fase van het filmproductieproces efficiënter maken.

Filmmakers werken al langer met AI. Sterker nog, ze gebruiken het al jaren, lang voordat generatieve tools in beeld kwamen. AI is bijvoorbeeld al ingezet om grootschalige gevechtsscènes in films te simuleren, zoals de iconische Battle of Helm’s Deep in The Lord of the Rings: The Two Towers. Maar deze vroege toepassingen zijn niets vergeleken met de realistische content die nu door AI-chatbots, beeldgeneratoren en stemmodifiers wordt gemaakt.

AI kan elke fase van het filmproductieproces efficiënter maken, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van scenario’s en het creëren van visuals. “Door de razendsnelle ontwikkelingen in AI-modellen en de toegenomen rekenkracht, kan één persoon binnenkort zelfstandig een tv-show of film maken,” zegt Lourens Swanepoel, data- en AI-lead bij de wereldwijde professionele dienstverlener Avanade. Gartner voorspelt dat we vóór 2030 een grote blockbuster kunnen verwachten waarin 90% van de content door AI is gegenereerd.

Nu AI ook in de entertainmentsector steeds meer gebruikt wordt, moeten zowel filmmakers als het publiek zich afvragen of de voordelen wel opwegen tegen de mogelijke nadelen. Aan de ene kant willen makers hun productieprocessen efficiënter maken en nieuwe manieren vinden om te experimenteren, wat begrijpelijk is. Met AI kun je namelijk in veel minder tijd – en goedkoper – realistische beelden en meeslepende verhalen maken vergeleken bij traditionele methoden. Dit kan het filmproces toegankelijker maken en zorgen voor meer diversiteit aan stemmen en perspectieven.

Aan de andere kant zijn er mensen die zich zorgen maken dat de snelle opkomst van door AI gemaakte kopieën het werk van menselijke kunstenaars en experts, die jaren hebben gestoken in het verfijnen van hun vak, minder waardevol maakt. Ook kan het gebruik van AI worden gezien als een vorm van plagiaat, omdat het vaak gebaseerd is op werk van andere kunstenaars dat is gebruikt om de AI te trainen. Dit kan leiden tot grote juridische en ethische problemen. Daarnaast maken steeds meer mensen in deze sector zich zorgen over hun baanzekerheid. Voorstanders van AI erkennen dat sommige banen zullen verdwijnen, maar zeggen dat er ook nieuwe zullen ontstaan. Denk aan beroepen waarin je met AI-modellen samenwerkt of deze traint of begeleidt.

Films maken, maar dan sneller

Er zijn een aantal AI-tools die overtuigende beelden van filmkwaliteit kunnen genereren, en sommige filmmakers gebruiken ze al in hun werk.

De ontwikkeling van AI-tools die het filmmaken kunnen veranderen, gaat razendsnel. OpenAI lanceerde in februari 2024 een nieuw model, Sora, dat echte bioscoopwaardige scènes kan maken op basis van eenvoudige tekstprompts of stilstaande beelden. Sora werkt in verschillende stijlen, van animatie tot zwart-wit live-action, en biedt filmmakers een veelzijdig hulpmiddel om hun ideeën tot leven te brengen. Om niet achter te blijven, onthulde Google tijdens de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie van 2024 zijn eigen generatieve videomodel, Veo. Net als Sora kan Veo – op basis van tekst, afbeeldingen of video-input – hoogwaardig beeldmateriaal maken van maximaal 60 seconden.

Om de mogelijkheden van het model te demonstreren, werkt Google samen met de veelgeprezen filmmaker en kunstenaar Donald Glover (ook bekend als Childish Gambino) aan een reeks video’s waaruit duidelijk blijkt wat je op het gebied van content in verschillende filmische en visuele stijlen allemaal met Veo kunt doen.

Dus, hoe lang zal het duren voordat we een film zien die volledig met – of zelfs door – AI is gemaakt? Verschillende korte films die de afgelopen maanden zijn verschenen, geven een goed beeld van de richting waarin de entertainmentsector zich ontwikkelt. In maart 2023 bracht het webvideoproductiebedrijf Corridor bijvoorbeeld de korte film Anime Rock, Paper Scissors uit, gemaakt met behulp van rotoscoping. Met deze techniek worden live-actionbeelden frame voor frame overgetrokken om een animatiestijl te creëren. Dit werd vroeger door menselijke illustratoren gedaan, maar Corridor gebruikte Stable Diffusion om het proces te automatiseren. Het eindproduct lijkt opvallend veel op handgetekende animatie, met kleurrijke, geanimeerde personages die bewegen alsof het levende acteurs zijn.

Een soortgelijk voorbeeld is de in San Francisco gevestigde beeldend kunstenaar Chad Nelson die onlangs Critterz uitbracht, de eerste korte animatiefilm met beelden die exclusief door DALL-E zijn gegenereerd. Nelson gebruikte een week lang een beeldgenerator om duizenden foto’s te creëren van harige wezens en magische bossen, die hij vervolgens in zijn vijf minuten durende film verwerkte. Hoewel er nog steeds menselijke input nodig was om het filmscript te schrijven en de stemmen in te spreken, werden deze processen dankzij AI aanzienlijk versneld. Waar normaal zes maanden en een groot team voor nodig zijn, werd nu binnen een paar weken bereikt. Het productiebedrijf Native Foreign werd vervolgens ingeschakeld om 2D-beelden te vertalen naar een 3D-animatie, waardoor de personages tot leven kwamen. “Critterz laat goed zien hoe kunstenaars met AI-tools ideeën kunnen uitvoeren die eerder onhaalbaar waren door een tekort aan budget, tijd of middelen,” zegt Natalie Summers, communicatiespecialist bij OpenAI, dat de film mede financierde.

Staat er straks een algoritme op nummer één van de hitlijsten?

Generatieve AI heeft een enorme impact op de muziekindustrie, waardoor iedereen met een simpele druk op de knop ‘originele muziek’ kan maken.

Net als veel andere creatieve sectoren wordt ook de muziekwereld opgeschud door generatieve AI. Computers spelen natuurlijk al jaren een belangrijke rol in geluid en compositie, maar door de nieuwste deep learning-technieken staat er een echte doorbraak voor de deur. Iedereen, ongeacht hun muzikale achtergrond, kan nu met één druk op de knop ‘originele muzieknummers’ maken. Het enige dat je hoeft te doen is een tekstprompt invoeren en de AI genereert een uniek muziekstuk dat precies op jouw specificaties is afgestemd.

Hoewel we niet precies weten hoe AI-tools voor het ‘componeren’ van muziek precies werken, hebben OpenAI en Google wel een deel van het proces toegelicht. Zo wordt het AI-model gevoed met enorme hoeveelheden muziekvoorbeelden, samen met songteksten en tekstbeschrijvingen van de audio. Op die manier leert de AI patronen, stijlen en structuren herkennen, waardoor het ‘originele composities’ kan creëren die sterk lijken op de muziek van de artiesten in de trainingsdata.

Het feit dat je bijna niet hoort dat deze tracks niet van de originele artiesten afkomstig zijn, roept natuurlijk zorgen op over mogelijk misbruik van deze tools. Zo zijn AI-muziekgeneratoren al gebruikt om nummers te maken die de stijl van echte artiesten nabootsen, zonder duidelijk aan te geven dat ze door AI zijn gemaakt. Een recent voorbeeld hiervan zijn de nep-disstracks die opdoken tijdens de ‘beef’ tussen hiphopartiesten Drake en Kendrick Lamar. Om dit probleem aan te pakken, hebben verschillende AI-muziektools maatregelen genomen om te voorkomen dat ze bewust muzikale deepfakes maken. Sommige tools weigeren zelfs muziek te creëren die duidelijk is geïnspireerd op de stijl van bestaande popartiesten. Toch komt het nog regelmatig voor dat de AI muziek produceert die daar opvallend veel op lijkt.

Is AI een bedreiging voor menselijke muzikanten?

Veel muzikanten maken zich zorgen over het gebruik van generatieve AI en de impact op hun bestaansrecht.

Een ander veelbesproken probleem rond het gebruik van AI-muziekgeneratoren is dat er auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt wordt om deze tools te trainen. Techbedrijven hebben de gewoonte om zonder toestemming gegevens uit allerlei bronnen te halen, zonder hiervoor compensatie te bieden. Het is dan ook geen verrassing dat er meerdere rechtszaken lopen tegen ontwikkelaars van generatieve AI, vanwege het illegale gebruik van beschermd materiaal. De ontwikkelaars stellen echter dat het gebruik van trainingsdata onder de ‘fair use’-regel valt.

Veel muzikanten zijn het daar niet mee eens en hebben hun frustratie uitgesproken over het feit dat hun werk gebruikt wordt om AI-systemen te trainen, zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven of ervoor betaald worden. Op 1 april bracht de Artist Right Alliance (ARA) een open brief uit, ondertekend door meer dan 200 artiesten, waaronder Billie Eilish en Nicki Minaj, waarin ze techbedrijven oproepen om hiermee te stoppen. “Het onethisch gebruik van AI tast niet alleen het inkomen van artiesten aan, maar bedreigt ook de manier waarop wij allemaal van muziek genieten,” zegt Jen Jacobsen, uitvoerend directeur van de ARA. “Als AI-ontwikkelaars en online platforms ervoor kiezen om menselijke artiesten te ondermijnen, kan dat uiteindelijk de kwaliteit, diversiteit en toegankelijkheid van muziek voor toekomstige generaties in gevaar brengen. Onze cultuur hangt af van hoe we hiermee omgaan.”

“Muzikanten beginnen al te reageren op AI en gebruiken AI als een manier om hun creatieve vermogens te verbeteren en uit te breiden”.

Daren Tang, directeur-generaal, World Intellectual Property Organization (WIPO)

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat menselijke muzikanten op korte termijn volledig door AI-componisten vervangen worden, krijgt AI wel een steeds grotere rol in hoe we muziek maken en beleven. Voor muzikanten kan AI een waardevolle tool zijn om hun creatieve proces te versnellen en nieuwe ideeën op te doen. Voor luisteraars maken AI-gestuurde muzieksystemen het makkelijker dan ooit om nieuwe nummers te ontdekken. Deze systemen bieden bovendien nieuwe en verrassende manieren om muziek te ervaren.

Maar nu AI-geproduceerde muziek steeds vaker voorkomt en steeds beter wordt, is er ook een risico dat dit ten koste gaat van traditionele muziekcultuur, zoals live optredens, studio-opnames en radio-airplay. Net zoals de opkomst van streaming de muziekindustrie heeft veranderd en artiesten zich moesten aanpassen aan nieuwe manieren om hun muziek te verspreiden en inkomsten te genereren, kan de groei van AI-muziek grote gevolgen hebben voor hoe we muziek maken, beluisteren en waarderen.

Muzikale grenzen verleggen

Ondanks de bezwaren van andere muzikanten experimenteren steeds meer artiesten met AI-tools.

Een van de meest prominente muziekgeneratoren die momenteel beschikbaar zijn voor de algemene markt is Udio. Met deze app, die ontwikkeld is door voormalige Google DeepMind-ingenieurs, kun je tot wel 1200 nummers per maand maken – gewoon door een tekstprompt in te voeren. Zodra je de app opent, krijg je een tekstvak te zien waarin je beschrijft wat voor soort nummer je wilt maken. Daarna kies je een of meer genres en stemmingstags uit de suggesties van de app. Je kunt ook je eigen songteksten invoeren of deze automatisch door de app laten genereren.

Zodra je op ‘create’ klikt, genereert de app binnen vijf minuten twee nummers van elk 32 seconden. Het nummer dat je leuk vindt, kun je vervolgens downloaden, delen met je vrienden of online publiceren. Als je niet tevreden bent met de nummers, kun je ze remixen door extra secties toe te voegen, totdat je het gewenste resultaat krijgt. Met Udio kan iedereen in een paar seconden redelijk indrukwekkende liedjes maken, of je nu een klassiek geschoolde muzikant bent, popster-ambities hebt, een hiphopfan bent, of gewoon plezier wilt hebben met vrienden,” zegt David Ding, medeoprichter en CEO van Udio. Naast Udio zijn er ook andere tools die vergelijkbare functies en mogelijkheden bieden. Enkele opvallende namen zijn Suno, Stability AI’s Stable Audio, Google’s MusicLM en Meta’s Audiocraft.

Sommige artiesten zien deze technologie als een bedreiging voor hun werk, maar anderen zien het juist als een tool om hun creativiteit een boost te geven. “Veel muzikanten zijn al bezig met AI en gebruiken het om nieuwe creatieve mogelijkheden te ontdekken en meer uit hun werk te halen,” zegt Daren Tang, directeur-generaal van de World Intellectual Property Organization (WIPO). Een goed voorbeeld hiervan is popartiest Grimes, die een website heeft gelanceerd waar mensen een kloon van haar stem kunnen gebruiken om hun eigen nummers te maken. De inkomsten uit die nummers worden dan eerlijk verdeeld tussen haar en de maker.

AI wordt ook steeds vaker gebruikt om oude opnames nieuw leven in te blazen. In november 2023 kwam Sir Paul McCartney bijvoorbeeld in het nieuws toen hij aankondigde het laatste Beatles-nummer uit te brengen. Daarvoor had hij de stem van John Lennon met behulp van AI uit een oude demo gehaald. Dit zorgde voor veel kritiek van fans, waarna McCartney moest uitleggen dat de AI niet was gebruikt om nieuwe muziek te creëren, maar om de bestaande stem van Lennon beter hoorbaar te maken. “We zagen wat verwarring en geruchten opduiken,” zei hij. “Ik kan er nu niet te veel over zeggen, maar voor de duidelijkheid: er is niets kunstmatig of nep aan. Alles is echt, en we spelen er allemaal zelf op. We hebben alleen de kwaliteit van bestaande opnames verbeterd – iets dat we al jaren doen.”

“Artiesten, schrijvers en programmeurs zullen altijd centraal staan in het ontwikkelingsproces, en hoewel AI makers nu beter kan helpen bij hun workflow, zijn het de artistieke visie en het perspectief van individuen die essentieel zijn bij het maken van games”.

Yves Jacquier, uitvoerend directeur, Ubisoft La Forge

De impact van AI op de volgende generatie games

Hoewel AI altijd al een rol heeft gespeeld in videogames, kan generatieve AI de manier waarop we games ontwerpen, ontwikkelen en beleven volledig veranderen.

Generatieve AI gaat waarschijnlijk ook in de gamingsector voor grote veranderingen zorgen, misschien zelfs wel meer dan in andere creatieve media. Sommige grote gamebedrijven hebben al bekendgemaakt dat hun nieuwe games AI-gestuurde elementen krijgen. Ondertussen werken verschillende startups aan manieren om het game-ontwerpproces met AI-tools makkelijker en sneller te maken.

In videogames wordt natuurlijk al jaren AI gebruikt, vooral om de bewegingen van ‘vijanden’ in het spel en NPC’s (niet-speelbare personages) te sturen. Dit maakte de games wel interessanter en uitdagender, maar die personages konden niet leren of zich aanpassen. Ze volgden gewoon de vaste patronen en reacties die door de programmeurs waren ingesteld.

Met de vooruitgang in gaminghardware en meer rekenkracht zijn ontwikkelaars steeds meer gaan experimenteren met slimmere AI-technieken, zoals finite state machines, decision trees en pathfinding-algoritmen. Hierdoor konden NPC’s zich complexer gedragen, zoals vijanden die dynamisch reageren in stealth games, of computergestuurde spelers die strategische beslissingen nemen in strategiespellen. Toch waren deze AI-systemen nog steeds sterk afhankelijk van vooraf ingestelde regels en patronen, waardoor ze geen echt creatieve of onverwachte beslissingen konden nemen.

Waar traditionele AI-systemen in games vooral draaiden op vaste regels en patronen, heeft de opkomst van machine learning en deep neural networks alles op z’n kop gezet. Vooral generatieve AI kan de manier waarop games worden ontworpen, ontwikkeld en gespeeld, volledig veranderen. In plaats van expliciete programmering en op regels gebaseerde systemen, leert generatieve AI van enorme hoeveelheden data door middel van neurale netwerken. Hierdoor kan het niet alleen patronen herkennen, maar ook nieuwe content creëren.

De toenemende kosten van game-ontwikkeling

De kosten van game-ontwikkeling zijn de afgelopen jaren omhooggeschoten en bedragen vaak meer dan honderden miljoenen dollars.

Een van de grootste voordelen van generatieve AI is dat het de tijd en kosten van gameontwikkeling flink kan verlagen. De enorme investeringen die nodig zijn voor het maken van moderne videogames zetten zelfs de grootste ontwikkelaars en uitgevers onder druk. Een goed voorbeeld hiervan is Red Dead Redemption 2 van Rockstar Games. De ontwikkeling hiervan duurde bijna 8 jaar en kostte meer dan $500 miljoen, waardoor het een van de duurste games aller tijden werd.

Door AI te trainen op bestaande game-assets, zoals concept art en levelontwerpen, kunnen ontwikkelaars sneller prototypes maken en nieuwe ideeën testen. Dit versnelt niet alleen de productie, maar zorgt ook voor meer ruimte om te experimenteren en risico’s te nemen, omdat de tijd en kosten daardoor veel lager zijn bij een eventuele tegenslag. Generatieve AI kan allerlei nieuwe soorten interactief entertainment mogelijk maken, door content te genereren op een schaal die we nog nooit eerder hebben gezien. Stel je een spelwereld voor die dynamisch unieke missies, personages en omgevingen creëert, volledig aangepast aan hoe elke speler speelt en wat ze leuk vinden. Of denk aan een AI-gestuurde ‘verhaalmachine’ die meeslepende verhalen en vertakkende verhaallijnen ontwikkelt, op basis van de keuzes en acties van de speler.

De integratie van AI betekent echter niet het einde van menselijke creativiteit. Dankzij AI kunnen kunstenaars zich juist op meerdere of andere aspecten richten. Doordat de productiekosten dankzij AI lager worden en het financiële risico van game-ontwikkeling afneemt, kunnen ontwikkelaars makkelijker met nieuwe ideeën experimenteren en een breder publiek aanspreken. Dit zou zelfs kunnen leiden tot de creatie van hele nieuwe gamegenres die voorheen niet mogelijk waren.

Daarnaast krijgen microstudio’s dankzij de democratisering van game designtools ook veel meer kansen. Deze kleine teams van één of twee mensen kunnen nu met behulp van generatieve AI succesvolle games ontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan is Among Us, een online multiplayer-game waarin spelers samenwerken om taken te voltooien terwijl ze proberen een saboteur te ontmaskeren. De game werd gemaakt door een team van drie mensen en verkocht alleen al op Steam meer dan 10 miljoen exemplaren. Dit laat zien dat succes in de gamingsector dankzij AI niet langer van enorme budgetten of grote teams hoeft af te hangen.

Hoewel er zorgen zijn over de impact van AI op banen in de gamingsector, is deze angst volgens experts grotendeels onnodig. Net zoals motion capture-technologie menselijke animators niet heeft vervangen maar hen juist ondersteunt, zal AI ook gamemakers helpen in plaats van ze te vervangen. “Ook al krijgen we in de toekomst steeds meer met technologie te maken, zal het menselijke aspect net zo belangrijk blijven,” zegt Yves Jacquier, Executive Director van Ubisoft La Forge, het team achter Ghostwriter. “Kunstenaars, schrijvers en programmeurs zullen altijd een centrale rol spelen in het ontwikkelingsproces. AI kan hun werk makkelijker maken, maar het zijn nog steeds de creatieve visie en het unieke perspectief van mensen die games echt tot leven brengen.”

Hoe game-ontwikkelaars generatieve AI gebruiken

Game-ontwikkelaars maken steeds vaker gebruik van generatieve AI om nieuwe game-assets als personages en omgevingen sneller te creëren.

Inmiddels zijn er talloze videogames op de markt waarbij AI tijdens de ontwikkeling is gebruikt. Een goed voorbeeld is Microsoft Flight Simulator, waarin spelers over een fotorealistische 3D-weergave van de planeet kunnen vliegen. De 2023-versie van de game werd ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en blackshark.ai, een bedrijf dat zich richt op AI-gebaseerde objectdetectie en 3D digital twin-technologie. De AI werd getraind op enorme hoeveelheden 2D-satellietbeelden om een zeer gedetailleerd en nauwkeurig 3D-model van de aarde te genereren.

Blizzard Entertainment, de gamestudio achter populaire titels als Diablo, World of Warcraft en Overwatch, is een van de eerste in de gamingsector die generatieve AI in het ontwikkelingsproces integreert. Zo ontwikkelde het bedrijf de Blizzard Diffusion-tool, die op assets uit hun eigen games is getraind. Door de AI met een enorme hoeveelheid aan concept art, personageontwerpen en omgevingen te voeden, kan Blizzard snel nieuwe ideeën en variaties genereren, waardoor je nieuwe game-assets veel sneller en efficiënter kunt creëren.

Maar niet alleen de visuele elementen zijn belangrijk. Openwereldgames hebben vaak honderden duizenden regels dialoog nodig, waardoor het schrijven van achtergrondgesprekken en interacties met minder belangrijke personages een enorme tijdrovende klus is. Daarom heeft Ubisoft, bekend van de Assassin’s Creed-franchise, Ghostwriter ontwikkeld, een tool die in-game dialogen kan schrijven. Ghostwriter genereert automatisch een eerste versie van de dialogen van personages, die scenarioschrijvers vervolgens kunnen verfijnen en polijsten. Omdat de dialogen van minder belangrijke personages vaak vooral functioneel en eenvoudig zijn, merken spelers waarschijnlijk niet eens dat deze door AI zijn gegenereerd.

Leerpunten

AI verandert hoe we verhalen vormgeven, werelden ontwerpen en ons publiek raken, of het nu om filmproducties, muziek of gaming gaat. Creativiteit en technologie raken steeds meer met elkaar verweven, waardoor wat ooit onmogelijk leek nu binnen handbereik komt.

  • Met generatieve AI kun je razendsnel realistische beelden en meeslepende verhalen maken, en dat voor een fractie van de tijd en kosten van traditionele methoden.
  • Iedereen, zelfs zonder muzikale achtergrond, kan met één druk op de knop ‘originele muzieknummers’ creëren.
  • Ook in de gamingsector kan generatieve AI tijdens het ontwikkelproces flink wat tijd en geld besparen.
  • Tegelijkertijd roept het gebruik van generatieve AI belangrijke vragen op over auteursrechten, de werkzekerheid van menselijke creatives en wat creativiteit eigenlijk betekent.
  • Veel mensen zijn bang dat de markt straks volstroomt met door AI gemaakte kopieën, waardoor het werk van menselijke makers minder waard wordt.

Hoewel er zeker terechte zorgen zijn die serieus genomen moeten worden, is het moeilijk om bij het lezen over deze ontwikkelingen niet enthousiast te worden over de toekomst van entertainment. Iedereen met een verhaal kan nu zijn of haar visie realiseren, zonder vast te lopen op technische beperkingen of geldproblemen. Maar we moeten er uiteraard wel altijd voor blijven zorgen dat we menselijke creativiteit ondersteunen, in plaats van vervangen.

Share via
Copy link