- Spotify gaat spraakgestuurde advertenties testen
- De interactieve audio-advertenties van Pandora Music
- PreShow geeft je gratis bioscoopkaartjes voor het bekijken van advertenties
- Is DNA-based marketing de toekomst van advertising?
- Brave Browser beloont gebruikers met cryptotokens
- Welke invloed heeft digitale technologie op de reclame- en marketingsector?
Het werk van een reclameprofessional is allesbehalve eenvoudig en elke nieuwe generatie consumenten vertegenwoordigt specifieke uitdagingen. Millennials en Gen-Z’s zijn wat dat betreft geen uitzondering. Traditionele reclametechnieken als tv- of billboard-advertenties zijn voor deze groep consumenten bijvoorbeeld niet erg effectief. Bedrijven moeten hun aanpak dan ook drastisch veranderen en veel creatiever worden met hun advertenties. In de afgelopen jaren zijn adverteerders zich steeds meer gaan richten op technologieën als kunstmatige intelligentie, machine learning, gezichtsherkenningstech, blockchain en spraaktechnologie om innovatieve advertentie-ervaringen te bieden die aantrekkelijker en relevanter zijn voor de consument.
“Merken blijven de traditionele marktsilo’s doorbreken en focussen allereerst op de klantervaring”, zegt Sara Whiteleather, vice-president van media bij AMP Agency in de Verenigde Staten. “Ze denken op holistische manier over hoe ze consumenten op alle verschillende contactpunten in het marketingecosysteem kunnen bereiken”.
Digitale reclame is de afgelopen jaren de dominante kracht geworden in de marketingarena. Wereldwijde digitale advertentie-uitgaven bereikten in 2019 maar liefst een waarde van $333 miljard, wat voor het eerst ongeveer de helft van de totale advertentiemarkt vertegenwoordigt. De voorspellingen zijn dat deze markt in 2023 een waarde van $517 miljard zal bereiken.
Spotify gaat spraakgestuurde advertenties testen
Spraaktechnologie is de afgelopen jaren enorm populair geworden – dit blijkt uit de toename van het aantal slimme luidsprekers en andere, soortgelijke gadgets in onze huishoudens. Volgens een recente studie van Juniper Research groeit het aantal digitale stemassistenten van 2,5 miljard in 2018 naar 8 miljard in 2023. Gezien het feit dat er al zoveel spraakgestuurde apparaten zijn, was het nog maar een kwestie van tijd voordat iemand besloot om deze technologie ook voor marketingdoeleinden te gaan gebruiken.
Zo kondigde de muziekstreamingservice Spotify onlangs aan dat het spraakgestuurde advertenties wil lanceren – marketingcontent waarmee consumenten via spraakopdrachten kunnen communiceren. Het wordt een beperkte pilot met gratis gebruikers van de Spotify-app in de VS die al gebruikmaken van spraakopdrachten. In eerste instantie richt Spotify zich uitsluitend op het promoten van content binnen zijn eigen service. Luisteraars zullen bijvoorbeeld gevraagd worden een nieuwe branded podcast of afspeellijst te bekijken.
In een van de advertenties wil Spotify een branded playlist promoten die gerelateerd is aan een advertentiecampagne van Unilever Axe. De advertentie moedigt gebruikers aan om ‘Play Now’ te zeggen om de content te beluisteren. Als de gebruiker echter iets anders zegt, klinkt er een toon en wordt de microfoon uitgeschakeld. Gebruikers kunnen zich in de app uiteraard afmelden voor audio-advertenties of gewoon de microfoon uitschakelen.
Schermmoeheid is een groeiend probleem voor consumenten over de hele wereld. Steeds meer mensen proberen de hoeveelheid tijd die ze op hun telefoons doorbrengen te beperken. Met audio-advertenties hopen marketeers hun publiek toch te kunnen blijven bereiken. “Wij zijn van mening dat voice – op alle platforms – een essentieel groeigebied is, met name voor muziek en audiomateriaal”, zegt Daniel Ek, medeoprichter en CEO van Spotify. “We investeren erin en we testen manieren om ons aanbod te onderzoeken en te verfijnen”. Het blijft echter nog te bezien hoe mensen op deze innovatie zullen reageren.
De interactieve audio-advertenties van Pandora Music
De muziekstreamingservice Pandora heeft plannen onthuld voor het testen van interactieve audio-advertenties waarmee luisteraars meer over het geadverteerde product te weten kunnen komen. Bovendien kunnen ze het gepromote product met een spraakopdracht overslaan als ze het niet interessant vinden.
Het grootste probleem met traditionele radio-advertenties is dat ze niet interactief zijn. Dit betekent dat het voor adverteerders bijna onmogelijk is om te meten hoe effectief ze zijn. Interactieve audio-advertenties, daarentegen, moedigen gebruikers aan direct interactie te hebben met de content en hen de optie te geven meer informatie over een product te vragen in plaats van alleen een bericht te laten horen.
Het audio-advertentieplatform is ontwikkeld door het in San Francisco gevestigde Adtech-bedrijf Instreamatic en zal dankzij tech als machine learning en natural language processing veel meer kunnen begrijpen dan eenvoudige ‘ja’- of ‘nee’-antwoorden. Naarmate meer consumenten interactie hebben met het platform zullen de mogelijkheden ervan na verloop van tijd verbeteren. Spraaktechnologie stelt adverteerders in staat om klanten echt bij hun product of dienst te betrekken, ook op momenten dat ze met andere dingen bezig zijn – zoals autorijden, sporten of koken – iets dat met traditionele advertising veel lastiger is.
https://www.youtube.com/watch?v=zix5Wmo6rFg
“Het tijdperk van de stem is aangebroken, maar toch is er nog steeds een grote behoefte aan zinvolle consumentenbetrokkenheid – en meetbare statistieken – in de audio-advertentieruimte”, zegt Stas Tushinskiy, de CEO van Instreamatic. “Wij geloven dat Instreamatic het ideale advertentieplatform biedt om deze markt te bedienen. We zijn blij met het partnerschap met Pandora waarbinnen we deze KI-technologie voor zowel luisteraars als adverteerders beschikbaar kunnen stellen. We hebben ons voorgenomen om deze nieuwe ervaringen, zodra ze zijn geïmplementeerd, zeer snel op te schalen”.
PreShow geeft je gratis bioscoopkaartjes voor het bekijken van advertenties
PreShow wordt omschreven als het “eerste door advertenties ondersteunde bioscoopbezoekersnetwerk”. Het is een nieuwe app die gebruikers beloont met gratis bioscoopkaartjes in ruil voor het bekijken van branded content op hun smartphones, zoals filmtrailers, ‘behind the scenes’-filmpjes of interactieve merk-ervaringen. Mensen belonen voor het bekijken van advertenties is natuurlijk geen nieuw idee. Maar wél nieuw is dat PreShow kan ‘zien’ of je echt kijkt.
Om de identiteit van de gebruiker te bevestigen, gebruikt de app de gezichtsherkenningssoftware van Apple ID. En om ervoor te zorgen dat gebruikers de video’s ook daadwerkelijk bekijken, heeft het bedrijf gaze-trackingtechnologie ontwikkeld die de oogbewegingen van de gebruiker monitort. Zolang de gebruiker naar het scherm kijkt is er een groene rand om het scherm zichtbaar. Als de kijker wegloopt of zijn ogen te lang afdwalen wordt deze rand rood en wordt de video door de app stopgezet. Zodra de gebruiker weer kijkt, wordt de rand opnieuw groen en gaat de video verder.
Hoe gaat het precies in zijn werk? Na het downloaden van de app kiezen gebruikers een bioscoopfilm die ze graag willen zien. Vervolgens worden er reclamevideo’s naar hun mobiel gestuurd. Elke video is tussen de 15 en 20 minuten lang en bevat 3 of meer deelnemende merken. Zodra ze de video hebben bekeken, ontvangen ze een bepaald aantal punten die ingewisseld kunnen worden voor een bioscoopkaartje voor de geselecteerde film. Op dit moment zijn dit alleen kaartjes voor 2D-films, maar het bedrijf hoopt daar in de toekomst ook 3D- en IMAX-filmkaartjes aan toe te voegen.
Er is nog geen officiële lanceringsdatum voor PreShow bekendgemaakt, maar het bedrijf is onlangs een Kickstarter-campagne gestart en zal in 2019 verschillende opties voor donateurs implementeren. Het is ook nog niet bekend of de app gratis te gebruiken is of dat je een abonnement moet nemen. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal privacygerelateerde uitdagingen met betrekking tot het gebruik van de gezichtsherkennings- en blikvolgtechnologie. Het bedrijf beweert echter dat ze geen persoonlijk identificeerbare informatie opslaan of delen met derden.
Is DNA-based marketing de toekomst van advertising?
Steeds meer bedrijven bieden consumenten de mogelijkheid om hun DNA te laten testen. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd – en zeker geen verrassing – voordat iemand besloot dat het een goed idee zou zijn om deze testresultaten te gebruiken voor het creëren van hyper-gepersonaliseerde productaanbevelingen. En aangezien ongeveer 75 procent van de consumenten heeft gezegd bereid te zijn om hun persoonlijke gegevens bekend te maken in ruil voor nóg meer personalisatie, vinden ze ook deze ontwikkeling vast geen probleem.
“Er zijn momenteel technologieën beschikbaar waarmee de consumentengoederenindustrie in de komende vijf tot tien volledig getransformeerd zal worden. Vooral op het gebied van gezondheids-, wellness- en schoonheidsproducten”, zegt Mark Rosenbaum, voorzitter van de retailafdeling van de College of Hospitality, Retail en Sport Management aan de University of South Carolina. “We stellen ons voor dat consumenten steeds vaker producten kopen, zoals vitamines, maaltijden en cosmetica, die zijn geformuleerd op basis van de unieke DNA-sequentie van de consument.”
De Zwitserse voedselgigant Nestlé heeft onlangs in Japan een persoonlijk voedingsprogramma gelanceerd met de naam Nestlé Wellness Ambassador. Dit programma geeft consumenten advies over voedingssupplementen en veranderingen in levensstijl op basis van een combinatie van DNA-testen, maaltijdanalyse en kunstmatige intelligentie. “Gezondheidsproblemen als gevolg van [verkeerde] voeding worden een steeds grotere uitdaging”, zegt Kozo Takaoka, het hoofd van Nestlé in Japan. “Nestlé wil dit op wereldwijde basis aanpakken en er een 21e -eeuwse missie van maken”.
Het programma heeft in Japan al ongeveer 100.000 gebruikers aangetrokken die de populaire Line-app kunnen gebruiken om foto’s te sturen van de maaltijden die ze eten. In ruil daarvoor ontvangen ze gepersonaliseerde suggesties voor veranderingen in levensstijl en speciaal samengestelde supplementen als smoothies, snacks verrijkt met vitamines, capsules met voedingsrijke theeën en andere producten die tot $600 per jaar kunnen kosten. Gebruikers ontvangen ook een home-kit voor het afnemen van bloed- en DNA-monsters. Deze worden vervolgens door externe bedrijven geanalyseerd om te bepalen of deze mensen vatbaar zijn voor vaak voorkomende aandoeningen als hoge cholesterol of diabetes.
Brave Browser beloont gebruikers met cryptotokens
Blockchain-technologie heeft al verschillende bedrijfstakken getransformeerd en doet binnenkort waarschijnlijk hetzelfde voor de reclame-industrie. Meestal moeten advertentienetwerken betalen om advertenties op een website weer te kunnen geven. Het wordt echter steeds moeilijker om mensen die advertenties daadwerkelijk te laten zien. Veel webbrowsers geven gebruikers namelijk de optie om extensies te installeren die alle advertenties blokkeren. De Brave Browser is een van deze browsers. Het bedrijf erachter is echter van plan om online adverteren te transformeren – door de browser het middelpunt van de ‘beleving’ te maken.
Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat het gebruikers gaat betalen met cryptotokens voor het bekijken van advertenties tijdens het internetten. Deze advertenties worden in de vorm van bureaubladmeldingen bij de gebruiker onder de aandacht gebracht. Hier moet je dan op klikken om de content te kunnen bekijken. Uiteraard wordt het programma volledig opt-in en krijgen alleen gebruikers van Brave Rewards deze advertenties te zien. Gebruikers ontvangen ook 70 procent van de advertentie-inkomsten in de vorm van Basic Attention Tokens (BAT). De resterende 30 procent gaat naar Brave.
Aan het eind van elke maand kunnen deze tokens geclaimd en gedoneerd worden aan bepaalde websites of content creators. In de toekomst wil het bedrijf de functionaliteit van de tokens uitbreiden, zodat gebruikers deze kunnen inwisselen voor beloningen als hotelovernachtingen, restaurantvouchers of cadeaubonnen. Er zijn ook plannen om te gaan samenwerken met cryptovaluta-exchanges om gebruikers in staat te stellen BAT in fiat-valuta om te zetten. De gebruiker krijgt deze advertenties op zijn eigen apparaat aangeboden en er worden geen persoonlijke gegevens naar de cloud verzonden of met derden gedeeld, wat betekent dat er voor de gebruiker geen gevolgen zijn voor de privacy.
“We lanceren met Brave Ads een digitaal advertentieplatform dat als eerste de gegevensrechten van gebruikers beschermt en hen voor hun tijd en aandacht beloont”, zegt Brendan Eich, de CEO en mede-oprichter van Brave Software. “Brave-advertenties zijn ook bedoeld om de rendabiliteit en conversie van de online advertentie-sector te verbeteren. Ze zorgen ervoor dat uitgevers en adverteerders niet meer afhankelijk zijn van tussenpersonen die enorme bedragen rekenen en bijdragen aan de toename van internetsurveillance. Privacy by design en no tracking zijn integrale onderdelen van onze missie om het web en het bijbehorende financieringsmodel te repareren”.
Welke invloed heeft digitale technologie op de reclame- en marketingsector?
Er is een nieuwe generatie consumenten in opkomst die steeds meer immuun lijkt te raken voor traditionele reclame- en marketingmethoden. Bedrijven moeten dan ook steeds creatiever worden om hun reclameboodschappen over te kunnen brengen. Om dat doel te bereiken en content te produceren die de hedendaagse consument aanspreekt, maken steeds meer adverteerders gebruik van technologieën als kunstmatige intelligentie, machine learning, gezichtsherkenning, blockchain en spraaktechnologie. Met gebruik van interactieve spraaktechnologie willen bedrijven meer klantbetrokkenheid creëren en met de resultaten van DNA-tests willen ze ons steeds verder gepersonaliseerde productaanbevelingen kunnen sturen. Technologie zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen en de manier waarop bedrijven de consument benaderen voor altijd veranderen.
Share via: