Authentieke content, voice search, KI en AR/VR – trends die marketing in 2019 vormgeven

Industries: Marketing
  • Consumenten willen authentieke content
  • Optimalisatie van mobile marketing en voice search
  • Geavanceerde technologieën spelen een steeds prominentere rol in marketing
  • Het is nog nooit zo’n opwindende tijd geweest om marketeer te zijn

De zakenwereld verandert razendsnel en dat geldt met name voor marketing, waar de opkomst van het internet, smartphones en social media de manier waarop bedrijven hun publiek bereiken volledig heeft veranderd. Keith Weed, de chief marketing officer bij voedings-, verzorgings- en schoonmaakproductengigant Unilever, zegt: “Ik heb in de zakenwereld de afgelopen vijf jaar meer veranderingen gezien dan in de 25 jaar daarvóór”. En nu het tempo van de veranderingen steeds verder toeneemt en reclame-inspanningen steeds meer digitaal worden, is het voor marketeers ook steeds lastiger om aan de top van hun vakgebied te blijven. Ze hebben steeds meer kennis nodig van de trends die de wereld van vandaag vormgeven, maar nóg belangrijker is het om díe trends te herkennen die de toekomst vormgeven.

Een van de trends die we volgend jaar zeker vaker gaan zien is dat merken meer budget vrijmaken voor het creëren van authentieke en waardevolle content. Ook willen consumenten steeds vaker zien welke producten en diensten anderen – die ze vertrouwen – gebruiken, voordat ze zelf geld uitgeven. Bovendien wordt mobile marketing verder geoptimaliseerd en dwingt de opkomst van voice-search marketeers om hun SEO-strategieën aan te passen. Kunstmatige intelligentie (KI) en augmented & virtual reality (AR/VR) technologieën bieden marketeers nieuwe manieren om de consument te bereiken en betrokkenheid te stimuleren.

Consumenten willen authentieke content

Nu het consumentenvertrouwen in traditionele advertenties en reclame verder afneemt, richten adverteerders zich steeds meer op contentmarketing om aan de vraag naar authenticiteit te voldoen. Video’s, e-books, artikelen, infographics en andere soorten content die waarde toevoegt is cruciaal om de boodschap van het merk over te brengen. Bedrijven kunnen hun betrouwbaarheid laten zien door het inzetten van influencers die een sterke relatie hebben met hun volgers. En aangezien mensen user-generated content als drie keer zo authentiek ervaren als content die door bedrijven is geproduceerd, wordt het steeds belangrijker om manieren te vinden om je klanten te motiveren hun positieve ervaringen te delen. Actiecamerafabrikant GoPro, bijvoorbeeld, heeft dat concept uitstekend door. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat kun klanten maar liefst 5.000 video’s per dag delen waarin ze hun spannende avonturen laten zien, uiteraard onder vermelding van de #GoPro hashtag.

Man in wit shirt met fotocamera
Nu het consumentenvertrouwen in traditionele advertenties en reclame verder afneemt, richten adverteerders zich steeds meer op contentmarketing om aan de vraag naar authenticiteit te voldoen.

Dit illustreert ook het belang van videocontent, waar mensen gemiddeld een derde van hun tijd online aan besteden. Dit feit heeft Facebook, Instagram, YouTube en andere social media platforms ertoe aangezet om live video streaming te introduceren, waarmee bedrijven videocontent makkelijk kunnen delen en eenvoudiger met consumenten in contact kunnen komen. Marketingexpert Solomon Thimothy zegt: “Het is een must-try tool voor ondernemers in elke branche”.

Optimalisatie van mobile marketing en voice search

Smartphones blijven de beste manier om klanten te bereiken, aangezien meer dan 50 procent van de zoekopdrachten via mobiele telefoons wordt uitgevoerd. Met dit gegeven in gedachten is het dan ook belangrijk om te weten dat je je website of app met mobiel-responsief design an sich niet automatisch mobiel-geoptimaliseerd maakt. Dave Chaffey, mede-oprichter en van marketingbedrijf Smart Insights, legt uit dat “veel mobiele ervaringen suboptimaal zijn omdat ze niet ontworpen zijn voor interactie met duimen en vingers”. Met andere woorden, gebruikers vinden het vaak ingewikkeld om op hun mobiel in te zoomen, te vegen, scrollen of andere acties uit te voeren. Bedrijven die hun websites zowel mobiel- als SEO-geoptimaliseerd willen houden, zullen ook hun laadsnelheid drastisch moeten verbeteren, vooral met het oog op de Speed Update van Google. Deze Speed Update kan dingen nogal onaangenaam maken voor bedrijven met websites die traag laden op mobiel. Met de Speed Update gaat namelijk ook de laadtijd van mobiele webpagina’s (niet alleen de desktopversie van een website) meetellen voor rankingposities in zoekresultaten.

Een andere belangrijke trend die van invloed is op SEO marketing is de opkomst van voice-search. Mensen maken namelijk steeds meer gebruik van virtuele assistenten als Siri, Google Assistant en Alexa. Sterker nog, “een derde van de 3,5 miljard zoekopdrachten die dagelijks op Google worden uitgevoerd, worden gedaan via voice-search”. Met de groei van de voice-search industrie wordt het optimaliseren van websites en apps – en de ins en outs van voicemarketing leren – dus steeds belangrijker.

Geavanceerde technologieën spelen een steeds prominentere rol in marketing

Kunstmatige intelligentie (KI) is momenteel een van de belangrijkste technologieën in marketing. Het heeft bijvoorbeeld de ontwikkeling van geavanceerde chatbots mogelijk gemaakt die demografische gegevens van gebruikers – zoals leeftijd of beroep – kunnen verzamelen om marketeers te helpen hun campagnes te optimaliseren. KI wordt ook gebruikt voor marketingvoorspellingen, omdat je de tech kunt trainen met marketinggegevens zoals kliks, views en aankopen om de resultaten van marketingcampagnes te voorspellen. Met deze waardevolle informatie kunnen bedrijven hun reclame-inspanningen aanzienlijk verbeteren.

Keyboard verlicht met blauw licht
Kunstmatige intelligentie (KI) is momenteel een van de belangrijkste technologieën in marketing.

Waar KI echter echt in uitblinkt, is het genereren van gepersonaliseerde en geoptimaliseerde advertenties. Het maakt hierbij gebruik van reeksen van datasets zoals de demografische gegevens van gebruikers, hun aankoopgeschiedenis, online gedrag, en welke Facebook- of Instagram-pagina’s ze volgen. Hiermee kun je de klant met extreem gepersonaliseerde content bereiken. KI kan ook ondermaats presterende advertenties deactiveren en beter presterende advertenties pushen om adverteerders de beste waar voor hun geld te geven. Netflix, bijvoorbeeld, gebruikt KI in “preëmptieve marketing” door gegevens te analyseren en films aan te bevelen die gebruikers het meest waarschijnlijk waarderen.

AR- en VR-technologieën spelen in de toekomst van marketing ook een prominente rol. Met deze tech kunnen klanten producten en diensten op hele nieuwe, immersieve manieren ervaren. Meubelgigant IKEA ontwikkelde bijvoorbeeld de IKEA VR Experience shopping app, waarmee klanten met een VR headset door een virtuele keuken of woonkamer kunnen ‘lopen’ en producten als het ware kunnen uitproberen voordat ze deze besluiten te kopen. Amazon biedt hun klanten het gemak van AR-technologie aan. Met een smartphone app kunnen ze objecten als tafels of stoelen virtueel in hun eigen huis plaatsen om te zien hoe de meubels staan. Annie Eaton, mede-oprichter van het technologiebedrijf Futurus, verwacht dat “andere (e-commerce) merken deze technologie zullen overnemen en dat het aantal augmented reality ervaringen op de markt enorm zal toenemen”.

Het is nog nooit zo’n opwindende tijd geweest om marketeer te zijn

De veranderingen in de marketingbranche volgen elkaar in ijltempo op en bedrijven worden gedwongen om zich voortdurend aan te passen en continu te blijven leren. Marketingmethoden die vorig jaar nog effectief waren zouden dit jaar wel eens passé kunnen zijn. En om concurrenten voor te blijven moeten we op de hoogte blijven van de trends die niet alleen het heden, maar ook de toekomst vormgeven. Authenticiteit wordt steeds belangrijker voor de consument maar ook voice-search, KI en AR/VR gaan een steeds grotere rol spelen. En naarmate mobile marketing steeds verder wordt geoptimaliseerd, krijgen marketeers toegang tot een steeds breder scala aan tools om indruk te maken op hun klanten. Zoals Weed concludeert: “Het is nog nooit zo’n opwindende tijd geweest om marketeer te zijn”.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!