Vijf manieren waarop gen-AI de veerkracht van je supply chain een boost geeft

Vijf manieren waarop gen-AI de veerkracht van je supply chain een boost geeft

Stel je voor: een supply chain die zo soepel loopt als een geoliede machine, processen die naadloos in elkaar grijpen en inzichten die je vertellen wat je moet doen voordat je het zelf weet. Met generatieve AI ben je niet alleen de baas over je eigen supply chain, maar beschik je ook over een ingebouwd kompas dat je de weg wijst naar succes.
  • Risico’s sneller en efficiënter aanpakken
  • Slim, voorspellend onderhoud betekent minder downtime
  • Nauwkeurigere voorspelling van vraag en aanbod
  • Stroomlijnen van contractonderhandelingen 
  • Minder milieubelasting in de keten

De wereldwijde toeleveringsketen is een ingewikkeld web van allerlei processen waar talloze bedrijven, belanghebbenden, middelen en technologieën bij betrokken zijn. Bedrijven hebben het niet makkelijk in de huidige markt die steeds internationaler en competitiever wordt. Ze hebben te maken met allerlei obstakels, zoals verouderde processen, stijgende kosten, geopolitieke verstoringen en steeds strengere regels rond duurzaamheid. Ook de constante veranderingen in de vraag van consumenten en de marktdynamiek maken het er niet eenvoudiger op. Bedrijven in de toeleveringsketen moeten dan ook voortdurend op hun hoede zijn en blijven innoveren.

Gelukkig is er een veelbelovende oplossing in zicht: generatieve AI –  een tak van AI die zich bezighoudt met het creëren van nieuwe content, ontwerpen en oplossingen op basis van bestaande data. Deze technologie maakt niet alleen korte metten met ingewikkelde uitdagingen, maar zorgt er ook voor dat de hele keten sneller, flexibeler en beter voorbereid is op onverwachte veranderingen. Voor bedrijven die de concurrentie een stap voor willen blijven, kan generatieve AI dus echt een waardevolle tool zijn.

Hoewel generatieve AI-toepassingen momenteel vooral gebruikt worden door consumenten, zoals chatbots die helpen bij e-mails schrijven of persoonlijk advies geven, zit de echte kracht van deze technologie in het vermogen om ingewikkelde systemen – zoals toeleveringsketens – te optimaliseren. En steeds meer organisaties worden zich dan ook bewust van wat deze technologie voor hen kan betekenen. Uit een onderzoek van EY uit januari 2024 blijkt dat zo’n 40% van de bedrijven in de toeleveringsketen al volop inzet op generatieve AI-oplossingen. Door generatieve AI onderdeel te maken van hun werk, kunnen deze bedrijven beter inspelen op de uitdagingen van de wereldmarkt, die steeds veeleisender en grilliger wordt. Op deze manier worden deze bedrijven wendbaarder, efficiënter en veerkrachtiger en kunnen ze ook betere klantenservice bieden.

“Dankzij generatieve AI – die e-mails, communicatie en zakelijke context stroomlijnt – kunnen we de risicovermindering en de betrokkenheid van leveranciers echt versnellen”.

Ray Smith, vice-president supply chain, business applications & platforms bij Microsoft

Risico’s sneller en efficiënter aanpakken

De wereldmarkt is de laatste jaren steeds grilliger geworden en verstoringen in de toeleveringsketen komen steeds vaker voor. Daarom moeten bedrijven op zoek naar nieuwe manieren om risico’s te beheersen en deze aanpak een vast onderdeel maken van hun strategie. Generatieve AI-technologie blijkt hierbij bijzonder effectief te zijn. De AI-modellen zijn namelijk heel goed in het herkennen van patronen en het analyseren van enorme hoeveelheden informatie. Daarmee zijn ze van onschatbare waarde voor professionals die de risico’s in de toeleveringsketen willen beperken.

Door allerlei gegevens te analyseren, zoals wat er in het verleden is gebeurd, hoe de markt zich ontwikkelt, het weer en wat er in de wereld speelt, kunnen deze AI-modellen bedrijven laten zien waar ze goed in zijn en waar de pijnpunten zitten. Zo kunnen ze op tijd aan de bel trekken en ervoor zorgen dat ze voorbereid zijn op zaken die mis kunnen gaan. Generatieve AI kan ook uitgebreide risicorapportages opstellen, verschillende scenario’s doorrekenen en op maat gemaakte plannen maken om problemen te voorkomen. Zo hebben managers altijd de juiste informatie om op de uitdagingen van de huidige markt in te spelen. Bovendien kan iedereen dankzij de gebruiksvriendelijke gespreksmogelijkheden van generatieve AI snel en duidelijk met elkaar communiceren. Op deze manier kan snel en efficiënt op veranderingen ingespeeld worden.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe Microsoft onlangs zijn bestaande platform voor supply chain management heeft verbeterd met een nieuwe AI-functie: Dynamics 365 Copilot. Deze functie maakt gebruik van generatieve AI om allerlei risicofactoren in de gaten te houden, van slecht weer tot politieke onrust. Op basis daarvan kan het systeem voorspellingen doen, zodat supply chain managers altijd voorbereid zijn. Als de AI een mogelijk risico ontdekt, kan het automatisch persoonlijke e-mails sturen naar de juiste mensen met vragen. Bijvoorbeeld over verwachte problemen of om te checken hoe het zit met belangrijke bestellingen. Dankzij deze AI-gestuurde communicatie kunnen bedrijven snel en effectief reageren en de impact van verstoringen op hun activiteiten zoveel mogelijk beperken. “Veel mensen in de supply chain zeggen dat ze geen tijd hebben om dashboards te bekijken, zelfs als daar potentieel interessante gegevens te vinden zijn, laat staan dat ze met leveranciers in gesprek gaan over iets dat misschien gaat gebeuren”, zegt Ray Smith, vice-president supply chain, business applications en platforms bij Microsoft. “Dankzij generatieve AI – die e-mails, communicatie en zakelijke context stroomlijnt – kunnen we die risicovermindering en de betrokkenheid van leveranciers echt versnellen”.

Slim, voorspellend onderhoud betekent minder downtime

Generatieve AI kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan voorspellend onderhoud. Door continu allerlei parameters te monitoren en analyseren, zoals trillingsniveaus, temperatuurschommelingen en akoestische patronen, kunnen generatieve AI-modellen de unieke werking van elk apparaat tot in detail leren kennen. Zo kan het model zelfs de kleinste afwijkingen opmerken die anders misschien niet zouden opvallen. Het is eigenlijk een soort alarmsysteem dat al vroeg waarschuwt als er iets mis dreigt te gaan. Dankzij deze voorspellende inzichten hoeven bedrijven niet langer achter de feiten aan te lopen en steeds maar weer brandjes te blussen als het om onderhoud gaat. In plaats daarvan kunnen ze kiezen voor een proactievere aanpak, waarbij onderhoudswerkzaamheden precies op tijd worden ingepland, namelijk wanneer de voorspelde achteruitgang van de apparatuur begint. Zo kunnen bedrijven niet alleen ongeplande downtime en de bijbehorende kosten flink terugdringen, maar gaan hun machines ook langer mee.

In februari 2024 kondigde Siemens aan dat hun oplossing voor voorspellend onderhoud, Senseye Predictive Maintenance, wordt uitgebreid met een nieuwe generatieve AI-functie. Dankzij deze toevoeging krijgen klanten meer flexibiliteit en inzicht. Het vernieuwde platform zorgt voor een soepele communicatie tussen gebruikers, AI en onderhoudsexperts, waardoor ze sneller beslissingen kunnen nemen en problemen beter kunnen oplossen. De generatieve AI kan cases in verschillende talen scannen en rangschikken en relevante informatie uit eerdere ervaringen en oplossingen halen. Zo ontstaat belangrijke context om actuele uitdagingen aan te pakken. Dankzij gen-AI beschikken onderhoudsteams dus altijd over de juiste informatie om proactief te handelen en downtime te voorkomen.

Een ander groot voordeel van de generatieve AI in Senseye Predictive Maintenance is dat het data-silo’s kan doorbreken en informatie uit allerlei verschillende onderhoudssoftware kan verwerken. Zo krijgt het platform een compleet beeld van de productieomgeving en kan het verborgen patronen en inzichten ontdekken die anders misschien over het hoofd worden gezien. Door deze schat aan gegevens te gebruiken, kan het platform onderhoudsstrategieën op maat maken voor de unieke behoeften van elke organisatie. Hierbij houdt het rekening met bijvoorbeeld de geschiedenis van de apparatuur, de gebruiksomstandigheden en de onderhoudsprocedures.

Nauwkeurigere voorspelling van vraag en aanbod

Of een bedrijf succesvol is, hangt voor een groot deel af van hoe goed het schommelingen in de vraag kan voorspellen en daarop kan inspelen. Nu bedrijven te maken hebben met de complexiteit van wereldwijde markten, wordt steeds duidelijker dat traditionele voorspellingsmethoden tekortschieten. Daardoor zijn organisaties kwetsbaar voor onverwachte veranderingen en verstoringen. Maar de opkomst van generatieve AI belooft een drastische verandering in de manier waarop bedrijven hun vraagplanning aanpakken. Door deze krachtige technologie in te zetten, krijgen supply chain managers beter inzicht in het complexe web van factoren die de vraag beïnvloeden, van seizoenstrends en marktveranderingen tot consumentenvoorkeuren en economische indicatoren. Gewapend met deze kennis kunnen bedrijven nauwkeurigere en flexibelere prognosemodellen ontwikkelen, waardoor ze veranderingen in de vraag makkelijker en preciezer kunnen voorspellen en er sneller op in kunnen spelen.

SymphonyAI, een toonaangevende leverancier van AI-gestuurde supply chain-oplossingen, heeft pasgeleden zijn generatieve AI-tool Demand Planner Copilot gelanceerd, die rechtstreeks in het bestaande Demand Forecasting-platform van het bedrijf wordt geïntegreerd. Dankzij deze oplossing kunnen supply chain-professionals complexe problemen aanpakken en sneller dan ooit weloverwogen beslissingen nemen. Hierdoor worden prognoses nauwkeuriger en hoeft er minder in tijd en middelen geïnvesteerd te worden. Demand Planner Copilot heeft een spraakgestuurde interface waarmee je op een intuïtievere en natuurlijkere manier met het systeem kunt communiceren. In plaats van je te verdiepen in complexe dashboards en rapporten, kunnen supply chain managers nu gewoon vragen stellen en direct bruikbare inzichten krijgen. De Copilot signaleert belangrijke veranderingen in voorspelde volumes, adviseert over productlinks voor nieuwe items en analyseert onverwachte verschillen tussen werkelijke en verwachte vraag. Het is een soort een virtuele assistent die gebruikers wegwijs maakt in de wereld van vraagplanning en je helpt op de meest belangrijke zaken te focussen.

“Onze AI voegt een menselijke touch toe aan deze onderhandelingen, omdat het systeem zelf contact opneemt met leveranciers”.

Martin Rand, CEO van Pactum

Stroomlijnen van contractonderhandelingen

Contracten zijn essentieel voor soepele transacties en goede relaties tussen bedrijven en hun partners. Maar door de complexe taal en ingewikkelde voorwaarden is het voor bedrijven vaak lastig om hun contracten volledig te doorgronden en optimaal te benutten, waardoor vaak onnodige risico’s en gemiste kansen ontstaan. Een van de grootste struikelblokken is de ‘dubbelzinnigheid’ van contracten. Juridisch jargon en onduidelijke formuleringen zorgen vaak voor verwarring en onzekerheid over de juiste aanpak. En dat opent de deur voor mogelijke conflicten. Bedrijven hebben vaak een enorme hoeveelheid van dit soort contracten te maken, elk met eigen voorwaarden en condities, en regelmatig verspreid over verschillende rechtssystemen. Zelfs voor ervaren juristen is het een hele klus om uit te vogelen hoe de bepalingen in verschillende contracten met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden.

Gelukkig bieden recente ontwikkelingen in generatieve AI een veelbelovende oplossing voor deze uitdagingen. Zo kunnen geavanceerde algoritmen onder andere waardevolle inzichten uit juridische documenten halen en contracten een stuk toegankelijker en begrijpelijker maken. Met behulp van Natural Language Processing (NLP) kunnen AI-systemen de taal in contracten analyseren, op cruciale details inzoomen en in één oogopslag laten zien waar een bedrijf aan toe is qua rechten en plichten. Maar dat is niet het enige. Door AI in te zetten, kunnen bedrijven ook het schrijfproces aanzienlijk stroomlijnen en hoeven ze veel minder tijd te steken in het opstellen en beoordelen van contracten. AI helpt bovendien bij het identificeren van risico’s en kansen tijdens onderhandelingen, zodat bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen en betere resultaten behalen.

Neem het voorbeeld van de wereldwijde shipping & logisticsgigant Maersk. Dit bedrijf heeft het AI-systeem Pactum in gebruik genomen om commerciële onderhandelingen op grote schaal te automatiseren. Via een gebruiksvriendelijke chat-interface gaat Pactum’s AI-onderhandelaar het gesprek aan met leveranciers. De AI brengt hun waarden en doelen in kaart en zoekt naar raakvlakken om zo tot win-windeals te komen. Deze aanpak bespaart niet alleen tijd en middelen, maar geeft onderhandelingen ook een persoonlijke touch. En laat dat nou net de sleutel zijn tot sterkere relaties met leveranciers. “Mensen wijzen er vaak op dat onderhandelingen van nature vloeiend zijn, en vragen zich af hoe je dit kunt nabootsen met AI. Maar de waarheid is dat maar ongeveer 20 procent van de onderhandelingen zo verloopt. De rest is erg eenzijdig, omdat 80 procent van de leveranciers niet-strategisch is. En op dit moment hebben inkoopprofessionals gewoon niet genoeg tijd om met hen te dealen”, legt Martin Rand, CEO van Pactum, uit. “Onze AI voegt juist een menselijke touch toe aan deze onderhandelingen, omdat het systeem zelf contact opneemt met leveranciers. Het vraagt namens het bedrijf hoe het hen kan helpen groeien en legt uit welke voordelen het kan bieden. Zulke persoonlijke aandacht is gewoon niet haalbaar in een grote onderneming”.

Minder milieubelasting in de keten

Al eeuwenlang is de maritieme sector de drijvende kracht achter de wereldeconomie. Het zorgt voor verbinding tussen landen en continenten en maakt de wereldwijde handel in goederen en grondstoffen mogelijk. Maar deze essentiële sector eist ook een zware tol van onze planeet. Denk aan de uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van lucht en water en schade aan de mariene ecosystemen. Nu de wereld de urgentie inziet om klimaatverandering te tackelen en het milieu te beschermen, voelt de scheepvaart de hete adem in de nek om haar carbon footprint te verminderen en over te stappen op duurzamere werkwijzen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben internationale organisaties en overheden verschillende regels en initiatieven in het leven geroepen die groene scheepvaart moeten stimuleren. Maar voor de sector is het een megaklus om deze milieuvoorschriften na te leven en tegelijkertijd te voldoen aan de alsmaar groeiende vraag naar snellere verscheping van goederen, terwijl ook de winstgevendheid op peil moet blijven.

Bearing AI, een startup in kunstmatige intelligentie, biedt nu een oplossing voor deze multidimensionale puzzel. Het bedrijf heeft onlangs de Deployment Planner geïntroduceerd, een ultramoderne AI-tool die rederijen helpt hun activiteiten te stroomlijnen. Zo kunnen ze voldoen aan de milieunormen zonder hun commerciële doelen uit het oog te verliezen. De Deployment Planner maakt gebruik van historische data, actuele operationele parameters en toekomstprojecties. Daarmee biedt het allerlei mogelijkheden om de efficiëntie van de vloot te verbeteren en de uitstoot te verminderen. De Deployment Planner is vooral goed in het bedenken van slimme aanpassingen om de efficiëntie te verbeteren. Zo kan het systeem bijvoorbeeld voorstellen om schepen af te wisselen tussen routes met veel en weinig uitstoot, zodat de hele vloot binnen de milieunormen blijft. Door op deze manier de middelen handig te verdelen, kunnen rederijen hun impact op het milieu beperken zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

De Deployment Planner speurt ook naar allerlei inefficiënties, zoals schepen en vaarschema’s die niet optimaal presteren. En het komt meteen met slimme alternatieven, zodat bedrijven blijven voldoen aan de uitstootregels. Door de vinger op de zere plek te leggen en aanbevelingen te doen op basis van keiharde data, helpt de Deployment Planner rederijen de juiste keuzes te maken. Zo kunnen ze hun activiteiten optimaliseren en tegelijkertijd het milieu ontzien. De Deployment Planner kan ook laten zien hoe het brandstofverbruik en de prestaties van schepen veranderen als je de vaarschema’s aanpast. Zo kunnen rederijen snel en makkelijk bepalen wat de meest kosteneffectieve en milieuvriendelijke optie is. Daarbij houdt het systeem rekening met allerlei factoren en mogelijke scenario’s.

Met de technologie van Bearing AI hebben scheepsoperators een superkrachtige tool tot hun beschikking. De slimme deep-learningmodellen kunnen razendsnel talloze variabelen analyseren en miljoenen mogelijkheden doorrekenen. Die modellen voorspellen tot op de komma nauwkeurig wat je qua uitstoot, brandstofkosten en vlootprestaties kunt verwachten. Hiermee kunnen scheepsoperators beslissingen nemen op basis van keiharde data, waardoor ze niet alleen op commercieel vlak scoren, maar ook flinke stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. “Voor de zeescheepvaart is voldoen aan milieueisen maar één onderdeel van een steeds complexere evenwichtsoefening”, zegt Kristofer Maanum, senior productleider bij Bearing AI. “Moderne rederijen die aanpassingen doorvoeren om uitstoot te verminderen, moeten meteen de impact op hun operaties kunnen zien, en andersom – en dat in real-time, met miljoenen variabelen. Zo’n vergaande scenariosimulatie is alleen mogelijk met AI. Ons doel is om ervoor te zorgen dat deze sector soepel over kan schakelen op groene scheepvaart én met behulp van AI slimme beslissingen kan nemen – zowel op het gebied van commercieel succes als duurzaamheid”.

Een laatste overweging

De wereldwijde toeleveringsketen is continu in beweging en moet zich steeds aanpassen aan nieuwe, ingewikkelde uitdagingen in een steeds meer verbonden wereld. Het inzetten van generatieve AI binnen supply chain management biedt hier een enorme kans. Met deze nieuwe technologie kunnen bedrijven hun aanpak van bijvoorbeeld risicobeheer, onderhoud, vraagvoorspelling en duurzaamheid namelijk flink verbeteren. Dit leidt tot meer efficiëntie, flexibiliteit en veerkracht dan ooit tevoren. En de mogelijkheden zijn eindeloos: van slimmer risico’s inschatten en onderhoud plannen, tot nauwkeurige voorspellingen van de vraag en soepeler contractonderhandelingen.

Steeds meer organisaties zien de strategische waarde van generatieve AI in supply chain management en daardoor zal de adoptie van deze technologieën de komende jaren flink versnellen. Door gebruik te maken van AI-gestuurde inzichten en beslissingen kunnen bedrijven zich profileren als koplopers in de digitale revolutie die de toeleveringsketen flink aan het veranderen is. Het succesvol integreren van generatieve AI in deze processen zorgt niet alleen voor meer operationele efficiëntie, maar stimuleert ook een cultuur van innovatie, samenwerking en voortdurende verbetering. Zo blijven organisaties wendbaar en competitief in een snel veranderende markt.