Vijf nieuwe technologieën waarvan je je het bestaan ​​niet eens kunt voorstellen

Knappe koppen overal ter wereld zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van transformerende technologie – van robotvingers met menselijke huid tot auto's die van kleur veranderen.
Industries: Algemeen
  • Robotvinger met menselijke huid
  • Van kleur veranderende auto’s zijn nu een ding
  • Met dit vreemde apparaat blijven je gesprekken zelfs in het openbaar privé
  • Slimme pan helpt je op (gezond) gewicht te blijven
  • AI-aangedreven tandenborstel biedt real-time poetsbegeleiding

Technologische veranderingen,  verbeteringen, innovaties en projecten volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Knappe koppen overal ter wereld zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van technologieën die ons leven efficiënter maken of zelfs volledig transformeren. Veel van deze nieuwe ontwikkelingen lijken rechtstreeks uit sciencefiction te zijn overgenomen, of het nu gaat om robotvingers met menselijke huid, auto’s die van kleur veranderen, slimme pannen die je helpen op (gezond) gewicht te blijven, of AI-aangedreven tandenborstels die je een seintje geven als je je tanden niet goed poetst. In dit artikel laten we je kennismaken met een aantal ietwat vreemde – doch indrukwekkende – recente innovaties en technologische ontwikkelingen.

1. Robotvinger met menselijke huid

Binnenkort worden we in verschillende sectoren bijgestaan door hyperrealistische robots – zoals in de dienstensector en in de medische en verpleegkundige zorg. En wat is er realistischer dan een robot met echte huid? Onderzoekers van de Universiteit van Tokyo zijn er onlangs in geslaagd om een ​​robotvinger te creëren die bedekt is met levende menselijke huid. De onderzoekers doopten de robotvinger in een oplossing van menselijke dermale fibroblasten en collageen, twee van de belangrijkste componenten van het bindweefsel van de huid. Na verloop van tijd vormde de substantie een epidermis; de buitenste huidlaag. Twee weken later was de substantie enkele millimeters dik – de dikte van de menselijke huid – en sterk en rekbaar genoeg om bestand te zijn tegen het buigen en strekken van de robotvinger. Bovendien hadden zich natuurlijk ogende rimpels in de huid gevormd. Het wordt nog interessanter: toen de onderzoekers een snee in de huid maakten en deze bedekten met een collageenverband, herstelde de huid zichzelf binnen een week. Shoji Takeuchi, een professor aan de universiteit die het project leidde, vertelt: “We zijn verrast door hoe goed het huidweefsel zich aan het oppervlak van de robotvinger aanpast. Maar dit werk is slechts de eerste stap in de richting van het creëren van robots met levende huid.” De volgende stappen van het team omvatten het opnemen van meer geavanceerde functionele structuren in de huid, zoals zweetklieren, nagels, haarzakjes en zelfs sensorische neuronen. Daarnaast zijn de onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een robotgezicht met menselijke huid.

2. Van kleur veranderende auto’s zijn nu een ding

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas aan het begin van dit jaar heeft BMW ’s werelds eerste van kleur veranderende auto onthuld. De auto kreeg de toepasselijke naam iX Flow en maakt gebruik van E Ink-displays, technologie die in e-readers gebruikt wordt. Deze technologie stelt het futuristische voertuig in staat om zijn exterieur te transformeren in diverse grijs- en wittinten en verschillende patronen. BMW-onderzoeksingenieur Stella Clarke vertelt: “Met de technologie van E Ink kunnen we echt energiezuinige kleurverandering realiseren. De uitdaging met dit materiaal – een soort dik papier – was om dit op een 3D-object als onze auto’s te krijgen.” Wanneer het materiaal via een smartphone-app door middel van elektrische signalen wordt gestimuleerd, worden verschillende pigmenten naar de oppervlakte gestuurd, waardoor het voertuig diverse ‘kleuren’ en geometrische patronen kan weergeven. De iX Flow kan zelfs alleen de kleur of het patroon van specifieke onderdelen veranderen, zoals de kofferbak, motorkap of wielen. “De oppervlaktecoating van de iX Flow bevat E Ink met vele miljoenen microcapsules. Elke microcapsule bevat negatief geladen witte pigmenten en positief geladen zwarte pigmenten,” aldus BMW. Hoewel dit een ‘leuke’ innovatie is, kan de van kleur veranderende auto ook helpen energie te besparen. Wanneer de auto wit kleurt, kan het op een warme, zonnige dag zonlicht weerkaatsen. En op een koude dag kun je juist weer warmte absorberen door de kleur naar zwart te veranderen. In de toekomst zal de technologie het mogelijk maken om een ​​veel breder scala aan kleuren en patronen weer te geven. En uiteindelijk zul je de kleur van je auto via het dashboard of zelfs met handgebaren kunnen veranderen.

3. Met dit vreemde apparaat blijven je gesprekken zelfs in het openbaar privé

Als je ervoor wilt zorgen dat je gevoelige gesprekken privé blijven en mensen om je heen je niet kunnen horen praten, kan dat tegenwoordig met het nogal vreemd ogende Hushme-apparaat. De Hushme is een persoonlijk akoestisch apparaat dat verbinding maakt met je smartphone en bestaat uit een ‘voice mask’ en een headset. In de headset-modus kun je het toestel als handsfree headset om je nek dragen terwijl je telefoneert of naar muziek luistert. In de mask-modus wordt de ‘klankkamer’ met geïntegreerd microfoonsysteem over je mond geplaatst. Met de Hushme heb je dus veel meer privacy en hebben mensen om je heen er geen last van dat je aan het telefoneren bent – of je nu in een gedeelde kantoorruimte zit of in een trein of bus. Ook als je veel zachter praat dan normaal en zelfs als je fluistert kan de persoon aan de andere kant je nog steeds heel duidelijk verstaan, terwijl mensen die op minder dan drie meter afstand zitten geen idee hebben waar het gesprek over gaat. Met de Hushme-app kun je je stem ook nog met geluiden als regen, zee of wind maskeren. Deze geluiden worden extern weergegeven en zijn voor de mensen om je heen dus duidelijk hoorbaar. Hoewel het apparaat een beetje vreemd is en wat rare features heeft, is het wel een geweldig hulpmiddel waarmee je zelfs in het openbaar gewoon een privégesprek kunt voeren.

4. Slimme pan helpt je op (gezond) gewicht te blijven

Stel je voor dat er een speciale pan was waarmee je je eenvoudig aan een gezond dieet kon houden. Deze pan bestaat! De slimme SmartyPan is verbonden met een smartphone-app en heeft ingebouwde gewichts- en temperatuursensoren om te meten hoeveel en op welke warmte je kookt. Zo worden de lampjes in het handvat van de pan rood als de temperatuur te hoog wordt en kun je de app vertellen welke ingrediënten je toevoegt. De SmartyPan schakelt vervolgens zijn sensoren in om het gewicht van elk ingrediënt te bepalen. De app biedt stapsgewijze kookinstructies en berekent zelfs de voedingswaarde van je maaltijd. Deze informatie kun je bijvoorbeeld met je diëtist of voedingsdeskundige delen. Het gedetailleerde verslag van hoe een specifieke maaltijd is bereid maakt het gemakkelijker om hetzelfde gerecht opnieuw te bereiden en met familie en vrienden te delen. “Qua prestaties werkt het net als een roestvrijstalen pan. Het opwarmen duurt ongeveer even lang, maar de warmteverdeling in ons product is een stuk beter. Waar je de pan ook op de kookplaat zet, je krijgt die gelijkmatige warmteverdeling, dus het maken van een omelet of crêpe is met SmartyPans veel gemakkelijker”, vertelt SmartyPans CTO en medeoprichter Rahul Baxi.

5. AI-aangedreven tandenborstel biedt real-time poetsbegeleiding

Philips heeft het hypergeavanceerde Sonicare 9900 Prestige elektrische tandenborstelsysteem met SenseIQ-technologie geïntroduceerd. Deze ware sci-fi-tandenborstel gebruik je in combinatie met een AI-aangedreven app die real-time aanbevelingen en begeleiding biedt om je poetsgewoonten te verbeteren. De tandenborstel maakt gebruik van locatietracking om het reinigingsgebied te monitoren en de sensoren detecteren – wel 100 keer per seconde – hoe vaak en hoe lang je poetst en welke poetsbewegingen je maakt. De bijbehorende app biedt real-time informatie over de positie, druk en beweging van je tandenborstel en ook de frequentie en duur van het poetsen. De app biedt zelfs dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse voortgangsrapporten. Deze superslimme tandenborstel waarschuwt je bovendien met lampjes, trillingen en een melding in de app als je te hard poetst en heeft zelfs een functie die de poetsintensiteit automatisch verlaagt. En als je toch te hard blijft doorpoetsen pauzeert de tandenborstel om te voorkomen dat je je tandvlees beschadigt. De borstel en app synchroniseren automatisch om je poetsgegevens up-to-date te houden en je voortgang te volgen, zelfs als je je smartphone tijdens het poetsen niet bij je hebt.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!