Netwerken hebben altijd bestaan. Vroeger was het misschien nog mogelijk om je netwerk persoonlijk te onderhouden maar nu bedrijven vaak veel groter zijn valt het persoonlijk contact weg. Het fijne van persoonlijk contact was dat je je netwerk persoonlijk kende en ook kon oordelen over de persoonlijke eigenschappen van iemand. Nu bedrijven groter worden valt dit persoonlijk contact vaak weg en zo ook het inzicht in de niet-tastbare eigenschappen van medewerkers. Kunnen online sociale netwerken een uitkomst bieden?
De vraag is of een digitaal netwerk op dezelfde manier zou kunnen werken als de traditionele netwerken die we vroeger hadden. Aan de ene kant valt bij een digitaal netwerk het persoonlijke contact weg en is het lastig om de reputatie van iemand in te schatten. Je moet dan een inschatting maken op basis van het profiel en de contactenlijst maar dit kan altijd een vertekend
beeld opleveren. Aan de andere kant zijn de mogelijkheden met sociale netwerken zo uitgebreid dat het wel degelijk mogelijk zou moeten zijn om belangrijke persoonlijke eigenschappen van iemand te meten. Alleen moet daar nog wel passende software voor ontworpen worden.
Wat zouden de kenmerken van deze software moeten zijn? Het zou de voordelen moeten bieden van social media, alleen moet het ook in staat zijn met intelligente algoritmes een reputatiewaarde te constateren. Binnen het netwerk moet feedback en waardering gegeven kunnen worden over ideeën die daar ontstaan. De deelnemers zelf moeten ook geëvalueerd worden. En de participanten moeten beloond worden voor goede invoer. Dit alles zijn de ingrediënten die een bepaling van de reputatiewaarde mogelijk zouden moeten maken. Uiteindelijk moet dan duidelijk worden welke creatieve denkers een waardevolle bijdrage leveren binnen het netwerk en welke niet. Hierdoor zal een digitaal sociaal netwerk net zo efficiënt kunnen verlopen als het traditionele netwerk.
Share via: