- Mixed reality combineert het beste van VR en AR
- Hoge prijzen en complexe hardware hebben de ontwikkeling tegengehouden
- Naadloze integratie van VR en AR is veel lastiger dan het klinkt
- ThyssenKrupp AG wijst ons de weg
Virtual en augmented reality deden pas echt goed hun entree met de waanzinnige populariteit van Pokémon GO! Dit augmented reality spel had miljoenen mensen in zijn ban die in de echte wereld massaal op zoek gingen naar virtuele pocket-monsters. Door dit leuke spel werd het publiek geïntroduceerd aan de speelse kanten van deze nieuwe technologie. Maar naast games en leuke apps hebben VR en AR tech ook hele belangrijke serieuze toepassingen.
VR zorgt voor een meeslepende beleving van een digitale wereld. Met AR wordt er in feite een digitale laag over de echte wereld geprojecteerd. Allebei deze technologieën hebben veel meer belangrijke en interessante toepassingen dan alleen leuke spelletjes en apps. VR biedt bijvoorbeeld fantastische mogelijkheden in de architectuur, bouw en design waar het gebruikt wordt als waardevolle visualisatie-tool. Ook AR heeft zich al op diverse manieren bewezen. Denk bijvoorbeeld aan een hightech fabriek waarin werknemers data-overlays of grafische schema’s gebruiken die ze in een virtuele ruimte naast een real-world project kunnen raadplegen voor informatie. Dezelfde technologie kan chirurgen helpen met het lokaliseren en visualiseren van organen ter voorbereiding van een chirurgische ingreep.
Mixed reality combineert het beste van VR en AR
De meest veelbelovende ontwikkeling is misschien wel de samensmelting van deze twee technologieën, wat leidt tot mixed reality (MR). Industrie-insiders als Alex Kipman denken dat technologie die de juiste combinatie van onderdompeling en augmentatie weet te vinden, de wereld kan transformeren. Daar zijn wij het mee eens en we denken dat dit komt doordat MR gebruik maakt van de beste kenmerken van VR en AR. Hierdoor weet het de twee voornaamste probleemgebieden van deze technologieën – de techniek en de hardware – op te lossen.
Hoge prijzen en complexe hardware hebben de ontwikkeling tegengehouden
Tot voor kort stonden gebruikers van VR en AR voor de keuze om óf de inherente beperkingen van bedrade headsets te accepteren, óf $3.000 neer te tellen voor Microsoft’s HoloLens. De ingenieurs van Microsoft realiseerden zich in een vroeg stadium al dat bedrade headsets de immersieve ervaring van gebruikers beperkten en de betovering van de tech verbraken. Maar voor veel gebruikers was de prijs van de HoloLens veel te hoog, waardoor de tech voor het grootste publiek buiten bereik is gebleven. Microsoft is nu van plan om draadloze VR headsets te introduceren in de prijsklasse van bekabelde concurrenten als Oculus Rift, ergens tussen de $300 en $500, aldus Alice Bonasio van Fast Company.
Een ander hardwareprobleem waar de ingenieurs van Microsoft aan hebben gewerkt is plug-and-play. In het verleden was de installatie zo ingewikkeld dat gebruikers de tech vaak retourneerden als ze het niet voor elkaar kregen om het aan de praat te krijgen.
En om een high-end headset naar behoren te laten functioneren heb je de nieuwste processors en grafische kaarten nodig, wat de kosten verhoogt en het impliciete elitarisme van de technologie ook nog eens vergroot. Maar met de Creator’s Update voor Windows 10 van deze maand zouden MR headsets als een standaard PC moeten functioneren. Greg Sullivan, directeur communicatie voor Windows and Devices van Microsoft, vertelt Design News: “Deze headsets kun je aansluiten op een mainstream PC van ongeveer $500”. Een geweldige stap van Microsoft, waardoor mooie geavanceerde technologie binnen het bereik van de gemiddelde consument wordt gebracht. Dit kan leiden tot een grotere adoptie in de markt.
Naadloze integratie van VR en AR is veel lastiger dan het klinkt
Net als bij augmented reality laat mixed reality je de echte wereld zien, maar MR projecteert hier geloofwaardige virtuele objecten in. Augmented reality gebruikt zogenaamde markers om te bepalen waar de digitale elementen komen, maar mixed reality gebruikt hiervoor de informatie uit je omgeving. De virtuele objecten worden als het ware aan een punt of object in de echte wereld verankerd, waardoor je deze ook als echt ervaart. De MR-headset scant door middel van camera’s en infraroodsensoren continu de omgeving waarin je je bevindt en creëert vervolgens een digitale kaart. Hierin wordt informatie over de ruimte opgenomen, zoals het plafond, de ramen en de muren, maar ook over de personen, meubels of andere objecten die zich in de ruimte bevinden of zich er doorheen bewegen. Zo kun je je huiskamer omtoveren in welke ruimte of wereld dan ook.
Theoretisch klinkt dit natuurlijk fantastisch, maar in de realiteit is het een stuk lastiger om het virtuele echt goed naadloos met de echte wereld te laten samensmelten. Professor Gregory Welch, computerwetenschapper aan de University of Central Florida, zegt: “Naadloze integratie van MR is in dat opzicht bijzonder lastig omdat je de imperfecties van het virtuele en de volmaakte werkelijkheid niet kunt verbergen”. Wanneer je bijvoorbeeld een schilderachtig, idyllisch uitzicht naast een 3D rendering plaatst, moet dat digitale object wel feilloos zijn, anders is de ervaring niet optimaal. Helaas zijn we nog niet zover.
Uit Welch’s onderzoek komt naar voren dat het smalle gezichtsveld van de huidige tech het gevoel van onderdompeling verstoort. “Als je bijvoorbeeld naar een virtueel mens kijkt die voor je staat, dan zie je er maar een deel van in de ruimte voor je zweven. Je moet je hoofd omhoog en omlaag bewegen om er een waarneming van te creëren, omdat je de hele persoon niet in z’n geheel kunt zien, tenzij je hem van ver weg bekijkt. Het probleem is dat je hersenen voortdurend de normale wereld zien en dat overstijgt blijkbaar veel waarnemingen of gewaarwordingen die je anders zou kunnen hebben”. Met MR is het de bedoeling dat de immersieve kwaliteiten van VR gecombineerd worden met het praktische van AR – en zolang de naadloze overgang tussen die twee nog niet mogelijk is, zal MR voorlopig geen vlucht nemen.
ThyssenKrupp AG wijst ons de weg
Maar dat heeft een aantal vooruitstrevende bedrijven er niet van weerhouden om MR toch toe te passen. De reparateurs van de Duitse liftgigant ThyssenKrupp AG maken bijvoorbeeld al gebruik van Microsoft’s HoloLens. Wanneer een onderhoudsmedewerker een lift moet repareren, krijgt hij via zijn headset een zwevende grafiek te zien waarop de onderhoudsgeschiedenis van de lift te zien is met allerlei informatie, schema’s en instructies. In deze video zie je hoe het werkt:
Zoals het succes van ThyssenKrupp AG laat zien, is MR veel meer dan een hype. Zodra ingenieurs afgerekend hebben met de kinderziekten, zullen we MR overal gaan zien; niet alleen op de werkplek, maar zeker ook in het dagelijks leven.
Share via: