- Facebook’s Infinite Office vervaagt de grens tussen wat virtueel en echt is
- Nu kun je ook mindmappen, brainstormen en zelfs teambuilden in VR
- VR verandert de (auto)ontwerpindustrie en transformeert de manier waarop nieuwe ideeën tot stand komen
- Het virtueel trainen van Verizon- en Walmartpersoneel levert uitstekende resultaten op
- VR helpt zelfs om vooroordelen en discriminatie op het werk aan te pakken
- De toekomst van VR op het werk
Nu werkomstandigheden steeds flexibeler worden en werkzaamheden steeds vaker gedecentraliseerd plaatsvinden, wordt de werkplek – zowel thuis als op kantoor – steeds meer tech-based. De technologieën die momenteel de meest transformerende impact hebben en de werkplek steeds beter op werknemers afstemmen zijn virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Volgens een PwC-rapport uit 2020 zullen tegen 2030 bijna 23,5 miljoen banen wereldwijd gebruik maken van VR en AR – bijvoorbeeld voor vergaderingen, trainingen of om de klantenservice te verbeteren. En uit een ABI-rapport blijkt dat de VR-markt naar verwachting zal groeien met een samengesteld jaarlijks percentage van 45,7 procent en dat er in 2024 meer dan $24,5 miljard aan inkomsten gegenereerd zal worden. Dit rapport kwam echter uit voordat de pandemie uitbrak, dus de werkelijke cijfers zullen naar verwachting een stuk hoger zijn, aangezien een recordaantal werknemers als gevolg van COVID-19 nu vanuit huis werkt. Hierdoor wordt VR- en AR-technologie steeds meer mainstream. Volgens Artillery Intelligence zal de marktwaarde van VR in het bedrijfsleven stijgen van $829 miljoen in 2018 naar $4,26 miljard in 2023.
In dit artikel presenteren we een aantal interessante VR-ontwikkelingen die werk en de werkplek zoals we die kennen transformeren. We gaan een toekomst tegemoet waarin we naar het werk gaan zonder te reizen, interactie hebben met collega’s zonder fysiek aanwezig te zijn en skills ontwikkelen zonder trainingssessies op kantoor te volgen.
Facebook’s Infinite Office vervaagt de grens tussen wat virtueel en echt is
Nu miljoenen mensen als gevolg van de pandemie thuis moeten werken, zijn veel werknemers hun fysieke werkplek, de support van de IT-afdeling en de ongedwongen sociale contacten en gesprekjes bij de waterkoeler echt gaan missen. Om daar een oplossing voor te vinden heeft Facebook de virtuele werkomgeving Infinite Office voor de Oculus Quest 2 VR-headset geïntroduceerd. Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die thuis werken en biedt features waarmee je op meerdere aanpasbare schermen kunt werken. Met Infinite Office kun je live feeds van de ingebouwde camera’s bekijken, zodat je de VR-wereld kunt integreren met je eigen, real-life omgeving. Je kunt schakelen tussen een volledig immersieve VR-ervaring en – als je je fysieke omgeving niet volledig uit het oog wilt verliezen – een mix van VR-displays met zogenaamde passthrough-functie, waarmee je de mate van onderdompeling in de VR-wereld zelf kunt instellen. Een belangrijk kenmerk van Infinite Office is de desktopconfiguratie, die applicaties als pop-upvensters presenteert die je om je heen kunt plaatsen. Zo simuleer je de ervaring van meerdere computerschermen om je heen en kun je vanaf elke locatie werken zonder computerhardware mee te hoeven nemen. Je kunt de digitale interfaces met je handen bedienen door te vegen, draaien, knijpen of tikken, net als bij een touchscreen-apparaat. “Infinite Office is een virtuele kantoorruimte die productiever en flexibeler aanvoelt”, aldus Facebook.
Nu kun je ook mindmappen, brainstormen en zelfs teambuilden in VR
Activiteiten die met videochat-tools haast niet te doen zijn worden nu steeds vaker in virtual reality uitgevoerd. Denk aan mindmapping, productreviews, schetsen en prototypen, brainstormen en zelfs teambuilding. Een van de technologiebedrijven die dit mogelijk maken is MeetinVR uit Kopenhagen. Hun hypermoderne samenwerkingsplatform combineert het “gemak van online meetings met de interactiviteit van face-to-face vergaderingen” – met behulp van selfie-avatars – en is speciaal ontworpen voor activiteiten die online moeilijk uit te voeren zijn. Het samenwerkingsplatform leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar bevordert ook de interactiviteit, onderdompeling en betrokkenheid van de deelnemers. Volgens Cristian Anton, CEO en oprichter van MeetinVR, hebben maar liefst 2.000 organisaties, waaronder verschillende Fortune 500-bedrijven, de technologie al getest. “Met deze klanten hebben we elke week meetings in virtual reality om meer te weten te komen over hun ervaring zodat we onze software kunnen verbeteren. De platforms zijn ontworpen om ‘Zoom-vermoeidheid’ aan te pakken en de teamspirit te behouden, die door telewerken soms afneemt. We zien veel potentieel in social VR en zakelijke samenwerking. Als gevolg van COVID-19 is de vraag enorm toegenomen en zien we waanzinnig veel organisch verkeer”, zegt Anton.
Een ander interessant VR-samenwerkingsplatform is Spatial. De virtuele meetingruimten op dit platform doen denken aan een combinatie van VR en Zoom. Spatial werkt met Google- en Microsoft Office-omgevingen en gebruikers kunnen spreadsheets en documenten openen en weergeven op grote virtuele schermen. Deelnemers kunnen via een smartphone, tablet, VR-headset of webapp toegang krijgen tot de virtuele ruimten. Daar kunnen ze deelnemen aan 3D-meetings waarin deelnemers als ‘hologrammen’ verschijnen, met echte gezichten en hand- en hoofdbewegingen. Zelfs de lipbewegingen van de avatars komen overeen met de live stemmen van de deelnemers. “Sinds COVID is de vraag enorm toegenomen – een stijging van ongeveer 1.000 procent”, zegt Anand Agarawala, medeoprichter en CEO van Spatial. “Zoom is geen goed alternatief voor met andere mensen samenwerken op kantoor. Tech als VR geeft je wel dat niveau van aanwezigheid en personificatie”. Om Spatial te kunnen gebruiken moet je met een e-mailadres een account aanmaken. Als je een VR- of AR-apparaat hebt, kun je met een selfie een avatar creëren. Vervolgens creëer je een ruimte en nodig je mensen via een URL uit om deel te nemen.
VR verandert de (auto)ontwerpindustrie en transformeert de manier waarop nieuwe ideeën tot stand komen
Virtual reality wordt steeds vaker gebruikt als ontwerptool voor de ontwikkeling en productie van grote producten. VR-technologie stelt designteams bijvoorbeeld in staat om op afstand, in virtuele studio’s, samen te werken aan auto-ontwerpen, ongeacht waar ter wereld de teamleden zich bevinden. “Met virtual reality kunnen creatieve teams op een meer natuurlijke manier op afstand samenwerken. Dat is heel anders dan naar de rechthoeken van Zoom te moeten staren. Een onverwacht voordeel van VR is de ontspannen sfeer die het in de meetingruimten creëert”, zegt Cormac O’Conaire, creative director bij Design Partners. “Je kunt over iemands schouder met creaties en denkprocessen meekijken of in je eigen ruimte binnen de virtuele omgeving aan het werk zijn. In deze COVID-tijden is dat een verfrissend en bevrijdend gevoel. Het zorgt voor een immersieve, warme en samenwerkende ervaring”.
Autogigant Ford gebruikt VR al geruime tijd voor virtuele voertuiginspecties. Door middel van VR-headsets kunnen teams bijvoorbeeld gedetailleerde 3D-automodellen inspecteren om mogelijke problemen te identificeren voordat er kleimodellen van de ontwerpen gemaakt worden. Als gevolg van de pandemie vinden deze meetings nu voornamelijk op afstand plaats. Ford-ingenieurs worden weergegeven in de vorm van futuristische robots en ‘teleporteren’ als het ware om de 3D-modellen heen om inspecties uit te voeren en aantekeningen te maken. “We houden van grote schermen, maar je kunt ze nooit groot genoeg krijgen om een volledig voertuig weer te geven”, zegt Michael Smith, digital design manager bij Ford. “Maar als je een VR-headset opzet kun je dat voertuig op ware grootte ervaren. Het gaat de goede kant op en we hebben een soort streamingervaring weten te creëren, maar die is nog een beetje in de testfase”.
Het virtueel trainen van Verizon- en Walmartpersoneel levert uitstekende resultaten op
Astronauten, chirurgen en militairen trainen al decennialang met virtual reality. Maar nu de kosten van VR de afgelopen jaren sterk gedaald zijn wordt de technologie ook steeds populairder voor het trainen van werknemers in sectoren als klantenservice, detailhandel en logistiek. VR wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt voor het aanscherpen van soft skills, vaardigheden die belangrijk zijn voor onder andere klantenservicetaken. Ook is VR zeer effectief voor het uitbreiden van managementvaardigheden of om spreken in het openbaar te trainen. VR biedt veilige en zeer realistische omgevingen waarin mensen zonder schaamte kunnen leren en waar ze zich geen zorgen te hoeven maken over mogelijke real-world-gevolgen. Om callcentermedewerkers te leren hoe ze gesprekken met een ontevreden of boze klant moeten de-escaleren heeft telecomgigant Verizon een VR-module ontwikkeld. Hiermee kunnen werknemers onder andere actief luisteren oefenen en andere skills trainen. Verizon ontdekte dat de trainingseffectiviteit door VR aanzienlijk verbeterde. Sterker nog, de gebruikelijke trainingstijd van tien uur kon dankzij VR teruggedrongen worden naar slechts 30 minuten per persoon. “Toen ze weer aan het werk gingen en de supervisors hun voortgang volgden, bleken de werknemers veel meer zelfvertrouwen te hebben, omdat ze zich meer bewust waren van de manier waarop ze met de klant omgingen”, zegt Cleo Scott, directeur Global L&D voor Verizon Business Services.
Een ander voorbeeld van de voordelen van VR-training is Walmart. De retailgigant heeft inmiddels meer dan een miljoen werknemers met virtual reality getraind. Hun kiosk The Pickup Tower, bijvoorbeeld, is een module waar klanten bestellingen kunnen ophalen die ze online hebben geplaatst. Medewerkers moeten worden getraind in het bedienen van deze modules, wat voorheen een hele dag in beslag nam en plaatsvond in speciaal daarvoor bestemde winkels. VR heeft deze trainingstijd teruggebracht tot slechts 15 minuten en bovendien de noodzaak om naar de trainingslocaties te reizen geëlimineerd. Heather Durtschi, senior director of content design & development van Walmart, zegt: “Reken maar uit hoeveel je op deze manier kunt besparen”.
VR helpt zelfs om vooroordelen en discriminatie op het werk aan te pakken
Uit het Diversity Wins-rapport van McKinsey & Company uit 2020 blijkt dat bedrijven met meer diversiteit in hun personeelsbestand over het algemeen succesvoller zijn. De onderzoekers namen de leiderschapssamenstelling van meer dan 1.000 bedrijven in 15 landen onder de loep en vergeleken deze met de financiële prestaties. Bedrijven die op het gebied van genderdiversiteit in het bovenste kwartiel zitten blijken 25 procent meer kans te hebben op bovengemiddelde winstgevendheid dan bedrijven in het onderste kwartiel. De voordelen van culturele en etnische diversiteit is sinds onderzoeken in het verleden nog steeds even prominent gebleven. Bedrijven in het bovenste kwartiel presteren zelfs 36 procent beter dan die in het onderste kwartiel. Culturele en etnische diversiteit biedt dus nog meer kans op bovengemiddelde winstgevendheid dan genderdiversiteit. Om een inclusieve, diverse en harmonieuze werkomgeving te creëren waarin allerlei verschillende mensen met elkaar samenwerken en de beste bedrijfsresultaten realiseren, is training op het gebied van diversiteit dus van essentieel belang. En de beste manier om dit te doen – om te leren hoe je toleranter en respectvoller kunt zijn tegenover mensen die niet zoals jij zijn – is door jezelf in andermans schoenen te verplaatsen. De schoenen, bijvoorbeeld, van een persoon die regelmatig met discriminatie te maken heeft. De Amerikaanse startup Vantage Point, in 2017 opgericht door Morgan Mercer, een biraciale vrouw die zowel met seksisme als racisme te maken heeft, biedt VR-trainingsprogramma’s over diversiteit, inclusie en vooroordelen op de werkvloer. Tijdens de programma’s kijken werknemers naar scènes in VR die gebaseerd zijn op waargebeurde situaties, waarna hen gevraagd wordt hoe ze zouden reageren. Mercer wil dat mensen die nog nooit aan dit soort situaties zijn blootgesteld ervaren hoe dat is. Ze gelooft dat VR hierin een cruciale rol kan spelen en realiseert zich hoe effectief het is wanneer je je echt in iemands schoenen kunt verplaatsen. Het geeft je een first-person-ervaring van hoe het is wanneer je op een discriminerende manier bejegend wordt.
Volgens een onderzoek van ’s werelds grootste vacature- en rekruteringssite Glassdoor kunnen dit soort trainingsprogramma’s een enorm positieve bijdrage leveren aan de prestaties van een bedrijf. Bijna een derde van de volwassenen die aan het onderzoek hebben deelgenomen in de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland, is op het werk getuige geweest van raciale vooroordelen of heeft er zelf last van gehad. Dit heeft niet alleen invloed op het welzijn van de werknemers maar kan ook een aanzienlijke impact hebben op het succes van een bedrijf.
De toekomst van VR op de werkvloer
In de afgelopen jaren, en vooral sinds het begin van de pandemie, is VR aanzienlijk geëvolueerd en wordt het op steeds meer werkplekken overal ter wereld gebruikt. Volgens sommige voorspellingen worden virtuele avatars in het jaar 2030 zelfs gebruikt in HR, bijvoorbeeld om sollicitanten te interviewen en nieuwe personeelsleden aan te nemen. Het is duidelijk dat er een enorm potentieel is voor VR in het bedrijfsleven, hoewel de acceptatie van deze technologie pas echt van de grond komt als de kosten dalen en de tech gemakkelijker kan worden aangepast om aan de eisen van individuele bedrijven te voldoen. Naarmate werkzaamheden in toenemende mate op afstand plaatsvinden, inclusief het volgen van on-the-job-training, zullen ook steeds meer bedrijven gaan onderzoeken wat VR voor hen kan betekenen.
Share via: