- Een korte geschiedenis van holografie
- Hologramtechnologie: de huidige stand van zaken
- Project Starline — Google’s holografische videobelcabine
- De telepresence videocabine van Logitech
- Realtime gesprekken met levensgrote hologrammen
- Hologramtransformatie: van 2D naar 3D
Het concept van interactie met hologrammen van mensen die we kennen, of onszelf als hologram ergens naartoe sturen, spreekt al sinds de vroegste, meest primitieve ontwikkelingen in de holografie tot de verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan Star Trek en Star Wars. Of concerten met 3D-beelden van megasterren als Tupac Shakur of popgroepen als ABBA — wat ondanks wat velen misschien denken overigens geen echte hologrammen zijn. Ontwikkelingen op het gebied van de hologramtechnologie vorderen echter gestaag en binnenkort zouden echte hologrammen wel eens onderdeel van ons dagelijks leven kunnen worden. Een specifiek gebied waar holografie enorm veel potentieel heeft zijn videogesprekken. Er zijn zelfs al verschillende bedrijven die technologie ontwikkelen waarmee dit soort video calls in de toekomst een algemene communicatiemethode worden.
Een korte geschiedenis van holografie
Een ‘hologram’ wordt gedefinieerd als “een driedimensionaal beeld dat gecreëerd wordt op basis van een interferentiepatroon dat ontstaat door een gesplitste coherente stralingsbundel (zoals een laser)”. ‘Holografie’ is de techniek die zo’n beeld produceert. In tegenstelling tot traditionele 2D-fotografische afbeeldingen die met een lens zijn vastgelegd, heeft een hologram eigenschappen als diepte en parallax (positie langs twee zichtlijnen). De oorsprong van de holografische technologie ligt in de jaren veertig, toen de Hongaars-Britse natuurkundige Dennis Gabor concepten uit de röntgenmicroscopie toepaste waardoor elektronenholografie ontstond. De uitvinding van de laser aan het einde van de jaren vijftig leidde tot de introductie van optische holografie, waarna wetenschappers in de Sovjet-Unie en de VS er vervolgens afzonderlijk in slaagden om 3D-objecten in hologramvorm op te nemen en vast te leggen.
Hologramtechnologie: de huidige stand van zaken
Tegenwoordig worden ‘hologrammen’ in allerlei sectoren en werkgebieden gebruikt — van engineering en gezondheidszorg tot entertainment en gaming. Vooruitgang in de ontwikkeling van holografische technologie wordt geboekt door verschillende tech-focused organisaties in de publieke en private sector. De totale hologrammarkt zal naar verwachting in omzet verdubbelen van ongeveer $2,7 miljard in 2020 naar $5,4 miljard in 2024. Een specifiek aandachtsgebied is dat van holografische videogesprekken. Net als de videogesprekken een hele nieuwe dimensie in de communicatie introduceerden, kunnen holografische videogesprekken een veel grotere mate van onderdompeling mogelijk maken en barrières als fysieke afstand verder doorbreken.
Ontwikkelingen in virtual reality (VR) en de metaverse dragen ook bij aan het potentieel voor wijdverbreid gebruik van holografische communicatie in de toekomst. De driedimensionale beeldvormings- en weergavetechnologieën die VR mogelijk maken omvatten ook ‘holografische weergave’. Dit is volgens een onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Optics Communications gepubliceerde studie “een veelbelovende benadering van diepteweergave”. Naast andere technologieën die bij VR betrokken zijn, kan holografische weergave 3D-communicatie in realtime mogelijk maken. Interactie via hologrammen zou vooral in de virtuele wereld van de metaverse enorm veel potentieel hebben. En hoewel er nog niet heel veel voorbeelden zijn van bestaande hologramsystemen, zou deze technologie op een dag algemeen toegankelijk kunnen worden. Zo kunnen holografische videogesprekken en gamesessies vrienden en geliefden met elkaar in contact brengen, en kan deze technologie de manier waarop we werken ook radicaal veranderen. Denk aan live holografische presentaties, doktersconsulten op afstand, of hologrammen (van collega’s) die samen aan een project werken.
Project Starline — Google’s holografische videobelcabine
Veel verschillende bedrijven ontwikkelen producten op basis van holografische technologie, en het is dan ook geen verrassing dat Google daar een van is. Project Starline van de techgigant is een holografische videochatoplossing die bestaat uit een “videobelcabine die gebruikmaakt van 3D-beelden, high-resolutioncamera’s, speciale dieptesensoren en baanbrekende lichtveldweergave”. Danzkij deze cabine kunnen mensen op afstand met elkaar communiceren zonder dat daar een headset voor nodig is. Hoewel bedrijven als Meta gebruikmaken van camera’s die je bewegingen volgen om zeer realistische avatars te kunnen genereren, heeft het project van Google tot doel een levensgrote holografische weergave van de gebruiker te genereren die niet van echt te onderscheiden is. Als dit lukt zou deze technologie “de kloof tussen persoonlijke ontmoetingen en de verre-van-ideale 2D-videochats die we nu hebben kunnen overbruggen”.
Project Starline is een early access-programma gestart om meer dan 100 partners uit verschillende vakgebieden de gelegenheid te geven de cabines op hun kantoren te testen en de ontwikkelaars feedback te geven. Gebruikers hebben tot dusver aangegeven dat de technologie “heel echt aanvoelt”. In dit stadium is het onduidelijk wat Google met de technologie van plan is. Hoewel er zeker potentieel is om de technologie op grote schaal op de markt te brengen, lijkt het project vertraging op te lopen en zijn de ontwikkelingsinitiatieven in september 2022 met de helft teruggebracht. Het kan zijn dat de productiekosten simpelweg te hoog zijn en dat de aanschaf van de cabines voor bedrijven te duur is — om nog maar te zwijgen van het feit dat ze nogal groot en omslachtig zijn; factoren die de levensvatbaarheid van Project Starline mogelijk in de weg staan. Het project heeft echter de aandacht van velen die er meer in zien dan alleen “een indrukwekkende technische demonstratie”. Zo hebben Salesforce en WeWork interesse getoond in het plaatsen van de cabines. En de technologische doorbraken die door het project tot stand zijn gekomen zullen zeker een aanzienlijke bijdrage leveren aan de commerciële holografiesector.
“In de digitale wereld van vandaag moeten bedrijven werknemers de technologie en tools bieden die ze nodig hebben om productiever en efficiënter te werken… Bij Salesforce zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze werknemers en klanten over de hele wereld geweldige ervaringen te bieden. Door door real-world en virtuele ervaringen te combineren, kan Project Starline helpen het contact tussen mensen te optimaliseren”.
Andy White, senior vice-president, Salesforce
De telepresence-videocabine van Logitech
Google is niet het enige bedrijf dat cabines voor holografische videogesprekken ontwikkelt. Zo hebben het Zwitserse consumentenelektronicabedrijf Logitech en de Amerikaanse kantoormeubelenfabrikant Steelcase met elkaar samengewerkt aan Project Ghost — een ‘telepresence-cabine’ voor op kantoor die ontworpen is om meetings met remote teams te optimaliseren. Project Ghost is speciaal ontwikkeld om de praktische problemen van Project Starline op te lossen, met name het ongemak (of zelfs de onmogelijkheid) van het opzetten van zo’n groot en duur systeem in een normaal kantoor. Project Ghost is bijvoorbeeld goedkoper en eenvoudiger op te zetten dan Project Starline. Het systeem is in een comfortabele, halfwandige cabine geïntegreerd en grotendeels gebaseerd op een verborgen webcam en een spiegel die videochats projecteert. Gebruikers kunnen de persoon met wie ze praten ‘op ware grootte’ zien en zelfs het oogcontact voelt voor de gesprekspartners echt aan. De ontwikkelaars van Project Ghost zijn van plan om de technologie voornamelijk voor werkdoeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer werknemers op afstand werken maar bij een meeting aanwezig moeten zijn. Hoewel het meubilair volledig nieuw is, bestaat de videoconferentietechnologie die voor het project gebruikt wordt al een tijdje. Zo is de ‘mirror display’ en de ‘hidden camera’-setup gebaseerd op de holografische illusie die bekend staat als Pepper’s Ghost — hetzelfde concept dat in 2012 het beroemde Tupac Shakur-‘hologram’ op het Coachella-festival in Californië mogelijk maakte.
Realtime gesprekken met levensgrote hologrammen
Ook het in de VS gevestigde bedrijf PORTL heeft een cabine voor holografische videogesprekken ontwikkeld. Deze 2 meter hoge en 5 meter brede machine kan een AI-hologram van een echte persoon versturen waar je vervolgens in realtime mee kunt praten. PORTL’s CEO en oprichter David Nussbaum beschrijft het apparaat als een ‘holoportatiemachine’ en beweert dat je hiermee “tegenover de echte menselijke vorm van je dierbaren kunt staan en ze in de ogen kunt kijken”. Het enige dat je nodig hebt om een hologram naar de machine te sturen is een camera en een witte achtergrond. Vervolgens maakt de machine gebruik van zijn ingebouwde camera’s en luidsprekers om het hologram weer te geven. Met de motion capture-functie worden bewegingen automatisch opgenomen wanneer iemand in de ruimte voor de machine verschijnt, en gezichtsherkenningstechnologie verifieert de identiteit van de gebruikers. Bovendien kan het apparaat ook vooraf opgenomen hologrammen weergeven, zoals bijvoorbeeld die van historische figuren. Van tevoren opgenomen hologrammen kun je via de bijbehorende app selecteren en met een druk op de knop afspelen.
Hologramtransformatie: van 2D naar 3D
Het in de VS gevestigde IKIN is een ander bedrijf dat voor verschillende sectoren een product ontwikkelt voor het faciliteren van holografische videogesprekken. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld aan een apparaat dat hologrammen kan doorsturen naar een scherm dat met je smartphone of tablet verbonden is. Het principe achter het apparaat is dat een 2D-beeld naar een 3D-beeld wordt omgezet zonder dat daar VR-accessoires voor nodig zijn. Dit project lijkt het dichtst in de buurt te komen van holografische videogesprekken voor de massamarkt, hoewel het bedrijf zich momenteel richt op toepassingen in sectoren als industrie, telegeneeskunde en architectuur. Het concept is al succesvol gebleken met een 32-inch scherm en nu werkt het bedrijf aan integratie met mobiele apparaten.
Een laatste overweging
Holografie is geen nieuwe technologie, hoewel het gebruik ervan tot voor kort beperkt was tot laboratoria, exclusieve demonstraties en zeer specifieke implementaties in bepaalde sectoren. Wijdverbreide adoptie van deze technologie komt nu echter dichterbij dan ooit. De mogelijke implicaties voor communicatie zijn verbluffend — in realtime kunnen praten met een fotorealistisch en levensgroot hologram van een collega, klant, vriend of geliefde zou de barrières van fysieke afstand bijna volledig kunnen doorbreken. En in combinatie met technologieën als VR, 6G en geavanceerde AI’s kan deze technologie in de toekomst de meest fantastische toepassingen mogelijk maken.