Zes voorspellingen over ontwikkelingen binnen de vastgoed sector

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Vastgoed is altijd al een sterke sector geweest. Voor velen is het een sector met het laagste risicopercentage want land en huizen lijken nooit echt in waarde af te nemen. In de afgelopen eeuw hebben we gezien hoe vastgoed is getransformeerd van huizen en appartementen naar bedrijfsparken, groene samenlevingen, entertainment multiplexen en winkelcentra. Vandaag de dag is het een bloeiende $ 117 miljard industrie, die in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 3,8% gegroeid is. Het is dan ook belangrijk om de details eens onder de loep te nemen en erachter te komen hoe vastgoed zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Speculeren over factoren die vorm zullen geven aan de toekomst van vastgoed is een precieze kwestie. Men moet de wereldwijde vastgoedsector in ogenschouw nemen maar de enorme hoeveelheid variabelen maken dit een stuk gecompliceerder dan het lijkt. Aan de ene kant heb je de ontwikkelde landen die zoeken naar alternatieve mogelijkheden, en aan de andere kant zijn er de ontwikkelingslanden die er nog steeds naar streven om de beschikbare middelen te perfectioneren. Sommige trends en gebeurtenissen wijzen echter op een toekomst waarin vastgoed en gerelateerde variabelen meer met elkaar verweven zullen zijn. Van data analytics tot het revolutionaire 3D-printen van woningen, elk stuk moderne technologie draagt bij aan het herdefiniëren van vastgoed. We zullen in de toekomst bijvoorbeeld ook drijvende woningen gaan zien. Hier zijn zes voorspellingen over baanbrekende ontwikkelingen in vastgoed.

1. Hoe exact zullen gegevens van vastgoed apps zijn? Zullen we minder belang moeten gaan hechten aan absolute nauwkeurigheid?

In de toekomst zouden makelaars weleens vervangen kunnen worden door apps, en vastgoedspeculatie zal misschien wel plaats moeten maken voor snellere, data-gedreven technologieën. Dankzij het Internet of Things wordt snelheid steeds belangrijker voor de consument. We willen informatie en we willen het nu. Maar zijn we ook bereid om concessies te doen op het gebied van nauwkeurigheid? De factoren waarmee de huidige verkoper tot zijn prijsstelling komt zijn anders dan de factoren waarmee de toekomstige verkoper zijn prijs zal bepalen. En de makelaardij van de toekomst staat volgende maand misschien al op de stoep! Stel: een koper zoekt een nieuw huis omdat hij van baan veranderd is. Als hij ongeveer een idee wil hebben van prijzen zal hij eerst op een lokale website kijken waar korte-termijn en lange-termijn prijzen vermeld staan, zonder verdere toelichting. Daar zou verwarring over kunnen ontstaan, toch? Vandaag de dag kunnen er via het internet binnen één ogenblik miljoenen bytes aan data verzonden worden, en dit heeft geleid tot de populariteit van de multiple listings services (woningsites waar al het aanbod op vermeld staat, ongeacht wie de makelaar is).

Wat makelaars en kopers zich echter niet realiseren is dat er een mogelijkheid bestaat dat de historische datagegevens niet accuraat genoeg zijn voor pin-point analyse, opinie en advies. Vandaag de dag kunnen makelaars met krachtige en betaalbare analysetools waardevolle inzichten leveren in de bewegingen van de markt. Maar als de data-sets die hiervoor als bron dienen onjuist zijn of ingevoerd zijn door personen met verborgen agenda’s en winstbejag, dan zullen de resultaten uiteindelijk niet winstgevend zijn. Het probleem dat vanuit de kern moet worden aangepakt is de nauwkeurigheid van gegevens, en ik denk dat gezamenlijke inspanningen van websiteportals, makelaars en de consument hiervoor noodzakelijk zijn, en dat is op dit moment erg moeilijk.

Computerafbeelding van stad met binaire code

2. Huis nodig? Dan print je die toch gewoon met een gigantische 3D-printer!

Geloof het of niet, men is inderdaad bezig met het 3D-printen van woningen. Bij Suzhou in China, is een bedrijf met de naam WinSun (of Yingchuang) aan het experimenteren met het 3D- printen van huizen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een speciale inkt die samengesteld is uit bouwafval.

Deze inkt bestaat uit hoogwaardig steen, cement en vezels. In combinatie met digitale ontwerpen kunnen met deze inkt muren, bakstenen en isolatiemateriaal geprint worden, en de resultaten schijnen spectaculair te zijn. Volgens 3ders.com, een toonaangevende website gewijd aan 3D- printen, arriveerden er in Shanghai, in maart 2014, tien 3D-geprinte huizen. Wat hier opmerkelijk aan is, is dat deze woningen van 200 m2 slechts $ 6.000 kostten. Hoe briljant is dat? Je kunt je voorstellen hoe eenvoudig het zou zijn om alle daklozen op deze manier te helpen, zonder de wereldeconomie te belasten. Winsun is hard op weg om onroerendgoedsectoren over de hele wereld voorgoed te revolutioneren. De sector groeit en vernieuwt zichzelf continu door de toenemende bouwsnelheid, de dalende kosten, verminderd afval en lagere CO2 uitstoot. Een positieve ontwikkeling, vind je niet? Het bedrijf beweert dat het maar liefst 60% op de materiaalkosten kan besparen en zelfs 80% op de loonkosten en 70% op de bouwtijd. Dit bedrijf gaat het helemaal maken. En de 3D-geprinte constructies voldoen volgens China Construction Engineering Bureau volledig aan de nationale normen.


Video credits: BI Tech

Er zijn uiteraard ook uitdagingen. Aangezien de technologie vrij nieuw is, is het op dit moment moeilijk te bepalen hoe het zit met de wereldwijde haalbaarheid. Het is nog niet mogelijk om vast te stellen of de veiligheid van deze gebouwen van hetzelfde niveau is als die van typische, traditioneel gebouwde constructies, ook omdat normen van regio tot regio nogal kunnen verschillen. Desalniettemin is Winsun aan het uitbreiden. Ze hebben pasgeleden een 1100 m2 villa gebouwd voor een Taiwanees vastgoedbedrijf voor slechts 200.000 Canadese dollars. De populariteit van deze nieuwe bouwtechniek leidt ook tot grotere vraag vanuit de hele wereld. Zo heeft de Egyptische regering pas nog 20.000 woningen besteld. Winsun is ook aan het samenwerken met een Amerikaans bedrijf om de bouw van betaalbare woningen te kunnen verwezenlijken voor gezinnen met lage inkomens in Afrika en het Midden-Oosten. Ik zie dit soort technologie als de maatstaf voor vastgoed in de toekomst. Bouwafval is hier letterlijk de bouwsteen. We hebben het over een duurzame groei, kosteneffectieve en efficiënte procedures, en een veiligere omgeving. Als dat geen positieve ontwikkeling is? Wat zijn jouw gedachten hierover?

Lees ook: 6 technieken die de gezondheidszorg ‘disrupten’

3. Als inwoner van een ASEAN-land (Zuidoost-Aziatisch land) zou je weleens in een drijvende stad kunnen komen wonen.

Als je Gulliver’s Travels hebt gelezen zal je wel weten waar ik het over heb. Het verschil hier is dat de steden op het water zullen drijven in plaats van in de lucht zweven zoals het eiland Laputa in het boek.

Niettemin is het een opmerkelijk en zeer geavanceerd concept. De snelle economische groei en de geografische ligging van de ASEAN-landen zoals Thailand en Indonesië, maakt ze uitermate geschikt om te experimenteren met dit schijnbaar onmogelijke concept. Omdat veel Aziatische kuststeden in de toekomst onder water dreigen te komen is het de hoogste tijd voor een dergelijk initiatief. Het Seasteading Instituut voorspelt dat deze gemeenschappen ​​in 2020 zullen gaan ontstaan. Het instituut (mede gefinancierd door PayPal-oprichter Peter Thiel) wil een ​​Silicon Valley of the Sea bouwen waar met zo min mogelijk risico geëxperimenteerd kan worden, met maximale voordelen als resultaat. De exacte plek van de eerste stad is nog steeds geheim maar de locatie is onderzocht en overeenkomsten zijn opgesteld om aan het gastland te worden voorgelegd. Dit nieuwe concept zal vastgoed in de toekomst naar een geheel nieuw niveau brengen. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken gaande om de problemen rond land beschikbaarheid in Singapore op te lossen door het creëren van zeer grote drijvende constructies (very large floating structures of VLFS) – en het concept kan met recht drijvend vastgoed genoemd worden.

Dit soort voorgestelde projecten zijn mogelijk geïnspireerd door bestaande oceanische samenlevingen zoals de Tanka mensen in Fujian en Kampung Ayer in Brunei (waar 20.000 mensen wonen). Dit zijn goede voorbeelden van oceanische samenlevingen. Het probleem met betrekking tot veiligheidsmaatregelen kan worden opgelost door te kijken naar grote off-shore projecten van toonaangevende corporaties. Shell’s Prelude Floating Natural Gas Facility, bijvoorbeeld, voor de noordwestelijke kust van Australië, is ontworpen om categorie 5 orkanen te kunnen weerstaan. Een ander voorbeeld is het MegaFloat Project in Japan dat werd gebruikt om de haalbaarheid van dit soort drijvende constructies op lange termijn te valideren. Zoals bovenstaande voorbeelden aangeven zijn drijvende steden in de toekomst echt te verwezenlijken. We hebben immers niet alleen de middelen, maar ook de vaardigheden en de technologie om zulke buitengewone experimenten succesvol uit te voeren.

Futuristische stad die op de oceaan drijft

4. Bedrijfs vastgoed zal sterk afhankelijk zijn van big data en het Internet of Things

In onze eerdere berichten hebben we gezien hoe het Internet of Things en big data nu al van invloed zijn op verschillende belangrijke bedrijfssectoren. En dat is met bedrijfsvastgoed niet anders. De kernwaarde van data is de sleutel tot speculeren met alle variabelen van vastgoed. Van fluctuerende marktprijzen tot wereldwijde variaties en databases, al deze elementen hebben exacte gegevens nodig om nauwkeurige resultaten te kunnen opleveren. Met het kopen en verkopen van vastgoed maakt 28% van de mensen over de hele wereld gebruik van data analytics om weloverwogen beslissingen te nemen. Toonaangevende vastgoedonderneming Jones Lang Lasalle schat dat deze percentages in 2017 twee keer hoger zullen liggen. Waarom zo’n exponentiële groei? Het is omdat de data-centrische optiek in organisaties in rap tempo groeit. Big data en het Internet of Things maken snellere besluitvorming mogelijk. Rapporten die voorheen jaarlijks uitkwamen, verschijnen nu elk uur. Men moet over de juiste vaardigheden en de juiste middelen beschikken om de betekenis van de enorme hoeveelheid gegevens te begrijpen en de daarmee gepaarde high-speed besluitvorming bij te kunnen benen.

 Digitale afbeelding van huis met lichtpunten

In de komende jaren zullen er binnen organisaties nieuwe systemen worden geïmplementeerd die de nauwkeurigheid van de resultaten verbeteren en een hogere mate van efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid van bedrijfsvastgoed bewerkstelligen. Dergelijke ingrijpende infrastructurele veranderingen zijn echter niet zonder uitdagingen. De implementatie van de voornaamste voordelen van een data-centrische strategie zal niet altijd even eenvoudig zijn. Zo zal bijna 33% van de werknemers in de bedrijfs vastgoedsector getraind moeten worden om te kunnen omgaan met de analyse en toepassing van data. Op dit moment ondervindt 31% van de beroepsbevolking problemen met de toegang tot data om de juiste beslissingen te nemen. Slechts 31% is zich ervan bewust dat gefragmenteerde en onnauwkeurige analytics kunnen leiden tot slechte beslissingen. Het is dan ook duidelijk dat, om het volledige potentieel van de verschuiving in de infrastructurele technologie te kunnen benutten, bedrijven dit soort problemen eerst zullen moeten oplossen.

5. Met 1 muisklik heb je je droomhuis. Het kan allemaal in de toekomst van de makelaardij

Een huis kopen doe je over het algemeen maar één keer in je leven. Het vergt veel onderzoek en vervolgens veel onderhandelen, en, niet geheel onbelangrijk, het kost je letterlijk een vermogen. Hoe zou je het vinden als je je research zou kunnen doen, prijzen zou kunnen vergelijken en je droomhuis zou kunnen kopen met één klik van de muis? Bij HomeSearch.com kan dit allemaal.

Met meer dan $ 2 miljard aan vastgoed deals, 100 veilingen en 15.000 verkochte woningen is de HomeSearch.com website helemaal klaar om de wereld van vastgoed in de toekomst goed door elkaar te schudden. Kal Raman, CEO van HomeSearch en ex-Groupon/Amazon bestuurslid, is meedogenloos aan het werk om het kopen van vastgoed met één muisklik een realiteit te maken. Het doel is simpel: het proces van vastgoed kopen herdefiniëren en het makkelijker te maken dan ooit tevoren. Hij heeft zelfs Deva Kannan gestrikt als Chief Investment Officer na het lezen van een inspirerend artikel van hem op LinkedIn Pulse. Beiden zeggen dat het uiteindelijke doel is het kunnen bieden van transparantie, eenvoud en waarde.

Hoewel het idee misschien eenvoudig lijkt, zitten er ook een aantal uitdagingen aan vast. Vastgoed is een complexe sector, waar zowel kopers als verkopers altijd speculatief zijn over alle mogelijke variabelen; van prijsstelling tot waardecreatie en alles daar tussenin. Volgens Kannan zal de websiteportal zich richten op het vereenvoudigen van vastgoed voor alle betrokkenen; kopers, verkopers, makelaars, kredietverstrekkers, banken en beheerders. Als je het mij vraagt is het idee om de end-to-end ervaring beter te maken veelbelovend. Momenteel spendeert de gemiddelde online consument $ 184.94. Dit geeft aan dat als portals zoals HomeSearch een kans van slagen willen hebben, ze het gedrag van de koper behoorlijk zullen moeten beïnvloeden – wat niet van de een op de andere dag te bewerkstelligen is. Toch geloof ik dat het concept echt potentieel heeft. Zelfs meubels en zware huishoudelijke apparaten worden tegenwoordig online gekocht. De beschikbaarheid van informatie en talrijke online opties trekt kopers aan. In de toekomst zullen één-klik aankopen in de onroerendgoedsector de nieuwe trend worden. Zou jij je droomhuis online kopen?

6. De verkoop van vastgoed zal afhangen van de mate van integratie met het Internet of Things: er zal meer vraag zijn naar slimme woningen

De mensheid is onderhevig aan razendsnelle digitalisering. Het succes van welke industrie dan ook, nu of in de toekomst, is sterk afhankelijk van de mate van integratie met het Internet of Things (IoT). De onroerendgoedsector loopt met het realiseren van deze trend zeker niet achteraan. Slimme woningen met een verhoogde connectiviteit zijn zeer in trek bij jonge kopers en ‘millennials’.

Vastgoedondernemingen en smart-tech bedrijven werken al samen aan de levering van slimme woningen met connectiviteit om aan de vraag van nieuwe, digitaal actieve consumenten te voldoen. Een voorbeeld hiervan is Nest, een bedrijf dat een snelle opkomst maakt als leider in de ‘connected’ huishoudelijke apparatenbranche. Nest ontwikkelde pasgeleden twee apparaten – Nest Learning Thermostat en Nest Protect Smoke. Met deze twee apparaten wil Nest de koolstofvoetafdruk terugdringen en electriciteitskosten verminderen. Dit zijn belangrijke innovaties die invloed hebben op hoe mensen hun woningen zien. De Learning Thermostat bijvoorbeeld, gebruikt bewegingsdetectie om zichzelf te programmeren en een energiebesparende modus in te schakelen wanneer je je huis verlaat. Dit resulteert in aanzienlijke electriciteitsbesparingen op de lange termijn.

Eerder dit jaar, op de Consumer Electronics Show, kondigde Nest 15 nieuwe productpartnerschappen aan die dit type milieuvriendelijke technologie verder gaan toepassen. LG en Whirlpool zijn twee partners die hun nieuwste apparaten Nest-vriendelijk gaan maken. In de toekomst, als eigenaar van een Nest thermostaat en een koelkast van LG, zal de Nest thermostaat de koelkast vertellen om de energie-saver modus in te schakelen als je niet thuis bent. Je zou maar zo 20% op je electriciteitsrekening kunnen besparen! Ik zou dit soort technologie bij mij thuis ook wel willen hebben! Wat vind jij hiervan?

Huiskamer met slimme technologie en tekstballonnen

Ik denk dat vastgoed in de toekomst slimmer zal zijn en meer connectiviteit zal hebben. De vraag naar woningen met een dergelijke technologische efficiëntie zal de onroerendgoedsector een impuls geven om met bedrijven zoals Nest samen te werken en projecten te ontwikkelen waarmee aan de kwaliteitseisen van de eindgebruikers voldaan wordt. Ik zie intelligente woningen in de toekomst, met geautomatiseerde resource management voor elektriciteit, gas, water, en zelfs afval, met als resultaat een schoner milieu, slimmer management, kostenreductie en een algehele verbetering in duurzaam, kwaliteitsvol wonen. Ook al is het concept van een daadwerkelijk geïntegreerd smart home-systeem nog een lange-termijn idee, initiatieven van bedrijven zoals Nest zijn serieuze stappen in de richting van het realiseren ervan. De verwachtingen van de nieuwe generatie gedigitaliseerde, millennial huizenkopers zullen de onroerendgoedsector wel degelijk gaan beïnvloeden. Vastgoedbedrijven zullen zich snel realiseren dat het van levensbelang is om hun projecten met slimme technologie te integreren.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de variabelen die de makelaardij in de toekomst zullen gaan definiëren radicaal verschillend zullen zijn van de variabelen uit het verleden. Factoren zoals connectiviteit, het gemak van aankoop en nauwkeurige gegevens zullen belangrijker worden dan de locatie en de kwaliteit van de wijk. Gedetailleerde en nauwkeurige informatie over zaken zoals ligging zal namelijk vanzelfsprekend beschikbaar zijn, zonder dat daar fysisch onderzoek voor gedaan hoeft te worden. De focus zal verschuiven van het ‘aanbieden van de beste deals’ naar het verstrekken van snelle, complete en accurate informatie op basis van data-gedreven technologieën.

Omdat de nieuwe kopers, dankzij het Internet of Things, ook beter geïnformeerd zijn, zullen bedrijven zich moeten richten op het leveren van energie-efficiënte technologieën, zoals die van Nest, en een complete oplossing moeten bieden voor hun eindgebruikers. Innovatieve ideeën zoals drijvende steden zullen problemen zoals land ontoereikendheid oplossen en met 3D-printtechnologie zullen huizen eenvoudiger, goedkoper en makkelijker verkrijgbaar zijn – met maar één druk op de knop. Ik kan niet wachten om deze innovaties in de praktijk te zien. En jij?

Share via
Copy link