- EVE de robot neemt jouw huishoudelijke klusjes over
- De nieuwe magazijnrobot van Agility reageert op natuurlijke spraakopdrachten
- De Phoenix-robot van Sanctuary AI: een oplossing voor de wereldwijde personeelstekorten?
- De SSi Mantra-robotchirurg voert complexe hartoperaties uit
Tot voor kort was het idee van robots die samenleven met mensen iets dat je alleen in sciencefictionverhalen tegenkwam. Maar dit futuristische scenario is inmiddels een onvermijdelijke realiteit geworden. De robots van nu zijn modern en veelzijdig; een wereld van verschil met de grote, ‘domme’ machines uit het verleden. Ze infiltreren steeds meer domeinen waar mensen voorheen heer en meester waren. Ze assisteren bij complexe chirurgische ingrepen, zetten auto’s met ongeëvenaarde nauwkeurigheid in elkaar en maken zelfs prachtige kunstwerken. Kortom, ze draaien hun hand nergens meer voor om. In dit artikel belichten we de enorme invloed van robots en hun opmars in ons dagelijkse leven. We onderzoeken hun ingrijpende impact op diverse sectoren, analyseren hoe ze onze beroepen transformeren en verkennen de specifieke veranderingen die ze teweegbrengen in de manier waarop we in de toekomst leven en werken.
“We horen allemaal al jaren dat robots binnenkort voor ons komen werken, maar tot nu toe is dat nog nooit gebeurd.”
Hege Nikolaisen, hoofd communicatie bij 1X
1. EVE de robot neemt jouw huishoudelijke klusjes over
Laten we eerlijk zijn: huishoudelijke klusjes staan zelden bovenaan iemands lijstje van favoriete bezigheden. Ze zijn vermoeiend en tijdrovend, en er zijn eerlijk gezegd zoveel betere dingen die je met je kostbare tijd zou kunnen doen. Maar wat als een robot deze taken zou overnemen? Dat klinkt misschien nogal futuristisch, maar het is wel al veel sneller mogelijk dan je denkt. Zo heeft het Noorse roboticabedrijf 1X onlangs zijn nieuwe humanoid robot EVE onthuld, die allerlei huishoudelijke en andere taken kan uitvoeren. EVE is bijna 190 cm groot en weegt ongeveer 90 kilo. Ze heeft camera’s en sensoren waarmee ze haar omgeving kan ‘zien’ en met de objecten en mensen kan communiceren. De robot kan zich met een snelheid van 14 km per uur verplaatsen en ongeveer 15 kg aan gewicht dragen. De stroom wordt geleverd door een batterij die ongeveer een uur nodig heeft om op te laden, waarna de robot maar liefst 6 uur kan werken.
De wielen waar EVE zich mee voortbeweegt, gecombineerd met de eerdergenoemde camera’s en sensoren, zorgen ervoor dat ze zelfs in complexe omgevingen makkelijk kan manoeuvreren en haar weg kan vinden. Met haar grijphanden kan ze verschillende objecten manipuleren. Maar geen van deze functionaliteiten onderscheiden EVE van soortgelijke robots op de markt. Wat wel bijzonder is aan deze bot is de integratie van een aangepaste versie van GPT-4, waardoor ze allerlei indrukwekkende dingen kan doen. Zo kan ze je koelkast en keukenkastjes scannen en op basis van de beschikbare producten en ingrediënten creatieve recepten bedenken. En als je geen zin hebt om te koken, kan ze de maaltijd zelfs voor je klaarmaken. Daarnaast kan de robot ook helpen met schoonmaken, boodschappen doen, (je kinderen) bijles geven en zelfs je huis monitoren. Maar dat is nog steeds niet alles.
EVE kan ook buitenshuis allerlei dingen doen. Zo kan ze voor uiteenlopende productie-, assemblage-, kwaliteitscontrole- en onderhoudstaken ingezet worden en zelfs logistieke werkzaamheden doen. Dankzij haar natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden kan EVE bijvoorbeeld ook aan de slag als bewaker in allerlei gebouwen of bezoekers begroeten en rondleiden. Hoewel EVE is ontworpen om zelfstandig te werken, kan ze de controle ook aan een menselijke operator overdragen. Bijvoorbeeld als ze met een probleem geconfronteerd wordt dat ze niet zelf kan oplossen. “De grote uitdaging in de robotica die 1X heeft weten te overwinnen, is het ontwikkelen van technologie en hardware die veilig genoeg is om buiten de fabriek te gebruiken”, vertelt Hege Nikolaisen, hoofd communicatie bij 1X. “Hoewel we al jaren horen dat robots binnenkort voor ons gaan werken, is dat nog nooit gebeurd. Maar nu hebben we androids ontwikkeld die sterke, energiezuinige motoren hebben en op een veilige manier met objecten en mensen in hun omgeving om kunnen gaan”.
2. De nieuwe magazijnrobot van Agility reageert op natuurlijke spraakopdrachten
Andere werk waar robots de afgelopen jaren steeds beter in zijn geworden zijn is magazijnwerk. In de loop van een normale werkdag moet een magazijnmedewerker een groot aantal repetitieve taken uitvoeren, wat regelmatig tot letsel leidt. Dit resulteert weer in een hoog personeelsverloop en personeelstekorten, wat allemaal nadelige gevolgen heeft voor het functioneren van onze toeleveringsketens. Veel bedrijven hebben geprobeerd de gaten in hun personeelsbestand te dichten door verschillende processen te automatiseren. Hoewel dit tot op zekere hoogte succesvol is geweest, is het grootste probleem dat de meeste bestaande automatiseringsoplossingen vooral voor één doel bestemd zijn, wat betekent dat ze maar één (soort) taak kunnen uitvoeren. Dus als een bedrijf meerdere taken wil automatiseren, moet het voor elke taak een andere oplossing implementeren, wat een behoorlijk kostbare aangelegenheid kan worden. Als oplossing voor deze uitdagingen presenteerde het Amerikaanse roboticabedrijf Agility Robotics onlangs een geüpgradede versie van zijn magazijnrobot Digit.
Digit wordt door het bedrijf beschreven als ‘de eerste mensgerichte, multifunctionele robot voor logistiek werk’, ziet er qua grootte en vorm uit als een mens en is specifiek ontworpen om in ruimten te werken waar ook mensen aanwezig zijn. De robot kan allerlei magazijnwerkzaamheden uitvoeren en eenvoudig van de ene toepassing naar de andere overschakelen. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat er geen aanpassingen nodig zijn, zodat de robot naadloos in bestaande magazijnactiviteiten kan worden geïntegreerd. “Toeleveringsketens voelen nog steeds de naweeën van de pandemie, en de vraag naar magazijnarbeid is veel groter dan het beschikbare talent. Bedrijven gaan nu meer dan ooit over op automatisering om disrupties in de toekomst te beperken. Nu het aantal logistieke arbeidsproblemen, zoals hoog personeelsverloop, burn-out en blessures blijft toenemen, geloven wij dat Digit de toekomst van werk is”, zegt Damion Shelton, medeoprichter en CEO van Agility Robotics. “We zijn enthousiast over de komst van Digit, die de repetitieve, vuile en riskante klussen voor zijn rekening kan nemen. Hierdoor kunnen menselijke medewerkers zich richten op werk met meer creativiteit en complexiteit. Wij zien Digit als een hulpmiddel waardoor mensen meer tijd en ruimte krijgen om zich te ontplooien en ‘menselijker’ bezig te zijn”.
Vergeleken met zijn voorganger heeft de nieuwe versie van Digit nu een hoofd en een set LED-ogen om beter met zijn menselijke collega’s te kunnen communiceren en samenwerken. Digit heeft bovendien een nieuw soort armen en handen waardoor hij hoger kan reiken en meer gewicht kan dragen dan de vorige versie. De robot kan obstakels die hem in de weg staan makkelijk identificeren en omzeilen. Ook oneffen oppervlakken vormen geen probleem voor de robot. Sterker nog, hij manoeuvreert er overheen zonder het voorwerp dat hij draagt te laten vallen. Maar de meest indrukwekkende nieuwe functie is de toevoeging van kunstmatige intelligentie. In een demovideo die door het bedrijf werd gedeeld, is te zien dat Digit zonder gedetailleerde instructies zelfstandig een lastige taak uitvoert. Zodra de robot een natuurlijke spraakopdracht heeft gekregen, schakelt hij zijn large language model (LLM) in om de opdracht te interpreteren. Vervolgens gaat hij probleemloos verder met de uitvoering ervan. “We hebben een demoruimte gecreëerd met een reeks genummerde torens van verschillende hoogtes en drie dozen met meerdere bepalende kenmerken”, vertelt Pras Velagapudi, vice-president innovatie en hoofdarchitect bij Agility Robotics. “We gaven Digit informatie over deze omgeving, maar geen specifieke informatie over zijn taken. Gewoon natuurlijke spraakopdrachten van verschillende complexiteit, om te zien of hij deze kon uitvoeren”.
3. De Phoenix-robot van Sanctuary AI: een oplossing voor de wereldwijde personeelstekorten?
Het lijkt erop dat de ontwikkeling van humanoid robots de laatste tijd echt in een stroomversnelling is gekomen. Een ander bedrijf dat succesvol is op dit gebied is het in Vancouver gevestigde Sanctuary AI, dat onlangs de zesde generatie van zijn universele Phoenix-robot introduceerde. De robot is 170 cm groot en weegt 70 kg. Hij kan snelheden tot 5 km per uur bereiken en 25 kg aan gewicht dragen. Phoenix wordt door het bedrijf omschreven als ‘de eerste robot ter wereld met mensachtige intelligentie’. De robot wordt door het geavanceerde Carbon AI-besturingssysteem aangestuurd, waardoor het allerlei taken net zo behendig kan uitvoeren als een mens. “Phoenix is de meest sensorrijke en behendige humanoid robot die we ooit hebben ontwikkeld. Hij maakt gebruik van de snel ontwikkelende intelligentie van ons platform, Carbon, waarmee hij allerlei uiteenlopende taken kan uitvoeren”, vertelt Geordie Rose, medeoprichter en CEO van Sanctuary AI. “We stellen ons een toekomst voor waarin veelzijdige robots net zo normaal zijn als auto’s en ons met allerlei werkzaamheden ondersteunen, vooral op plekken waar er een tekort is aan menskracht”.
Volgens het bedrijf kan Phoenix momenteel honderden taken in tientallen sectoren uitvoeren, wat oplossingen kan bieden voor de toenemende arbeidstekorten. “Om de robot algemeen inzetbaar te maken, moet het vrijwel elke taak kunnen uitvoeren op de manier die je van mens zou verwachten, in de omgeving waar het werk gedaan moet worden”, voegt Rose toe. “Hoewel je snel geneigd bent om vooral naar de fysieke aspecten van een robot te kijken, zijn wij van mening dat de robot slechts een hulpmiddel is voor de echte ster van de show, wat in ons geval ons eigen AI-besturingssysteem is; het op koolstof gebaseerde brein van de robot”. Sanctuary AI heeft Phoenix al succesvol in een commerciële setting aan het werk gezet. Zo rondde de robot in de dynamische omgeving van een Mark’s-winkel in Langley, Canada, binnen een week 110 retailgerelateerde taken af. Dit waren vooral taken die voor menselijke werknemers saai of onaangenaam zijn, zoals het verzamelen en verpakken van artikelen, etiketteren, labelen en schoonmaken. Deze taken wist de robot allemaal correct uit te voeren.
“Dankzij robotchirurgen kunnen we complexe operaties uitvoeren met incisies die niet groter zijn dan een vingertop. Patiënten hebben hierdoor minder complicaties en minder bloedverlies. Door deze kleine incisies herstellen ze bovendien zeer snel en kunnen ze binnen twee of drie dagen weer naar huis”.
Sudhir Prem Srivastava, de oprichter van SS Innovations
4. De SSi Mantra-robotchirurg voert complexe hartoperaties uit
Deze volgende robot is misschien geen humanoid, maar hij is daarom zeker niet minder indrukwekkend. Hij kan namelijk chirurgische ingrepen uitvoeren. Hoewel het gebruik van robotica bij operaties niets nieuws is — sterker nog, robots worden al sinds de jaren tachtig bij medische ingrepen ingezet — zorgde de introductie van het Da Vinci-chirurgische systeem pas echt voor een doorbraak in de robotgeassisteerde chirurgie, waardoor deze technologie in een stroomversnelling raakte. Het Da Vinci-systeem, dat in 2000 door de FDA werd goedgekeurd, is ontworpen om complexe chirurgie door middel van een minimaal invasieve aanpak eenvoudiger en efficiënter te maken. Deze systemen worden vanaf een console op afstand door een chirurg bestuurd. Wereldwijd is het een van de bekendste en meest gebruikte robotsystemen voor chirurgische ingrepen. Tot op de dag van vandaag zijn er al meer dan 10 miljoen operaties mee uitgevoerd. Maar hoe indrukwekkend de Da Vinci ook is, de hoge aanschaf- en onderhoudskosten voorkomen dat ze — vooral in kleinere ziekenhuizen — op grote schaal in gebruik genomen kunnen worden. Het Indiase bedrijf SS Innovations (SSI) wil hier echter verandering in brengen met zijn SSI Mantra robotchirurgisch systeem, het allereerste van dit soort dat in India ontwikkeld wordt.
Volgens het bedrijf kan Mantra meer dan 40 verschillende soorten chirurgische ingrepen uitvoeren, waaronder cardiothoracale, gynaecologische, urologische en hoofd- en nekoperaties. Maar nog belangrijker is dat dit systeem veel goedkoper is dan het Da Vinci-systeem. “Dankzij robotchirurgen kunnen we complexe operaties uitvoeren met incisies die niet groter zijn dan een vingertop, vertelt zegt Sudhir Prem Srivastava, de oprichter van het bedrijf en een van ‘s werelds toonaangevende experts op het gebied van robotische hartchirurgie. “Patiënten hebben hierdoor minder complicaties en minder bloedverlies. Door deze kleine incisies herstellen ze bovendien zeer snel en kunnen ze binnen twee of drie dagen weer naar huis. Voor andere soorten open chirurgie zijn vaak grotere incisies nodig, waarvoor een veel langere hersteltijd nodig is”. Mantra heeft een modulair 3D-vision open console-ontwerp en biedt een ongeëvenaarde ergonomie, waardoor het hele proces ook voor de chirurg veel comfortabeler is. Het systeem maakt bovendien gebruik van machine learning-modellen om de chirurg beter te ondersteunen en de ingreep veiliger te maken voor de patiënt.
Tot nu toe is het Mantra-systeem succesvol bij meer dan 500 chirurgische ingrepen in India gebruikt. In een van de meest indrukwekkende demonstraties van de robot heeft een team van chirurgen in het Continental Hospital in Hyderabad Mantra onlangs ingezet om bij een 35-jarige patient een interne linker borstslagader-operatie uit te voeren. Dit is een zeer complexe ingreep waarbij de chirurg de borstslagader uit de binnenwand van de borstkas moet halen en deze moet gebruiken om geblokkeerde kransslagaders te omzeilen. Dit helpt de bloedtoevoer naar dit deel van het hart te herstellen en verbetert de werking van de hartspier. Met de goedkeuring van de Indiase regelgevende instanties op zak, richt het bedrijf nu zijn pijlen op de Verenigde Staten en Europa. Daar hoopt het tegen 2025 groen licht te krijgen van de plaatselijke autoriteiten.
Een laatste overweging
Slimme robots breiden niet alleen onze mogelijkheden uit, maar zetten ons ook voor belangrijke vraagstukken rondom de toekomst van werk en vrije tijd. Robots die zowel de zware lasten als de nauwkeurige, complexe taken van ons overnemen, wijzen op een ingrijpende verandering in hoe we werk — en het belang ervan — ervaren. Deze transitie naar een toekomst waarin robots zowel op het gebied van productiviteit als creativiteit onze metgezellen en assistenten zijn, betekent ook dat wij mensen onze dagen uiteindelijk heel anders gaan indelen. Wat zullen we bijvoorbeeld gaan doen om zingeving en vervulling te vinden in dit tijdperk van toenemende automatisering?
Share via: