Zes futuristische robots die ons leven gaan bepalen

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Robocop is binnenkort waarschijnlijk realiteit: Dubai richt zich op de eerste lancering in 2017
  • Robots in een Japans warenhuis
  • Wordt geautomatiseerde mondiale veiligheid werkelijkheid? Eén soldaat die het bevel heeft over hele legertroepen?
  • Superkracht is in de robotica al realiteit
  • Humanoïden die zich menselijker gedragen dan ooit: gezichtsuitdrukkingen en meer
  • Denk je nou echt dat je baan veilig is? Vergeet het maar!
  • Wat we hebben geleerd van onze speculaties over futuristische robots en hun aanverwante technologie?

Als ik je twintig jaar geleden had verteld dat Robocop in de toekomst realiteit zou kunnen worden had je me waarschijnlijk in mijn gezicht uitgelachen. Maar, zoals we gezien hebben in vorige blogs, heeft robotica inderdaad grote sprongen gemaakt sinds George Devol (pionier op het gebied van industriële robotica) een patent indiende voor de eerste programmeerbare robot. Hij bedacht ook de term ‘universele automatisering.’ In deze post nemen we een paar futuristische robots onder de loep die vele aspecten van ons leven zullen gaan veranderen.

Van volledig intelligente politierobots tot prachtige winkelassistentes en cybernetische supermannen; alle elementen uit onze favoriete science fictionverhalen lijken werkelijkheid te worden. Natuurlijk is het niet allemaal even rooskleurig. Als het gaat om automatisering en kunstmatige intelligentie is de dreiging van zulke futuristische robots zeer reëel en kan het scenario zonder problemen worden vergeleken met wat we van de Terminator gezien hebben. Het gevaar van een grotere mate van automatisering en de daaruit voortvloeiende werkloosheid hangt als een donderwolk boven ons hoofd. Hetzelfde geldt voor machines en de plausibiliteit dat ze de wereld zullen overnemen (alhoewel de meningen daarover uiteenlopen)! Voor velen lijkt robotica misschien een relatief nieuwe wetenschap, maar het concept is vrij oud en dateert zelfs uit 1400 voor Christus! De Babyloniërs ontwikkelden de clepsydra, een klok die met behulp van stromend water de tijd meet. Dit legendarische apparaat wordt ook wel beschouwd als een van de eerste robot-achtige apparaten uit de geschiedenis. Het concept werd door de eeuwen heen aangepast en rond 270 voor Christus kwam de Griekse uitvinder Ctesibius op de proppen met een waterklok met bewegende figuren en streek er vervolgens de eer voor op.

We kunnen dus zeggen dat in het domein van de wetenschap de primaire focus altijd is geweest op het maken van machines waarmee de menselijke inspanning tot een minimum beperkt kan worden. (Science fiction schrijvers zoals HG Wells en Isaac Asimov hebben zich hier ook schuldig aan gemaakt). In deze post gaan we het hebben over trending research met betrekking tot furistische robots en speculeren we over de positieve en negatieve gevolgen.

Robocop is binnenkort waarschijnlijk realiteit: Dubai richt zich op de eerste lancering in 2017

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het idee van futuristische robots die de wet handhaven en de samenleving beschermen. Deze vorm van kunstmatige intelligentie brengt echter ook een aantal griezelige scenario’s met zich mee! De politie in Dubai heeft onlangs aangekondigd dat ze in 2017 politiepatrouille droids willen lanceren. Deze futuristische robots zullen volledig intelligent zijn, aldus Kolonel Khalid Nasser Alrazooqi, bevelhebber van de inlichtingeneenheid van de stad. Maar als je denkt we te maken zullen krijgen met een vriendelijke wijkagent, dan zul je teleurgesteld zijn. De eerste prototypes zullen alleen worden ingezet in toeristische gebieden met lage criminaliteit en de taken zullen beperkt blijven tot het geven van informatie en, waar nodig, het leggen van contact met menselijke politieagenten. Deze futuristische robots worden uitgerust met interactieve schermen en microfoons die aangesloten zijn op de callcenters van de politie van Dubai. Mensen kunnen de robots vragen stellen, klachten indienen en op leuke, interactieve manier met de robots communiceren. Natuurlijk zitten er in de toekomst ook meer geavanceerde prototypes aan te komen. De stad hoopt binnen 4 à 5 jaar volledig AI-gestuurde modellen op de straten te hebben.

Kegelvormige witte robot rolt over zebrapad
De politie in Dubai heeft onlangs aangekondigd dat ze in 2017 politiepatrouille droids willen lanceren

Deze ontwikkeling zal voorgoed afrekenen met menselijke tussenkomst en er wordt al gedegen research gedaan naar de mogelijkheden. Het huidige prototype is voorlopig meer ‘leuk’ dan intimiderend. Tot voor kort was robotica research gelimiteerd tot assisteren met efficiënt parkeren en het verstrekken van verkeersinformatie maar de tijden zijn aan het veranderen. Knightscope, een robot startup in Silicon Valley beweert een nieuwe generatie security droids ontworpen te hebben. Het bedrijf heeft nog niet veel bekendgemaakt maar wie weet waar ze mee op de proppen zullen komen! Zullen we binnenkort inderdaad Robocops en Terminators in het straatbeeld zien? Hoe zullen de ontwikkelaars die perfecte balans tussen logica en menselijkheid weten te vinden wanneer de droids te maken krijgen met criminelen? Deze en andere controversiële aspecten worden natuurlijk onderwerp van gesprek wanneer je denkt aan hoe intelligent deze futuristische robots kunnen zijn. Groeperingen binnen de Verenigde Naties zijn al stappen aan het ondernemen om dit soort ontwikkelingen in de automatisering illegaal te laten verklaren. In een poging om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren worden deze droids ook wel ‘autonome moordmachines’ genoemd. Aan de andere kant zijn er groepen die geloven dat dit soort technologie juist kan helpen bij een betere handhaving van de wet, omdat een ‘logische’ benadering het meest effectief is als het gaat om het aanpakken van criminaliteit.

De vraag is dus: Is het mogelijk om machines te creëren die dezelfde moralen bezitten, net zo lateraal kunnen denken en met sympathie kunnen handelen zoals menselijke politieagenten dat kunnen? Als we denken aan wat er allemaal mogelijk is zijn we waarschijnlijk doodsbang en enthousiast tegelijk. Het definitieve antwoord zit nog opgesloten in de toekomst.

Robots in een Japans warenhuis

Heb jij ook al diverse keren eindeloos zoekend in een warenhuis rondgelopen? Met zoveel producten en visuele prikkels die allemaal je aandacht vragen heb je over het algemeen wat behoefte aan hulp. Hoe zou het zijn om een aantal futuristische robots in de winkel tegen te komen die ontworpen zijn om je te entertainen? En dan is het helemaal mooi als je tegelijkertijd alles te weten komt over het product wat je eigenlijk zoekt. En als je dan vervolgens in de juiste richting geholpen word kan je dag helemaal niet meer stuk. Mogen wij de humanoïde robot Aiko aan je voorstellen? Aiko Chihira vraagt ​​je om naar haar liedje te luisteren terwijl ze je producten voor je opzoekt. Aiko Chihira staat bij de ingang van Tokio Mitsukoshi warenhuis, gekleed in een kimono, waar ze de winkelbezoekers met een warme glimlach begroet.

Toshiba ontwikkelde de robot verleden jaar en ze kwam afgelopen maandag voor het eerst in de winkel te staan. Haar voornaamste taak is het communiceren met klanten. Aiko spreekt Japans, Chinees en andere talen die gemakkelijk in haar interface kunnen worden ingeprogrammeerd. Sterker nog, ze knippert ook met haar ogen! Tijdens de onthulling afgelopen maandag vroeg ze de gevierde Japanse operazangeres Shoko Iwashita een door Aiko gecomponeerd stuk te zingen. Aiko synchroniseerde de Koningin van de Opera na en vroeg het publiek daarna om applaus. Is dat niet indrukwekkend?

Aziatisch uitziende robotvrouw van Toshiba
Aiko spreekt Japans, Chinees en andere talen die gemakkelijk in haar interface kunnen worden ingeprogrammeerd

Aiko is niet geprogrammeerd om te reageren op klachten of vragen van klanten, maar ze is een uitstekende gids. De robot heeft 43 motoren die haar bewegingen mogelijk maken. Ze is ook geprogrammeerd om in Japanse gebarentaal te antwoorden. De ontwikkeling van deze robots is aan minder zware kritiek onderhevig door sceptici omdat de humanoïde robots veel minder autonomie hebben dan andere AI prototypes. Aiko is overigens niet de enige mensachtige robot die in de detailhandel ingezet is! Pepper is een andere mensachtige robot in Japan die helpt bij het verkopen van Nestlé Dolce Gusto en Gold Blend Barista koffiemachines in warenhuizen. Zij is de eerste onder de futuristische robots die menselijke emotie kunnen herkennen en er ook op kunnen reageren. Ze is ook uitgerust met de nieuwste technologie waarmee stem en emoties herkend kunnen worden. Hiermee is ze in staat om menselijke gezichtsuitdrukkingen te herkennen en te luisteren naar de intonatie van de stem. Dan analyseert ze vervolgens wat mensen voelen, zodat ze op de juiste manier kan handelen of reageren.

Witte speelgoed-achtige robot met scherm in winkel
Pepper is een andere mensachtige robot in Japan die helpt bij het verkopen van Nestlé Dolce Gusto en Gold Blend Barista koffiemachines in warenhuizen

Aiko en Pepper zijn voorbeelden van hoe de toekomst van de detailhandel eruit zal zien. We zagen onlangs ook dat Amazon drones heeft gelanceerd die productbezorgingen gaan doen. De ontwikkelingen zijn allemaal gericht op individuele marketing en het mogelijk maken van moeiteloos producten te (ver)kopen. Ik vind dit echt fantastisch. Wat vind jij ervan?

Wordt geautomatiseerde mondiale veiligheid werkelijkheid? Eén soldaat die het bevel heeft over hele legertroepen?

Een andere belangrijke speculatie met betrekking tot futuristische robots is de mate van automatisering in de toekomst. We kunnen de 20e eeuw ook wel de tijd van de automatisering noemen, waarin we een toenemend aantal processen gezien hebben waar menselijke betrokkenheid volledig door machines werd overgenomen. En hoewel de meeste beslissingen nog steeds door mensen gemaakt worden, zullen dingen in de toekomst steeds meer geautomatiseerd worden en zullen robots met behulp van kunstmatige intelligentie meer beslissingen gaan nemen.

In het research centum op de marinebasis van San Diego, aan de Pacifische kust, zijn de ontwikkelingen met betrekking tot de volgende generatie militaire robots in volle gang. Civiele ingenieurs zijn doorlopend ‘active-duty’ troepen aan het ontwerpen die vol zitten met kunstmatige intelligentie en geavanceerde robotica. Dit soort research geeft ons een idee over hoe deze futuristische robots ons dagelijks leven, en de manier waarop we zaken doen, compleet gaan veranderen. De ingenieurs, leden van de ‘Unmanned Systems Group’ van Ruimte- en Marine oorlogvoeringssystemen, de research arm van de Marine, hebben maar één doel: de vijand verslaan.

Zij zijn ervan overtuigd dat deze geavanceerde robots de militaire gevechten voor altijd zullen revolutioneren. Hun visie is een vloot van zelfrijdende vrachtwagens of robotsoldaten met één menselijke toezichthouder die alles overziet. Dit zal de dreiging van chemische of biologische oorlogsvoering tegengaan. Onbemande robots worden al tien jaar lang door het leger gebruikt in de vorm van een apparaat dat bommen onschadelijk kan maken (bijvoorbeeld PackBot van iRobot), bewapende drones, MK-18’s (die SONAR gebruiken om mijnen in de oceaanbedden op te sporen), en nog veel meer.

Met andere woorden, de toepassing van dergelijke technieken in ons dagelijks leven is onvermijdelijk. De vooruitgang in de oorlogstechnologie heeft een direct effect gehad op activiteiten wereldwijd. Uitvindingen zoals de dynamo-aangedreven zaklamp werd na het eerste gebruik in de tweede wereldoorlog een huishoudelijk voorwerp. Wat we wel in de gaten moeten houden is de mate van beslissingsbevoegdheid die we aan deze futuristische robots gaan geven. De technologie is niet immuun voor hacking en manipulatie door vijandige krachten. Ik denk dus dat het van uiterst belang is dat deze machines maximaal beveiligd worden. Over de mate van automatisering hebben we het verderop in deze post.

Superkracht is in de robotica al realiteit

Mag ik MicroTug aan u voorstellen? MicroTug kan objecten trekken of slepen die 2000 maal groter zijn. Om de grootte van MicroTug in perspectief te brengen kun je denken aan een mens die een blauwe vinvis trekt! Ongelofelijk, als dát geen superrobot is! Dit is een van de meest sympathieke futuristische robots die er zijn omdat het geen wereldproblemen en bedreigingen met zich meebrengt. En als je denkt dat de mogelijkheden met deze robot beperkt zijn, dan heb je het mis! Bedenk je eens hoe makkelijk constructie zou worden als er geen hijskranen meer zouden zijn die oponthoud veroorzaken in het verkeer. Ook zou het leven voor werknemers in de bouw een stuk veiliger worden.

En dat is slechts één aspect. De MicroTug kan ook een object van 100 maal zijn eigen gewicht verticaal op een glazen oppervlak omhoog hijsen. Dat zou je kunnen vergelijken met een mens die, met een olifant op zijn rug, een wolkenkrabber beklimt. De researchers op de afdeling Biometrie en Dextrous Manipulatie van Stanford University hebben zeer grondig onderzoek gedaan tijdens het ontwerpen van de MicroTug. Zo hebben ze de unieke grip van de pootjes van mieren en gekko’s bestudeerd, en hoe ze die gebruiken voor het beklimmen van gladde oppervlakken. De MicroTug is gebaseerd op de opmerkelijke vaardigheden van deze beestjes. De technologie maakt gebruik van sterke directionele zuigers die stevige grip hebben. De robot is uitgerust met een grote krukas, een sleepkabel en een haak en heeft ook interne motoren waarmee de objecten getrokken worden. De onderdelen werden door een 3D printer geprint.

Ik zie veel mogelijkheden met de MicroTug en andere futuristische miniatuurrobots. Ze zijn een lanceerplatform voor nog kleinere machines (maar met grotere verscheidenheid aan toepassingen) die fantastische mogelijkheden kunnen bieden. Deze robots kunnen bijvoorbeeld ingezet worden tijdens reddingsmissies en duizenden levens redden ten tijde van rampen zoals aardbevingen en tsunami’s. Ze kunnen in teamverband werken en complexe problemen oplossen, net als een troep soldaten die uit een mangat of andere, moeilijk bereikbare plekken gered moeten worden. Dit is overigens een soort robot waarbij speculatie en scepsis vermeden kunnen worden omdat deze miniatuurrobots altijd op afstand bestuurd zullen worden en daardoor een minimale bedreiging vormen. Wat is jouw mening hierover?

Humanoïden die zich menselijker gedragen dan ooit: gezichtsuitdrukkingen en meer

Kun je je de T-1000 uit Terminator II nog herinneren? Het was een geavanceerde robot die gezichtsuitdrukkingen en menselijk gedrag kon analyseren en erop reageren. Hij kon zichzelf veranderen in wie of wat hij maar wilde. Godzijdank is dat laatste niet mogelijk, maar een humanoïde die menselijk gedrag kan ‘begrijpen’ en daarop kan reageren is al ontworpen en bezorgt de inwoners van Hong Kong allerlei entertainment. Ham, zoals iedereen hem noemt, kan reageren op gezichtsuitdrukkingen en deelnemen aan gesprekken, met gebruik van oogcontact en gebaren. Ik vind het interessant maar ook griezelig! De robot is ontworpen door Hanson Robotics, gevestigd in de VS, met behulp van ‘zachte’ werktuigbouwkunde en nanotechnologie. Ik heb gekegen naar de video’s en foto’s en ik vind dat Ham er griezelig uitziet. Amerikaanse robotica ontwerper David Hanson, die een groot aandeel heeft gehad in het ontwerp van het hoofd, is erg in zijn sas met zijn creatie! Het hoofd is gecreëerd met Frubber, een kneedbare substantie. Het hoofd heeft realistische poriën die slechts 4 tot 40 nanometer in diameter zijn!

Ham is momenteel te zien in de Global Sources Spring Electronics Show in AsiaWorld Expo en heeft veel opwinding teweeggebracht, net zoals de andere 4000 stands die de nieuwste tech laten zien. Ham is echter niet de eerste van zijn soort. Hanson Robotics was al eerder in het nieuws vanwege de humanoïd Albert Einstein, die met behulp van meerdere motoren gezichtsuitdrukkingen kon creëren. De vraag die sceptici met name dwarszit is: wat is er allemaal mogelijk met deze kunstmatig intelligente robots? Als ze vandaag je gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen, kunnen ze morgen dan je gedachten lezen? Wie zal het zeggen? Er wordt al gezegd dat intelligente robots in de toekomst bedienend personeel, receptionistes en klantenservicemedewerkers zullen gaan vervangen. Zal dat leiden tot werkloosheid onder lager-opgeleiden? Daar zullen we in het volgende en laatste gedeelte wat meer op in gaan.

Denk je nou echt dat je baan veilig is? Vergeet het maar!

We zijn aankomen bij het grootste angstscenario: complete automatisering en wereldwijde werkloosheid. Deskundigen voorspellen dat 30% van onze huidige werkzaamheden in 2025 uitgevoerd zullen worden door robots. Zelfs de zogenaamde witteboordenbanen zijn niet veilig! Voorbeelden hiervan zijn overal te vinden. De BakeBot die in een handomdraai verse koekjes bakt voor MIT studenten, robots die medische specialisten assisteren, Baxter, die de slimste spelers van het Connect 4 spel verslaat, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Robots hebben al een aanzienlijk percentage aan mankracht overgenomen. Stel je eens voor wat voor een invloed accountant robots of humanoïde receptionistes bijvoorbeeld zullen hebben op de werkloosheidscijfers. Angstaanjagend, toch?

Rode robot met scherm-gezicht en rode bolhoed
Zullen robots tegen het jaar 2029 menselijke intelligentieniveaus bereiken

Ryan Calo, professor aan de Washington School of Law, zegt dat de variëteit aan dingen die robots kunnen steeds groter zal worden, en volgens Ray Kurzweil, directeur engineering bij Google, zullen robots tegen het jaar 2029 menselijke intelligentieniveaus bereiken. Dit heeft ertoe geleid dat menigeen zich zorgen maakt om een werkloze toekomst! Met zulke intelligentieniveaus kunnen robots makkelijk sportverslaggever of financiële correspondent worden. En wat dacht je van online marketeers, chirurgen of analisten? Je kunt het echter ook van een andere kant bekijken. Er zullen met de steeds geavanceerdere technologie ook nieuwe producten en diensten ontstaan. Er wordt gespeculeerd dat het zoiets zal zijn als de ‘industriële revolutie’ maar dan het ‘tijdperk van de tweede machine’. De machines van toentertijd hielpen mensen ook met het overwinnen van hun lichamelijke beperkingen. Uit een rapport van Nesta/Oxford blijkt dat sommige creatieve beroepen voorlopig wel veilig zullen zijn. Denk aan kunstenaars, architecten, webdesigners, en zelfs IT-specialisten. Beroepen die het minst gevaar lopen om geautomatiseerd te worden zijn vertalers, podiumkunstenaars, mediaproductie en research & development. Banen in de turfwinning, koperproductie en horeca zullen hoogstwaarschijnlijk wel snel gecomputeriseerd worden. De robots van morgen zullen de beperkingen van de menselijke geest overwinnen!

Er zijn echter geen garanties. We zullen mensen nodig blijven hebben voor beroepen waar kritisch vermogen, creativiteit en menselijke interactie belangrijk zijn. Deskundigen zijn het erover eens dat taalmanipulatie, zoals het maken van grappen en sarcasme, buiten het vermogen van de robot valt. Aan de andere kant weet je het maar nooit! Misschien creëert Tony Stark wel een Ultron en dan weten we niet waar we het moeten zoeken!

Wat we hebben geleerd van onze speculaties over futuristische robots en hun aanverwante technologie?

We hebben een kijkje genomen bij de robotagenten die binnenkort de steden van Dubai weleens zouden kunnen patrouilleren. Dan zijn er de knappe winkelassistentes en interactieve humanoïden die je op allerlei manieren kunt vormgeven. Ze kunnen tegen ons praten en ons (gedeeltelijk!) begrijpen. Van geavanceerde militaire tech tot robots zo klein als een bal die gigantische gewichten kunnen trekken, het lijkt allemaal prima. Totdat we gaan nadenken over de eventuele gevolgen. We zagen hoe deze robots onze banen kunnen overnemen en dat er een kans bestaat dat we de controle verliezen over kunstmatige intelligentie. Wat we moeten beseffen is dat we wel in de hand hebben hoe ver we de ontwikkelingen laten gaan. Bedrijven en vernieuwers moeten de implicaties in overweging nemen voordat dergelijke technologie officieel gelanceerd wordt. Ook moeten wij, de consument, onszelf informeren en op rationele manier besluiten of we deze ontwikkelingen accepteren of niet.

Robotica en kunstmatige intelligentie zijn technologieën die alleen door de menselijke verbeelding begrensd kunnen worden. Het komt allemaal neer op wat John Connor ooit gezegd heeft: De toekomst staat niet vast. Er is geen ander lot dan wat wij onszelf ten doel stellen – ofwel: wij creëren ons eigen lot.

Share via
Copy link