5 Technologie trends van deze week

Industries: Slimme Stad
  • Bereid je voor op de robot Masterchefs!
  • Een wereld waarin leugens geen bestaansrecht hebben!
  • The Internet of Things zal je leven domineren!
  • Cybercrime en privacy
  • Zelfrijdende Audi

Technologie is de sleutel tot de evolutie. Elke grote verandering die de mens ooit heeft waargenomen is voortgestuwd door technologie. Daarom is het goed om in de gaten te houden wat de trends zijn in de technologie. Speculeren over deze trends kan je helpen om je eigen mogelijkheden beter te analyseren en het geeft je de gelegenheid om te beoordelen of je iets over het hoofd ziet.

Vandaag kijken we naar een aantal zeer unieke en futuristische concepten die het leven een heel stuk eenvoudiger zullen maken. Deze concepten omvatten robot-chefs die gourmetmaaltijden koken en zelfrijdende auto’s die de bestuurder in staat stellen om achter het stuur zijn of haar tanden te poetsen! We kijken ook naar een aantal ‘onzichtbare’ effecten die de toenemende digitalisering hebben op cybercrime en privacyschending, en we verdiepen ons in het verborgen gebruik van big data in marketing en reclame!

De geschiedenis laat zien dat technologie en de menselijke evolutie altijd al met elkaar verweven zijn geweest. Ik kan me voorstellen dat toen de mens het wiel uitvond, het veel makkelijker was om zware lasten over grote afstanden te dragen! Door de eeuwen heen, heeft het wiel geleid tot talloze innovaties, en nu kunnen we het ons niet voorstellen om ergens heen te reizen in een voertuig zonder wielen. Zelfs vliegtuigen hebben wielen! In deze blog zullen we soortgelijke elementen onderzoeken. Deze innovaties zullen onze toekomst gaan vormgeven, en daarom is het de hoogste tijd om erachter te komen wat er gaande is!

Bereid je voor op de robot Masterchefs!

We hebben het in de moderne wereld zó druk dat het moeilijk is om tijd te vinden voor huishoudelijke taken. De tijden dat je lieve echgeno(o)t(e) een lekker glas ijsthee en spaghetti met gehaktballen voor je klaar had staan als je thuiskwam behoort tot het verleden. Gezinnen worden nucleair, koppels worden alsmaar drukker met werk en door de lange, hectische werkdagen is er weinig motivatie meer om te koken. Toen deze tendens door Moley Robotics werd opgemerkt, ontwikkelden ze een prototype met de naam RoboChef, speciaal ontwikkeld voor thuis, met als doel gezinnen een handige assistent aan te reiken die alle maaltijden kan koken, met als bonus dat hij geen vervelende discussies met je aangaat.

RoboChef werd vorige week op de Duitse Hannover Messe Technologiebeurs onthuld en geleid tot groot enthousiasme. De robot heeft twee armen die geïnstalleerd zijn boven een kookeiland. Hij heeft ook afzuigkappen, een gootsteen en een oven! Met zo’n robot heb je een keuken en butler in één! Geen wonder dat het een technologische trend is. Ik bedoel, we hebben het hier over enorme automatisering thuis. Is dat revolutionair of niet?

De geavanceerde en multifunctionele handen van de RoboChef worden gemaakt door een ander bedrijf in Londen, de Shadow Robot Company, die een wereldwijde klantenkring heeft, waaronder NASA. Dit betekent dat we ons allemaal minder zorgen hoeven te maken over prestatie issues! Moley’s visie is om een ​​versie te creëren vol met camera’s, die gebruikers in staat stelt om de RoboChef verschillende recepten te leren. Deze recepten kunnen worden geüpload naar een digitale bibliotheek en gedeeld worden met andere mensen. RoboChef is een combinatie van mechanica, IT, AI, en kookkunst. Is dat cool of niet? Ik durf te wedden dat de T-1000 geen kip kon bakken!

Twee robotarmen boven een keukenfornuis
RoboChef is een combinatie van mechanica, IT, AI, en kookkunst

Moley hoopt ook dat de volgende modellen in staat zullen zijn om met lastige situaties om te gaan, zoals het voorkomen van overkloppen of het bereiden van gecomplieerde Indiase gerechten en dergelijke! De nieuwe tech zal niet goedkoop zijn. De verwachte lanceringsprijs is $15.000, dat is een hoop geld! Maar zoals met elke nieuwe technologie het geval is, zal de prijs dalen naarmate het alledaagser wordt. RoboChef werkt door het 3D opnemen van menselijke handelingen en die vervolgens om te zetten in zeer nauwkeurige bewegingen. Chef Tim Anderson leidde het prototype persoonlijk op en spendeerde tijd aan het creëren van originele gerechten in een motion-capture studio. Hij liet ook zien hoe de robot krab-bisque maakt. Als RoboChef goed getraind wordt zou hij in principe alles kunnen koken!

Het bedrijf heeft als target om vóór 2017 een versie publiekelijk te releasen. Dit zal een uitgebreidere en verbeterde versie zijn van het prototype, met een bibiotheek van meer dan 1.000 gerechten, een vaatwasser en zelfs een koelkast! Eigenaren kunnen de robot met een app besturen. Dit betekent dat je hem, zodra je het kantoor verlaat, kan laten weten wat je wilt eten zodat er, als je thuiskomt, een warme maaltijd voor je klaarstaat. Indrukwekkend, of niet soms?

Een wereld waarin leugens geen bestaansrecht hebben!

Een andere innovatie die momenteel aan het trenden is: big data gerelateerde analytics, en de wereldwijde implicaties met betrekking tot het onthullen van echt menselijk gedrag. Het concept draait om de informatie die verzameld worden via social media kanalen, de apps in je smartphone en je online activiteiten. Deze informatie wordt collectief geanalyseerd door grote organisaties en de resultaten ervan worden voor diverse doeleinden gebruikt. Autobedrijven maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van ‘wearables’ zoals smartwatches om je daadwerkelijke rijgedrag in de gaten te houden! Alles van je carrièreprofiel tot aan je reisplanning kan eenvoudig gemonitord worden. Je kunt meldingen zien voor een voorgesteld evenement, zelfs als je het het niet op je Google Calendar genoteerd hebt. De update is automatisch!

Waar nog het meest over gespeculeerd wordt als we het hebben over big data is hoe lastig het in de toekomst zal worden om ergens over te liegen. Een ander voorbeeld van het gebruik van big data is het ‘bewijs-scenario’ in het geval van een ongeluk. De telefoons van de slachtoffers worden vaak geanalyseerd op mogelijk onregelmatig rijgedrag, zoals sms’en of bellen op het moment van het ongeluk. Dit soort informatie elimineert twijfelachtige omstandigheden en de verklaringen van de slachtoffers worden minder belangrijk.

De vraag is of er op lange termijn ruimte is voor het identificeren van de ultieme waarheid, of het nu een goede of slechte zaak is. Als je kijkt naar privacyschending en de kans op cybercrime (wat overigens een hele andere trend is) lijken de negatieve aspecten nogal duidelijk. Maar zitten er ook goede kanten aan deze technologie? Ik denk het wel. Een voordeel van het gebruik van dit soort technologie is het correct filteren van social media content, wat vaak vol zit met geruchten en frauduleuze informatie. Dit gaat vaak viraal en veroorzaak vervolgens tijdelijke in de normale gang van zaken. Zo werd er bijvoorbeeld door hackers ingebroken in het Twitter account van Associated Press en werd er informatie gepost over explosies in het Witte Huis en een gewonde Obama. De post ging viraal met als gevolg serieuze implicaties voor de beurs. Uiteindelijk kwam de waarheid boven water. De vraag is, kan de waarheid nóg sneller aan het licht komen?

Vingers vastgemaakt aan een leugendetector
Waar nog het meest over gespeculeerd wordt als we het hebben over big data is hoe lastig het in de toekomst zal worden om ergens over te liegen

Er wordt onderzoek gedaan naar snellere en efficiëntere kanalen voor leugendetectie. Het Pheme Project, wat gefinancierd wordt door de Europese Unie, wil een fraude-herkenningsoplossing bieden door het bij elkaar brengen van experts in natuurlijke taal, web wetenschap, text mining, sociale netwerkanalyse, en andere IT-gebieden. Deze deskundigen streven ernaar om robuuste algoritmes te ontwikkelen waarmee leugens vanaf het allereerste moment opgespoord kunnen worden. Biometrische gegevens zoals hartslag en retinale beschadigingen? tijdens een interactie kunnen ook worden gebruikt voor leugendetectie. Met de groeiende omvang van research op dit gebied komen er steeds meer apps en tools beschikbaar. We zijn dus voorbereid op het moment dat we simpelweg onze smartphones kunnen gebruiken om te weten of iemand liegt! Mettertijd zullen we kunnen bepalen hoe effectief deze tools zullen zijn en waar alle leugentjes om bestwil terecht zullen komen.

The Internet of Things zal je leven domineren!

Vanaf het allereerste begin is het Internet een technologische trend geweest. Het heeft het concept van afstand veranderd en een compleet nieuwe reeks van mogelijkheden toegankelijk gemaakt voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Maar wat is het Internet of Things (ook wel Internet of Everything of IoE), en waarom is het zo’n hot topic op het moment? IoE is de aangesloten wereld! Het verwijst naar de netwerkverbindingen tussen apparaten, data en mensen! Cisco projecteerde onlangs dat IoE in de aankomende 10 jaar $19 triljoen zal genereren, gebaseerd op het feit dat in het jaar 2020 maar liefst 50 miljard mensen toegang zullen hebben tot het internet. Cisco speculeert dat $14 triljoen daarvan uit de particuliere sector zal komen en de rest uit de publieke sector.

Wat dit feitelijk betekent is dat we kijken naar een tijdperk van perfecte kennis. Wanneer er 50 miljard apparaten met talloze sensoren met elkaar zijn verbonden, hebben we alle informatie die nodig is om snelle beslissingen te nemen over wat we willen, waar we het willen en wanneer we het willen. Dit zal een explosie van mogelijkheden teweeg brengen, gebaseerd op individuele capaciteiten, de omvang van de digitalisering en de zakelijke denkwijze van het individu.

Dynamic pricing zal je motiveren om te kopen. Men zal monitoren hoe je naar een product kijkt, en vervolgens zullen prijzen onmiddellijk aangepast worden om een aankoop te stimuleren. Parkeersensoren zullen verkeersproblemen oplossen door je informeren over beschikbare parkeerplaatsen. Slimme sensoren zullen straatverlichting en verlichting thuis alleen aanschakelen wanneer je in de buurt komt. Door digitalisering heeft elke sector de mogelijkheid om dingen opnieuw te bedenken. De transportsector zal evolueren met zelfrijdende auto’s. Virtuele gezondheidszorg zal je meer controle geven over je gezondheid. Verzekeringspremies zullen worden gebaseerd op informatie over je leefgewoonten.

Het IoE heeft het zelfs voor wijnmakers mogelijk gemaakt om uit te vinden wat de meest ideale omstandigheden zijn voor het produceren van wijn. Sensoren volgen de gegevens van het fermentatieproces en zorgen ervoordat de distributie en verkoop op de juiste manier worden aangepakt. Het Internet kan je zelfs helpen om meer winst te genereren! Ook wordt er gespeculeerd dat ‘wearables’ vervangen zullen worden door ‘invisibles’, apparaten die in het lichaam ingeplant worden om relevante informatie te verstrekken. Wat we hieruit kunnen opmaken is dat dingen efficiënter worden als ze verbonden zijn met de gedigitaliseerde wereld van het Internet. Hierin liggen dan ook vele mogelijkheden.

Het internet is duidelijk hard op weg om het zenuwstelsel van de wereldeconomie te worden (wat het in vele opzichten al is), en succesvolle ondernemers zullen moeten inspelen op dit feit door allereerst hun activiteiten te synchroniseren met de IoE (waarmee data beter geanalyseerd kan worden) en voortdurend te brainstormen over zulke trends in technologie! Er zijn mogelijkheden in overvloed. Het is tijd om gebruik te maken van de middelen die we tot onze beschikking hebben

Cybercrime en privacy: 563 racers wisten niet dat hun vitale functies door een toeschouwer werden gescand!

Andere issues die verband houden met het Internet of Things en big data analyse zijn cybercrime en privacyschending. Het feit dat onze persoonlijke gegevens, voorkeuren en smaken niet langer alleen in ons eigen hoofd zitten is over de afgelopen jaren een van de technologische trends geworden. Dit is op alle grote publieke en particuliere platformen dan ook veelvuldig het onderwerp van gesprek geweest.

Je wordt in de gaten gehouden, en het is de hoogste tijd dat je weet door wie!

Een recent voorbeeld is het onderzoek dat uitgevoerd werd door Candid Wueest, een security-researcher van Symantec (maker van Norton Anti-virus) tijdens de Dublin City Women’s Mini Marathon. Hij slaagde erin om van 563 atleten persoonlijke gegevens te verzamelen door het scannen van hun apparaten met behulp van een tool die hij had gemaakt van losse onderdelen! Hiermee wilde hij aantonen hoe serieus het kan worden met onze privacyschending.

Vandaag de dag kunnen meer apparaten verbinding maken met het internet dan je voor mogelijk houdt. Er zitten apps op je smartphone die je controle geven over je TV, je thermostaat en zelfs je auto. Deze apps communiceren met elkaar, zodat je auto weet dat hij de voordeur open moet doen als je thuiskomt. Dit is echter niet het volledige verhaal. Het griezelige is dat deze apps en tools allerlei informatie sturen naar hoofdcorporaties, die deze gegevens analyseren om hun winst te verhogen. De informatie wordt ook verkocht en verhuurd aan andere multi-nationals voor marketingdoeleinden! Daarnaast is er altijd het risico dat ervaren hackers belangrijke informatie te pakken krijgen waarmee ze jou zouden kunnen uitbuiten.

Het is duidelijk dat het Internet of Things meer controle vereist!

De crux zit hem in het feit dat deze organisaties eerlijk moeten zijn over hoe de verkregen informatie gebruikt wordt en ervoor moeten zorgen dat hun klanten zich comfortabel voelen met deze praktijken. Gebruikers zouden meer controle moeten hebben over welke informatie ze willen vrijgeven. Consumenten zouden ook hun opties moeten evalueren en ervoor kiezen om alleen die informatie te verstrekken waar zij zich comfortabel bij voelen.

Nu het IoE nog in de kinderschoenen staat kan de mate van doorzichtigheid nog worden aangepakt. Cisco Systems schat dat er elke maand 109 miljoen apparaten miljoenen GB aan gegevens genereren. Dit aantal zal in de toekomst omhoogschieten, en op dit moment zijn er geen systemen geïmplementeerd die uitbuiting van deze gegevens controleren.Bedrijven zoals als Apple, GE, IBM en Samsung hebben al tegenover elkaar gestaan in de strijd om de heerschappij over het IoE. Amazon’s Dash-programma, dat aangepaste Wi-Fi knoppen levert voor directe aankoop van dagelijkse producten is een duidelijke indicatie dat we op weg zijn naar een tijdperk van volledige digitalisering. Dit maakt de gevaren van gegevensmisbruik en cybercrime nog groter!

De Federal Trade Commission heeft haar bezorgdheid over het IoE kenbaar gemaakt en heeft in haar verslag een ‘best practice’ aanpak aanbevolen. Het heeft echter zijn tijd nodig om een dergelijk beleid op te nemen in de bestaande systemen. Onze wetten zijn misschien nog niet eens klaar voor wat zich al afspeelt. Dit betekent dat we maar één optie hebben. Wij, als consumenten, zullen zelf duidelijk moeten aangeven wat wij willen met onze privacy en onze persoonlijke ruimte. Mijn advies: Koop alleen dingen waarvoor je bereid bent persoonlijke informatie vrij te geven. Je weet nooit wie je in de gaten houdt.

In de zelfrijdende Audi kun je achter het stuur je tanden poetsen

Oké, na hevige discussies over de mogelijke bedreigingen van de technologie, komen we nu bij het leuke gedeelte. Een stuk nieuws dat trending is in de technologie is de recente update met betrekking tot de zelf-rijden-technologie. Ik weet bijna zeker dat je zelfrijdende auto’s helemaal te gek gaat vinden!

Hoe lang ben jij elke dag onderweg van en naar je werk? Laat me eens raden. Een uur of langer? De gemiddelde Amerikaan reist elke dag 28 minuten van en naar zijn werk, en het algemene gemiddelde is 38 minuten. Met geautomatiseerd rijden verkort je niet alleen je reistijd, maar maak je ook tijd vrij om andere belangrijke dingen te doen.

Brend Rossler van de afdeling Automated Driving van Volkswagen meldde dat de massale publieke uitrol van zelfrijdende auto’s niet eerder dan 2021-22 zal plaatsvinden maar de technologie is al klaar voor de start! De wegexperimenten van het zelfrijdende prototype van Audi dat onlangs in het nieuws is geweest, hebben nog nooit gefaald. Stel je voor dat je heerlijk comfortabel op de achterbank zit,terwijl de auto je naar je werk rijdt. Je kunt makkelijk lunch klaarmaken voor je kinderen, jezelf een beetje opfrissen, de krant lezen en nog veel meer kleine dingen doen waar je voorheen vaak niet aan toe kwam.

Snelle zelfrijdende zwart-witte Audi op de weg
De wegexperimenten van het zelfrijdende prototype van Audi dat onlangs in het nieuws is geweest, hebben nog nooit gefaald

De veiligheid waar het prototype voor zorgt is indrukwekkend. Voorin heeft het een mono-camera en twee laserscanners. Verder zijn er vier radars ingebouwd waarmee je 360 graden zicht hebt. Al deze features zorgen voor een veiligere en efficiëntere rijervaring.

Het risico van ongelukken als gevolg van onregelmatig rijgedrag kan met deze zelfrijdende auto’s aanzienlijk afnemen. In Duitsland alleen al zijn er rapporten waarin staat dat 20% van de bestuurders sms’en tijdens het rijden. Wanneer de geautomatiseerde voertuigen uitgerold worden kan dit percentage omlaag gebracht worden. Toch zijn er een aantal bezigheden die nog steeds verboden zullen zijn wanneer je in de stoel van de bestuurder zit. Dingen zoals het drinken van alcoholische versnaperingen en… slapen! Maar ik denk dat dat wel terecht is.

Conclusie

Er is de afgelopen dagen veel gebeurd in de wereld van tech. Maar wat is trending in technologie deze week kan uiteindelijk al weer achterhaald zijn of overbodig worden. Dat is wereldwijd het tempo van groei en innovatie. Wat denk je dat de ultieme tech zal zijn in de toekomst? Zal het IoE de economie gaan domineren? Het lijkt er zeker op!

Ik zou best mijn tanden wel willen poetsen in een zelf-rijdende Audi. En jij?

Industries: Slimme Stad
We’re in the midst of a technological revolution and the trends, technologies, and innovations to look out for in 2022 are all game-changers. They bring comp…

Free trendservice

Receive the latest insights, research material, e-books, white papers and articles from our research team every month, for free!