- Aaptiv Coach is een nieuwe, op KI gebaseerde personal trainer
- Mirror – voor interactieve fitnesstraining bij je thuis
- Tonal, een digitale sportschool aan je muur
- Future is een nieuwe trainingsapp voor persoonlijke, digitale 1-op-1 training
- Kan technologie ons helpen fit te blijven?
Wie wil er niet goed uitzien en fit zijn? Maar de motivatie (blijven) opbrengen om regelmatig te trainen is niet voor iedereen even eenvoudig. Bovendien maken onze steeds gejaagdere, hectische levens het er niet makkelijker op en is het vaak lastig om tijd vrij te maken om naar de sportschool te gaan. Daar komt nog eens bij dat een gezond dieet ook niet altijd te handhaven is – ook al is dit voor je gewicht en je conditie net zo belangrijk. Diëten zijn zo mogelijk nog lastiger om je aan te houden dan een trainingsregime. Het is bovendien niet eenvoudig om uit te vinden welk dieet het best aansluit bij je specifieke fitnessdoelen. En dan moet je ook nog een trainingsplan samenstellen. Kortom, er zijn zoveel variabelen en zoveel verschillende mogelijkheden dat je daardoor haast niet weet waar je moet beginnen, vooral als je geen ervaring hebt met trainen. Gelukkig wordt dit alles dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen allemaal een stuk eenvoudiger.
Bewegingsarmoede leidt tot een verstoord bioritme, kan ontstekingen veroorzaken, tast ons afweersysteem aan en verhoogt het risico op het vroegtijdig krijgen van ziekten en aandoeningen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker, astma en geestelijke gezondheidsproblemen. Weinig lichaamsbeweging kan uiteindelijk tot gevolg hebben dat we vroegtijdig komen te overlijden en daarom is regelmatig bewegen dus letterlijk van levensbelang. Volgens een recent rapport van Lancet Global Health kreeg ongeveer 27,5 procent – meer dan een kwart van alle volwassenen wereldwijd – in 2016 onvoldoende lichaamsbeweging. Over het algemeen waren vrouwen 8 procent minder actief dan mannen. In landen met hoge inkomens kregen bijna twee keer zoveel mensen onvoldoende lichaamsbeweging vergeleken bij landen met lage inkomens.
In de afgelopen jaren maken mensen in toenemende mate gebruik van technologie om dit probleem op te lossen. Er zijn inmiddels allerlei apps en gadgets voor wellness, fitness en dieetplannen op de markt. Volgens een recent rapport van Research N Reports zal de waarde van de wereldwijde fitnesstechmarkt van $17,9 miljard in 2019 groeien naar $62,1 miljard in 2025.
Aaptiv Coach is een nieuwe op KI gebaseerde personal trainer
Aaptiv, de startup achter een populaire fitness-app, kondigde onlangs de lancering aan van Aaptiv Coach, een op kunstmatige intelligentie gebaseerde assistent die persoonlijk fitness- en leefstijladvies geeft dat specifiek is afgestemd op je individuele doelen, fitnessniveaus, eetgewoonten en data van wearables als smartwatches en fitnesstrackers.
Het product is drie jaar in ontwikkeling geweest en de algoritmen van de software zijn getraind met data uit meer dan 22 miljoen wereldwijd gestreamde trainingssessies van het bedrijf. Met behulp van deze informatie hebben de algoritmen nu kennis over hoe, wanneer en waar mensen graag trainen en wat ze van hun sessies verwachten. “We vroegen ons af hoe we mensen kunnen helpen hun doelen te bereiken, welke doelen dat ook zijn”, vertelt Ethan Agarwal, oprichter en CEO van Aaptiv. “Als je drie keer per week 45 minuten traint, is dat in principe 2% van je week. Maar er zijn veel bedrijven die om die om die 2% concurreren, zoals sportscholen, startups voor hometrainers enzovoort. Hoe wij het zien is dat in die resterende 98% van je tijd je gewoonten worden gevormd en dat is waar je structuur in moet gaan opbouwen”.
Op basis van de gegevens die gebruikers delen met de app, vertelt de virtuele coach hen precies wat ze moeten doen om hun doelen te bereiken. Je begint met het invullen van een uitgebreide vragenlijst, die vervolgens wordt gecombineerd met je trainingsgeschiedenis om zeer gepersonaliseerde dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse planningen te genereren. Je kunt ook kiezen of je een van Aaptiv’s workouts wilt volgen, een trainingssessie onder leiding van iemand anders, of dat je alles zelf doet en je je voortgang met behulp van KI monitort.
Mirror – voor interactieve fitnesstraining bij je thuis
Mirror, een in New York gevestigde fitnessstartup, heeft onlangs een revolutionaire fitnessspiegel onthuld die de manier waarop mensen thuis trainen volledig zal transformeren. Wanneer je hem aanzet, verandert de rechthoekige, 52-inch spiegel in een interactieve, virtuele sportschool waarop je de fitnesstrainingen die in de New Yorkse studio gegeven worden onbeperkt kunt streamen. Je kunt elke week kiezen uit meer dan 50 nieuwe live trainingssessies, verzorgd door de beste fitnessinstructeurs in Amerika. Er is ook een uitgebreide bibliotheek met on-demand trainingen voor verschillende fitnessdoelen, zoals cardio, yoga, krachttraining, boksen, pilates en HIIT (high intensity interval training). Er zijn lessen voor verschillende niveaus – variërend van absolute beginner tot expert.
Tijdens de trainingssessie kun je jezelf, de andere deelnemers en je instructeur zien in de spiegel die is uitgerust met luidsprekers en een camera. De instructeur geeft real-time instructies en persoonlijke tips. De trainingen worden bovendien voortdurend in real time afgestemd op het niveau, het doel en de voorkeur van de deelnemers. Daarnaast kun je je Bluetooth-hartslagmeter of Apple Watch ook syncen met het algoritme van Mirror om je vitals te monitoren zodat je je training nog verder kunt optimaliseren.
Voor het Mirror-systeem moet je $1.495 neertellen en daar komt nog een abonnement van $39 per maand bij. Daarnaast wil het bedrijf in de toekomst voor $40 per sessie persoonlijke 1-op-1 training aanbieden en staan loopband- en spinning-workouts ook in de planning. Verder zijn er plannen om deze technologie bij fysiotherapie en in het onderwijs in te zetten en zijn er in de toekomst potentiële toepassingen in de mode- en beauty-industrie. “We hebben de mogelijkheid om voor allerlei bedrijfstakken gepersonaliseerde premiumcontent te creëren – en de fitnesssector is de eerste waar we dat voor doen”, zegt Brynn Putnam, oprichter van Mirror. “Ons doel is niet om de volgende loopband in je leven te zijn, ons doel is om het volgende scherm in je huis te zijn.”
Tonal, een digitale sportschool aan je muur
De in San Francisco gevestigde startup Tonal heeft onlangs een digitaal krachttrainingssysteem gelanceerd waarmee je kunt trainen zonder je huis te hoeven verlaten. Wat Tonal anders maakt dan traditionele fitnesstoestellen in de sportschool is dat het geen gebruik maakt van fysieke gewichten. In plaats daarvan gebruikt het een elektromagnetisch veld dat wordt bestuurd door een computeralgoritme om gewicht te simuleren en tegenkracht te genereren (tot 90 kilogram).
Tonal heeft de vorm van een verticaal tv-scherm en is aan je muur bevestigd. Aan de rand van het scherm bevinden zich twee instelbare armen die zich met een druk op de knop naar buiten uitstrekken. De armen kunnen worden uitgerust met verschillende hulpstukken, zoals een slimme staaf of een touw, zodat je vrijwel elke oefening voor benen, armen, rug, core of borst kunt doen die je maar kunt bedenken. Het systeem heeft bovendien ingebouwde personal coaches die je tijdens je training begeleiden. Er zijn acht verschillende coaches om uit te kiezen – en deze zijn bovendien ook in het echte leven allemaal elite personal coaches.
Na een korte beoordeling om je baseline-kracht te bepalen stelt Tonal een persoonlijk trainingsprogramma samen op basis van je huidige fitnessniveau en je persoonlijke doelen. De geavanceerde intelligentie van het systeem monitort de snelheid en kwaliteit van elke rep die je in real time uitvoert en past automatisch de weerstand aan om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je training haalt. Het systeem houdt ook je voortgang in de loop van de tijd bij en past de oefeningen aan naarmate je sterker wordt en dichterbij je doel komt. Zo’n ‘sportschool aan je muur’ is echter niet goedkoop. De machine zelf kost $2.995 en daar komt nog een maandelijks abonnement van $49 bij waarmee je toegang krijgt tot honderden uren persoonlijke trainingssessies, aanbevolen programma’s en workouts.
Future is een nieuwe trainingsapp voor persoonlijke, digitale 1-op-1 training
De fitness-startup Future heeft onlangs een nieuwe trainingsapp gelanceerd. Via deze app krijg je een echte menselijke coach toegewezen die een persoonlijk trainingsplan samenstelt op basis van jouw beschikbare tijd, doelen en voorkeuren. Je begint met het beantwoorden van een paar vragen over wat je wilt bereiken, waarna je kunt kiezen uit verschillende deskundige coaches. Daarna volgt een 15 minuten-durende videochat met je nieuwe coach om kennis te maken en je wensen en doelen te bespreken.
Het bedrijf stuurt vervolgens een welkomstpakket met enkele dingen die je nodig hebt voor de training, waaronder een Apple Watch. Kort daarna ontvang je je persoonlijke dagelijkse trainingsroutines voor de eerste week, vergezeld van video-instructies voor elke workout en vooraf opgenomen spraakfragmenten met aanwijzingen, persoonlijke tips en motivatie. Dankzij de Apple Watch kan de coach je activiteit en hartslag gedurende de dag monitoren. Zodra de coach opmerkt dat je je oefeningen niet doet, wordt er contact met je opgenomen om uit te vinden wat er aan de hand is. Tijdens dat contact probeert de coach je te motiveren en de training eventueel opnieuw in te plannen.
Na elke training word je gevraagd feedback te geven, zodat de coach het trainingsschema aan je voortgang kan aanpassen. “Future is zowel zeer persoonlijk als personaliseerbaar en ook nog eens superhandig”, zegt mede-oprichter van Instagram Mike Krieger, een van de financiers van het bedrijf. “Future is altijd beschikbaar, dus een (zaken)reis of gewijzigd schema is niet langer een excuus om niet te trainen”.
Future kost $150 per maand en is daarmee waarschijnlijk een van de duurste apps ooit gemaakt. Maar het biedt een niet-goed-geld-terug-garantie van één maand. Volgens CEO Rishi Mandal heeft de app al verschillende veelbelovende resultaten opgeleverd. In de bètatest bleef 95 procent van de gebruikers de app minimaal drie maanden gebruiken en 85 procent maakte er na zes maanden nog steeds gebruik van.
Kan technologie ons helpen fit te blijven?
Onze levens worden steeds drukker en het wordt dan ook steeds lastiger om de tijd te vinden (en de motivatie op te brengen) om regelmatig te sporten. Als gevolg hiervan krijgt meer dan een kwart van alle volwassenen in de wereld onvoldoende lichaamsbeweging, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Technologie kan echter oplossingen bieden voor deze uitdagingen.
Er zijn de laatste jaren verschillende innovatieve fitness-gerelateerde apps en gadgets op de markt gekomen die de manier waarop we sporten hebben getransformeerd. Dankzij technologieën als kunstmatige intelligentie en machine learning trainen we steeds vaker thuis, met behulp van gepersonaliseerde trainingsschema’s die specifiek zijn afgestemd op onze fitnessniveaus en doelen.
Share via: