- Hoe kunnen we het welzijn van professionele sporters beschermen?
- KI wordt steeds vaker gebruikt om nieuw talent te spotten
- Slimme algoritmen hebben een nieuw spel ontwikkeld
- The Atlantic League krijgt hightech scheidsrechter
- Bij de Tokyo 2020 Olympics worden robots ingezet om bezoekers en personeel te helpen
- Slimme apps en VR-technologie zorgen voor meer betrokkenheid van fans
- Kunnen robots menselijke atleten tijdens voetbal- en basketbalwedstrijden verslaan?
- Wordt de toekomst van de sport bepaald door geavanceerde technologie?
Sport betekent voor miljoenen mensen over de hele wereld veel meer dan gewoon een wedstrijd. Sport is passie, het maakt deel uit van je identiteit en leidt vaak tot saamhorigheid – of verdeeldheid. Voor clubs en spelers draait sport uiteraard ook om geld. Het trekt investeerders aan, genereert winst en leidt tot lucratieve contracten waardoor topsporters in korte tijd miljonair kunnen worden. En het gaat goed met de sportsector. Tegen 2022 zal de wereldwijde sportmarkt bijvoorbeeld een waarde van $614,1 miljard bereiken. In 2018 was dat nog ‘maar’ $488,5 miljard. Er staat letterlijk veel op het spel in de sport en het is dan ook geen wonder dat competitiebonden en clubs alles in het werk stellen om fans tevreden te houden en concurrenten voor te blijven. Hierin spelen kunstmatige intelligentie (KI) en robotica de laatste jaren een steeds prominentere rol.
Geavanceerde techoplossingen zorgen ervoor dat sporters steeds beter presteren en helpen clubs om talent te spotten – waar ook ter wereld. Daarnaast wordt er bij sommige sporten al gebruikgemaakt van robotscheidsrechters en is er slimme tech die supporters de weg wijst naar hun zitplaatsen in het stadion. Ook de manier waarop fans hun favoriete sport ervaren is volledig getransformeerd. Thuisblijvers kunnen nu via VR-headsets naar wedstrijden van hun favoriete teams kijken – wat mogelijk gemaakt wordt door tientallen stadioncamera’s die elk detail vastleggen. Volgens sommige ingenieurs worden menselijke voetbal- en basketbalspelers in de toekomst vervangen door robots en kunnen KI-programma’s binnenkort zelfs nieuwe sporten bedenken. De verwachting is dat technologie de komende jaren ook in de sport steeds vaker ingezet wordt, niet alleen met het oog op betere sportprestaties maar ook om fans de best mogelijke entertainment te bieden.
Hoe kunnen we het welzijn van professionele sporters beschermen?
Professionele sporten als voetbal en American football zijn enorm grote bedrijfstakken die gedomineerd worden door rijke teams. Het Spaanse Real Madrid – dat $4,24 miljard waard is – maakte in 2018 bijvoorbeeld een jaaromzet van $854 miljoen bekend. En het American football team the New England Patriots, dat een geschatte waarde heeft van $3,8 miljard, verdient elk jaar meer dan $500 miljoen. Kaartverkoop, sponsorship-deals en mediarechten zijn belangrijke inkomstenbronnen voor clubs. Toch blijven spelers het meest waardevol en zowel de prestaties op het veld als de financiële successen van de clubs worden voornamelijk bepaald door het welzijn van deze atleten.
Het is dan ook van cruciaal belang dat teams hun spelers beschermen en blessures tot een minimum beperken. Om deze reden wordt door American football-clubs voor trainingssessies steeds vaker gebruikgemaakt van robotica. In plaats van dat spelers full contact-bewegingen oefenen op andere teamleden, worden mobiele virtuele spelers (MVP’s) ingezet als alternatieve trainingspartners. Deze op afstand bestuurde machines bootsen de lengte, het gewicht, het postuur en de snelheid van een menselijke tegenstander na en maken topkwaliteit training mogelijk, maar dan in een meer gecontroleerde omgeving waardoor het aantal blessures beperkt blijft. MVP’s maken dan ook een belangrijk deel uit van de wereldwijde markt voor smart sports equipment die tussen 2019 en 2023 naar verwachting met $14,49 miljard zal groeien.
KI wordt steeds vaker gebruikt om nieuw talent te spotten
Kunstmatige intelligentie is een ander belangrijk onderdeel van de hedendaagse sport. Tegen 2024 zal op KI gebaseerde sportanalyse uitgegroeid zijn tot een markt met een waarde van $1,9 miljard en bereikt de markt voor KI sports-decisions-as-a-service naar verwachting $987 miljoen. De in 2012 opgerichte Nederlandse startup SciSports, een spinoff van de Universiteit Twente, is inmiddels een bekende speler op dit gebied. Het kunstmatig intelligente SciSkill-platform van het bedrijf analyseert elke week 2.000 wedstrijden in 244 competities om de kwaliteit, het talent en de waarde van meer dan 90.000 spelers te beoordelen. Voetbalclubs gebruiken deze service om spelers te spotten die bij een specifiek profiel passen en om hun tegenstanders te bestuderen. Volgens oprichter en chief innovation officer van SciSports, Giels Brouwer, evalueert het programma elke professionele (voetbal)speler ter wereld in één universele index.
Het bedrijf ontwikkelde bovendien BallJames, real-time trackingtechnologie die videostreams van tientallen stadioncamera’s omzet in 3D-gegevens. Algoritmen kunnen vervolgens extra informatie over spelers verzamelen, zoals de nauwkeurigheid van hun passes, sprintsnelheid en springkracht. Coaches kunnen bovendien van deze inzichten gebruikmaken om te analyseren welke speler vermoeid is en gewisseld moet worden. Verder kan de visuele data gebruikt worden om meeslepende ervaringen mogelijk te maken voor fans die een wedstrijd liever thuis op de bank met een VR-headset bekijken.
Slimme algoritmen hebben een nieuw spel ontwikkeld
Het in Londen opgerichte ontwerpbureau AKQA, dat inmiddels overal ter wereld kantoren heeft, heeft met gebruik van KI een nieuw spel ontwikkeld. Het begon als een nooit eerder vertoond experiment waarin een neuraal netwerk gevoed werd met regels en data van meer dan 400 sporten. Het netwerk creëerde vervolgens een aantal regels voor een nieuwe sport die de naam Speedgate kreeg. Het spel wordt gespeeld door twee teams met zes spelers op een veld met drie paar palen van 1,8 meter hoog. Het is de bedoeling dat spelers een bal door de middenpaal passeren en kunnen vervolgens twee punten scoren door de bal door een van de resterende poorten te schoppen. De wedstrijd wordt gespeeld met drie intervallen van zeven minuten en de bal moet voortdurend worden gepasseerd of geschopt en mag niet stil komen te liggen of vastgehouden worden. Spelers mogen elkaar niet duwen, slaan of schoppen en ze mogen niet stil blijven staan. De regels van het spel zijn redelijk duidelijk, maar dat is met het door het systeem gegenereerde ‘motto’ niet bepaald het geval. Dat laat zich vanuit het Engels namelijk vertalen in iets als “zie de bal en wees de bal boven de bal”.
The Atlantic League krijgt hightech scheidsrechter
De Atlantic League, een onafhankelijke professionele Amerikaanse honkbalcompetitie, krijgt ook een hightech make-over. Het maakt gebruik van het TrackMan-radarsysteem dat de hoogte, snelheid en het effect van balworpen beoordeelt. De software geeft de informatie via een iPhone en oortelefoon door aan een menselijke scheidsrechter die achter de vanger staat en de regels handhaaft. Brian deBrauwere, een plaatscheidsrechter, zegt dat ze voorlopig nog niet volledig op het systeem kunnen vertrouwen en dat hij op het veld moet zijn om in te grijpen in situaties waarin het systeem faalt – zoals wanneer het een worp niet of foutief registreert of classificeert.
Maar niet iedereen is onder de indruk van het systeem. Kirk Nieuwenhuis, een voormalige professionele honkbal-outfielder die in Major League Baseball (MLB) speelde, zegt: “als de menselijke scheidsrechter nog steeds bevoegdheden heeft, is het introduceren van een robotscheidsrechter niet erg zinvol”. De president van Atlantic League, Rick White, zegt echter dat het TrackMan-systeem in de hele divisie zal worden geïmplementeerd en dat het uiteindelijk ook bij andere competities in gebruik genomen zal worden om scheidsrechters te helpen hun werk nauwkeuriger en efficiënter te kunnen doen.
Bij de Tokyo 2020 Olympics worden robots ingezet om bezoekers en personeel te helpen
De organisatoren van de Tokyo 2020 Olympics en Paralympics zijn van plan om robots in te zetten om werknemers en bezoekers tijdens de games te assisteren. De Human Support Robot zal gebruikt worden om te helpen laden en lossen terwijl de De Delivery Support Robot ingezet zal worden om goederen te vervoeren. Deze machines zijn ontwikkeld door autofabrikant Toyota en zullen vooral nuttig zijn voor rolstoelgebruikers. De verwachting is bovendien dat we ze tegen 2030 ook op de consumentenmarkt zullen tegenkomen. Toyota’s algemeen directeur, Minoru Yamauchi, legt uit: “Op de Olympische Spelen in Tokyo verwachten we veel gasten in een rolstoel en we willen ervoor zorgen dat ze kunnen genieten van de games zonder zich zorgen te hoeven maken over hun mobiliteit”.
De organisatoren van de Olympische Spelen willen ook gebruikmaken van de Power Assist Suit, een exoskelet ontwikkeld door het Japanse elektronicabedrijf Panasonic. Het is de bedoeling dat werknemers op bijvoorbeeld luchthavens deze apparaten zullen dragen om zware voorwerpen en bagage makkelijker te kunnen tillen. Volgens Panasonic vermindert deze technologie de fysieke belasting en zorgt het ervoor dat de werknemer 20 procent efficiënter presteert. Japan is duidelijk van plan om de Olympische Spelen wederom te gebruiken om nieuwe, geavanceerde ontwikkelingen te presenteren, zoals ze dat deden tijdens de 1964 Olympics met het onthullen van de iconische Shinkansen-bullet-train.
Slimme apps en VR-technologie zorgen voor meer betrokkenheid van fans
De in de VS gevestigde startup Satisfi Labs heeft een KI-gestuurd conversatieplatform ontwikkeld waar gebruikers via het internet, smartphone, sms, social media en voice-opties mee kunnen communiceren. De app biedt zaal- en stadionbezoekers een centrale bron voor het beantwoorden van vragen over tickets, speciale evenementen, verkoop van merchandising, game-day ondersteuning, parkeren, drukte bij toiletten en allerlei andere zaken. De app biedt ondersteuning in diverse talen en gebruikers kunnen een live chat aanvragen als de app een bepaalde vraag niet kan beantwoorden.
Snaptivity is een ander KI-aangedreven platform dat de betrokkenheid van fans stimuleert. De software maakt gebruik van camera’s die in stadions zijn geplaatst om de emotionele reacties van supporters vast te leggen op momenten dat hun team bijvoorbeeld een doelpunt scoort. De gezichten van de fans worden door slimme algoritmen herkend, zodat ze het beeldmateriaal en de wedstrijd/competitie-uitslagen automatisch via een mobiele app toegestuurd kunnen krijgen. Zo’n memorabele foto kan de gebruikers van Snaptivity helpen meer likes en volgers te krijgen op social media. En dankzij de komst van meeslepende technologieën als VR en AR kunnen steeds meer fans ook thuis van sportevenementen genieten en wedstrijden ervaren alsof ze er zelf haast bij zijn.
Kunnen robots menselijke atleten tijdens voetbal- en basketbalwedstrijden verslaan?
De meeste ontwikkelingen in de sport tech zijn natuurlijk gebaseerd op sport die door mensen bedreven wordt. Maar een internationaal wetenschappelijk initiatief met de naam RoboCup heeft een andere visie op de toekomst. Deze groep wetenschappers is opgericht in 1997 en werkt aan de ontwikkeling van robotica en KI met als doel om tegen 2050 een team van autonome humanoïde robots te hebben gecreëerd dat de winnaars van het WK voetbal kan verslaan. Een behoorlijk ambitieus doel waarvoor je machines moet ontwikkelen die in een team met elkaar kunnen samenwerken en kunnen rennen, schoppen en menselijke tegenstanders kunnen blokkeren. De wetenschapsschrijver Nick Thieme is echter van mening dat robots niet dát kunnen bieden wat een spel boeiend maakt en dat ze “nog een lange weg te gaan hebben voordat iemand echt onder de indruk zal zijn van hun vaardigheden”.
De door Toyota ontwikkelde robotbasketbalspeler Q3 is daar een goed voorbeeld van. De robot kan ballen met een indrukwekkende nauwkeurigheid in de basket gooien, maar omdat de machine op een platform staat en aan stroomkabels vastzit, is het niet bepaald mobiel. Rennen, springen, dribbelen en verdedigen behoren nog lang niet tot de mogelijkheden en het zal dan ook nog wel een tijdje duren voordat dit soort machines een match zullen zijn voor menselijke basketbalspelers.
Wordt de toekomst van de sport bepaald door geavanceerde technologie?
Sport is een miljardenindustrie die gedomineerd wordt door professionele teams en competitiebonden. Voorsprong behalen is in deze sector van cruciaal belang en een van de manieren om dit te bereiken is door middel van technologische innovatie. Kunstmatige intelligentie en robots hebben hun waarde inmiddels in verschillende bedrijfstakken bewezen en in de toekomst zullen we deze tech ook in de sport steeds vaker tegenkomen. Technologische innovatie maakt spannendere evenementen, eerlijkere scheidsrechters en minder blessures mogelijk en tilt de sport naar een hoger niveau.
Share via: