Van kunstmatig intelligente bedden tot ringen die je slaap monitoren – technologie helpt ons beter te slapen

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • In een kunstmatig intelligent bed slaap je beter
  • Slim kussen zorgt ervoor dat je je partner niet meer hoort snurken
  • Een goede nachtrust dankzij de Oura-ring
  • Kan technologie oplossingen bieden voor onze slaapproblemen?

Een goede nachtrust is absoluut essentieel voor onze gezondheid. En toch zijn er veel mensen die regelmatig onvoldoende slaap krijgen. Volgens de American Sleep Association hebben tussen de 50 en 70 miljoen Amerikaanse volwassenen last van slaapproblemen, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, obstructieve slaapapneu of narcolepsie. Hoewel iedereen andere slaapbehoeften heeft, zijn de meeste experts het erover eens dat de gemiddelde volwassene elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Helaas is dat voor veel mensen in de hectische wereld van vandaag niet haalbaar. Drukke schema’s, stressvolle werkomstandigheden, weinig lichaamsbeweging, voortdurende blootstelling aan kunstlicht en verhoogde alcohol-, tabaks- en junkfoodconsumptie zijn factoren die bijdragen aan een wereldwijde toename van het aantal slaapstoornissen.

 Een infographic met statistieken over slaap en slaapstoornissen.
De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 7-9 uur slaap per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Volgens de American Sleep Association slaapt 35,3 procent van de Amerikaanse volwassenen minder dan 7 uur per dag en hebben tussen de 50 en 70 miljoen van hen een slaapstoornis.

(Chronisch) slaapgebrek kan je mentale en fysieke gezondheid ernstig benadelen. Het beïnvloedt je humeur, energieniveaus, productiviteit, concentratie, geheugen, beoordelingsvermogen, libido, gewicht en je vermogen om met stress om te gaan. Het wordt bovendien in verband gebracht met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroerte, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, depressie en bepaalde vormen van kanker. De afgelopen jaren zijn er een aantal innovatieve technologische producten op de markt gebracht die ons kunnen helpen sneller in slaap te vallen en een betere nachtrust mogelijk maken. Volgens een recent rapport van Global Market Insights zal de wereldwijde markt voor slaaptechnologie-apparaten tegen 2025 meer dan $27 miljard waard zijn.

Een infographic met de voorspelde waarde van de wereldwijde markt voor slaaptechnologie in 2025.
Volgens een recent rapport van Global Market Insights zal de wereldwijde markt voor slaaptechnologie-apparaten tegen 2025 meer dan $27 miljard waard zijn.

In een kunstmatig intelligent bed slaap je beter

Het in de VS gevestigde slaaptechnologiebedrijf Bryte heeft onlangs een kunstmatig intelligent bed geïntroduceerd dat zich de hele nacht automatisch aan de positie van je lichaam aanpast om ervoor te zorgen dat je in slaap blijft. In het Bryte Bed zitten verschillende sensoren die de gewichtsverdeling, lichaamstemperatuur, slaapomgeving en drukpunten tijdens je slaap volgen. Deze informatie wordt vervolgens door de centrale verwerkingseenheid van het bed geanalyseerd en gebruikt om kleine aanpassingen te doen zodat je te allen tijde comfortabel bent. Als deze automatische wijzigingen niet naar je zin zijn kun je met de Bryte-app ook zelf je eigen voorkeuren instellen. Het bed bestaat uit 100 actieve spoelen die zijn gerangschikt in 16 verschillende zones. Deze kunnen door middel van een bijna geruisloos pneumatisch systeem worden aangepast om de ondersteuning voor verschillende delen van je lichaam aan te passen.

“Elke persoon slaapt anders en elke nacht slaap je anders”, zegt John Tompane, mede-oprichter en CEO van Bryte. “Het idee dat een statisch matras elke nacht voor elke persoon goed zou werken, is niet logisch”. Het Bryte Bed beschikt ook over een thermo-elektrisch koel- en verwarmingssysteem waarmee het je lichaamstemperatuur kan optimaliseren waardoor je dieper en beter slaapt. Door een rustgevende golfbeweging te activeren kan het bed je bovendien zachtjes in slaap wiegen. Het Bryte Bed is ook geschikt voor koppels. Het kan elke kant van het bed namelijk afzonderlijk verstellen zodat je allebei een optimale nachtrust krijgt. Al deze functies worden beheerd via een intelligent slaapplatform met de naam Aiden Sleep Service. Aiden wordt door het bedrijf omschreven als ‘je persoonlijke slaapconciërge’ en leert na verloop van tijd wat jouw slaapgewoonten zijn. Met behulp van de nieuwste ‘slaapwetenschap’ en machine learning algoritmen kan het systeem jouw slaapervaring personaliseren en optimaliseren.

Het Bryte Bed kan daarnaast verbinding maken met andere slimme apparaten in je woning, zoals verlichting en thermostaten. Bryte kan daardoor bijvoorbeeld een gepersonaliseerde bedtijd of ochtendroutine creëren door de lichten ’s nachts te dimmen of de temperatuur en verlichting in de ochtend langzaam te verhogen om als het ware een zonsopgang te simuleren. Alle door het systeem verzamelde gegevens worden geanonimiseerd en alleen gebruikt voor slaaponderzoek en toekomstige productupdates. Het bed is verkrijgbaar in queen-, king- en california kingsize. Het lijkt op het eerste gezicht op een gewoon bed, met een toplaag van latexvrij luxe hybride schuim en een hoogwaardige Tencel-topper. “Het was voor ons cruciaal dat het Bryte Bed eruitziet en aanvoelt als een prachtig uitnodigend bed. Alle technologie en functies moesten dus onzichtbaar zijn”, vertelt Tompane.

Slim kussen zorgt ervoor dat je je partner niet meer hoort snurken

Iedereen die ooit een bed heeft moeten delen met iemand die snurkt, weet hoe vervelend en storend dit kan zijn. Gelukkig kan dat binnenkort verleden tijd zijn. Een team van onderzoekers van de Northern Illinois University heeft namelijk een slim kussen met ruisonderdrukkende technologie en adaptieve algoritmen ontwikkeld dat zich aan de unieke ademhalingspatronen van de snurker aanpast en ervoor zorgt dat je hem of haar niet meer hoort snurken. In het kussen zitten microfoons die snurkgeluiden en omgevingsgeluiden in de buurt detecteren en vervolgens geluidsgolven van gelijke amplitude produceren om het snurkgeluid op te heffen.

Voorheen hebben onderzoekers geprobeerd het snurkprobleem aan te pakken door middel van ruisonderdrukkende technologie in hoofdeinden en dekens. Voor het verminderen van geluid rond de oren van de bedpartner van de snurker bleek deze benadering echter niet erg effectief. Plus het hoofdeinde waar de onderzoekers de tech in integreerden zit vast aan het bed, wat ook niet erg praktisch is. De technologie integreren in het hoofdkussen bleek een veel beter idee. Een referentiemicrofoon detecteert eerst de snurkgeluiden, waarna twee ‘foutmicrofoons’ eventuele ruis detecteren. Een adaptief filter genereert vervolgens een geschikt ‘anti-herriesignaal’ op basis van deze input en speelt dit via twee luidsprekers in het hoofdkussen af.

“Elke snurker heeft zijn of haar eigen snurkgeluid en zijn of haar eigen tijd/frequentiekarakteristieken. Daarom is het essentieel om een ​​adaptief LMS-algoritme te ontwerpen voor de beste annuleringsprestaties voor verschillende snurksignalen”, vertelt Lichuan Liu, een van de co-auteurs van het onderzoek. Volgens de onderzoekers was het noodzakelijk om een ​​adaptief algoritme te gebruiken zodat er rekening gehouden kan worden met veranderingen in het snurken van de partner. Uit eerste onderzoeken bleek dat het kussen het geluid met maximaal 31 decibel kan verminderen. Met het eerdere hightech hoofdeinde werd het geluid daarentegen met maar 22 decibel verminderd. In de toekomst willen de onderzoekers ook machine learning-technieken toepassen om snurkgeluiden te identificeren die op slaapstoornissen kunnen duiden.

Een goede nachtrust dankzij de Oura-ring

De Oura-ring is ontwikkeld door de in Finland gevestigde startup Oura Health en is een innovatieve slaaptracker die je om je vinger draagt. De hightech ring is ontworpen voor 24/7-gebruik en bevat sensoren die je verschillende slaapstadia registreren, infrarood-LED’s die je hartslag meten, een temperatuursensor die veranderingen in je lichaamswarmte in de gaten houdt en een 3D-versnellingsmeter die je bewegingen monitort. “We wilden iets ontwikkelen dat mensen helpt begrijpen hoe hun lichaam op hun levensstijl reageert”, zegt mede-oprichter en president Petteri Lahtela.

De ring is geïnspireerd op pulsoximeters die in ziekenhuizen worden gebruikt en aan de vingertoppen van de patiënt worden bevestigd. “Er bevinden zich aan de palmzijde van elke vinger twee slagaders”, legt Lahtela uit. “We hebben gemerkt dat we met behulp van bepaalde golflengten van infrarood licht toegang kunnen krijgen tot die slagaders en een zeer goede signaalsterkte kunnen krijgen”. Alle elektronica zit netjes weggewerkt binnenin de unisex ring, die verkrijgbaar is in de kleuren grijs, zwart en zilver-diamant. De sensoren meten je puls 250 keer per seconde, waardoor de ring zowel de kracht van je hartslag als variaties daarin kan volgen. Alle gegevens worden vervolgens verwerkt door de algoritmen van Oura om verschillende slaapstadia te detecteren en inzicht te krijgen in de kwaliteit van je slaap.

Dankzij de ring kun je je slaapgewoonten in de loop van de tijd volgen en zien hoe  veranderingen in levensstijl de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Zodra je wakker wordt kun je de ring via Bluetooth met een bijbehorende app verbinden en je slaaptijd, rusthartslag en een overzicht van de slaapfasen bekijken. De app presenteert bovendien een algemene slaapscore, evenals een paraatheidsscore die aangeeft of je al dan niet goed uitgerust bent om de uitdagingen van een nieuwe dag aan te kunnen. Zodra de app voldoende gegevens heeft verzameld, kan het systeem ook nuttige slaapadviezen geven, zoals bijvoorbeeld een optimale bedtijd aanbevelen.

Kan technologie oplossingen bieden voor onze slaapproblemen?

Het belang van een goede nachtrust voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid kan niet genoeg benadrukt worden. Voor veel mensen is het als gevolg van een hectische levensstijl echter niet altijd mogelijk om elke nacht 7 tot 9 uur slaap te krijgen en dit kan helaas ernstige gevolgen hebben. Het gebrek aan slaap kan een negatieve invloed hebben op je humeur en je algehele hersenactiviteit en is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Om deze uitdagingen aan te pakken en toch te proberen een goede nachtrust te krijgen, maken steeds meer mensen gebruik van geavanceerde slaaptechnologie. Van kunstmatig intelligente bedden en hoofdkussens met ruisonderdrukking tot hightech ringen die je slaappatronen registreren – slaaptechnologie wordt een steeds algemener beeld in onze slaapkamers. Naarmate mensen zich meer bewust worden van het belang van een goede nachtrust zal deze trend naar verwachting tot ver in de toekomst doorzetten en de manier waarop we slapen voor altijd veranderen.

Share via
Copy link