- Implementeer algoritmische managementsystemen
- Overweeg robotica in te zetten voor repetitieve en voorspelbare taken
- Maak de transitie naar de cloud
- Verbeter je ‘cyber resilience’
- ‘Get hyper-connected’ met multi-device managementplatforms
- Upgrade je HRM en leiderschap
- Implementeer ‘Innovation Fridays’
- Cultiveer de juiste mindset
Na de zomervakantie is het vaak niet eenvoudig om je bedrijf weer in de eerste versnelling te krijgen en je personeel te kickstarten. Om ervoor te zorgen dat de post-vakantiedip snel opklaart is het belangrijk om een nieuwe dosis energie in je bedrijfsactiviteiten te injecteren. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je bedrijf weer snel op de rit te krijgen, zoals het implementeren van opkomende technologieën en het initiëren van slimme innovatiestrategieën en organisatorische interventies.
1. Technologische interventies
Het is niet verwonderlijk dat organisaties overal ter wereld technologie implementeren om zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Uitdagingen die niet alleen door de pandemie zichtbaarder worden, maar ook door de dip na de zomervakantie. Het implementeren van algoritmische managementsystemen en robottechnologie kan de efficiëntie van je organisatie enorm verbeteren. En na de transitie naar de cloud en het finetunen van je ‘cyber-weerbaarheid’ is je bedrijf beter voorbereid op allerlei eventualiteiten.
1.1 Implementeer algoritmische managementsystemen
Steeds meer bedrijven maken gebruik van algoritmische managementsystemen die gebaseerd zijn op data van bijvoorbeeld seizoenspatronen, klantvraag en verkoopcijfers uit het verleden. Met deze informatie kan de arbeidsvraag voorspeld worden en kunnen werknemers automatisch worden ingepland. Dit soort algoritmische managementsystemen worden vooral in de dienstverlenende sector en de detailhandel steeds vaker toegepast. Voor het managen van werknemers maken algoritmen gebruik van data over het gedrag waarmee ze aanbevelingen kunnen doen op het gebied van betrekking tot prestatiebeoordeling, motivatie en promotie. Algoritmische besluitvorming wint ook voor wervingsdoeleinden steeds meer aan populariteit en wordt gebruikt bij CV-screening en het evalueren van telefonische of video-sollicitatiegesprekken.
Hier zijn enkele voorbeelden van bekende bedrijven die algoritmische managementsystemen hebben geïmplementeerd en digitale surveillance gebruiken om de prestaties van werknemers te monitoren:
Deliveroo
Deliveroo-koeriers ontvangen maandelijkse rapporten over hun prestaties met informatie over hun gemiddelde reistijd naar klanten en restaurants, hoe snel ze bestellingen accepteren en het aantal geweigerde en late bestellingen. Om je een idee te geven van wat er wordt verwacht: Deliveroo wil dat zijn bezorgers nieuwe bestellingen binnen 30 seconden accepteren. Bovendien vergelijkt het algoritme de prestaties van elke koerier met zijn eigen schatting van hoe snel de bezorgers zouden moeten zijn.
HireVue
HireVue, een toonaangevende leverancier van software voor het screenen van sollicitanten, experimenteerde eerder met gezichtsanalyse-AI om de gezichtsuitdrukkingen en het stem- en taalgebruik van een kandidaat op bepaalde kenmerken te analyseren. Het systeem zou het wervingsproces met 90 procent kunnen versnellen, maar het bedrijf besloot deze feature uiteindelijk toch niet op de markt te brengen vanwege publieke bezorgdheid over vooringenomenheid en de versterking van maatschappelijke ongelijkheid. Alex Engler, een fellow bij het Brookings Institution en expert op het gebied van AI-werving, vertelt: “Het idee om AI te gebruiken om iemands vaardigheden te beoordelen, of het nu gebaseerd is op video, audio of tekst, is bedenkelijk. Het is bovendien problematisch dat het publiek deze claims niet kan onderzoeken of verifiëren.”
Amazon
Werknemers in Amazon’s fulfilmentcentra overal ter wereld worden door algoritmes beoordeeld en gemanaged. De algoritmen vertellen hen welke producten ze moeten picken, opslaan, verplaatsen en verzenden. Werknemers hebben gezegd dat ze zich voortdurend onder druk gezet voelen om hun picksnelheid te verbeteren, omdat dit wordt gebruikt om het aantal items dat elk uur uit de schappen wordt gepickt te berekenen. Pickers scannen de items met een handheld-apparaat en de voortgang van elk item in het fulfilmentcentrum wordt voortdurend gecontroleerd via een reeks punten waar het opnieuw wordt gescand. In sommige magazijnen tellen de handheld-apparaten van de pickers zelfs de resterende seconden af voordat ze het volgende item moeten picken om hun prestatiedoelen te halen.
Zoals we uit de bovenstaande voorbeelden kunnen afleiden, leidt het toepassen van algoritmen voor strakke managementcontroles of om medewerkers nauwlettend te monitoren leiden ogenschijnlijk niet alleen tot meer tot meer efficiëntie, het kan juist ook demotiverend werken en zelfs juridische problemen veroorzaken. Werknemers die niet goed begrijpen hoe een algoritme tot zijn beslissingen komt, maken zich vaak zorgen over hoe de software hen beoordeelt en voelen zich onzeker over hun prestaties.
1.2 Overweeg robotica om repetitieve en voorspelbare taken over te nemen
Naarmate de ontwikkelingen in de robottechnologie vorderen, krijgen robots in allerlei sectoren steeds meer potentiële toepassingen. En er is geen beter moment om technologie te implementeren en je bedrijf een boost te geven dan nu en in de nabije toekomst; post-corona en na de zomervakantie. Robots zijn inmiddels al in talloze sectoren aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan chirurgische robots, drones en allerlei soorten machines in de bouw, maar ook autonome robots die een breed scala aan taken kunnen uitvoeren zonder enige menselijke tussenkomst. Autonome robots zijn over het algemeen uitgerust met scanners, camera’s en sensorsystemen en worden getraind om hun taken zelfstandig te kunnen uitvoeren.
Neurala Brain, ontwikkeld door AI-softwareontwikkelaar Neurala, kan allerlei slimme apparaten nóg slimmer maken. Neurala Brain bootst de hersenfuncties van zoogdieren na. Het ‘brein’ wordt geleverd in een klein sensorpakket dat in allerlei apparaten met een camera geïmplementeerd kan worden, zoals drones, hightech speelgoed, industriële robots en autonome voertuigen. De technologie is al in meer dan negen miljoen apparaten geïntegreerd, met nóg slimmere telefoons, auto’s, camera’s en drones als gevolg. Neurala Brain wordt gebruikt door grote organisaties als NVIDIA, DARPA, NASA en Motorola.
Een van de vele andere bedrijven die Neurala Brain gebruiken, is IHI Corporation, fabrikant van vliegtuigmotoren, auto- en industriële turbocompressoren en andere transportgerelateerde apparatuur. “Op het gebied van detectienauwkeurigheid als verwerkingssnelheid vonden we het Brain Builder-platform van Neurala superieur aan andere standaard vision-inspectiesystemen. Brain Builder maakt gebruik van AI om specifieke soorten objecten in afbeeldingen nauwkeurig te detecteren. Dit was essentieel voor het annoteren van gegevens die vervolgens worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het platform alle objecten op de productielijn nauwkeurig detecteert”, aldus Yukihiro Kawano, general manager van IHI’s IoT-projectafdeling.
1.3 Maak de transitie naar de cloud
Naarmate meer en meer bedrijven de transitie maken naar remote werken, worden lokale, interne servers steeds vaker vervangen door cloudoplossingen. Hierdoor vervalt voor organisaties de noodzaak om al hun data on-site op te slaan. Dit leidt vervolgens tot aanzienlijke kostenbesparingen, aangezien het aanschaffen, beveiligen en managen van servers zeer kostbaar kan worden. Nu er steeds minder noodzaak is voor on-site servers en IT-teams om deze te beheren, zullen steeds meer gegevens uiteindelijk in de cloud worden opgeslagen en beheerd.
En naarmate AI-integratie toeneemt, zal cloud computing nog efficiënter en kosteneffectiever worden. Dankzij kunstmatige intelligentie – waardoor betere interoperabiliteit tussen databronnen, locaties en software mogelijk wordt – kunnen bedrijven bovendien gemakkelijker toegang krijgen tot hun gegevens. Dit stelt bedrijven vervolgens in staat betere zakelijke beslissingen te nemen en hun product- en dienstenaanbod te innoveren.
De belangrijkste cloudserviceproviders ter wereld, zoals Google, Microsoft en Amazon, bieden nu bovendien virtuele cloud-desktopsystemen aan. Hiermee hebben externe medewerkers toegang tot alle apps die ze normaal gesproken op kantoor zouden gebruiken, maar dan vanaf hun externe locatie en op meerdere compatibele apparaten. Omdat iedereen die bij het bedrijf betrokken is dezelfde gesynchroniseerde technologie gebruikt, zullen deze virtuele desktops leiden tot een veel productievere (remote) werkplek en efficiëntere samenwerking.
Hoewel cloudcomputing ook nadelen heeft, wegen de talrijke voordelen – zoals meer efficiëntie, flexibiliteit en schaalbaarheid – duidelijk op tegen deze nadelen, vooral als je het steeds wijdverbreidere gebruik ervan in overweging neemt. Een voorbeeld van een bedrijf dat als direct gevolg van de migratie naar de cloud een enorme groei heeft doorgemaakt, is Netflix. De streaminggigant kan hierdoor steeds grotere inhoudsvolumes produceren, plotselinge toenames in gebruikspieken eenvoudig managen en een grote toestroom van nieuwe klanten efficiënt verwerken. Dankzij de migratie naar de cloud kan Netflix zijn opslagcapaciteit naar behoefte en in real time verminderen of uitbreiden.
1.4 Verbeter je ‘cyber resilience’
Vanuit een cyberbeveiligingsperspectief vormt de post-pandemische werkplek met zijn externe teams en cloudgebaseerde technologieën helaas ook enorme uitdagingen. De centrale netwerken waartoe remote-medewerkers toegang hebben kunnen over het algemeen adequaat worden beveiligd. Maar de zogenaamde ‘hybride’ werknemers, die óf op kantoor óf op een externe locatie werken, stellen deze netwerken, iedere keer dat ze op kantoor inloggen, bloot aan een verhoogd risico. Ze kunnen de systemen bijvoorbeeld infecteren met malware of andere virussen. In 2020 vond netwerkinfiltratie met malware in 61 procent van de gevallen plaats via cloudapplicaties die door hybride werknemers worden gebruikt. De verwachting is dat de frequentie, omvang en verfijning van cybercriminaliteit in de toekomst enorm zal toenemen, zeker nu we steeds afhankelijker worden van deze digitale en virtuele technologieën. Het is dan ook van cruciaal belang dat bedrijven, voordat ze overstappen op hybride en externe werkplekken, hun cyberbeveiliging opnieuw onder de loep nemen en in adequate bescherming investeren. Cybersecurity is allang niet meer alleen een IT- of technologiekwestie en zou eigenlijk de hoogste organisatorische prioriteit moeten krijgen.
Volgens de State of Cyber Resilience-enquête van Accenture Security wordt slechts 17 procent van de organisaties als het gaat om cyberweerbaarheid als ‘leiders’ beschouwd – als in high-performers op het gebied van het terugdringen van de impact van cybercriminaliteit en het voorkomen of stoppen van cyberaanvallen. “De meest verrassende bevinding voor ons was hoeveel beter de leiders op het gebied van cyberweerbaarheid het doen in vergelijking met anderen. We ontdekten dat organisaties met toonaangevende cyberbeveiligingscapaciteiten bijna vier keer effectiever zijn in het opsporen van inbreuken en het stoppen van cyberaanvallen dan andere bedrijven”, aldus Ryan LaSalle van Accenture Security Noord-Amerika.
1.5 ‘Get hyper-connected’ door middel van multi-device managementplatforms
We bevinden ons in een tijdperk van multi-connectie. We besteden steeds meer tijd aan interactie met onze apparaten. We gebruiken ze om te zoeken, leren, vergelijken, navigeren, kopen, verbinden en beheren. We communiceren met onze mobiele telefoons, werken op onze laptops of tablets, spelen videogames op onze playstations en monitoren onze fysieke prestaties via onze wearables. Ook op het werk maken we steeds vaker gebruik van verschillende apparaten, waardoor steeds meer bedrijven een BYOD-beleid (bring your own device) ontwikkeld hebben om efficiënter te kunnen werken en de aanschafkosten van apparaten terug te dringen.
Het gebruik van persoonlijke apparaten op het werk brengt echter ook een aantal uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van multi-devicebeveiliging. Als oplossing zijn er inmiddels verschillende multi-deviceplatforms ontwikkeld. Deze beveiligde MDM-platforms zorgen voor het monitoren en evalueren van alle externe apparaten die contact maken met het bedrijfsnetwerk en toegang hebben tot de bedrijfssoftware. MDM-platforms kunnen virussen, malware en datalekken detecteren, de toegang tot het bedrijfsnetwerk voor specifieke gebruikers beperken, (verdachte) gebruikersactiviteit detecteren en apparaten scannen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten voor besturingssystemen en hardware. MDM-systemen kunnen ook worden gebruikt om de productiviteit van werknemers te monitoren en ervoor te zorgen dat het IT-beleid van het bedrijf nageleefd wordt.
2. Organisatorische interventies
Een goede start maken na de zomervakantie gaat niet alleen over het implementeren van de nieuwste technologieën en innovaties, maar ook over organisatorische interventies. Wat kunnen bedrijven doen om de mindset van hun werknemers te verbeteren en hun leiderschapsstrategieën te vernieuwen? Kunnen HRM-afdelingen bijvoorbeeld een 21e-eeuwse upgrade gebruiken? Of wat dacht je van de introductie van ‘Innovation Fridays’?
2.1 Upgrade je HRM en leiderschap
Het welzijn van werknemers staat al geruime tijd op de radar, maar leiders moeten het belang ervan écht gaan inzien – niet alleen voor hun werknemers, maar ook voor de bedrijfsresultaten. En de dip na de zomervakantie is een uitgelezen moment om hierover na te denken en te analyseren waar verbetering nodig is. 21e-eeuwse werknemers evolueren. Ze verwerven competenties en skills die aan wereldwijde criteria voldoen, maar veel organisaties lopen helaas nog achter. HRM-afdelingen moeten op innovatieve manieren denken en creatieve oplossingen implementeren om het welzijn van werknemers te verbeteren, en leiders aanmoedigen om doelbewust te werken aan het opbouwen van solide relaties binnen hun teams – allemaal zaken die cruciaal zijn voor zakelijk succes. “Wanneer je je gewaardeerd voelt en de impact van je werk ziet, voel je je beter, heb je meer energie en wil je de dingen doen waarvoor je erkenning krijgt. Het is een alternatieve manier om onze cultuur te versterken”, aldus Tracey Keele, adviserend partner & cultuur co-lead bij KPMG. 21e-eeuwse werknemers gedijen op een werkplek waar ze zelfstandig, doelgericht en zinvol kunnen werken, hun talent, creativiteit en innovatieve skills kunnen laten zien, en daarvoor erkend en gewaardeerd worden.
2.2 Implementeer ‘Innovation Fridays’
Bedrijven die niet beseffen hoe belangrijk het is om tijd vrij te maken voor innovatie, zullen hun kansen op succes aanzienlijk zien afnemen. Bedrijven moeten tijd vrijmaken voor hun werknemers om creatief te zijn en met innovatieve ideeën te komen. Een manier om dit te doen – en de periode na de vakantie is het ideale moment – is om de vrijdagen aan innovatie te wijden. Leiders en hun teams zouden als doel moeten stellen om op die dag ten minste één innovatief ding te doen. En dat kan iets eenvoudigs zijn, zoals een nieuwe locatie kiezen voor een brainstormsessie, zolang je iedereen maar betrekt, samen innoveert en iedereen de kans en de ruimte geeft voor creativiteit, anders denken en de status quo uit te dagen. Door werknemers op deze manier te betrekken, kun je je organisatie elke vrijdag veranderen in een boeiende, productieve en innovatieve werkplek.
Om beslissingen te nemen over allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld de lunchlocatie van volgende week, of nieuwe productfeatures, en zelfs het selecteren van nieuwe bedrijfsnamen maakt Google bijvoorbeeld gebruik van de ‘Note-and-Vote’-methode.
Dit werkt als volgt:
Iedereen in het team krijgt pen en papier. Vervolgens wordt er een timer ingesteld. Binnen tien minuten schrijft iedereen zoveel mogelijk ideeën op. Daarna krijgt iedereen nog twee minuten om 1 of 2 favorieten uit hun eigen lijst te kiezen. Vervolgens deelt iedereen zijn favoriete ideeën, die op een whiteboard worden geschreven. Gedurende de volgende vijf minuten kiest iedereen zijn of haar favoriete idee van het whiteboard en brengt een stem uit over het idee. Vervolgens worden alle stemmen op het whiteboard geschreven. Ten slotte kiest de ‘beslisser’, die vóór de sessie wordt geselecteerd, het idee waar ze mee aan de slag gaan. De hele sessie duurt maximaal 15 minuten.
Jake Knapp van het Google Ventures-team vertelt: “De Note-and-Vote is niet perfect, maar het is wel snel. En de resultaten zijn waarschijnlijk beter dan wanneer je dit twee uur lang op de oude manier zou doen”.
Een andere techniek die op Innovation Fridays kan worden gebruikt, is ‘question storming’ of de ‘question formulation technique’ (QFT), die wordt gebruikt door bedrijven als Kaiser Permanente, Microsoft en MIT. De QFT-methode is ontwikkeld door het Right Question Institute en omvat vijf stappen:
- Vraagfocus: Een stelling waarover het team vragen moet genereren.
- Vragen genereren: Mensen in kleine teams besteden ongeveer 10 minuten aan het bedenken van vragen, die door één lid van elk team worden opgeschreven.
- Vragen finetunen: De vragen worden uitgebreid of verfijnd.
- Vragen prioriteren: Elk team kiest zijn favoriete vragen en deelt deze met het grotere team. De populairste vragen worden geselecteerd op basis van hun vermogen om nieuwe denkprocessen te kickstarten.
- Volgende stappen bepalen: Vragen moeten worden beantwoord, wat tot actie en een volgende stap leidt.
2.3 Cultiveer de juiste mindset
Een andere goede manier om het reilen en zeilen op het werk na de zomervakantie nieuw leven in te blazen, is door te focussen op het cultiveren van de juiste mindset in je werknemers, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op hun productiviteit. Mensen met een groeimindset geloven dat hun inspanningen en die van anderen tot succes zullen leiden en dat je tegenslagen ook als kansen kunt zien. Een groeimindset bevordert de persoonlijke ontwikkeling en maakt werknemers bovendien effectievere teamspelers. Mensen met deze mindset zijn meer gemotiveerd om na constructieve feedback te verbeteren en kunnen hun houding, gedrag en vaardigheden goed aanpassen. Bovendien zijn mensen met een groeimindset eerder bereid om hun kennis te delen en anderen te helpen succesvol te worden.
Om werknemers aan te moedigen een groeimindset te ontwikkelen, zijn de volgende sleutelfactoren van belang:
- Geef het goede voorbeeld. Wees een inspiratie. Mensen worden gemotiveerd door anderen die succesvol zijn.
- Motiveer werknemers om in zichzelf te geloven en laat ze zien dat ze hun talenten kunnen uitbreiden door er tijd en moeite in te steken.
- Laat werknemers zien dat leren van fouten een belangrijk onderdeel is van een groeimindset. Geef ze een kans om te verbeteren wat de eerste keer minder goed ging.
- Motiveer werknemers om uit te blinken. Mensen met een groeimindset worden gedreven door uitdagingen die hen naar hun doelen leiden.
- Creëer een cultuur van leren en groeien – als er leermogelijkheden beschikbaar zijn, zullen werknemers daar zeker van profiteren.
- Help werknemers hun werk met passie te doen, zo motiveer je hen om te groeien.
“Mensen benaderen leren met een van de twee mindsets. Iemand met een vaste mindset die geconfronteerd wordt met problemen zal eerder aannemen dat hij de limiet van zijn kunnen heeft bereikt. Een persoon met een groeimindset daarentegen zal dezelfde problemen zien als een uitdaging en een kans om meer te leren”, aldus professor Carol Dweck van Stanford University.
Een laatste overweging
Zoals we hebben gezien zijn er talloze opties om je bedrijf na de vakantieperiode weer in de eerste versnelling te krijgen. Bijvoorbeeld door het implementeren van technologieën als algoritmische managementsystemen of te investeren in robotica om repetitieve en voorspelbare taken over te nemen. Een andere effectieve manier om de efficiëntie van je bedrijf een boost te geven, is door naar de cloud te gaan. Bovendien is het nu belangrijker dan ooit om je bedrijf tegen cyberaanvallen te beschermen door je ‘cyber resilience’ te optimaliseren. Op het gebied van organisatorische interventies kun je overwegen je HRM en leiderschap te upgraden of nieuwe manieren te introduceren om te innoveren en brainstormen door middel van concepten als Innovation Fridays.
Share via: