Carrières van de toekomst: sci-fi wordt werkelijkheid

Industries: Algemeen

Door continue technologische ontwikkelingen wordt onze wereld meer en meer verbonden op alle mogelijke manieren. Het is daarom niet ondenkbaar dat vele banen in de toekomst zullen verdwijnen. Werknemers die het meeste risico lopen zijn laagopgeleiden zoals fabrieksarbeiders, verkoopmedewerkers en bouwvakkers.

Studeren voor carrières van de toekomst

Aan de andere kant zal volgens Cathy N. Davidson, mededirectrice van de MacArthur Foundation Digital Media and Learning Competitions, 65% van de jongeren werken in banen die nog uitgevonden moeten worden. Het is bijna onvoorstelbaar, maar wie de vooruitgang van de technologie bestudeert, weet al snel waar de banen en carrières van de toekomst liggen. Dus als je wilt profiteren van de uitstekende carrièreperspectieven in de technologie zal je de mindset van een futurist moeten hebben.

Lees ook: 6 belangrijke onderwijs trends veroorzaakt door technologie

Carrières van de toekomst: sci-fi wordt werkelijkheid

De carrières van de toekomst zien we straks in vele vakgebieden. Sommige klinken nogal sci-fi, maar worden snel de realiteit. Er ontstaan banen in sectoren zoals virtual reality, biotechnologie en artificial intelligence. Drones bezorgen straks pizza’s, ethische hackers helpen bedrijven met het verbeteren van hun beveiligingsmaatregelen en nanobots maken straks onze hart-en bloedvaten schoon. Welke studiekeuzes bepalend zijn is nog onduidelijk, maar dit artikel geeft je een idee wat we de komende 10 jaar kunnen verwachten – mits de technologie zich blijft ontwikkelen in de huidige tempo. Laten we hieronder kijken naar een aantal toekomstige carrièremogelijkheden.

Drone technologie

Het is inmiddels bij iedereen bekend dat Amazon binnenkort drones zal gebruiken om hun producten te bezorgen. En dit is slechts één van de vele spannende ontwikkelingen in de drone technologie. Drones worden al gebruikt door defensie en vele andere sectoren zoals de politie, inlichtingsdiensten, landbouw en bouw zullen snel volgen. Ongetwijfeld is dit een industrie die veel werkgelegenheid zal bieden. De dronetechnologie staat pas in de startblokken en drones zullen tenslotte gebouwd, geprogrammeerd, bestuurd en gerepareerd dienen te worden.

Lees ook: Drones gaan de wereld veranderen

Nanotechnologie in de medische sector

Wil je een medische studie volgen? Sta eens stil bij nanotechnologie. De ontwikkeling van nanorobots of zogenaamd ‘nanobots’ brengt interessante carrièreperspectieven  met zich mee. Zo kunnen nanobots in de bloedbaan van een patiënt worden ingebracht om een ziekte te lokaliseren. Dit kan zeer nuttig zijn als een patiënt aan bijvoorbeeld leukemie lijdt. De nanobot kan zo de kankercellen bij de bron vernietigen. De nanotechnologie laat een lucratieve combinatie zien van medische toepassingen in het menselijk lichaam en de inzet van programmeerbare robots die voor een hoop carrièremogelijkheden zorgt. Een carrière in deze sector vereist echter vele jaren studeren in niet alleen Geneeskunde, maar ook Computerprogrammering en Ingenieurwetenschap. Maar stel je dan voor hoe ontzettend waardevol je dan bent voor deze wereld en jouw medemens.

Lees ook: Drie trends voor 2016

Persoon met digitale bril waar icoontjes boven zweven

Virtual en augmented reality design

Doordat bedrijven zoals Nokia en Google onderzoek doen naar virtual en augmented reality technologie ontstaan er straks vele banen in deze sector. Van het ontwikkelen van 3D-modellen voor videogames tot het ontwerpen van apparaten voor augmented reality films: ingenieurs staan een voorspoedige carrière te wachten. De kansen zijn eindeloos aangezien steeds meer bedrijven projecten aangaan op het gebied van virtual en augmented reality. Toekomstige functietitels behorende bij deze sector zijn o.a. VR-ontwikkelaar, 3D-ontwerper en multimedia- of optisch design ingenieur. Het ontwerpen van nieuwe virtuele werelden zal individuen behoeven die een hoge mate van creativiteit hebben met een sterke technische kennis.

Lees ook: Google Glass in training en onderwijs

Automotive technologie en voertuig programmering

De voertuigen van de toekomst worden elektrisch aangedreven en hebben ongetwijfeld geen chauffeur meer nodig. Commando’s d.m.v. stemherkenning, internetverbinding, GPS-navigatie en dergelijke worden standaardonderdelen in vele typen voertuigen. Deze rijk gevarieerde automotive industrie van de toekomst zal een verscheidenheid aan banen creëren voor mensen met een achtergrond in de wetenschap, communicatie, techniek en wiskunde, die de ingewikkelde algoritmen en technologie van deze voertuigen begrijpen.

Lees ook: Zelfrijdende auto’s: de katalysator voor slimme steden

Ethische hacking

Het klinkt tegenstrijdig. Hoe kan een hacker ethisch zijn? Cloud computing diensten worden steeds vaker door zowel particulieren als bedrijven gebruikt. Daarmee is de percentage cybersecurity risico’s exponentieel gestegen en de vraag naar kennis over cyberveiligheid groter geworden. De dreigingen van cyberspionage en cyberoorlog kent iedereen, maar niemand lijkt voorbereid te zijn op een cyberhacking. De sector van cyberveiligheid heeft computer- en netwerkspecialisten nodig – ethische hackers – die computersystemen binnendringen om zwakke punten in de beveiliging te onthullen die mogelijk een gevaar vormen voor kwaadaardige hackers. Een CEH, oftewel een gecertificeerde ethische hacker, is een expert belast met taken zoals indringers opsporen, virussen creëren en het netwerk beleid ontwikkelen. Er zijn echter zorgen dat ethische hackers hun expertise kunnen misbruiken en daarom zijn deze posities nog niet zo populair. Een debat over privacy versus transparantie is momenteel gaande die zal leiden tot een specifieke wet- en regelgeving hierover.

Teveel carrières om te vermelden, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit

We hebben slechts enkele carrièremogelijkheden van de toekomst vernoemd. Er zijn eindeloos veel kansen als je het groot aantal baanbrekende technologieën van de afgelopen jaren in beschouwing neemt. De toekomst ziet er rooskleurig uit en geweldige kansen liggen in het verschiet. Maak er gebruik van door de juiste kennis en vaardigheden te verwerven die deze nieuwe industrieën nodig hebben.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!