De toekomst van de auto – een nieuw tijdperk van verbondenheid en intelligentie

Industries: Algemeen
  • De Google auto weet wanneer je wilt oversteken
  • Onze auto’s communiceren straks met verkeerslichten
  • Voertuigen rijden uiteindelijk autonoomInteractieve ramen en augmented reality dashboards
  • Infotainmentsystemen met haptische feedback houden je ogen op de weg
  • We ontkomen er niet meer aan – gepersonaliseerde in-car marketing
  • Airbags onder je auto beloven extra veiligheid
  • De zware accu maakt plaats voor carrosserie die energie opwekt en opslaat
  • Onwel tijdens het rijden? Je auto brengt je veilig naar de dichtstbijzijnde kliniek

Megasteden over de hele wereld breiden zich steeds verder uit en nu ook meer mensen in ontwikkelingslanden zich een auto kunnen veroorloven, overstijgt het aantal voertuigen op de weg straks de drie miljard. Veel van deze grote steden zijn al druk bezig hun transportsystemen efficiënter te maken met extra busbanen, uitbreiding van het spoorwegnetwerk en het upgraden van voetgangersvoorzieningen. Steden werken ook samen met de particuliere sector om technologieën te ontwikkelen waarmee niet alleen communicatie tussen individuele voertuigen mogelijk wordt, maar ook tussen voertuigen en wegen en zelfs voertuigen en voetgangers. In de toekomst is alles, inclusief auto’s, continu verbonden met het Internet of Things. Passagiersvervoer zal een heel nieuw tijdperk van onderlinge verbondenheid en intelligentie ervaren. In de toekomst zien we  biometrische toegang tot voertuigen, carrosserie die energie opwekt en opslaat, autoramen met augmented reality en nog veel meer. Dit is de toekomst van het personenvervoer. Laten we een kijkje nemen.

De Google auto weet wanneer je wilt oversteken

De zelfrijdende Google auto’s hebben miljoenen kilometers schadeloos gereden. Lasers, camera’s en radars stellen deze auto’s in staat om allerlei handelingen uit te voeren. Niet alleen nemen deze zelfrijdende auto’s videobeelden van de wegen waarop ze rijden en vinden ze alternatieve routes, ook spotten ze verkeersborden en verkeerslichten lang voordat we ze zelf kunnen zien. In een aantal van Google’s pilots registreerden de auto’s gegevens waarmee ze een weg in een later stadium weer konden terugvinden. Tijdens de self-drive modus waren de auto’s ook in staat om voetgangersoversteekplaatsen te herkennen en stopten ze zelfs om mensen te laten oversteken. In de toekomst kunnen zelfrijdende auto’s ook in zogenaamde ‘pelotons’ gaan rijden; een formatie die wat weg heeft van een zwerm waarin meerdere auto’s dichtbij elkaar rijden. Dit zou tot een significante afname van verkeersongelukken leiden want de auto’s communiceren onderling en reageren als eenheid op verkeerssituaties. Het ‘peloton’ zou bestaan uit een draadloos systeem waarmee voertuigen zich als een soort trein aaneensluiten, met één auto voorop die de andere leidt.

Onze auto’s communiceren straks met verkeerslichten

In de toekomst krijgt de ene auto van de andere een seintje dat er op de weg voor ons mogelijk een aanrijding gaat plaatsvinden. De andere auto kan zelfs automatisch afremmen om het ongeval te vermijden. V2V – vehicle to vehicle communication – is de nieuwe technologie dit dit mogelijk gaat maken. V2V wordt momenteel door Ford getest en maakt gebruik van draadloze signalen om gegevens over richting, snelheid en locatie door te geven. V2I, of vehicle-to-infrastructure communicatie, is een andere technologie die wordt getest. Hiermee kunnen auto’s met verkeerslichten en wegsignalen communiceren en ons zo van allerlei belangrijke verkeersinformatie voorzien. Autorijden zal door deze technologie voor altijd veranderen. Veiligheid zal aanzienlijk verbeteren.

Voertuigen rijden uiteindelijk autonoom

We horen veel over zelfrijdende voertuigen zoals de eerdergenoemde Google auto’s en ze worden door bijna alle automerken zeer uitgebreid getest. Het duurt echter nog even voordat auto’s in staat zijn om volledig autonoom te rijden. Dat wil zeggen, zonder enige menselijke tussenkomst. In de toekomst zullen ze  orders negeren en zelf handelen. De verschuivingen die deze exponentiële ontwikkelingen teweegbrengen leiden uiteindelijk tot scenario’s waarin we het stuur uit handen geven en onze auto’s het ‘laatste woord’ hebben.

Biometric Vehicle Access – je auto starten met je oog

De afgelopen jaren  is onze autosleutel nagenoeg verdwenen en gebruiken we nu sleutelloze autosystemen. De technologie die gebruikt wordt om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld onze Smartphones wordt in de toekomst ook gebruikt om onze auto te openen en te starten. Ford heeft al een systeem gepatenteerd dat gebruikmaakt van biometrische sensoren op sleutelloze devices zoals mobiele telefoons. Maar zelfs gezichtsherkenning, iris scanning en voice prints zijn geschikt  om onze auto in de toekomst te openen en te starten.

Interactieve ramen en augmented reality dashboards

Een aantal high-end autofabrikanten hebben hun nieuwe modellen al voorzien van HUD voorruitdisplays met navigatiesystemen die de volgende afslag aangeven. In de toekomst zien we  auto’s met augmented realitysystemen die objecten op de weg kunnen identificeren. Deze systemen geven automatisch informatie weer op je voorruit zoals bijvoorbeeld de afstand tot een andere weggebruiker of object. Als je met hoge snelheid nadert, kan de augmented reality op je voorruit met rode pijlen aangeven hoe je veilig naar een andere weghelft manoeuvreert om een aanrijding te vermijden. Voor passagiers is de AR-technologie ook zeer interessant. Ze kunnen met de touchscreen-functionaliteit op de ruiten inzoomen op objecten en er informatie over krijgen. Een ander toepassingsgebied voor augmented reality is de automobielindustrie. Met AR brillen kijken technici letterlijk met andere ogen naar een motor en kunnen reparaties door middel van instructies in de bril sneller en accurater uitgevoerd worden.

Futuristische rode sportauto met digitale lijnen

Infotainmentsystemen met haptische feedback houden je ogen op de weg

De meeste moderne auto’s hebben vandaag infotainmentsystemen met touchscreen-functionaliteit. Ook al hebben we over het algemeen veel profijt van deze systemen, ze kunnen ook flinke afleiding veroorzaken. Automobilisten kunnen deze systemen niet gebruiken en tegelijkertijd hun ogen op de weg houden. Het bedrijf Synaptics heeft samen met accessoireleverancier Valeo een systeem ontwikkeld om dit soort displays te verbeteren. Door middel van een multi- en variabele haptic touch interface bedien je je scherm op de tast en houd je je ogen waar ze horen: op de weg.

We ontkomen er niet meer aan – gepersonaliseerde in-car marketing

We worden nu al gebombardeerd met reclame op basis van ons gedrag op het internet. Je ziet het als je op Facebook bent en zodra je je Gmail-account opent. Binnen vijf jaar zijn onze auto’s ook continu verbonden met het Internet of Things. Dan wordt onze interactieve, augmented reality voorruit of dashboard het perfecte medium voor locatiegebaseerde en gepersonaliseerde marketingberichten.

Airbags onder je auto beloven extra veiligheid

Naast de airbag in het dashboard zijn er nog veel meer airbags; onder je knieën, om je gordel, in de portieren; ze zitten overal. Mercedes experimenteert met de ‘braking bag’ – een airbag die ondergebracht is in de vloer van de auto. Deze airbag, die is voorzien van een wrijvingscoating, treedt in werking zodra sensoren gevaar registreren en een ongeval onvermijdelijk lijkt. Hierdoor wordt de auto als het ware tegen het wegdek gedrukt. Alhoewel Mercedes al een tijd aan de ontwikkeling van deze technologie werkt, is de vloer-airbag nog niet beschikbaar voor productiemodellen.

De zware accu maakt plaats voor carrosserie die energie opwekt en opslaat

Exxon Mobil heeft voorspeld dat de helft van de auto’s die over vijftien tot twintig jaar van de productielijnen afkomen hybride voertuigen zijn. Dit is natuurlijk goed nieuws voor het milieu, ware het niet dat de accu’s van deze groene auto’s toch nog zwaar en groot zijn en blijven. Een groep Europese automakers is bezig met de ontwikkeling van carrosserieplaten die gemaakt zijn van koolstofvezelcomposiet en als stroomopslag kunnen dienen. Tussen de koolstofvezellagen komen ook platte supercondensatoren. Deze combinatie van koolstofvezel accu’s en supercondensatoren is volgens het onderzoeksteam sneller op te laden dan de huidige accu’s. Het opladen van deze accu’s gebeurt door het terugwinnen van remenergie en vanuit het stroomnet. Er is dan geen aparte accu meer nodig, wat aanzienlijke gewichts- en kostenbesparingen met zich meebrengt.

Onwel tijdens het rijden? Je auto brengt je veilig naar de dichtstbijzijnde kliniek

Er zijn al systemen die gegevens van onze stuurbewegingen gebruiken of zelfs ons gezicht monitoren om potentiële problemen zoals vermoeidheid op te sporen. Autogigant Ford is bezig met de ontwikkeling van een systeem dat je gezondheidstoestand tijdens het rijden in de gaten houdt – een logische volgende stap, eigenlijk. In de toekomst monitoren onze auto’s onze gezondheid en kunnen ze zelfs de controle overnemen in het geval we tijdens het rijden in slaap vallen of een beroerte of hartaanval krijgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door sensoren in je stoel, gordel of stuur die voortdurend vitale lichaamsstatistieken meten. Infraroodsensoren controleren je handpalmen op veranderingen in temperatuur, vochtgehalte en druk op het stuur. Zodra je grip losser wordt, kan dat een indicatie zijn van slaperigheid of bewusteloosheid, als gevolg van een hartaanval of door andere oorzaken. Sensoren in de stoelen en gordels kunnen je ademhaling en hartslag beoordelen. Als je al deze features combineert met de zelfrijdende technologie, heb je een auto die de controle volledig kan overnemen. Hij kan veilig parkeren, een ambulance bellen of naar de dichtstbijzijnde kliniek rijden. Zo wordt je auto ineens een zelfrijdende privéambulance. Veilig gevoel, toch?

Op weg naar de toekomst

Over twintig tot dertig jaar rijden we zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Ook rijden we autonoom, zonder chauffeur, en zoeft de slimme auto automatisch langs obstakels. Zelfs het parkeren gaat automatisch en als je de auto even niet nodig hebt, is deze beschikbaar om een pakketje te bezorgen. Zelfrijdende systemen zorgen voor een doorbraak op alle fronten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!