- We brengen binnenkort meer tijd door in virtuele werelden dan in de echte
- Dankzij digital twins kunnen we straks op meerdere plaatsen tegelijk zijn
- Het Internet of Things en sensortechnologie veranderen onze devices in actieve deelnemers
- Bedrijven creëren blockchain apps voor gebruik in verschillende industrieën
- Gestructureerde data-mining wordt big business
- Intelligente chatbots en virtuele assistenten worden alsmaar slimmer
Omdat de meeste techbedrijven van nature nogal mysterieus zijn, is het niet eenvoudig om technologische ontwikkelingen te voorspellen. Maar virtual reality, big data en het Internet of Things waren grote groei- en innovatiegebieden in 2016. We verwachten in 2017 dan ook zeker dat deze stijgende lijn zich zal voortzetten. In dit artikel nemen we niet alleen een kijkje bij de genoemde groeigebieden, maar ook bij het concept van de digitale tweeling, sensortechnologie, blockchain, chatbots en andere technologieën die in 2017 een grote rol gaan spelen.
We brengen binnenkort meer tijd door in virtuele werelden dan in de echte
Het waren tot voor kort met name de grote bedrijven met grote budgetten die in het ontwikkelen en testen van virtual realitytechnologie investeerden. Het afgelopen jaar kwamen er echter diverse virtual reality headsets op de markt waarmee consumenten eindelijk voor het eerst zelf kennis konden maken met deze interessante technologie. Omdat VR en AR devices in 2017 in toenemende mate beschikbaar zullen zijn, hebben consumenten ook diverse mogelijkheden om hun eigen virtuele werelden te ontwerpen en ontwikkelen. Naar verwacht worden VR en AR echte game changers, zowel voor op het werk als voor vrijetijdsbesteding. Het komende jaar brengt Microsoft de nieuwe HoloLens op de markt en gaat Facebook verder met het ontwikkelen van applicaties voor de Oculus Rift. Industrie-experts voorspellen dat de wereldwijde inkomsten voor de virtuele en augmented reality markt in 2020 meer dan $160 zal bereiken.
Dankzij digital twins kunnen we straks op meerdere plaatsen tegelijk zijn
Wanneer je kunstmatige intelligentie, het Internet of Things, virtual reality en augmented reality combineert krijg je een soort ‘digital twin’ of digitaal evenbeeld – een geautomatiseerde, (sensor)data-gegenereerde versie van iets uit de echte wereld. Het kan een virtuele representatie of replicatie zijn van een persoon, product, proces of dienst waardoor iets of iemand op twee of meerdere plaatsen tegelijk kan zijn en handelingen kan verrichten. Volgens Gartner Inc., ’s werelds grootste IT-onderzoeks- en adviesbureau, krijgen we in 2017 steeds meer te maken met ‘digital twins’ die ons nieuwe manieren bieden om met andere mensen, maar ook met devices te interacteren. Een digital twin neemt namens jou beslissingen, interacteert met instanties ene leidt min of meer een eigen leven. Met zo’n digitale tweeling zijn we ook in staat om nieuwe producten te creëren, oplossingen te testen, IoT devices te monitoren en fouten te diagnosticeren. Volgens experts worden honderden miljoenen ‘dingen’ in de komende jaren door digital twins vertegenwoordigd. Het concept van de digitale tweeling manifesteert zich in de toekomst op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan telepresence meetings of afstandsbedieningen zoals drones die ons in staat stellen om onze directe invloedssfeer uit te breiden. Een ander voorbeeld is een chirurg die een operatie door middel van een robot op afstand uitvoert. Onbemande voertuigen en machines functioneren in de toekomst als ‘stand-ins’ om toegang te krijgen tot gevaarlijke of moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de bodem van de oceaan of de ruimte.
We zijn onze digitale tweelingen al met onze data aan het ‘opvoeden’. Via onze e-mails, online aankopen, wearables en interacties op social media verzamelen organisaties enorme hoeveelheden gegevens. Op basis hiervan komen intelligente, zelflerende systemen steeds meer te weten over wie we zijn en wat we doen. Totdat ze onze directe input voor verschillende acties nog maar beperkt of zelfs helemaal niet meer nodig hebben. Het klinkt wellicht vergezocht, maar toch zijn we nog maar een kleine stap verwijderd van deze realiteit. Huidige chatbots en virtuele assistenten als Siri, Google Now, Alexa en Cortana (deze zijn bij punt 6 uitgebreider omschreven) geven nu al antwoord op onze vragen en zijn zelfs in staat om een redelijk gesprek met ons te voeren. Deze assistenten leren ons steeds beter kennen en zodra onze zorgen rond privacy afnemen en de technologie zichzelf steeds meer bewijst is de stap naar de toekomstige digital twin snel gemaakt.
Het Internet of Things en sensortechnologie veranderen onze devices in actieve deelnemers
In 2017 is niet alleen elk apparaat, maar ook elke ruimte die je je maar kunt voorstellen voorzien van sensortechnologie. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, woonkamers, winkels, restaurants of het openbaar vervoer. En dan worden ze ook in steeds grotere mate verbonden met het Internet of Things. Informatie als gebruikspatronen, temperatuur, geluidsniveaus, vochtgehalte en alle andere variabelen in deze apparaten en ruimtes worden op verschillende tijdstippen per dag of zelfs continu gemonitord. Apparaten zoals je koelkast, TV, beveiligingscamera’s, sloten en thermostaten staan binnenkort allemaal met elkaar in verbinding om processen en energieverbruik efficiënter te maken. Onze apparaten en ruimtes maken binnenkort niet alleen deel uit van ons leven; ze worden actieve deelnemers. Apparaten gaan met elkaar communiceren en elkaar zelfs helpen bij het nemen van beslissingen. Naar schatting zijn er in 2018 maar liefst zes miljard verbonden apparaten die actief hulp vragen van kunstmatige intelligente platforms.
Bedrijven creëren blockchain apps voor gebruik in verschillende industrieën
Blockchain, het centrale systeem achter de Bitcoins, is een wereldwijd digitaal grootboek waarin transacties op een veilige manier worden vastgelegd. De blockchain wordt door middel van geavanceerde cryptografie beveiligd en heeft geen centraal gezag. De ‘blocks’ met de transactiegegevens zijn elektronisch met elkaar verbonden en de grootste daarvan is Bitcoin. Blockchain wordt al door banken gebruikt om transacties, obligaties en aandelen bij te houden. In 2017 ontstaan er blockchaintoepassingen voor Internet of Things devices. De intelligente, geautomatiseerde grootboeken zijn uitermate geschikt voor het loggen en monitoren van netwerkactiviteiten die bestaan uit duizenden, zelfs miljoenen virtuele processen en aangesloten apparaten. In 2017 zien we de opkomst van bedrijven die verschillende blockchain apps ontwikkelen voor toepassingen in onder andere de financiële sector en de gezondheidszorg. Experts zijn van mening dat de wereldwijde blockchain-technologiemarkt in 2021 de $2.2 overschreden heeft.
Gestructureerde datamining wordt big business
Met alles wat we doen produceren we een eindeloze stroom van gegevens. Denk daarbij bijvoorbeeld aan e-mails, telefoongesprekken en audio- en videogegevens. Hoewel de meeste van deze gegevens belangrijke en waardevolle inzichten bevatten is het overgrote deel ervan ongestructureerd. Omdat het zeer ingewikkeld is om al deze gegevens zo te rangschikken dat ze kunnen worden geanalyseerd, hebben we er in verhouding nog maar weinig echt van kunnen gebruiken. Dankzij recente ontwikkelingen in de natuurlijke taalverwerking, beeldherkenning en sentimentanalyse of opiniemining, komt hier binnenkort echter verandering in. In 2017 verwachten we een groot aantal verbeteringen in datamining en het ziet er dan ook naar uit dat big data ‘big business’ wordt. Met nieuwe dataminingtechnieken zijn bedrijven binnenkort bijvoorbeeld in staat om het analyseren van klantenservicegesprekken te automatiseren. Hierdoor kan een bedrijf de kwaliteit van de klantenservice en de klanttevredenheid direct verbeteren.
Intelligente chatbots en virtuele assistenten worden alsmaar slimmer
“De toekomst van de technologie ligt in de menselijke taal, conversatie is de nieuwe interface en bots zijn de nieuwe apps”, aldus CEO van Microsoft Satya Nadella. Omdat kunstmatige intelligentie ook bij het Internet of Things en in clouddiensten een grote rol gaat spelen zien we dat intelligente virtuele assistenten zoals Siri, Google Now, Alexa en Cortana de aankomende jaren steeds slimmer worden en we ze vaker gaan gebruiken dan apps. In 2017 gaan we steeds meer met devices praten en alle slimme apparaten in ons leven zijn in de toekomst uitgerust met een soort van conversatie-interface. Tijdens een Skypegesprek kun je binnenkort gewoon een steak bestellen:
Gebruiker: ik wil een steak bestellen
Steakbot: wil je een steak laten bezorgen op Amersfoortsestraat 7c?
Gebruiker: ja
Steakbot: van je favoriete restaurant op de hoek van de Steenweg?
Gebruiker: ja
Steakbot: je steak wordt zo snel mogelijk bezorgd
De klant hoeft geen gebruik meer te maken van een app want de bestelling wordt middels het communicatiemiddel – in dit geval, Skype – geplaatst, en niet via een app. Restaurants en andere bedrijven hoeven geen apps meer te ontwikkelen en klanten hoeven niet meer naar apps te zoeken. Bestellen en betalen gaat steeds eenvoudiger en naadlozer: de betaling wordt bijvoorbeeld door een betaalbot afgehandeld, wat voordeliger is dan een zogenaamde in-app bestelling. Omdat de bestelling plaatsvindt in de cloud, worden ook de gegevens van het restaurant opgeslagen zodat de klant ook daar de volgende keer niet meer naar hoeft te zoeken.
Chatbots en virtuele assistenten zijn misschien niet zo ‘sexy’ of spectaculair als VR en AR en ook niet zo direct praktisch als 3D-printing, toch krijgen ze in 2017 aanzienlijke aandacht, met de steun uit alle hoeken van de tech-industrie. Veel techbedrijven en startups zijn al druk in de weer met chatbottechnologie en investeren honderden miljoenen dollars in research en ontwikkeling. Een van deze bedrijven is Oracle, die al een tijdje chatbots bouwt voor hun apps. Hun chatbotplatform is een eenvoudige interface voor zakelijke toepassingen en chatbots die daarvoor ontwikkeld zijn, werken met applicaties als Slack, Facebook Messenger en Kik.
We weten allemaal dat het lastig is om voorspellingen te doen over technologie, zelfs al gaat het maar om een jaar. Aangekondigde ontwikkelingen lopen niet altijd helemaal volgens plan maar tegelijkertijd worden we ook vaak verrast door hele nieuwe onverwachte ontwikkelingen. Hoe dan ook, het blijft interessant en leuk om te speculeren over wat er gaat komen.
Eén ding is zeker: in 2017 komen de technologieën die in dit artikel de revue zijn gepasseerd uit de ‘emerging’ fase en zullen ze in een groot aantal sectoren flinke disruptie veroorzaken. Kunstmatige intelligentie en machine learning komen we in toenemende mate in alledaagse apparaten tegen. Deze trend zal nauw samengaan met de uitbreiding van het Internet of Things, de opkomst van ‘conversation-based’ interfaces en de ontwikkelingen in de richting van de digitale tweelingen.
Watch this space!
Share via: