- Nima detecteert pindasporen in je eten
- Percept – de eerste contactloze vruchtbaarheidssensor ter wereld
- De Modius headset helpt je met afvallen
- L’Oréal’s nieuwe UV-sensor kan bescherming bieden tegen huidkanker
- De draagbare Hip’Air airbag vermindert het aantal heupblessures bij ouderen
Net als veel andere industrieën ondergaat de zorg- en welzijnssector een belangrijke technologische transformatie. In de afgelopen jaren is de markt overspoeld met een grote verscheidenheid aan gadgets waarmee je een oogje kunt houden op je gezondheid. Met behulp van technologieën als kunstmatige intelligentie en het Internet of Things kunnen gebruikers waarschuwingstekens in de gaten houden en maatregelen nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Er werden dit jaar op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een aantal indrukwekkende apparaten gepresenteerd: van allergeendetectoren tot contactloze vruchtbaarheidssensoren en headsets om af te vallen. Deze innovatieve gadgets zullen de manier waarop we in de toekomst voor ons welzijn zorgen volledig veranderen.
Nima detecteert pindasporen in je eten
Voedselallergieën kunnen zeer ernstig en soms zelfs dodelijk zijn. Voedsel vermijden waar je allergisch voor bent is geen probleem als je zelf kookt, maar dat wordt een beetje anders als je besluit om bijvoorbeeld met familie of vrienden uit eten te gaan. Nima heeft daar nu een oplossing voor ontwikkeld: de pinda-sensor. Je doet een klein stukje voedsel in het apparaat en vervolgens vertelt het systeem je binnen een paar minuten of er (sporen van) pinda’s in zitten. Als er niets aan de hand is, geeft het display dat aan met een smiley. Zitten er wel pinda’s in, dan verschijnt er een afbeelding van een pinda en de tekst “pinda gevonden”. Volgens het bedrijf geeft het apparaat vanaf 20 ppm (delen per miljoen) aan dat er pinda’s zijn gevonden, dit is de officiële grens. Het doet dit met maar liefst 99% nauwkeurigheid.
“Nima biedt duizenden mensen een extra hulpmiddel aan de eettafel voor extra gemoedsrust tijdens de maaltijd”, zegt Shireen Yates, de chief executive officer en medeoprichter van Nima. “We hebben klanten horen vertellen dat ze dankzij Nima weer een sociaal leven hebben, of dat ze met Nima eindelijk in staat zijn om gezellig met de hele familie uit eten te gaan zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken”. Het apparaat lijkt sterk op de eerdere glutendetector van het bedrijf dat in 2015 voor het eerst op de markt werd gebracht. Via Bluetooth synct het apparaat met de bijbehorende app, zodat je resultaten met anderen kunt delen, de beste restaurants kunt lopsporen en deze ook kunt beoordelen.
Percept – de eerste contactloze vruchtbaarheidssensor ter wereld
Zwanger worden is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Sterker nog, er worstelen veel meer stellen mee dan je denkt. Het Israëlische health-techbedrijf EarlySense heeft nu een nieuw product ontworpen dat Percept heet, de eerste contactloze vruchtbaarheidssensor ter wereld. Het apparaat wordt onder het matras geplaatst, waar het de hartslag en ademhalingspatronen van de vrouw monitort. Vervolgens maakt het systeem gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om te bepalen wanneer de volgende menstruatie, ovulatie en vruchtbaarheidspiek plaatsvinden. Percept heeft ongeveer drie maanden aan data nodig om het vruchtbaarheidsvenster nauwkeurig te kunnen voorspellen. Tijdens klinische proeven is gebleken dat Percept 30 procent nauwkeuriger is in het maken van deze voorspellingen dan andere methodes. “Met onze voorspellingssoftware heb je zes dagen [wanneer je het meest vruchtbaar bent] en deze weet je van tevoren. Dan kun je zeggen ‘laten we een romantisch weekendje inplannen’ of iets dergelijks”, zegt Karissa Price, de chief operations officer van EarlySense.
De Modius headset helpt je met afvallen
Obesitas is een groeiend probleem in de moderne samenleving. Maar afvallen is geen eenvoudige opgave, daar kan menigeen over meepraten. Niet alleen moet je vaak een strikt dieet volgen, ook moet je regelmatig naar de sportschool en niet iedereen kan die discipline opbrengen, vooral niet op de lange termijn. Het bedrijf Neurovalens heeft nu een headset ontwikkeld waarvan beweerd wordt dat het helpt met gewichtsverlies. Het doet dit door je eetlust te onderdrukken en je stofwisseling te versnellen.
De Modius is een lichtgewicht, U-vormige headset met twee elektroden die op je mastoïden worden aangesloten – het bot-achtige plekje achter je oren. Met de bijbehorende app stuur je kleine elektrische signalen om de hersenen via de vestibulaire zenuw te stimuleren. Dit resulteert naar verluidt in een verminderde eetlust en een snellere stofwisseling. “Gewichtstoename en gewichtsverlies worden in je hersenen geregeld. Je brein regelt je eetlust, je hormonen, je stofwisseling, hoeveel vet je opslaat en nog veel meer”, zegt Dr. Jason McKeown, een neurowetenschapper en de CEO van Neurovalens. “Modius maakt gebruik van elektrische pulsen met een laag vermogen om de vestibulaire zenuw te stimuleren die van achter het oor in de hersenen terechtkomt. De stimulatie wordt geïnterpreteerd als lichaamsactiviteit, waardoor de hersenen getriggerd worden om minder vet op te slaan. Het doet dit met behulp van verschillende mechanismen die onder meer de vetverbranding versnellen, de eetlust verminderen en de metabole hormonen activeren”.
L’Oréal’s nieuwe UV-sensor kan bescherming bieden tegen huidkanker
De meeste mensen genieten ervan als het mooi weer is en ze lekker in de zon kunnen zitten. Helaas kan teveel blootstelling aan de zon huidkanker veroorzaken. L’Oréal heeft onlangs een draagbare UV-sensor geïntroduceerd die je op je vingernagel kunt plakken. Deze monitort hoe lang je blootgesteld wordt aan ultraviolette straling en geeft vervolgens een seintje wanneer het gevaarlijk wordt. De UV Sense heeft geen batterijen en hoeft niet opgeladen te worden. JE kunt er zelfs mee sporten, onder de douche of in het zwembad. De sensor kan ook andere omgevingsfactoren monitoren, zoals vervuiling, vochtigheid en allergenenniveaus. Het maakt gebruik van NFC-technologie (near-field communication) om deze informatie door te geven aan de bijbehorende app.
“Onze vraag is altijd geweest hoe we het product beter konden laten presteren”, zegt Guive Balooch, de global vicepresident van L’Oréal Technology Incubator. “Dus gingen we de uitdaging aan om uit te vinden hoe we een wearable te ontwikkelen die qua technologie interessant en opwindend is en de gebruiker inzicht kan geven in wat blootstelling aan UV-straling inhoudt en wat ze met deze informatie kunnen doen”.
De draagbare Hip’Air airbag vermindert het aantal heupblessures bij ouderen
Vallen is een van de meest voorkomende oorzaken van letsel bij ouderen. Het Franse bedrijf Helite meent dat het een oplossing voor dit probleem heeft gevonden, in de vorm van de draagbare Hip’Air airbag. Het apparaat ziet eruit als een uit de kluiten gewassen moonbag, met twee grote airbags aan beide zijden. Het is ook uitgerust met gyroscopen en snelheidsmeters, die detecteren wanneer de drager begint te vallen. Op dat moment reageert het apparaat door de airbags binnen 80 milliseconden op te blazen. Volgens het bedrijf absorbeert Hip’Air tot 90 procent van de impact van een ‘doorsnee’ val, wat het aantal valgerelateerde verwondingen bij ouderen drastisch zou kunnen terugdringen. Als je hen ten minste zo gek krijgt om zo’n ding te dragen.
Technologie heeft al veel verschillende sectoren getransformeerd. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat hetzelfde gebeurde met de gezondheids- en welzijnssector. In de afgelopen jaren zijn er al diverse health-gadgets op de markt verschenen, maar hoe nuttig en effectief deze apparaten zijn zal na verloop van tijd moeten blijken. Maar één ding is zeker – deze innovatieve gadgets revolutioneren de manier waarop we onze gezondheid in de toekomst managen.
Share via: