- AI-gestuurde slimme camera corrigeert je houding in realtime
- Verbeter je bokstechniek met deze slimme bokszak
- Slimme spiegel aangedreven door deep learning optimaliseert je fitnesstraining
- Nieuw algoritme berekent je uithoudingsvermogen
We blijven de grenzen van wat mogelijk is verleggen en door nieuwe technologieën verandert — en verbetert — de manier waarop we sporten en trainen voortdurend. Met de hulp van ingenieurs en computerwetenschappers en door de ontwikkeling van verschillende technologische tools, wordt fitnesstraining naar nieuwe hoogten getild. Deze tools, zoals fitnesstrackers, smartwatches en slimme fitnessapparatuur voor thuis, houden je voortgang voortdurend bij en geven realtime feedback, waardoor je je sportprestaties en trainingsresultaten steeds verder optimaliseert. Een van de meest opwindende ontwikkelingen in fitnesstechnologie is de continue verbetering van deep learning-algoritmen. Deze kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren waarmee je nauwkeurigere en steeds meer gepersonaliseerde trainingsprogramma’s kunt creëren. Dankzij de voortdurende innovatie op het gebied van fitnesstechnologie kunnen we uitkijken naar nieuwe, baanbrekende tools die onze fysieke capaciteiten vergroten en fitnesstraining naar een hoger niveau tillen. Denk aan slimme spiegels die je tijdens je fitnesstraining kunnen coachen en zelfs slimme bokszakken voor interactieve bokstrainingen. Andere geavanceerde fitnessapparatuur die we steeds vaker zullen tegenkomen zijn slimme fietsen, slimme crosstrainers, slimme loopbanden en slimme krachtmachines. Laten we een kijkje nemen in de toekomst van fitness en ontdekken welke 4 technologieën ons op nieuwe manieren in topvorm houden.
1. AI-gestuurde slimme camera corrigeert je houding in realtime
We starten met de slimme AIMOOV-camera. Deze AI-gestuurde camera — eigenlijk een soort kunstmatig intelligente ‘personal trainer’ — monitort en corrigeert je workouts en brengt de persoonlijke trainingservaring bij je thuis. AIMOOV is ongeveer zo groot als een frisdrankblikje en wordt ’s werelds kleinste fitnesstrainer genoemd. AIMOOV werkt in realtime en synchroniseert met fitness-tracking-applicaties om aan te geven of je de trainingen op de juiste manier doet. De slimme camera zorgt er bovendien voor dat je altijd de juiste lichaamshouding hebt. Dit is vooral belangrijk voor degenen die hun lunges en squats correct willen uitvoeren, hun vorm willen verbeteren, blessures willen voorkomen of gewoon het meeste uit hun trainingen willen halen. Het slimme apparaat dat naast je tv staat, produceert een exacte digitale weergave van jezelf, die elk van jouw bewegingen precies nadoet op het scherm.
De geavanceerde AI-technologie die in AIMOOV wordt gebruikt maakt de camera enorm intuïtief waardoor deze zich aan jouw behoeften kan aanpassen. Dankzij de interactieve gebarenbediening kun je oefeningen selecteren of overslaan of tussen verschillende soorten oefeningen schakelen, zoals Pilates, high intensity intervaltraining (HIIT), yoga en meer. Het past zelfs zijn feedback aan jouw conditie en de specifieke oefening die je uitvoert aan, en pauzeert automatisch wanneer je even op adem moet komen. De camera kan verschillende gebruikers herkennen, waardoor je unieke profielen kunt maken en je voortgang in je eigen tempo kunt volgen. De Wi-Fi-compatibele camera wordt geleverd met een privacykapje waarmee je de camera kunt verbergen als je hem niet gebruikt. Er zit ook geen microfoon in de camera, dus je privégesprekken blijven privé. Aan het einde van elke sessie geeft het programma je feedback over verbrande calorieën, maximale hartslag, trainingstijd, enzovoort.
2. Verbeter je bokstechniek met deze slimme bokszak
Voor degenen die willen leren boksen of hun bestaande boksskills willen verbeteren, heeft de startup Bhout een slimme bokszak gelanceerd. De door AI aangedreven bokszak zou de eerste in zijn soort ter wereld zijn en maakt gebruik van machine learning om je voortdurend uit te dagen en te motiveren. De meerlagige bokszak heeft ‘levensechte tactiliteit’, wat betekent dat het als een menselijk lichaam aanvoelt. Elke laag bootst de dichtheid van lichaamsweefsels als huid, spieren en botten na. De buitenste laag is gemaakt van cactusbladeren (uiteraard zonder de stekels) en de kern bestaat uit schuim en 85 procent water om de binnenste organen te vertegenwoordigen en het risico op letsel bij de bokser te minimaliseren.
De bokszak is ingebed met sensoren die de locatie en kracht van elke stoot berekenen en deze gegevens naar het Bhout-brein sturen. Het geavanceerde geïntegreerde nudging-systeem, dat bestaat uit videogames, gekleurde patronen en muziek die passen bij verschillende soorten trainingssessies en intensiteitsniveaus, geeft je motivatie een boost en stemt je boksintensiteit af op je stemming. Het systeem heeft gamified fitnessprogramma’s waarin je virtueel tegen anderen of jezelf kunt ‘vechten’ en biedt opties om Bhout in-app-beloningen te verdienen. Bhout-oprichter Mauro Frota is getraind in vechtsporten en heeft een graad in bewegingspsychologie. Hij heeft ook onderzoek gedaan naar hoe gamified fitness voor meer betrokkenheid zorgt bij het sporten. De eerste Bhout-fitness-boksclub opende in 2021 in Lissabon en er zijn plannen om de Bhout-bokszakken ook voor sportscholen, hotels en bedrijfskantoren op de markt te brengen. Frota hoopt daarnaast extra sportstudio’s te openen in het VK, Spanje, Brazilië, de VAE en Saoedi-Arabië.
3. Slimme spiegel aangedreven door deep learning optimaliseert je fitnesstraining
Onderzoekers aan de Universiteit van Brescia in Italië hebben onlangs een computer vision-systeem ontwikkeld voor een slimme spiegel. Hierdoor kan de spiegel fitnesstraining — zowel in de sportschool als thuis — effectiever maken. Het slimme spiegel-systeem wordt genoemd in een paper gepubliceerd door de International Society of Biomechanics in Sports. Het is gebaseerd op een deep learning-algoritme dat is getraind om menselijke bewegingen in video’s te herkennen. Het algoritme draait op een nano-apparaat met twee fisheye-camera’s, detecteert menselijke bewegingen in de vastgelegde beelden en herkent skeletten in beeld- en videomateriaal.
Een van de onderzoekers die bij het onderzoek betrokken was, Bernardo Lanza, vertelt: “Onze commerciële partner ABHorizon heeft het concept bedacht van een product dat je tijdens je persoonlijke fitnesstraining kan begeleiden. Dit apparaat laat je zien hoe je — op basis van jouw specifieke behoeften — het beste kunt trainen. Om dit apparaat verder te ontwikkelen, vroegen ze ons om de levensvatbaarheid van een integrated vision-systeem voor inspanningsevaluatie te onderzoeken. Lanza vervolgt: “Met camera’s en AI-toepassingen kunnen we lichaamsbewegingen begrijpen en beoordelen, detecteren we foute lichaamshoudingen en analyseren we fitnessoefeningen. Tegenwoordig is onze systeemanalyse gebaseerd op eenvoudige lichaamsvariabelen, zoals de hoek van een elleboog of de positie van een hand, maar we werken eraan om de evaluatiecapaciteit van de machine te verbeteren”. Het slimme spiegelsysteem kan fitnessoefeningen op dezelfde manier evalueren als menselijke trainers dat kunnen — en zelfs op uitgebreidere manieren. Het detecteert bewegingen als rotatie, buiging en tractie van verschillende lichaamsdelen en houdt de reps bij. De spiegel geeft alle verzamelde gegevens weer en werkt deze in realtime bij, zodat je je prestaties tijdens de training kunt monitoren en verbeteren. Dit systeem kan sporters die zonder menselijke coach trainen hoogwaardige ondersteuning bieden.
4. Nieuw algoritme berekent je uithoudingsvermogen
De IJslandse startup Driftline heeft een algoritme gelanceerd dat het menselijk uithoudingsvermogen kan berekenen door vitale statistieken, zoals je hartslag, te analyseren. Het algoritme van de startup, die geleid wordt een vader en zijn zoon, kan je uithoudingsvermogen een score geven tussen de één en 100, gebaseerd op 20 minuten gewoon wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen, terwijl je een willekeurige persoonlijke fitnesstracker draagt. Voor traditionele conditietests is dure laboratoriumapparatuur nodig en moet je jezelf over het algemeen volledig uitputten. Het Driftline-algoritme levert dus op veel effectievere manier resultaten op die bovendien nauwkeuriger zijn dan die van traditionele methoden. Het algoritme is het resultaat van 20 jaar baanbrekend onderzoek en ontwikkeling op het gebied van geavanceerde hartslagkinetiek. Het is een krachtige tool waarmee atleten en fitnessliefhebbers hun uithoudingsvermogen tijdens intense fysieke activiteiten kunnen monitoren. Om je uithoudingsvermogen te bepalen voordat je aan enige fysieke activiteit begint, analyseert het algoritme verschillende datapunten van basislijnmetingen — zoals zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie en hartslagvariabiliteit. Zodra de trainings- of sportactiviteit start, begint het algoritme je vitale functies in realtime te monitoren en vergelijkt deze vervolgens met de basiswaarden.
Het algoritme past vervolgens geavanceerde statistische analyse toe om te bepalen of je uithoudingsvermogen in de loop van de tijd verbetert of afneemt. Het kan de metingen aanpassen op basis van factoren als leeftijd, geslacht, gewicht en fitnessniveau, zodat de gegevens altijd nauwkeurig en relevant zijn. De realtime feedback kan worden gebruikt om je trainingsregime aan te passen, waardoor je je doelen effectiever kunt bereiken. Arnar Pétursson, CFO van Driftline, 53X nationaal hardloopkampioen van IJsland, coach en lid van de World Athletics Organisation, vertelt: “Driftline heeft een echte ‘seismische verschuiving’ teweeggebracht in het kwantificeren van uithoudingsvermogen. Dit gebruiksvriendelijke en uiterst nauwkeurige systeem is dé oplossing voor de uitdaging die ’s werelds meest toonaangevende bewegingswetenschappers al tientallen jaren frustreert. De afgelopen jaren heb ik leden van het IJslandse nationale team gecoacht en getraind met behulp van ons algoritme om unieke trainingsprogramma’s voor mijn hardlopers aan te bevelen — en het was een doorslaand succes waarmee niet alleen hún uithoudingsvermogen verbeterde, maar ook dat van mij!”
Een laatste overweging
De toekomst van fitness ziet er rooskleurig uit. We verwachten een golf van opwindende nieuwe tools die de manier waarop we trainen en in topvorm blijven transformeren. Nu de fitnessindustrie blijft evolueren en de hybride fitness-trend zich blijft uitbreiden, zullen traditionele sportschoolervaringen steeds vaker met digitale features worden gecombineerd waardoor je efficiënter en met meer gepersonaliseerde programma’s traint. Een van de meest opwindende ontwikkelingen in fitnesstechnologie zijn deep learning-algoritmen. Deze kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren die ze vervolgens gebruiken om nauwkeurigere en gepersonaliseerde fitnessprogramma’s te ontwikkelen. Dit betekent dat voor sporters van alle niveaus aangepaste trainingsschema’s ontwikkeld kunnen worden die rekening houden met hun individuele fitnessdoelen en capaciteiten. Ook kunnen we meer geavanceerde fitness-wearables verwachten die al onze bewegingen kunnen monitoren en realtime feedback kunnen geven over onze trainingen. En met de toenemende populariteit van virtual reality zullen steeds immersievere trainingservaringen mogelijk worden waarbij we in allerlei bijzondere omgevingen kunnen trainen en die ons op nieuwe manieren uitdagen. De technologische vooruitgang in de fitnesswereld gaat razendsnel en biedt talloze mogelijkheden om onze gezondheid en trainingsprestaties te verbeteren. Dankzij de nieuwste technologieën staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk van fitness.
Share via: